Jeszcze zamiast ACR w wersji beta można użyć do trybu wsadowego exiftool.
Kod:exiftool -model="E-M5" *.orf
Wersja do druku
Jeszcze zamiast ACR w wersji beta można użyć do trybu wsadowego exiftool.
Kod:exiftool -model="E-M5" *.orf
Obszerny test na cameralabs.com
http://www.cameralabs.com/reviews/Olympus_PEN_E-PL5/
Nie wiem czy już było ale na stronie OP jest wykaz zestawów.
Jest np. ELP5 + 14-150 + obiektyw dekielowy BCL a nawet kit 3-obiektywowy EPL5 + 14-42 + 40-150 + BCL
Ciekawe kiedy w sklepach bo chyba sobie kupię EPL5, a nie lubię kupowac bez wczesniejszego oglądania.
Dziś chwilę gadałem z gostkiem w krakowskiem Saturnie. Ponoć były ale szybko zniknęły i w najbliższym czasie ich nie będzie, podobnie jak OM-D. Gostek wszystkikmi sposobami próbował mnie zniechęcić do kupna e-pl5, mówiąc, że będzie w cenie powyżej 3000 i nie ma sensu przepłacać, skoro połowę tańszy jest E-PL3, którym się bawiłem. Dopiero jak pokazałem, że się trochę na tym znam i zależy mi na lepszej matrycy, trochę dał sobie spokój :) Z obiektywów był tylko ZD 40-150 i w najbliższym czasie nie będzie niczego lepszego (trochę to dziwne, bo mówił, że reszta się wyprzedała). W ogóle dziwna ta obsługa w tym sklepie, przy kupnie klawiatury, inny gostek próbował mnie zniechęcić do kupna tej, która mi się spodobała, proponując połowę tańszą, jednak sporo się różniącą. Myślałem, że powinno im zależeć na wyprzedaży droższych rzeczy. Tak na marginesie, polecam Logitech K750, mają w dobrej cenie, nawet w porównaniu z Internetem i od 5 h na niej piszę i muszę powiedzieć, jestem zadowolony :)
No proszę, jednak body OM-D można nazwać ciężkim klockiem. Dobrze że nie widziałeś go w akcji z gripem, prawdziwy kolos :wink:
Dla mnie E-PL5 i E-PM2 to aparaty wagi piórkowej - gdzie KIT już jest maksimum, by aparat nie leciał w dół szkłem zawieszony na szyi.
luc4s - oferował Ci model który jest, czyli taki jaki Ci może sprzedać, więc nie miej mu tego za złe.
To trochę bida z nędzą. Na promocji zwykle się zarabia na prowizji. No i po co promować towar którego brak.
bez przesady że tylko KIT ;-) , ostatnio używałem głównie z 45mm i 12mm. Ten aparat ma bardzo wygodny grip chyba taki sam jak w E-P3. Przyznam, że możliwość robienia zdjęć na imprezie przy świetle zastanym na przyzwoitym ISO 3200 jest dużym plusem. Ludzie zachowują się bardziej naturalnie kiedy trzymam nisko aparat. Ja już EVF w ogóle nie używam.
Jak przykręcisz MCG-2 to się przekonasz co to znaczy pewny uchwyt. kupiłem i nie żałuję.