o jakim mydełku piszesz?
Wersja do druku
chodzi mi o ten temat co irek50 opracowywał
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4494
a myślałem, że o mojej fotce piszesz :oops:
Używacie masek? Jak się spisują? Bo ja testowałem na Takumarze, ale miałem wrażenie, że fotki robią się wtedy takie jakbym przymknął o działkę przesłonę. Może źle zrobiłem maskę i była za blisko tylnego szkła obiektywu?
Vivitar 90mm na f2.8 też daje poświatę jak Takumar na f1.4-f2, zastanawiam się czy maska by pomogła...? (Na szczęście jako szkło do makro rzadko pracuje na takim f.)
A Vivitara 90mm f2.8 z 1:1 polecam bardzo, piekielnie ostry, ale to chyba normalne dla szkła makro. Nawet na f22 daje jeszcze znośny obraz. :)
nie zapomniałem zacytować to wcześniejsze bez tej maski wychodzi w porządku jak jest troszkę ciemniej
Może wątek stary, i na początku wątku była o tym mowa, ale czy ma ktoś jakikolwiek kontakt do tego gostka z Lublina od przejściówek z blokadą bolca, a może ktoś jeszcze je produkuje? Na jakimś z forów (możliwe że nawet na tym) ktoś mówił że jego nick na allegro to "ciecio7", prawda? I jeszcze jedno, czym się różni przejściówka do E-1 E-330 E-500 od jakiejś innej (chodzi mi o strone http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=1 gdzie napisane jest:
Olympus 4/3 (E1 E330 E500) / M42
Olympus 4/3 /M42 bez blokady)
Z góry dzięki za odpowiedzi
To jest chyba sklep tego goscia http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=1 w każdym razie ja mam z tego sklepu i jest bardzo dobrej jakości, mam też inną i już jest mniej dokładnie wykonana (luzy).
Ta pierwsze jest z blokadą a druga bez.
dobra a jak mam e400 to ta przejsciowka (tak jak tam jest napisane) e1 e330 e500 to tez bedzie pasowac? I mam rozumiec ze jest z blokada, aha i jak np. moj pentacon 200mm nie ma bolca to tez bede mogl go podczepiac pod te sama przejsciowke?
Helios ma bolec ale na pentaconie (200/4) nie ma ani bolca ani przelacznika, bedzie wchodzil?
będzie ok.
Dzieki wszystkim za blyskawiczne odpowiedzi, jutro/pojutrze zamawiam, bede mial fajny prezencik na urodziny :P
tylko się nie rozczaruj. Na E-400 trzeba się nauczyć ostrzyć przez wizjer, ale wyniki są mołe dla oka :)
Nie zdziwie sie, na Zenicie tez sie lepiej nie ostrzy, ale pocwicze se na jakis pierdolach i bedzie git ;)
Na Zenicie to się kolego pięknie ostrzy.....
Porównaj sobie wielkość wizjera - Zenit - e4xx :) :roll:
Dobra rada - jest taki dzyndzelek przy wizjerze do ustawiania korekcji dioptrii do oka. Potestuj i ustaw sobie korekcję do swojego oka. Skutkuje to bardzo zadowalającymi wynikami w manualnym ostrzeniu.
Ja to robiłem na gazecie - aparat + statyw, strzały z różnymi ustawieniami korekcji. Ostrzenie zawsze od zera, 10 minutowe przerwy w ostrzeniu aby oko odpoczęło. Zapis na kartce.
Na koniec wybór najlepszej foty (na komputerze, absolutnie nie na podglądzie aparatu) i dopasowanie jej do zapisu -> ustawienie korekcji = finito. :)
Są gusta i guściki. Ja mam do tego aparatu sentyment... i tyle :)
Chodzi mi o 12xp.
Właśnie z taką ostrzyłem :)
Jak dlamnie wizjer na 12xp jest jakis taki ciemny i taki dziwny, ale na e400 za to jest jak tak tera porownalem to strasznie ciasniutki ;/ i tak zle i tak niedobrze ;P
Nie przesadzajmy z tym ostrzeniem tragedii nie ma, choć w porównaniu do wielu analogów to pewnie lipa. Bolączką jest brak podglądu zdjęcia w pełnej rozdzielczości po zrobieniu (tak to jest przynajmniej w e400 ale pewnie i w następnych modelach też) tylko ta dziadowska miniaturka zapisana w rawie, która przy płytkiej GO guzik daje i po zbliżeniu 8x widać kaszanę. Chyba dopiero w e620 się z tym uporali.
Ale chyba nie ruską :shock:
Może to co napiszę jest obrazoburcze, ale jestem człowiekiem z tamtych czasów i miałem porównanie różnych analogów. Zdecydowanie najlepiej oceniam matówki Canona. Były lepsze od niezłych przeciez matówk w OM-kach. Najłatwiej ustawiało mi sie ostrość i najmniej "ściemniało" koło nastawcze z klinem.
Witam, mam e-410 i gdy podpinam do niego heliosa 44-2 lub 44-4 2/58 za pomocą przejściówki z potwierdzeniem, przysłona od razu ustawia się na 2.8 i nie można jej zmienić, głównie chodzi mi o zmianę na f/2 , ktoś pomoże?
Przysłona ustawiana w przejściówce z potwierdzeniem nie ma żadnego znaczenia, to tylko informacja do zapisania w exif. Ustaw przysłonę na pierścieniu obiektywu i pstrykaj foty.
Zresztą temat już był kilka razy poruszany na forum, przejściówkę programuje się według instrukcji do niej dołączonej.
pozdr
Czy rozbierał ktoś jupitera 9 85/2 ?
Środkowa soczewka ma jakiś niewielki luz, czy można to jakoś dokręcić ?
Tu masz pobieżną instrukcję demontażu - powinna wystarczyć
http://gabriel.mp3-tech.org/blog/ind...y090824-162323
A ja jeszcze wrócę do problemów z ostrzeniem. Kiedyś czytałem na forum że można temu zaradzić zamawiając u optyka soczewkę na wizjer. Mam wadę -1,5 na oku do ostrzenia. Czy ktoś wie coś o tym? Gdzie mogę dostać matówkę, która pomogłaby mi w ostrzeniu przez wizjer. Obecnie wykorzystuję do tego celu LV ale te opóźnienia i dużo mniejsza radocha z focenia.
-1,5 powinno pokrętło przy wizjerze zredukować. Można też ostrzyć w okularach, chociaż na wizjerach Olkowych to niezbyt wygodne. Ostatnia opcja to szkła kontaktowe, ale wiadomo nie każdemu pasują i są relatywnie drogie (sam używam aktualnie jednorazowych, ponieważ wadę mam tylko na jednym oku, to nawet to tak drogo nie wychodzi - jednorazowe mają tą zaletę, że zmniejsza się drastycznie ryzyko infekcji).
Podepnę sie z moim pytaniem pod ten wątek - moze ktoś wie coś o szkle pentacon 3,5 30mm?
1) Czy rzeczywiście bije ostroscią pentacona 29mm na głowę?
2) Czy przy olkach E-5xx e4xx nie chaczy **** o lustro [jak przy pełnej klatce canona]?
3) Wady techniczne - aberracje winiety itp?
Dzięki z góry,
Bronek
miałe 30 lat temu , nie narzekałem dosatkowo półautomatyczna przysłona ułatwiająca pracę w manualu.