Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Bo przy 24 klatkach należy używać czasu 1/50s aby ruch był płynny. Jak czas będzie zbyt krótki, to ruch będzie nienaturalny.
Filmy kinowe są w 24 klatkach i ruch wygląda płynnie właśnie dzięki odpowiedniemu czasowi naświetlania.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
i co się dziwić temu zaoraniu...
Linia PM - ani to małe - bo brakuje w ofercie Olympusa dobrych, jasnych, naleśnikowatych obiektywów więc jak ktoś szuka małego aparatu to sięgnie raczej po ZX-2 i podobne. Nie jest też to tanie - że niby taka myśl że jak małe to tanie - ale taniej wychodzą lustrzanki C i N. Więc wcale mnie nie dziwi że linia zostanie zaorana.
Linia P - taki E-P5 to naprawdę zacny aparat. Tylko czy naprawdę musi kosztować tyle ile kosztuje? Jego problem nie leży w nim samym tylko w konkurencji której musi stawić czoła: X100s, X-E2, X-M1, X-A1, GX7 czy różne soniaki...
szkoda, tylko że jeśli Olympus nie umie znaleźć rynku dla swoich produktów a to może się skończyć zaoraniem całego m4/3
mam nadzieję że to była tylko PLOTKA, że tak naprawdę to jest inaczej i że aparaty Olympusa sprzedają się świetnie... tylko że ostatnio byłem parę dni we Włoszech. Podglądałem przy okazji czym robią zdjęcia turyści - królowały lustrzanki - Canony, Nikony a także pojedyncze Sony i Pentaxy. Stosunkowo niewiele kompaktów - ten segment został chyba skutecznie wyparty przez smartfony. Widziałem jakieś pojedyncze NEXy i jednego Fuji X100s (nie licząc mojego). Nie zauważyłem żadnego aparatu m4/3
Trudno nie przyznać ci racji. Taki np. Samyang zrozumiał i powstało Edu Janko. Uważam, że taki np. Robin Wong powinien pokazać krótkim filmikiem jak zgasić słońce taką krzywą i porównać to do konkurencji. Powinien to zrobić wtedy kiedy jeszcze ta nie miała Krzywej.
To samo jego odpowiednik w USA. Ja np. dowiedziałem się o tym od Janka, tu kolejny problem: skomplikowane menu, nikt nie przeczyta "głupiej" instrukcji, ta powinna zostać zaorana. Najważniejsze funkcje przydatne w realu nie jakieś nfc czy wifi i inne drama-ty powinny zostać nagrane w kanale YT OLY. Krótkie filmiki funkcja: przykład my/konkurencja.
Czy przeceniam? (Za Jankiem) zrób stop klatkę na filmiku komórki, potem Oly (17 Mb/s), potem EM1 (Oly max czyli 24 Mb/s), potem prosto z pudełka GH2@HBR na 28 Mb/s, potem lekki hack do 40 Mb/s. Taki filmik-porównanie by ludziom dużo uzmysłowił. Specjalnie nie ująłem tu GH2 na 140 Mbs czy GH3 na 50 Mbs w IBP, GH4 to póki co fantastyka.
Jest układ biznesowo-sponsorski i Oly nie może podskoczyć. Przestraszyli 5-osiówki i starych, tanich manuali. Szkoda bo widać, że Oly ledwie dyszy a wystarczy tak niewiele.