Właśnie przeczytałem na fotopolis.pl, że funkcja ta dostępna jest tylko w obiektywach:14-42mm f/3.5-5.6, 40-150mm f/4.0-5.6 i nowym 25mm f/2.8 Pancake.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475&p=5
Wersja do druku
Właśnie przeczytałem na fotopolis.pl, że funkcja ta dostępna jest tylko w obiektywach:14-42mm f/3.5-5.6, 40-150mm f/4.0-5.6 i nowym 25mm f/2.8 Pancake.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475&p=5
Hmmm - nie jest dobrze, wie ktoś co na to Olympus - są planowane jakieś aktualizacje dla innych szkieł?
I jeszcze szybkie pytanie dla posiadaczy - rozumiem, że jest tam histogram na żywo? - czy może on działać pokazując wyłącznie przepały?- tak jak starsze Olki pokazują po zrobieniu zdjęcia - migające na czarno przepalone obszary (lub coś w tym stylu)...?
Jak tam działa auto ISO? - pokazuje w wizjerze aktualnie ustawione ISO w tym trybie?
Histogram na żywo owszem jest w trybie LV. Jest też ciekawa funkcja podglądu na żywo z zastosowaniem bracketingu - ekran jest dzielony na cztery części, a w każdej widać efekt ustawień dla poszczególnych wartości ekspozycji. Można też przełączyć na podgląd dla różnych wartości WB.
Natomiast przepały (na czerwono) i niedoświetlenia (na niebiesko) pokazuje tylko podczas przeglądania zdjęć (funkcja Info) lub bezpośrednio po wykonaniu zdjęcia, jeśli taki akurat podgląd ustawimy. W tym trybie jest również ciekawy histogram dla składowych RGB. Aktualnych ustawień ISO w trybie Auto nie pokazuje.
Pozdrawiam.
Ups, to trochę przykre. Fajne szkiełko, a tu taka "skucha". Nie żeby mi jakoś bardzo zależało na tej funkcjonalności, ale ciekawe co takiego "magicznego" jest w tym ustawianiu ostrości detekcją kontrastu że część obiektywów działa, a część nie?
Dla mnie to spora wada, szczególnie w kontekście u4/3.
Co gorsza z tego co piszecie to rozumiem że 12-60 też nie działa w tym trybie.
Napisał serafinJak pisałem wcześniej histogram na żywo jest widoczny na ekranie LCD po przełączeniu w tryb LV. Niestety przepały i niedoświetlenia można zobaczyć dopiero po wykonaniu zdjęcia. Dlatego przydatna okazuje się funkcja podglądu bracketingu.Cytat:
czyli histogramu "na żywo" nie ma e520? troche szkoda
MAF napisał:Mnie się wydaje, że to sztuczne (celowe?) ograniczenie. Bo nawet obiektywy niekompatybilne z tą funkcją, a do takich należy też niestety 12-60, przełączają się w tryb Hybrid AF i ostrzą wstępnie właśnie na zasadzie kontrastu, a następnie lustro opada i czujnik AF ostrzy dokładnie. Zajmuje to niekiedy parę sekund !Cytat:
ciekawe co takiego "magicznego" jest w tym ustawianiu ostrości detekcją kontrastu że część obiektywów działa, a część nie?
Sprawdzałem go przed chwilą i faktycznie takowy luz jest. Przy pierścieniu to ok 0,5 mm, a na końcu jest to ok 1 mm. W wizjerze również wystąpiło minimalne przesunięcie. Nie martw sie tym luzem. Testowałem również obiektywy innych systemów i tego typu luzy również tam występują.
Pozdrawiam :esystem2:
Dzięki !!! Uspokoiłeś mnie. Po prostu będę bardziej uważał.
Pozdrawiam:lol:
Witam. Posiadam 14-54 od roku. Od czasu do czasu blokuje mi sie przysłona, prawdopodobnie na najmniejszym otworze ponieważ "widzę ciemność" i aparat nie może złapać AF. Objaw ustępuje po wyzwoleniu migawki. Niestety wskazuje że to wina obiektywu. Czy mieliście podobne objawy. Obiektyw mam jeszcze na gwarancji. Co radzicie SERWIS?
Pozdrawiam.
Serwis.
Ale o problemie pierwsze słyszę... nie zasadziłeś gdzieś szkiełkiem?
Kopiłem używanego ZD 14-54, samo szkło robi pozytywne wrażenie, ostrość, dużo lepszy AF(choć w 11-22 wydaje się być lepszy), odległość ostrzenia, u mnie na oko ostrzy od ok 10cm przy 54mm, jak jest u was?
Przy 54mm wydaje się mieć luzy i "końcówka" obiektywu lekko się rusza na boki, też tak macie? Nie wiem czy to fakt wyrobienia się w trakcie użytkownia czy bylo tak od nowości? :esystem2:
Końcówka się rusza, To kwestia uszczelnień.
ja tez mam luzy w tym obiektywie , które w żaden sposób nie wpływają na jakość zdjęć...ten typ tak ma , zresztą poprzednie wątki to potwierdzają..pozdrawiam
Od jakiegos czasu chodzi za mna zakup ZD 14-54 (chce wymienic swojego kita 14-42). Mam mozliwosc kupienia od kumpa, ktory sprowadzil sobie ten obiektyw w wakacje ze Stanow, chce mi go sprzedac za 1200 zl, uzywany, ale stan bardzo dobry. To dobra cena?
Za 1200zł to go sam kupił... dobra za używany to 900-1000zł
Nie przesadzaj. Po tyle chodzą na allegro a skoro używany niewiele i jeszcze na gwarancji to można go tak traktować. Poza tym obiektyw jest tyle wart ile jest ktoś skłonny za niego zapłacić. Ale doradzając to wejdz na allegro i zobacz po ile są najtańsze i wybierz co ci lepiej pasuje. Weź również pod uwagę to że pewnie możesz sobie to szkiełko dokładnie obejżeć jeśli to twój kolega. Generalnie ceny są w tych okolicach.
Ostatnio na allegro uzywany 14-54 zostal zlicytowany za niecale 1100 PLN, a obecnie ludzie wystawiaja glownie nowe sprowadzane z USA za ok. 1400 PLN. Teraz tez trwa licytacja tego obiektywu uzywanego, na razie cena wynosi 810 PLN, nie sadze,ze pojdzie za mniej niz 1000, do konca jeszcze 2 dni. dlatego wydaje mi sie, ze 1200 PLN za uzywany w b.dobrym stanie to dobra cena, na allegro chyba trudno dorwac uzywany ponizej tysiaca
...za 100-150zł...więcej masz nówkę z USA, nieużywaną z gwarancją 1 rok w Polsze...
w sumie jeśli to kumpel to mógłby Ci sprowadzic nowy
i po kosztach..
Witam
Ja dzisiaj stałem się posiadaczem tego kultowego szkła. Jak narazie przetestowałem w warunkach domowych i faktyczne jest bardzo dobry (porównując do 14-42).
Niepokoi mnie jedynie fakt blokowania się przysłony, o której dużo uzytkowników pisze. Poczekamy zobaczymy.
Tak czy inaczej z E-520 śmiga aż miło.
pozdr.
O jakim blokowaniu piszesz ??
Pierwsze słyszę
No np. na poprzedniej stronie forumowicz pisze że mu sie blokuje przysłona
Nie wnikam co może być powodem, może jakaś ukryta wada albo stary firmware.
Może sie powtórze ale jeżeli ktos chce kupić to szkiełko to niech bierze bez zastanawiania się.
pozdr.
Witam :) także sie stałem posiadaczem od tygodnia tego szkła 14-54mm u mnie chodzi rewelka z e-500 :D nic sie nie blokuje, a mialem okazje sprowadzic go z USA w sumie bez gwarancji ale noweczka ze sklepu z Manhatanu :D wyniósł mnie 1100 z pokrowcem :D chociaz po ostatnich dniach jak waluta poszla do gory teraz troche wiecej by wyniósł :P
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ciekawe czy kolega jeszcze ma obiektyw made in Japan czy jakies made in Kambodża :P ze mu sie blokuje
To teraz mowisz :P a czemu sprzedales ??
hheheh a to cwaniaczek :P a moj chodzi jak zyletka :D :P
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
o dobrze wiedziec :D mam wszystko :) dzieki ktotek za info :)
Kupilem dziś 14-54mm, warto sprzedać 14-42 czy lepiej zostawić??? :roll:
PO co zostawiać? Jako dekielek? :twisted:
Ja też bym zostawił. Popyt na używane kity jest mały i dużo za niego nie dostaniesz - na pewno mniej, niż jest wart. A kiedyś może się jeszcze przyda...
Przetestuj sobie funkcję Contrast AF ze swoim E-520 na kitowym 14-42, bo z 14-54 na pewno ta funkcja nie działa. Czasem może Ci się przydać:roll:.
Uważam tak samo...Gdy kupiłem wspaniałego ZD14-54 chciałem sprzedać kitowca,porobiłem mu zdjęcia i spojrzałem na allegro ile za niego mógłbym dostać.I co? Postanowiłem,że go zostawię, różnie to w życiu bywa a szukać póżniej na gwałt tego zakresu...ja dziękuję.Leży więc teraz biedaczek w ciemnej szufladzie i odpoczywa.Szkoda mi za takie pieniądze pozbywać się starego druha... ;)
Sprzedaj, nie ma sensu trzymać złomu, kup za to kartę CF i akumulatorek.... lub inne drobiazgi.
zostaw no chyba ze cie ucieszy te pare złoty za niego . awarja zawsze sie może zdarzyc a zapas nieboli.