2 załącznik(ów)
Odp: Galeria Kazimierz-teren prywatny.
Zdjęcia zamieszcone poniżej wykonałem prawie z dachu wieżowca łódzkiej TV już kilka lat temu. Na taras przez swój gabinet wpuściła mnie pewna Pani za przyzwoleniem ówczesnego wicedyrektora. Oboje o mało nie za to zapłacili utratą pracy. Okazało się że działo się to w czasie przetargowej walki o administrowanie budynkiem TV przez prywatne firmy. Od tamtego czasu nigdy nie dostałem zgody na zrobienie podobnych fotek Łodzi. Moich kolegów spotkało to samo. Żebyśmy się odczepili, za powód podano że jesteśmy kandydatami na.........samobójców:-P
A dzisiaj te fotki...........bezcenne.
Witajcie,
Ale wątek rozmachu nabrał ... Czytam....
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Zdjęcia zamieszcone poniżej wykonałem prawie z dachu wieżowca łódzkiej TV już kilka lat temu. Na taras przez swój gabinet wpuściła mnie pewna Pani za przyzwoleniem ówczesnego wicedyrektora. Oboje o mało nie za to zapłacili utratą pracy. Okazało się że działo się to w czasie przetargowej walki o administrowanie budynkiem TV przez prywatne firmy. Od tamtego czasu nigdy nie dostałem zgody na zrobienie podobnych fotek Łodzi. Moich kolegów spotkało to samo. Żebyśmy się odczepili, za powód podano że jesteśmy kandydatami na.........samobójców:-P
A dzisiaj te fotki...........bezcenne.
Biker.Szczerze? I dzieki Bogu bo.....Zreszta jaki jest koń to kazdy teraz widzi.
PS.Co w nich takiego bezcennego??
A gdzie jest dzisiaj Łódź Fabryczna:?::grin:
Koń jest stary ale jary:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
luc4s a na jakiej podstawie mozna zostac wyproszonym? bo zakazu uzywania telefonu komórkowego jescze chyba nigdzie nie widzialem... (?)
rzuc linkiem bo mnie zaintrygowałeś.
http://serwisy.gazetaprawna.pl/porad...produktow.html
zyjemy w kraju absurdów, oj, boziu boziu...
i tak najlepsze są komentarze pod artykułem...
Hmmmm....
"...Zakaz fotografowania prywatnego obiektu o użyteczności publicznej jest powszechnym standardem i wynika ze względów bezpieczeństwa oraz prawa ochrony marki, a także prawa do ochrony wizerunku osób przebywających na naszym terenie –...
...zdjęć nie wolno robić również na zewnątrz obiektu, jeśli w kadrze znajdzie się "logo lub inny element charakterystyczny dla architektury wpływający na rozpoznawalność miejsca, marek obecnych w naszym centrum lub wizerunku klientów w nim przebywających”.
...- Musimy dbać o bezpieczeństwo obiektu i naszych klientów, podobne zakazy obowiązują przecież na lotniskach, terminalach i innych miejscach, w których gromadzi się duża liczba osób - zwraca uwagę Agata Zwolan z Pro&com reprezentującej Mazovię. - Natomiast zakaz fotografowania w poszczególnych sklepach to już regulacje ustalane przez najemców, np. w obawie przed nieuczciwą konkurencją...."
"...Sprawa zakazu fotografowania w galeriach handlowych nie jest jednak tak jednoznaczna dla prawników. - Nie ma przepisów, które precyzyjnie regulowałyby tę kwestię - wskazuje adwokat Magdalena Kosińska-Petecka. - Galeria mimo że należy do prywatnego właściciela, jest niejako miejscem publicznym, dostępnym dla każdego. Jeśli ktoś chce zrobić np. ślubną sesję zdjęciową i następnie wykorzystywać wizerunek miejsca chroniony prawem autorskim, powinien wystąpić o stosowne pozwolenie. Ale jeśli np. chce tylko wypróbować aparat albo sfotografować własne dziecko, to moim zdaniem, sprawa nie jest już tak oczywista.
"...Chociaż - jeśli taka osoba następnie będzie rozpowszechniała, np. w Internecie, fotografie wykorzystujące wizerunek, galeria może wystąpić na drogę sądową...."
"...właściciel galerii ma prawo ustalać własny regulamin korzystania ze swojego obiektu. - To prawda, o ile oczywiście zapisy regulaminu nie stoją w sprzeczności do innych przepisów prawa - podkreśla Magdalena Kosińska-Petecka. - Z całą pewnością jednak taki regulamin powinien być umieszczony w widocznym miejscu, tak aby każdy odwiedzający mógł się z nim zapoznać. Natomiast jeżeli jedna z zasad ustalona przez właściciela przewiduje zakaz fotografowania, to powinny informować o tym stosowne tabliczki lub naklejki i wówczas regulamin powinien być respektowany przez odwiedzających galerię..."
"...Nasza rozmówczyni nie ma też wątpliwości co do tego, że zakaz fotografowania samego budynku z zewnątrz jest nieporozumieniem. - Galeria handlowa stoi przy ogólnodostępnej ulicy, każdy może zrobić jej zdjęcie - uważa adwokat.."
Tylko odrobina rozsądku z obu stron i sprawa załatwiona :wink:
Bardzo dziękuję za udział w dyskusji a w szczególności za linki do publikacji.
Czyli od dzisiaj żadnej fotki z logo MacDonalda?......:cry:
PS. Zaiste, żyjemy w kraju absurdów. A dyskusja wartościowa i... pouczająca.
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
zyjemy w kraju absurdów, oj, boziu boziu...
Tu gdzie jestem jest bardziej radykalnie Tu masz link co i czego nie wolno.
http://www.fineartprint.de/index2.ph...&typ=community
Praktycznie nic nie mozna.Taka to wolnosc.Chociaz wole taka jak anarchie.