Czy jest w Gimpie opcja typu zaznacz (zakres koloru) i zapisanie tego zaznaczenia jako warstwy??
Wersja do druku
Czy jest w Gimpie opcja typu zaznacz (zakres koloru) i zapisanie tego zaznaczenia jako warstwy??
Postaram się po kolei odpowiedzieć na pytania.
Obrót w OV zrobiłem za pomocą regulacji nachylenia:
Załącznik 128807
Warstwy:
Tutaj chyba niedokładnie nazwałem ten zabieg. To było 'Zaznaczenie' następnie 'Wg koloru'. Czy to warstwa? Następnie 'Kolory' --> 'Barwienie'. (przykład na wyjściowym pliku)
Załącznik 128808
Aha.Czyli do koloROWANIA NIeba jak znalazl.Wskazac,zapisac jako wrstwe i malowac.
Tu jednak w tym wypadku nie zdecydowal bym sie na zrobienie niebieskiego nieba.Na dole nie ma takiego swiatla.Juz bardziej bym sie na takie takie inne nie niebieskie ,raczej szare.
Bo takie albo takie w wykorzystaniem tej opcji i zabawy z warstwaZałącznik 128809Załącznik 128810
Dziękuję za ocenę.
Uwagę o wcześniejszym fotografowaniu już zapisałem.
Odnośnie do danych EXIF: oprócz obróbki w OV żadnych zmian nie robiłem. Przyznaję, że jeszcze nie wiem jak sprawdzić czy dane EXIF są 'zaszyte' w zdjęcie. Jeszcze raz dziękuję zwrócenie na to uwagi, tym bardziej, że tego nie sprawdzałem po umieszczeniu na forum.
Kwestia gustu: zgadzam się z tym. Bardziej koncentrowałem się na technikaliach, a nie na tym co to przedstawia itp.
Wcześniej o tym nie pisałem, ale banalny błąd popełniłem, co dopiero później dostrzegłem. Miałem przymocowany aparat do statywu i tak też całość nosiłem przez kładkę. Okazało się, że nie zbyt mocno dokręciłem śrubę i powstał luz między aparatem a statywem podczas chodzenia. Ponieważ część mocująca ma coś w rodzaju sprężynującego i dociskającego elementu, to w ciemnościach tego nie zauważyłem. W rezultacie po naciśnięciu spustu migawki następowało odbicie, a w efekcie poruszone zdjęcie.
PS. Jak robiłem zdjęcia zwykłym kompaktem to mam wrażenie, że lepsze wychodziły niż tym co dysponuję obecnie.
W OV chyba przy zapisie na dysk mozna bylo wybrac czy chcesz zapisac EXIF, nie wiem jak to w GIMPie jest, choc w dyskusji "exif - czym to sie je" bylo to chyba poruszone.
A co do poruszonego zdjecia przy wciskaniu migawki, ja zawsze stosuje na wszelki wypadek samowyzwalacz ustawiony na 2 sekundy.
1. Obracanie rób w Gimpie- można to zrobić dokładniej.
2. Jeśli w OV wołasz do jpga to przy zapisywaniu wybierz jpg-exif. Jeśli wołasz do tifa to niestety gimp Ci wytnie exifa
3. Jeżeli używasz statywu- zaopatrz się w wężyk. Póki co, możesz używać samowyzwalacza. Aparat zrobi zdjęcie po kilku (ile pozwala aparat) sekundach, kiedy aparat się już "uspokoi"
ssonic & helmuth - dziękuję za podpowiedzi. Na pewno skorzystam!
Fotografie odbić - czy Waszym zdaniem takie coś ma sens?
Odwiedzając Cricotekę zrobiłem kilka ujęć odbiciom budynku starej elektrowni. Osobiście nie jestem przekonany do takich ujęć, ale może Waszym zdaniem nie jest to takie złe.
Jak zwykle proszę o opinię.
PS. Kolejna wrzutka jest już przygotowana, ale wolę podzielić tematy.
A Załącznik 129724 B Załącznik 129723
To B fajne, choć sam bym to wszystko wyprostował.
O tym prostowaniu zdjec to juz nie wiem ile razy zwracalem uwage :)
Ja tam gadac nie lubie.:mrgreen:Załącznik 129727:mrgreen:
Dziękuję za opinie. O prostowaniu myślałem, ale nie byłem pewny czy w sytuacji odbić to jest zasadne ze względu na "artystyczny" efekt zniekształceń. Ale o sztuce będzie kolejna wrzutka - jak się można domyślać ze środka Cricoteki i konsekwencji z tym związanych :).
Generalnie z tego co widzę to w czambuł takich zdjęć nie potępiacie, więc czasem warto taki eksperyment wrzucić na forum.
Robi się z tego watek techniczny :grin:
Fajne to drugie. Podoba mi się połączenie reala z odbiciem :) Jeśli chodzi o prostowanie, to chyba trzeba oceniać poszczególne obrazki, odbicia rządzą się swoimi prawami - raz są bardziej odjechane, raz mniej.
Tu wersja Mirka bardziej mi leży.
Raz jeszcze dziękuję za uwagi. Teraz 'problem z misiem' czyli zapowiadana wcześniej pierwsza z kolejnych wrzutek jako wstęp do następnej.
Będąc służbowo w Wiśle taki pomnik dostrzegłem. Pierwsze ujęcia zrobiłem samego misia, ale potem, przeglądając fotki, zauważyłem szerszy kontekst: powolne, mozolne, ostrożne turlanie piłki w dół.
Pytanie (dot. kompozycji): Które z ujęć Waszym zdaniem lepiej oddaje całość sytuacji? A może jeszcze z innego miejsca należało zrobić zdjęcie?
M1. Załącznik 129761
M2. Załącznik 129762
M3. Załącznik 129763
Stawialbym na M2, tylko ze zrobilbym to ujecia z drugiej strony misia, bo te kwiaty na pierwszym planie przeszkadzaja.
Obiecana wrzutka z Cricoteki. Potrzebne są podpisy?
Jednocześnie są to pierwsze moje zdjęcie z muzeum, więc czy to jako tako wygląda, to proszę samemu/samej ocenić :)
C1 Załącznik 130002
C2 Załącznik 129999
C3 Załącznik 130003
C4 Załącznik 130000
C5 Załącznik 130004
C6 Załącznik 130001
"Umarla Klasa" jak zawsze mocna.
Zgadza się. Belfra jeno nie ująłem w kadrze.
Instalacja, kt. najbardziej mi przypadła do gustu. Te 3 ujęcia sądzę, że wystarczą, żeby zorientować się o co chodzi. Kolory tła zmienne ze względu na pokazywany na bocznej ścianie (po prawej) film.
C7.1 C7.2 C7.3
Załącznik 130006Załącznik 130007Załącznik 130008
Fajna wrzutka, ciekawe kadry, podoba mi sie.
Gdybym sie juz musial do czegos przyczepic to C4 jakies takie nieostre, lekko chyba focus nie trafiony.
Ciekawe "instalacje" , dobrze wyszły na fotkach :)
Mis taki za mało wyrazisty - pogoda pewnie była słaba? M2 najciekawsze (ale nożyce do kwiatów następnym razem weź).
Z Cricoteki coś mi na pierwszy kolory leżą. Nie można było bardziej w stronę rzeczywistości? Bo domyślam się, że podłoga była biała/szara.
Witaj, zdjęcia fajne a szczególnie ostatnia wrzuta. Pozdrawiam.
Dziękuję za komentarze. Jedynie korygowałem cienie/światła, a w niektórych przypadkach zwiększyłem kontrast i nasycenie. Światło tam jest punktowe na obiekt nakierowane. Pewnie dlatego, żeby wyświetlane teksty były wyraźne. W niektórych miejscach było dość ciemno. Na kolor podłogi nie zwróciłem uwagi :oops:.
Co do misia - M2 - miś jest na ciemnym tle i kontrast między nim a krzakami wg mnie jest zbyt mały i się nie wyróżnia. Ale to moje subiektywne wrażenie.
Wracam do zdjęć nocnych. Nie wiem jak takie wywoływać. Głównie w OV daję kolor vivid i podbijam kontrast.
Kadr Waszych zdaniem OK? Któraś nadaje się do Galerii?
(PS. Exify dodane)
A. Załącznik 130293
B. Załącznik 130294C.
C. Załącznik 130295
D. Załącznik 130296
E. Załącznik 130297
C i D calkiem mi sie podobaja... C bardziej :)
B.C.D. najbardziej mi się podobają. Popróbuj może jeszcze z ręcznym ustawieniem balansu bieli, bo na C.D. i E. niebo jest chyba za bardzo brązowe.
Śliczna wrzutka, może na C przygasiłbym lokalnie światła na balonie. Jeśli chodzi o kadrowanie, to dla mnie Wer B i E lepsze.
Kurczę, jak ja lubię nocne zdjęcia! :wink:
C się podoba, na pierwszy rzut oka wygląda jak ogromny księżyc!
Chyba ciut za późno zrobione, pasowałoby tu ciemnogranatowe niebo (jak na A i B).
Mozna to naprawic obrobka, chocby zmieniajac temperature
O tak na szybkiego zrobione: Załącznik 130343
Bardzo dziękuję za komentarze. Istotnie, zapomniałem o balansie bieli! Powalczę jeszcze z RAWem. Z kolorami to mam jeszcze problem - niektóre suwaki trochę intuicyjnie tykam.
Śliczne zdjęcia.