chyba może nie spasować się tematycznie :)
Wersja do druku
Zobaczmy na zdjęcia od stycznia do dzisiaj, te które wygrały w fotce miesiąca. Moim skromnym zdaniem warto je umieścić w kalendarzu, a i bonus dla robiących tez jest nie bez znaczenia. A pytania na temat kto wybiera nie za bardzo łapię, przecież już sa laureaci z każdego miesiąca. Po co kombinować bez sensu?
mogą np nie dać zgody na publikacje i du pa zbita
od lat wiadomo że ile ludzi tyle opinii..
ta dyskusja naprawdę powoli momentami staje się za długaa :roll:
Zakładasz wersję negatywną, Ulka, to nie w twoim stylu ,nie poznaję Cię;) Zapytajmy,czy ktoś coś ma na przeciw temu, aby jego zdjęcie zostało dodatkowo wyróżnione w kalendarzu.
Na początek: ankieta została zamknięta. Zagłosowały 54 osoby (całkiem niezła frekwencja). Wybrany został temat "Od Bałtyku aż po Tatry - przyroda Polski".
Tak jak już pisałem. Temat jednocześnie precyzyjny, ale też ogólny na tyle, że jest spore pole do popisu zarówno dla pejzażystów jak i przyrodników zarówno szeroko, wąskokątnych oraz makro. Zbieramy zdjęcia w zadanym temacie. Autorzy mają pełną swobodę interpretacji tematu, a komisja ma pełną swobodę redagowania kalendarza na podstawie nadesłanego materiału.
Teraz najważniejsze. Opiszę w tej chwili pokrótce jak widzę zbieranie materiału do selekcji.
1. Materiał będziemy wysyłać na e-mail (udostępnię).
2. Zdjęcia już obrobione, efekt końcowy. Nie stawiam granicy minimalnej rozdzielczości, bo wiem, że są magicy, którzy potrafią i z 5 MP zrobić dobry materiał na publikacje w formacie A3 i większym. Ale sami rozumiecie, że im więcej megapikseli powyżej 6 MP, tym lepiej. Do tego format JPG z bardzo niskim stopniem kompresji lub format TIFF. Dlaczego od razu obrobione i w jak tak najlepszej rozdzielczości? Unikniemy problemów ze zdjęciami, które dobrze wyglądają w wersji 800 czy 1000 px na ekranie, a w formacie A3 będzie ciężko je oglądać ze względu na rozmycia i nieostrości niewidziane w miniaturce. Poza tym, jeśli obramiamy zdjęcie to chyba nie będzie problemem by zamiast w wersji do internetu, wyeksportować je od razu w rozdzielczości do publikacji.
3. Do zdjęć będę prosił o dołączenie zgody na publikacje. Na razie w wersji elektronicznej, a później, kiedy wybierzemy poproszę wybranych autorów o przesłanie wersji papierowej.
4. Co jakiś czas (zbiórka zdjęć będzie trwała przez cały sierpień) będę przygotowywał przeglądówki złożone z miniaturek (np. 500px), które zamieszczę do podglądu na swoim serwerze lub przygotowanym do tego koncie w chmurze. Wszyscy będą mieli wgląd do tego co zostało nadesłane. Prócz tego komisja będzie mogła sobie obejrzeć zdjęcia w wersji oryginalnej i tak je układać by zredagować z tego przyjemny dla oka kalendarz. Intuicja podpowiada mi, że może to być dobry sposób by osiągnąć dobry efekt. Jednak jak wyjdzie to jeszcze zobaczymy.
A no właśnie, zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Na razie idzie dobrze. Mam nadzieje, że ekipa redagująca zostanie zasypana niezłym materiałem wyjściowym i będzie z czego wybierać. Ale jeśli na etapie zbierania okaże się, że frekwencja jest mizerna, to nie zamierzam tego ciągnąć. Wtedy ucinam temat i tyle.
---------- Post dodany o 01:36 ---------- Poprzedni post był o 01:34 ----------
Po to kombinować. To dobry pretekst bym napisał coś więcej na temat tego co można zrobić z zacnymi skądinąd zdjęciami wybieranymi przez jury i publiczność Fotografii Miesiąca.
Gdybym chciał uhonorować takie zdjęcia jakie są w Fotografii Miesiąca, to odkopałbym jeden z pomysłów, które kiedyś rzuciłem w wąskim gronie by sprawdzić czy mają sens. Pierwszy z nich to wystawa, taka z prawdziwego zdarzenia, a drugi, to wydanie albumu ze zdjęciami. Jak kogoś honorować to z przytupem, a raczej z należytym szacunkiem i właściwą do tego formą. Kalendarz to zupełnie inna publikacja. Oczywiście nie mniej istotna, też oczekujemy tu najwyższego poziomu, ale co innego wybieranie zdjęć z puli najlepszych na forum, a co innego wybieranie zdjęć, które powinny dać nam spójny wizualnie materiał, który będziemy oglądali cały rok.
Kombinujemy dlatego... że możemy.
Hades, dzięki za odpowiedź.
być może były te informacje wcześniej i je przeoczyłem, ale zapytam tylko :
1. czy zdjęcia mają być z jakiegoś przedziału czasowego, np. rok 2014, czy grzebiemy w całym swoim archiwum?
2. czy w exifie musi być "OLYMPUS"?:wink:
To jedna z możliwości. Może się jeszcze okazać, że to co widzimy na ekranie istnieje tylko w tej wersji.
Ta dyskusja jest krótka, np. w stosunku do dyskusji nad kalendarzem 2013.
Na razie jest ok. Wszystko toczy się miarowo.
---------- Post dodany o 12:36 ---------- Poprzedni post był o 12:33 ----------
Zbieram tekst do kupy i podam wymogi, ale akurat Arek trafił z odpowiedziami. Moja sugestia przy odpowiedzi na pierwsze pytanie jest taka, żeby wybierać zdjęcia najświeższe, bo będzie się pamiętało gdzie zostało ono zrobione. Tak, trzeba będzie dołączyć opis miejsca.
---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post był o 12:36 ----------
Aha. Wciąż są wolne miejsca w ekipie redagującej kalendarz. Na razie zgłosiły się 2 osoby. Oczywiście, nic na siłę, ale jeśli ktoś dysponuje kilkoma godzinami we wrześniu by przejrzeć materiał i pomóc w redakcji, to zapraszam. Pod koniec tygodnia chciałbym skompletować zespół i podać do wiadomości kto będzie wybierał.
a pro po tego czy w exifie powinno znajdować się magiczne słowo OLYMPUS - moim skromnym zdaniem to bez sensu :mrgreen:
skoro w tej akcji OLEK nie promuje tego kalendarza - to zróbmy kalendarz OLYTALIBÓW Forumowych
a od lat wiadomo że forum jest otwarte na wszystkich i nie tylko OLKOWCY świadczą o jego wyjątkowości :) :) :) (za to nas chwalą na zlotach międzysystemowych)
po co zamykać się w format Olka - bo tak - bo forum niby zobowiązuje :roll: :?:
wg mnie nie, no chyba że jest coś o czym mówicie tylko za kulisami i nie jest to dostępne ogółowi ..
Moim, jeszcze bardziej skromniejszym zdaniem, wprost przeciwnie, jestem za tym aby fotografie do kalendarza były robione wyłącznie Olympusami. Było nie było Olympus jest tym, co przyciągnęło na to forum zdecydowaną większość jego użytkowników. Są różne kalendarze, a wyjątkowość tego, o którym mowa polega na tym, że jest on nasz, Olymaniaków, Olympusowy.
No to co ja mam, biedny żuczek zrobić? W exifie mam Olympus, a zdjęcie zrobione aparatem innego systemu? Nie zmieniam nic w exifie, po prostu "skanuję" klisze e-620 + zd 50mm. Heeelp ;)
Tak się ostatnio zastanawiałem, gdyby naszła mnie odwaga i chęć wstawienia zdjęcia do kalendarza. Czysto moralny dylemat, bo można się przecież nie przyznać :???:
Wiesz co odpowiem, a powiem mniej więcej to samo:
... i dodam: To kalendarz fotograficzny forum OlympusClub. Do tej zbiorowości należą wszyscy zarejestrowani, niezależnie od marki sprzętu w torbie foto. Bo:
Lepszego uzasadnienia nie potrzeba.
---
Nie, w tym temacie za kulisami jestem tylko ja.
---------- Post dodany o 09:53 ---------- Poprzedni post był o 09:53 ----------
Uprzedzam tylko, że nie przyjmujemy negatywów, co najwyżej skany ;).
---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post był o 09:53 ----------
Komunikat organizacyjny: Chwilę musicie poczekać. Dogrywam technikę i ruszamy ze zbiórką zdjęć.
Rozpoczynamy zbiórkę zdjęć. Proszę przeczytać pierwszy post. Został zaktualizowany o informacje o sposobie wysyłki.
---
Przy okazji. Kalendarz ułoży grupa chętnych osób. Będą to: Ahutta, Gulasz, Hades, Ssonic, Petreq, Ziemia01. Gdyby ktoś jeszcze chciał dołączyć to zapraszam.
Oczekiwany format/rozmiar fotek?
Maksymalna rozdzielczość jaką fabryka dała. Minimalna 2500 pikseli po dłuższym boku.
I jeszcze jedno. Zapomniałem o tym w pierwszym poście: zdjęcia poziome.
Biorąc pod uwagę, że mamy w Olkach genetycznie zapisany format 4:3, to oczekiwany stosunek boków jest oczywisty. Ale dyskutowaliśmy tu, by nie zważać na aparat i jego format, a brać pod uwagę fajne dobre klubowiczów. Ekipa weźmie pod uwagę różne proporcje i będzie proponowała kadrowanie jeśli okaże się konieczne. Ewentualnie można już na wstępie wykonać samemu kadrowanie 4:3.
W pierwszym poście dodałem link do przeglądówki.
A zdjęć zatrzęsienie. Serwer się zatka...
Coś czułem, że taka będzie odpowiedź :)
Ja wyśle sobie po południu zgłoszenie. Wczoraj robiłem selekcje 10 zdjęć.
Pozostali nie marudzić, obrabiać i wysyłać! :)
---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post był o 10:35 ----------
Nie marudź. Przeglądałem wątek, są tam takie zdjęcia o jakich piszesz.
na pewno powinnaś wysłać kilka zdjęć zimy nad morzem. myślę o tych oblodzonych statkach itp. do dziś je pamiętam, a znalazłoby się jeszcze kilka, więc do roboty.
jeśli będziemy się zastanawiać jaką metodą głosowania wybierzemy metodę głosowania nic z tego nie wyjdzie.
ja szukam, jakby co..:-P
a jest ograniczenie że foty mają być z tego roku ?
bo w końcu nie doczytałam :)