Dzięki :)
Musimy się kiedyś spotkać i razem połazić :)
Wersja do druku
I ja także tu chętnie zaglądam podziwiając zdjęcia :)
Na początku - trzeba troszkę poczekać, bo z innego serwera. Ten z którego zazwyczaj korzystam właśnie doświadczył DDoS :evil:
Obiecałem :)
Dlaczego Wisła taka duża. Po Słowackiej stronie wzgórz Koniecznej i Zdyni jest jeszcze bardzo dużo śniegu. Śniegu też jest dużo w lasach. A jako że dzisiaj było +16 więc topnieje na gwałt.
667.
668.
669.
Na polach już śniegu prawie nie ma, ale woda spływająca z lasów gwałtownie podnosi poziom wszelkich strumieni i potoczków
670.
671.
672.
673.
Wróciły :mrgreen:
674.
Załącznik 85815Załącznik 85810Załącznik 85811Załącznik 85809Załącznik 85812Załącznik 85814Załącznik 85816Załącznik 85813
ja też bardzo lubię ten wątek :), u nas dziś słońce na przemian z deszczem i gradem
672 - bardzo ładne, inne zresztą też!
Dzięki za relację.
Opowiem jeszcze jedną ciekawostkę.
Jak pisałem, temperatura powietrza była +16 stopni. Kiedy wracałem - zaczął padać deszcz. Potężny, jak to nazywam - chlustający. Temperatura powietrza gwałtownie spadła. W Gładyszowie do 8 stopni, natomiast na Magurze Małastowskiej do tylko +2 - więc zrobiła się śnieżyca - gęsta i gruba. Niektóre płatki były wielkości 5 złotówki.
Byłem tam i widziałem:wink:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1365923496
Załącznik 85835
Tak padało w poniedziałek w okolicach Bydgoszczy. Więcej bałaganić nie będę, obiecuję:mrgreen:
Adam - nie przejmuj się :) - nie tylko Ty i nie tylko tak było tu bałaganione. Jak to mówią na FB "lubię to" :mrgreen:
Nie cierpię FB, NK i tym podobnych
Grzmieć też u nas grzmiało, wieczorem ok 22 chmury naszły, a miałem nadzieję na zorzę którą miało być w Polsce wczoraj widać.
673 bardzo dynamiczne, bardzo się podoba :)
no to już wiadomo - choć po Wiśle w krakowskiej części nie zauważyłam przyrostu ;)
ale dawno tam nie byłam ;)
oby te potoczki trzymały się w ryzach i nei wylewały za mocno...
Bo widzisz Ulka - te wszystkie strumyczki i potoczki należą do zlewni rzeki Wisłoki. Inna część Beskidu Niskiego to zlewnia rzeki Białej, a najmniejsza - łącząca się z Beskidem Sądeckim to zlewnia Popradu i Dunajca.
A wszystkie te rzeki (za wyjątkiem Popradu) wpadają do Wisły, na północ i północny-wschód od Krakowa
no tak dałam ciała z dziedziny geografii, którą bardzo lubiłam
ale z rzek zawsze byłam słaba ;)
to ja się już nie martwię czy będziesz przykręcał czy też nie ;) hehe
miłego dnia wszystkim odwiedzającym wątek
Nie dość, że fajne fotki robi, nie dość, że ciekawie opowiada, to jeszcze ma na własność kawałek Beskidu... ;) Pozazdrościć. :)
Chciałbym dzisiaj pokazać kolejny cmentarzyk Beskidu Niskiego z I Wojny Światowej. Nie należy on jednak do tych typowych pokazywanych przeze mnie, wymienianych w annałach jako miejsce pochówku ludzi którzy zginęli bohaterską śmiercią.
Tu... coś wręcz przeciwnego.
To typowy bardzo malutki cmentarzyk, usytuowany tuż przy bardzo ruchliwej drodze z Grybowa do Krynicy Górskiej. Żelazny krzyż nagrobkowy to podpis Architekta Hansa Mayera. cmentarz otoczony jest betonowymi słupkami, połączonymi metalowymi rurami. Na środku znajduje się kamienny obelisk na zbiorowej mogile żołnierzy węgierskich z 2-go Pułku Honvedu i 30 Pułku Piechoty Honvedu.
Centralny pomnik zwieńczony jest sylwetką orła. Kolumna zawiera trzy tablice z inskrypcjami w językach niemieckim i węgierskim. Tablica z językiem węgierskim to jedyna taka tablica w okręgu III. Na jednej z tych tablic mamy podwójny napis po niemiecku i węgiersku: "Chwała bohaterom".
Pochowano tu 87 żołnierzy armii austro-węgierskiej i 16 rosyjskich.
Dziwna sprawa co do żołnierzy rosyjskich - na tablicy z inskrypcją jest wymienionych 14, natomiast wszystkie źródła podają 16.
A teraz najciekawsze - tych 87 Węgrów nie zginęło w walce z wrogiem. Jak podają i źródła i mieszkańcy - pijani, wyrżnęli się między sobą.
Czy to prawda ? hmmm - tych 16-tu Rosjan świadczy, że jednak jakieś walki się tam odbywały.
675.
676.
677.
678.
679.
680.
681.
Ciekawa wstawka - 677 jest fajne.
Masz OMD?? nie ma exifów.
Znow pokazales kawalek historii z Twoich ziem.
Wiosna w Beskidzie Niskim. Szaro jeszcze :roll:
682.
683.
Załącznik 86194Załącznik 86193
ale będzie wszystko szybko nadrabiać, już widziałem listki na niektórych drzewach, tylko patzreć jak zrobi się zielono :)
Ta szarość, to już niedługo, a widoczki przyjemne, takie swojskie...
Pozdrawiam
tak, super miejsce, jeszcze kiedyś na wschód słonka tam się wybrać muszę :)
Mnie najbardziej zaciekawiły te cmentarze stare. Świetnie pokazane.
Bardzo interesująco pokazujesz swoje strony :)
I na mgiełki :D
Ostatnie...
684.
dzięki lisiajamka :)
---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post był o 21:49 ----------
I ta wypowiedź bardzo mnie cieszy :) Chodzi o to że każdemu coś innego się podoba - cmentarz, cerkiew, krajobraz. Cieszy różnorodność.
Fajni jesteście :mrgreen:
mgiełki wskazane o wschodzie słonka są bardzo :)
Pozazdrościć widoczków. I ochoty na tuptanie po wierchach. :)
Ślicznie jest u Ciebie, a historia pisze się sama...
Sisi Was pozdrawia. :)