To nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Ja swoje BLS-1 ładuję ładowarką BCS-5 i nic im nie jest.
Wersja do druku
Sprawdziłem i mój akumulator z EPl3 (Bls-1) Pasuje do Epm2 więc na razie zakup zostanie odłożony w czasie ale dziękuję bardzo za wszystkie rady ! :)
I jak oceniasz różnicę w matrycy w porównaniu do e-pl3?
Zrobię niedługo porównanie sami sobie pogadacie :) Słowo przepaść spokojnie można moim zdaniem używać,komfort używania ISO 6400 w ciemnych miejscach jest nie do przecenienia i nikt mi nie wmówi ,że Epl3 osiągnąłbym to samo :)
Na 43R pojawił się wpis czytaj: PLOTKA, że linie PM i P mają zostać zaorane ponieważ się słabo sprzedają. Drogi Olku: na pożegnanie dopisz kilka linijek kodu tak by były opcje 24/25 kl/s w wideo a dekoder podkręć do 30-40 Mb/s. Ani jeden egzemplarz nie zostanie, nawet refurby a i Dłolców przybędzie. O Boziu, ile lat im zajmie zorientowanie się, że świat jednak chce "filmiki" obok zdjęć. Ps premiera nowej serii maj/czerwiec br. Trzymam kciuki, że zobaczę też nowe fajne szkiełka.
E tam... Bo ludzie, którzy głównie te aparaty kupują, mają pojęcie o kodekach czy ilości klatek na sekundę...
Tez wielu co mysli,ze ma pojecie to tak naprawde jego nie ma.
Sam jak slysze o instalowaniu pakietu kodekow jako lekarstwo na wszystko, a jak nie, to doinstalowanie jeszcze innego pakietu to juz zamilkne i nie dyskutuje dalej.
Świadomość zalet zamkniętych ekosystemów kodekowych (typu VLC) jest żadna. Nie mówię, że wśród ludzi tak zwanych ''przeciętnych''; wśród agencji reklamowych, gdzie taka wiedza powinna być podstawą. Ileż tam się traci czasu na obejrzenie jakiegoś spota... Dodam jeszcze nieskromnie: ileż ja tam zarobiłem kasy na konwersjach :)
Bo przy 24 klatkach należy używać czasu 1/50s aby ruch był płynny. Jak czas będzie zbyt krótki, to ruch będzie nienaturalny.
Filmy kinowe są w 24 klatkach i ruch wygląda płynnie właśnie dzięki odpowiedniemu czasowi naświetlania.
i co się dziwić temu zaoraniu...
Linia PM - ani to małe - bo brakuje w ofercie Olympusa dobrych, jasnych, naleśnikowatych obiektywów więc jak ktoś szuka małego aparatu to sięgnie raczej po ZX-2 i podobne. Nie jest też to tanie - że niby taka myśl że jak małe to tanie - ale taniej wychodzą lustrzanki C i N. Więc wcale mnie nie dziwi że linia zostanie zaorana.
Linia P - taki E-P5 to naprawdę zacny aparat. Tylko czy naprawdę musi kosztować tyle ile kosztuje? Jego problem nie leży w nim samym tylko w konkurencji której musi stawić czoła: X100s, X-E2, X-M1, X-A1, GX7 czy różne soniaki...
szkoda, tylko że jeśli Olympus nie umie znaleźć rynku dla swoich produktów a to może się skończyć zaoraniem całego m4/3
mam nadzieję że to była tylko PLOTKA, że tak naprawdę to jest inaczej i że aparaty Olympusa sprzedają się świetnie... tylko że ostatnio byłem parę dni we Włoszech. Podglądałem przy okazji czym robią zdjęcia turyści - królowały lustrzanki - Canony, Nikony a także pojedyncze Sony i Pentaxy. Stosunkowo niewiele kompaktów - ten segment został chyba skutecznie wyparty przez smartfony. Widziałem jakieś pojedyncze NEXy i jednego Fuji X100s (nie licząc mojego). Nie zauważyłem żadnego aparatu m4/3
Trudno nie przyznać ci racji. Taki np. Samyang zrozumiał i powstało Edu Janko. Uważam, że taki np. Robin Wong powinien pokazać krótkim filmikiem jak zgasić słońce taką krzywą i porównać to do konkurencji. Powinien to zrobić wtedy kiedy jeszcze ta nie miała Krzywej.
To samo jego odpowiednik w USA. Ja np. dowiedziałem się o tym od Janka, tu kolejny problem: skomplikowane menu, nikt nie przeczyta "głupiej" instrukcji, ta powinna zostać zaorana. Najważniejsze funkcje przydatne w realu nie jakieś nfc czy wifi i inne drama-ty powinny zostać nagrane w kanale YT OLY. Krótkie filmiki funkcja: przykład my/konkurencja.
Czy przeceniam? (Za Jankiem) zrób stop klatkę na filmiku komórki, potem Oly (17 Mb/s), potem EM1 (Oly max czyli 24 Mb/s), potem prosto z pudełka GH2@HBR na 28 Mb/s, potem lekki hack do 40 Mb/s. Taki filmik-porównanie by ludziom dużo uzmysłowił. Specjalnie nie ująłem tu GH2 na 140 Mbs czy GH3 na 50 Mbs w IBP, GH4 to póki co fantastyka.
Jest układ biznesowo-sponsorski i Oly nie może podskoczyć. Przestraszyli 5-osiówki i starych, tanich manuali. Szkoda bo widać, że Oly ledwie dyszy a wystarczy tak niewiele.
Masz rację, jakiś kanał z filmikami zawierającymi porady, sztuczki, tipsy byłby niezłą promocją i przydatną rzeczą.
Jak się tą krzywą w e-pl5 włącza? Raz mi się to udało i już zapomniałem.
No tak zapomnialem, ze filmy to kwintesencja fotografii. I kazy oskarowe dziela tworzyc zamierza ;)
Statystycznie rzecz biorac o kant tylka filmy w aparacie jak sie ma w kieszeni ajfona czy inna nokie....
pozdro
ustawiając przysłonę i czas wciskasz info i ustawiasz najpierw zmieniasz cienie,po następnym naciśnięciu info kolejny raz zmieniasz krzywą dla świateł i tak o :D
Chyba koniec sprzedaży modelu jest bliski ceny spadły do 1300 z kitem i 1000zł za body. Zastanawiam się...
Moim zdaniem Media Markty mają jeszcze spore ich zapasy i dopiero te maleństwa zaczęły schodzić. Prognozuję też, że jak się pojawi w sklepach e-m10 to cena e-pl5 poleci na łeb na szyję. Nie powiem, takiego e-pm2 z nowym naleśnikowym 14-42 też bym przytulił, ale to nie ma taki zakup póki co racjonalnego uzasadnienia w moim budżecie :)
jest to bardzo dobry aparat w dobrej cenie tylko DLA KOGO ? -
Dotykowy ekran pozwala ominąc większość przypadków przekopywania się przez menu w celu zmiany ustawień aparatu. Moim zdaniem bardzo zdolny aparat do wszystkiego dla średnio zaawansowanego amatora który potrafi sobie poustawiać aparat. Duże możliwości i kieszonkowy rozmiar. Bardzo niedoceniany, sprytny aparat.
apz - masz rację, jest to bardzo dobry aparat i my o ty wiemy :) (w tej cenie oczywiście), ale ...
sam się bardzo mocno nad nim zastanawiam i tylko troszkę rozsądku trzyma mnie jeszcze w domu a nie jadę do sklepu :(
- moje opinie -
- na pewno szybciej bym się skusił gdyby był z kitem nowym (naleśnikiem), aby faktycznie mieścił się w kieszenie, wtedy był by chyba w porównywalnej wielkości z x20 i xz2, wiem, że są stałki :), czyli rybka która mi się podoba, 17, 30s, 45, ale zaczyna się robić system, więc jako spacerówka w tym momencie dla mnie już nie jest :(, znów wygrywa x20, xz2 :(.
Gdybym dziś "nie żył z fotografii" i przez to nie miał walizki sprzętu w domu, to jako osoba, która ma troszeczkę pojęcia i jeszcze pamięta jak się czyta instrukcje, to była by wielka szansa na jego kupno jako podstawowy i jedyna aparat (zawsze mała torba ze sobą :( ?).
Teraz główny odbiorca, czyli klient "super-marketu"
- ona - ten aparat nie ma guzika z zielonym programem :(, a na wyświetlaczu jak coś dotknę to namieszam :(, i następny obiektyw jest DROŻSZY OD APARATU ! :(, i kto mi go zmieni i NIE MA LAMPY
- on - dotykowy wyświetlacz ?, jak w smartfonie ?, więc ....
po pomocy sprzedawcy, który podpowiedział, że xz2 ma jaśniejszy obiektyw, czyli można robić w ciemniejszy miejscu, ma lampę, mieści się w torebce, i kosztuje tyle samo
To fajny aparat dla kogoś kto posiada coś większego z systemu m4/3 (GH2, E-M5).
Lipa - nie kupować! Ani za to chwycić, ani zwrócić tym uwagę wśród ludzi, ani z tego dotykowego zadzwonić. Jak będzie zalegać w sklepach potanieje jeszcze bardziej - wówczas kupię sobie ze trzy ;-). Przecież pod spokojne turystycznie pstrykanie to aparacik idealny - niepozorny, mały/lekki, tani, nic w systemie nie oferuje wyraźnie lepszego obrazka. Historia się powtarza jak z Epeelem pierwszym - kupiłem za czapkę gruszek, a spośród wszystkich aparatów, które miałem sprawił chyba najwięcej frajdy, był prawie zawsze ze mną i zrobił najwięcej zdjęć, z których jestem zadowolony...
aktualnie 1199zł, czyli czekamy do złamania magicznej ceny 1000zł ;), może w OJ, a ta wyjątkowo jest mało atrakcyjna :(, może dadzą wersję z "cienkim" kitem ?
W OJ ostatnio tylko nowości są w dobrych cenach, więc nie sądzę, żeby tam był tańszy w najbliższej przyszłości. Ja nigdy nie sądziłem, że kupię aparat w sklepie dla idiotów, ale wyszło taniej niż w OJ.
OJ ma swoje zasady i swoje forum dla uprawnionych - tam jest miejsce na ewentualną dyskusję. W innych miejscach proszę cen nie ujawniać - taka jest zasada programu i trzymajmy się tego.