Dla mnie to osobiście problem nie jest, raczej ciekawostka, jak mi coś na "A" nie styka to przechodzę na "manuala" :)
Wersja do druku
Dla mnie to osobiście problem nie jest, raczej ciekawostka, jak mi coś na "A" nie styka to przechodzę na "manuala" :)
Racja, też mnie to drażni i w zasadzie mocno ogranicza użyteczność funkcji autoISO. Ja z tego względu w zasadzie z niej nie korzystam.
W praktyce przekłada się tak, że chodzę po opuszczonych budynkach z aparatem podpiętym do statywu. Wchodzę do ciemnego holu, stawiam aparat i nie jestem w stanie w trybie A zrobić poprawnie naświetlonego zdjęcia (chyba że zmienię sposób pomiaru, jak zauważył @robtor), bo aparat nie chce ustawić wystarczająco długiego naświetlania, mimo że z jego pomiarów wynika, że powinien to zrobić. Muszę przestawić na tryb M i dopiero zrobić zdjęcie. W przeciwnym razie wygląda tak (jeśli zostanę na niskiej czułości):
Załącznik 162419
lub tak (jeśli podbiję ISO do 1600):
Załącznik 162420
Wydaje mi się, że złośliwość wynika z niezrozumienia istoty problemu, którego rozwiązania szukam.
To niewiele się dowiedziałem:wink:, ale dzięki za odpowiedź.
Tak tylko wtrącę, jakbym robił z pomiarem punktowym na światła to oprócz tych świateł (latarnie np.) miałbym wokół tak głęboką czerń, że bez szans na wyciągniecie czegoś. Nocne robię w zasadzie wyłącznie na A z pomiarem światła centralnym ważonym (ewentualnie mała korekta na minus). Na M moze cuś tylko w ramach eksperymentu:) Przyczyna prosta, na A zrobię szybciej bo ustawiam tylko przysłonę jaką chcę, a czas dobierze aparat i z reguły robi to dobrze.
W tym nie ma złośliwości. I to jest istota problemu, którego rozwiązania szukasz. Naświetlenie korygujesz zmianą EV, a jeśli trzeba to wraz ze mianą trybu pomiaru światła. Pomaga obserwacja histogramu. Zrobisz sobie ten mały eksperyment przy biurku i sama od razu zobaczysz.
---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:32 ----------
Do andtora2:
To bardzo miło, że w swojej małostkowości raczyłeś się pochylić nade mną jadąc mi po reputacji. Sprawiłeś mi tym ogromną radość.
Bardzo dziękuje za precyzyjną odpowiedź z zamieszczonymi zdjęciami. Jak dla mnie to jest problem i wada. Specjalnie jeszcze raz sprawdziłem jak jest w panasie. W pokoju zarówka 15W, robiłem zdjęcie rogu segmentu gdzie naprawdę światła tyle co kot napłakał. Tryb A iso 200 f5.6 czas 15s, pomiar matrycowy, naświetlone prawidłowo. Nawet bardziej (stety czy niestety:) ) niż w rzeczywistości.
Nie ma sprawy. To za "życzliwość" do innych użytkowników i coś w stylu "wiem" ale nie powiem.