-
2 załącznik(ów)
Odp: OLYMPUS E-520 warto kupić ?
ja kupiłem niedawno E-520 z obiektywem 14-45mm f3.5-5.6 za ok. 700 zł. Porobiłem już nieco zdjęć i jestem średnio zadowolony. W porównaniu do mojego poprzedniego kompakta, Panasonic DMC-FZ28 z matrycą 1/2.33", to rewelacji jakiejś wielkiej nie ma. Zdjęcia są słabo nasycone, ostrość też nie powala
Załącznik 68572Załącznik 68573
Wspomaganie AF lampą, czyli spawarka, małe pokrycie w wizjerze, tunel, wyraźne szumy na ISO1600 i kilka innych rzeczy trochę mnie drażni. Myślałem o zmianie na Pentaxa K-r, który w segmencie entry-level oferuje naprawdę sporo, ale za używkę z kitowym obiektywem 18-55mm musiałbym dać przynajmniej 1500 zł, czyli dopłacić ponad drugie tyle, ile już dałem.
Za te pieniądze mógłbym kupić do E-520 obiektyw 40-150mm f3.5-4.5, adapter M42 z chipem, jakąś manualną stałkę 50mm f1.8 na M42 i jeszcze by trochę zostało na jakieś filtry :) Szkoda, że te stałki Zuiko są takie drogie, gdyby było coś takiego jak 50mm f2 <500 zł to byłoby doskonałym uzupełnieniem kitów.
Właśnie, jak ten 40-150mm f3.5-4.5? Nadawałby się do jakiś zdjęć a'la portret? Trochę ciemno, ale może ktoś się bawił i mógłby pochwalić się wynikami?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To się lepiej nie kłóć. Studyjne portrety mozna nawet kompaktem robić.
A jaka roznica czy dach czy niebo nad glowa??
Sie nie kloce
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Właśnie, jak ten 40-150mm f3.5-4.5? Nadawałby się do jakiś zdjęć a'la portret? Trochę ciemno, ale może ktoś się bawił i mógłby pochwalić się wynikami?
Mam ten ciemniejszy,gorszy z nedznym plasikowym bagnetem.Bawie sie nim czasemZałącznik 68575:-P
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Nie zawstydzaj nas :)
Kurde,przecie 40-150 nie jest taki drogi.Ja naprawde sie nim nie chwale.W dual kicie kupilem E510 Juz dali w paczce razem z tym 14-42.Mam do dzis.
---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Plastik fantastik :)
No toz pisze,ze to ten gorszy,ciemniejszy.W sumie nic ciekawego,ot zwykly kit.
-
No widzisz, to mi tak dali do 520-ki i dokupiłem sobie jeszcze przejściówkę żeby Helios od Zenita się w szafce nie kurzył.
-
Wspominam 40-150 o wiele lepiej niz krotkiego kita. Tamten dawal mi jakies blade zdjecia. Capture One dobrze sobie z nimi radzil.
mobi
-
1 załącznik(ów)
można jeszcze sigmą 150/2,8
Załącznik 68577
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
ja kupiłem niedawno E-520 z obiektywem 14-45mm f3.5-5.6 za ok. 700 zł. Porobiłem już nieco zdjęć i jestem średnio zadowolony. W porównaniu do mojego poprzedniego kompakta, Panasonic DMC-FZ28 z matrycą 1/2.33", to rewelacji jakiejś wielkiej nie ma. Zdjęcia są słabo nasycone, ostrość też nie powala
Załącznik 68572Załącznik 68573
Wspomaganie AF lampą, czyli spawarka, małe pokrycie w wizjerze, tunel, wyraźne szumy na ISO1600 i kilka innych rzeczy trochę mnie drażni. Myślałem o zmianie na Pentaxa K-r, który w segmencie entry-level oferuje naprawdę sporo, ale za używkę z kitowym obiektywem 18-55mm musiałbym dać przynajmniej 1500 zł, czyli dopłacić ponad drugie tyle, ile już dałem.
Za te pieniądze mógłbym kupić do E-520 obiektyw 40-150mm f3.5-4.5, adapter M42 z chipem, jakąś manualną stałkę 50mm f1.8 na M42 i jeszcze by trochę zostało na jakieś filtry :) Szkoda, że te stałki Zuiko są takie drogie, gdyby było coś takiego jak 50mm f2 <500 zł to byłoby doskonałym uzupełnieniem kitów.
Sprzedaj to w diabły, jak jesteś tak bardzo niezadowolony , Kup dla siebie Kr-a i osiągnij Nirwanę. Po co się męczyć? Naprawdę nie warto. znajdzie się ktoś , kto będzie się cieszyć z fajnej lustrzanki z kitem za malutkie pieniądze i będzie umiał lub będzie się uczył jak robic nią dobre zdjęcia. Poczytaj sobie w wątku Centusa jak należy używać wysokie ISO. Jak przeczytasz instrukcję to dowiesz się jak wyłączyć spawarkę, I znajdź na ucho tę tajemnice jakie to filtry potrzeba do Twojego kita. I za ile byś je kupił sobie.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Sprzedaj to w diabły, jak jesteś tak bardzo niezadowolony , Kup dla siebie Kr-a i osiągnij Nirwanę. Po co się męczyć?
Coś kolega nie w sosie? Skąd ta napinka? Napisałem gdzieś, że jestem "bardzo niezadowolony"?!? Rozumiem, że można ganić za głupie pytania czy wypowiedzi, ale wsadzać komuś w usta coś, czego nie powiedział i na tej podstawie wysuwać wnioski to już lekka przesada, nie sądzisz?
Nie wiem - to pytam. Nie twierdzę, że aparat sam zrobi zdjęcie, szukam czegoś co będzie możliwie wszechstronne za możliwie niewielkie pieniądze. Właśnie do nauki.
Mirek54 - a coś z mniejszą dawką obróbki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
A to popatrz tu https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=1935 90% pliki nie roznia sie od rawow.Pomniejszane,wyostrzane,gdzie nie gdzie stempel,moze warstwa i maska.Podstawowa obrobka
-
1 załącznik(ów)
To ja dorzucę swoje. Zrobione o tak sobie, bez pozowania, ustawiania. Fakt światła było dużo. Obróbki w tym praktycznie w ogóle nie ma.
Załącznik 68579
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Coś kolega nie w sosie? Skąd ta napinka? Napisałem gdzieś, że jestem "bardzo niezadowolony"?!? Rozumiem, że można ganić za głupie pytania czy wypowiedzi, ale wsadzać komuś w usta coś, czego nie powiedział i na tej podstawie wysuwać wnioski to już lekka przesada, nie sądzisz?
Nie wiem - to pytam. Nie twierdzę, że aparat sam zrobi zdjęcie, szukam czegoś co będzie możliwie wszechstronne za możliwie niewielkie pieniądze. Właśnie do nauki.
Ja nie w sosie? Przeczytałem i zacytowałem twoją wypowiedź. Przykro mi , ale brzmiało to jakbyś żałował tego kupna.
Moje E-520 dostała 10-cioletnia wtedy wnuczka, z dwoma kitami Raynoxem 250 i Heliosem z przejściówka. Ojciec, zaawansowany fotograf dokupił jej manualnego zoom, 70-200/4 i OM 50/1,8 i dziewczyna się uczy i nie narzeka, a jak chce lepsze szkiełka to jedzie ze mną lub ojcem na plenerek.
Nie ma co narzekać na szumy, ISO, jak chcesz większy wygodniejszy wizjer to mają go E-1, E-3, E-5 i E-30. Nie tak dawno sprzedałem to ostatnie za 1200 PLN. Poza tym masz fajny aparacik na którym wielu początkowalo , a niektórzy pozostali do dzisiaj z rozsądku. Dosyć ergonomiczny , prawie wszystko mający, w tym również parę wad które trzeba nauczyć się omijać, i świetne systemowe szkiełka po przystępnych cenach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Poczytaj sobie w wątku Centusa jak należy używać wysokie ISO
dziekuje ;-)
nie sadzilem ze ktos czyta moje wypociny ;-)
-
Jakby ktoś byłby zainteresowany to u mnie w szafie leży prawie nieużywany E-620, więc za rozsądne pieniądze oddam + nowy grip w kartonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A jaka roznica czy dach czy niebo nad glowa??
Sie nie kloce
A ja sobie myślę, że Ty dobrze wiesz :)
-
Dwa pytania:
1. Do czego służą poszczególne tryby?
M
S - na tym robią się jakieś bardzo ciemne zdjęcia
A
P
2. Czy zmiana obiektywu przy włączonym aparacie może coś uszkodzić ?
-
M - tryb manualny, wszystko ustawiasz recznie <--uzywasz kiedy chcesz miec pelna kontrole nad zdjeciem i masz na to czas :)
S - tryb preselekcji czasu (ustawiasz czas a aparat dobiera reszte (przeslone i czulosc)) <-- uzywasz jesli chcesz pokazac ruch lub robisz cos co sie szybko rusza
A - tryb preselekcji przyslony (ustawiasz przyslone a aparat reszte (czas i czulosc)) <-- uzywasz gdy zalezy ci na okreslonej glebi ostrosci (np. portret)
P - tryb programowy (ustawiasz czulosc a aparat dobiera czas i przyslone) <-- uzywasz jako startowy tryb, na poczatku przygody z foto, lub jesli chcesz aby aparat "podpowiedzial" ustawienia.
To tak w skrocie.
-
Na pytanie pierwsze odpowie Ci instrukcja(sa tez obrazki)
Na drugie-tak,moze sie cos uszkodzic.
-
AAA drugie pytanie - zgadzam sie z Mirkiem. Poza tym dobrze jest wylaczyc aparat na czas zmiany szkla, aby sobie potem poprawnie rozpoznal nowe (po wlaczeniu). Poza tym przy uruchamianiu, wlaczy sie czyszczenie matrycy wiec strzepnie Ci pylki, ktore sie dostaly do srodka podczas wymiany.
WAZNE: Kurz i pyl to wrog nr 1. Obiektywy wymieniaj w kontrolowanych warunkach, zawsze puszka skierowana do dolu (obiektyw zalozony na aparat patrzy w ziemie)!.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
WAZNE: Kurz i pyl to wrog nr 1. Obiektywy wymieniaj w kontrolowanych warunkach, zawsze puszka skierowana do dolu (obiektyw zalozony na aparat patrzy w ziemie)!.
I to nie za duzo pomoze jak matryca sie naelektryzuje, poza tym duzo pylkow lata w powietrzu zgodnie z najmniejszymi ruchami powietrza. Chyba najwazniejsze jest tutaj jak najszybsze zmienianie szkiel i uzywanie systemu czyszczenia matrycy, a w ostatecznosci gruszki lub specjalizowanych patyczkow.
-
Klaudia ale my Ci pisalismy na poczatku o obiektywach, przewin sobie dyskusje i poczytaj. W Olympusie wystarczy nazbierac na ZD50 i nic wiecej do szczescia nie potrzeba.
-
Darkelf male masz to szczescie;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Klaudia ale my Ci pisalismy na poczatku o obiektywach, przewin sobie dyskusje i poczytaj. W Olympusie wystarczy nazbierac na ZD50 i nic wiecej do szczescia nie potrzeba.
o tak ! ZD 50 z drugiej reki nie jest az tak drogi, a rozwiazuje wiele tematow...
---------- Post dodany o 13:56 ---------- Poprzedni post był o 13:55 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
Darkelf male masz to szczescie;)
bo ZD 50 jest maly... ale daje duza radosc ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
o tak ! ZD 50 z drugiej reki nie jest az tak drogi, a rozwiazuje wiele tematow...
A dlaczego z drugiej?Z czwartej jeszcze tanszy.Uzywki maja to do siebie,ze latwiej nawiazuja znajomosci z serwisami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A dlaczego z drugiej?Z czwartej jeszcze tanszy.Uzywki maja to do siebie,ze latwiej nawiazuja znajomosci z serwisami.
no to dlatego pisalem ze z drugiej reki ;-)
reki ktora dbala o sprzet... oraz poniosla ta najwieksza strate pomiedzy cena nowego, a cena sprzedazy jako uzywanego...
PS
mozna kupowac uzywane ale jeszcze z gwarancja...
-
No to zbieramy na ZD 50 :)
I jakie te ciekawe możliwości daje ten obiektyw ? ;>
Zamazane tło przy fotografowaniu całej postaci, jak pisałam wcześniej - też idzie nim zrobić?
W jakiej około cenie mogę go kupić (używany raczej) ?
http://allegro.pl/listing.php/search...sg=0&string=50 i który to z tych ? Bo tutaj widzę różne jakieś są: 1.8, 1.4, 1:1.2 co to oznacza ?
-
Klaudia sprawdz zdjecia ludzi ktorzy fotografuja ZD 50 i zobacz sama.
Na allegro teraz nie widze, ale na forum niedawno ktos sprzedawal/kupowal.
Aha i tak jak pisalem Ci w tym watku budzetowym rozwiazaniem jest kupno obiektywu m42 i przejsciowki. Tylko wtedy nie masz AF.
-
-
Nie trać teraz pieniędzy na obiektywy, tylko opanuj podstawy podstaw fotografii. Po pierwsze zaczniesz robić lepsze zdjęcia tym, co masz, a po drugie sama będziesz wiedziała czego potrzebujesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
1.8, 1.4, 1:1.2 co to oznacza ?
skoro zadajesz takie pytania, to znaczy, że to nie jest dla Ciebie dobry czas do kupowania obiektywu - poczytaj trochę więcej, będziesz bardziej świadoma potrzeb i możliwości.
-
Aparat kupiłam dla własnych potrzeb do amatorskiego fotografowania, nie zagłębiam się aż tak w fotografię. Pytałam po prostu o jakiś konkretny obiektyw do robienia zdjęć z zamazanym tłem przy całej postaci i tyle. Obecnie nie mam większych wymagań, gdyż poza tym aparat raczej spełnia moje oczekiwania :P
Przeglądałam tę płytę, która byłą dołączona do aparatu, ale niedużo się z niej dowiedziałam. Wolałabym zasięgać informacji od osoby, która zna się na fotografowaniu, lecz w moim najbliższym otoczeniu nie ma takich osób.
-
Klaudia ale polecalismy Ci dobre ksiazki, one zawsze beda lepsza od opinii ludzi z forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
Aparat kupiłam dla własnych potrzeb do amatorskiego fotografowania, nie zagłębiam się aż tak w fotografię. Pytałam po prostu o jakiś konkretny obiektyw do robienia zdjęć z zamazanym tłem przy całej postaci i tyle. Obecnie nie mam większych wymagań, gdyż poza tym aparat raczej spełnia moje oczekiwania :P
Przeglądałam tę płytę, która byłą dołączona do aparatu, ale niedużo się z niej dowiedziałam. Wolałabym zasięgać informacji od osoby, która zna się na fotografowaniu, lecz w moim najbliższym otoczeniu nie ma takich osób.
Ale zamazane tlo jak Ty to nazywasz to nie robi jakis obiektyw tylko parametry jakie ustawiasz do danego kadru.Zakladajac ze robisz zdjecie calej postaci z okolo trzech metrow na ustawieniach 1/500 2,8 i w tych samych warunkach tym samym obiektywem z parametrami 1/30 16 Otrzymasz dwa rozne obrazy z rozna glebia ostrosci.
Nie mozna fotografowac lustrzanka bez minimalnego wglebienia sie w temat.To tak jak bys pytala jaki garnek najlepszy do pomidorowej a jaki do grochowej.Kazdy Ci odpowie,ze to nie ma znaczenia procz sprzedawcy garnkow.
-
Klaud_2 przeczytaj dobrze instrukcję obsługi... X lat temu to był dla mnie bestseller:lol:. Olkowa instrukcja jest naprawdę fajna i posiada sporo dodatkowych informacji nie tylko o użytkowaniu aparatu ale też o zasadach tworzenia różnych zdjęć.
I czekamy na Twój watek fotograficzny - wkleisz kilka zdjęć... napiszesz czego oczekujesz i na pewno ktoś Tobie podpowie co masz robić.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale zamazane tlo jak Ty to nazywasz to nie robi jakis obiektyw tylko parametry jakie ustawiasz do danego kadru.Zakladajac ze robisz zdjecie calej postaci z okolo trzech metrow na ustawieniach 1/500 2,8 i w tych samych warunkach tym samym obiektywem z parametrami 1/30 16 Otrzymasz dwa rozne obrazy z rozna glebia ostrosci.
Więc pytałam, czy da się takie coś zrobić - to podawano mi tylko kolejne rodzaje obiektywów. Czyli jeżeli ktoś zna się na tych wszystkich ustawieniach, to i tymi moimi coś takiego wyczaruje ? (14-42 i 40-150)
Ustawiałam małe liczby przysłony, ale nic nie dało..
---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------
Przepraszam, za często głupie pytania, siedzicie w tym dłużej, więc pewnie to, o co pytam, wydaje wam się śmieszne. Ale ja naprawdę od niedawna mam lustrzankę.
Postanowiłam w wolnym czasie wybrać się po jakąś książkę o fotografii. Może się czegoś nauczę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
Więc pytałam, czy da się takie coś zrobić - to podawano mi tylko kolejne rodzaje obiektywów. Czyli jeżeli ktoś zna się na tych wszystkich ustawieniach, to i tymi moimi coś takiego wyczaruje ? (14-42 i 40-150)
Ustawiałam małe liczby przysłony, ale nic nie dało..
A odsuwalas obiekt od tla??Dlatego pisalem -bez wglebienia sie w tajniki foto nie da rady ugotowac fotograficznej zupy,i nie wiadomo jakie sloiki bys nie miala nie dasz rady.Tylko,ze trudno Ciebie przekonac do czytania i tu mamy problem.Wiec albo przeczytasz kilka ksiazek i wglebisz sie w temat albo pojdziesz do restaracji i zamowisz sobbie zupke nie gotujac jej sama.
OOO widze,ze dopisalas kilka slow-to jest naprawde dobre wyjscie.
-
Myślę że dobrą pozycją do czytania na początek będzie "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona. Polecam naprawdę warto.