-
Odp: Jaką lustrzankę polecacie !!!
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Weźmy np. Pena,rozmiar mały, obiektyw duży i jeszcze lampa, gdzie wypada środek ciężkości(to tylko tak na marginesie)napewno są i uroki małej puszki ale czy chciałby ktoś mieszkać w ciasnym mieszkaniu i w dodatku z teściową ?
proponuję rozwiązanie pośrednie: Panasonic g2 - test
Jeśli chodzi natomiast o lustrzanki, to proponuję to co większość - Pentax K-R + DAL 18-55
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelN
W Nikona się nie pchaj. Płacisz krocie za żółty znaczek. W zamian dostajesz zubożoną puszkę, która ma mniej funkcji, niż wiele kompaktów na rynku. Nikon, jak to Nikon, trochę obrósł w piórka.
Na czym polega zubożenie puszki D5100 (oprócz braku silnika do AF oczywiście)?
-
nie ma nic ponad E-1: polecam
-
A ja polecam stareńkiego Nikona D200 (do wyjęcia na Alle za rozsądne pieniądze). Używam od jakiś 2 lat i to jest w moim przekonaniu aparat prawie doskonały. Ma wszystko czego mi potrzeba do szczęścia - szybki AF, dobrą guzikologię, dobry obrazek. Do tego jeszcze za stosunkowo małe pieniądze można skompletować jasne stałki portretowe - 35/1.8, 50/1.4 i 85/1.8. Nie potrzebuję wysokiego ISO (póki co) więc nie zamierzam zmieniać. Jedyna wada - ciężar klamotów lustrzankowych. Ale na to znalazłem radę - bezlusterkowiec z naleśnikiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Na czym polega zubożenie puszki D5100 (oprócz braku silnika do AF oczywiście)?
Sam sobie odpowiadam. D5100 jest faktycznie okrojony, przede wszystkim o CLS. Na pewno nie ma sterowania bezprzewodowego lampami błyskowymi i trybu HSS.
Dla mnie to dyskwalifikuje ten aparat. W zamian - jeśli nie są potrzebne filmy - to można polecić D90.
Pełny CLS, silnik AF, dużo lepszy wizjer i lepsze ergonomia.
-
Ależ D90 ma również filmy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Ależ D90 ma również filmy...
No ma, ale jakieś takie uboższe. Przepraszam, byłem nieprecyzyjny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelN
W Nikona się nie pchaj. Płacisz krocie za żółty znaczek. W zamian dostajesz zubożoną puszkę, która ma mniej funkcji, niż wiele kompaktów na rynku. Nikon, jak to Nikon, trochę obrósł w piórka. Sam uciekłem z tego systemu i przeszedłem na stronę Olympusa :mrgreen: (byłem posiadaczem D-100.)
I jeszcze trzeba powiedziec, ze Nikon to zuoooo, pala na stosie za posiadanie go, i do niczego sie kompletnie nie nadaje...
Czasami zazdroszcze ludziom, ktorzy maja dostep do tak dobrego stafu...
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelN
Bezlusterkowce maja też dużo zalet. Przede wszystkim nie klapią lustrem, przez co są ciche i masz większą szanse sfotografowania dzikiego zwierza, lub ptaka (jeżeli zainteresowałbyś się fotografią przyrodniczą), są lekkie i maja kompaktowe wymiary. Atutem są jaśniejsze szkła.
No tu to juz wogole widze fantazja poniosla...
Zasadniczo i pobieznie, poki co obecne bezlusterkowce to sobie mozna co najwyzej do pstrykania ptaszkow w parku na spacerze wykorzystac, a nie do powazniejszej zabaw foto z przyroda...
No i zapomnialem, tylko Olek jest remendium na wszystko i najlepiej spisuje sie we wszystkim, cala reszta to kicha....
p.s. Chyba naprawde musze zmienic dilera...;)
pozdro
-
"Lustrzanka Nikon D3S została uznana za najlepszy europejski aparat profesjonalny, a najwyższe wyróżnienie w kategorii najlepszego europejskiego obiektywu profesjonalnego otrzymał AF-S NIKKOR 300 mm F/2.8G ED VR II. " tyle w temacie Nikona dla PawłaN (data: 2010-08-16).
A tu masz drugi alternatywny przykład: http://www.wykop.pl/ramka/208807/zdj...ow-na-swiecie/ ok 200Mb raw xD
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Luz. Swoją drogą, ktoś powie mi o co chodzi z tą ubogością filmów w tym czy innym modelu? Bo zupełnie tego nie kumam (ale też zupełnie nie filmowy jestem).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Luz. Swoją drogą, ktoś powie mi o co chodzi z tą ubogością filmów w tym czy innym modelu? Bo zupełnie tego nie kumam (ale też zupełnie nie filmowy jestem).
Też chce wiedzieć :D
-
chyba chodziło o brak silnika af przy filmowaniu brak filmów w fhd
-
Cytat:
Zamieszczone przez
brudnyhary
chyba chodziło o brak silnika af przy filmowaniu brak filmów w fhd
W szczególności o filmowanie w trybie M.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
W szczególności o filmowanie w trybie M.
No dobra, ale doświadczenie z pierwszymi Penami nauczyło mnie, że podczas pracy AF w trakcie filmowania nagrywają się również te wszystkie zgrzyty. To już nie przeszkadza?
Chyba się cieszę, że nie przywiązuję takiej wagi do filmowania aparatem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
No dobra, ale doświadczenie z pierwszymi Penami nauczyło mnie, że podczas pracy AF w trakcie filmowania nagrywają się również te wszystkie zgrzyty. To już nie przeszkadza?
Chyba się cieszę, że nie przywiązuję takiej wagi do filmowania aparatem :)
W E-PL3 z nowym 14-42 ten zgrzyt prawie nie występuje:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
W E-PL3 z nowym 14-42 ten zgrzyt prawie nie występuje:)
O, to już diametralnie zmienia postać rzeczy. W pierwszych Penach strasznie to wkurzało i mimo obecności AF podczas filmowania nie chciało się z niego korzystać. Inna sprawa, że mi jako nie-filmowca nie przeszkadza konieczność ustawiania ostrości ręcznie w 5D2. Ale świat idzie ku lepszemu, to najważniejsze ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
najmniej ubogie w opcje film są sony z półprzezroczystym lustrem ale to lustrzanki:?: do filmowania
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Chyba naprawde musze zmienic dilera...;)
Zmień, zmień... Albo rzuć to świństwo, wyjdzie Ci na zdrowie ;)
-
Pomacałem, pofociłem i mam trzy lusterka do wyboru:
1) Pentax K-r + DAL 18-55 mm + DAL 50-200 mm za 2550zł
2) Canon EOS 1100D + 18-55 DC III mm + Tamron 55-200 mm za 2200zł
3) Canon EOS 500D + 18 - 55 mm IS za 2300zł
Najlepiej zrobić losowanie ale może wam będzie łatwiej wskazać którego wybrać.
-
K-r (ale jak już wcześniej pisałem - zastanów się jakie szkła itp. potem - no chyba że żadne)
PS. Trochę budżet 2000,- przekroczony... Poza tym, w cenie 500D który podajesz kupisz 550D.
-
aho,
Sprzedaj butelki, rzuc faje, zadluz sie u rodziny i kup K5, teraz mozna w dobrej cenie wyrwac....
KR wraca do mnie jak bumerang, dopoki nie ogladam sobie z niego fotek i mi przechodzi, no nie trawie krecenia suwakami w PP, rozpietosc sretosc, wyciaganie ze cienia, swiatla lipa, af w ciemnym lipa, af w zarowym lipa, mialem z 6szt kr i wszedzie ta sama lipa.
Jak nie uzywales lustrzanek doglebniej, to CI nie bedzie przeszkadzac, mnie razi okrutnie
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
aho,
Sprzedaj butelki, rzuc faje,
Palilem trzy paczki dziennie,kasy nie widze zaoszczedzonej.Pokombinuje z butelkami najwyzej wnuk nie znielubi
-
Zamówiłem Pentaxa K-r, w niedziele odbiór w sklepie. Znajomy fotograf z fotolabu powiedział że kazda lustrzanka będzie dobra, każda ma wady i zalety. Żona mnie zaje...jak zobaczy ale podłożę sobie 6 grudnia pod łóżko jako od Mikołaja....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Zamówiłem Pentaxa K-r, w niedziele odbiór w sklepie. Znajomy fotograf z fotolabu powiedział że kazda lustrzanka będzie dobra, każda ma wady i zalety. Żona mnie zaje...jak zobaczy ale podłożę sobie 6 grudnia pod łóżko jako od Mikołaja....
Popatrz na allegro - jest trochę ręcznie robionej starej srebrnej biżuterii - na pewno zdąża dosłać jak poprosisz - i bedzie wilk syty i owca cała...
Pozdrawiam AP.
PS. i będzie co ofocić do DITL-a - 06.12.2011r.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Popatrz na allegro - jest trochę ręcznie robionej starej srebrnej biżuterii - na pewno zdąża dosłać jak poprosisz - i bedzie wilk syty i owca cała...
Pozdrawiam AP.
PS. i będzie co ofocić do DITL-a - 06.12.2011r.
...ciekawe czy tam też byłeś taki mądry ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
...ciekawe czy tam też byłeś taki mądry ???
Czasami tak właśnie praktykuję.
Człowiek się uczy, ale nie kupowałbym dla siebie drogiej błyskotki bez uzgodnienia , tak na krzywy ryj bym się nie zdecydował. Moim zdaniem nie warto.
Mimo wszystko gratuluję zakupu!
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Czasami tak właśnie praktykuję.
Człowiek się uczy, ale nie kupowałbym dla siebie drogiej błyskotki bez uzgodnienia , tak na krzywy ryj bym się nie zdecydował. Moim zdaniem nie warto.
Pozdrawiam AP.
...a może tak piszesz bo żal Tobie tyłek ściska, jak myślisz, zresztą Ty nie myślisz Ty tylko piszesz, mało masz inteligentnych postów, to tyle teraz Twoja kolej na kolej !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Żona mnie zaje...jak zobaczy ale podłożę sobie 6 grudnia pod łóżko jako od Mikołaja....
Podzieliłeś się z nami informacją o Twojej nieciekawej sytuacji jaka rozegra się w przyszłości. Czy w związku z tym naprawdę sądzisz, że ktoś miałby złe intencje lub wyrażałby zazdrość powodowaną Twoim zakupem, doradzając wyszukanie kosztownego drobiazgu dla małżonki, jako wyrazu pamięci o niej? Bo to się rozumie samo przez się, że kontrowersyjne zakupy (bo tak wynika z Twojej wypowiedzi) trzeba przedyskutować w domu albo mieć "niezbity argument" (np. wspomniany kosztowny drobiazg), który skutecznie przekona do zakupów rodzinę. Czyżby było to Tobie obce?
Skoro już wiesz, jaka kara Cię spotka, to rozumiem, że niedopowiedziany wulgaryzm jest wyrazem emocji związanych z przyszłymi wydarzeniami. Z pewnością musi to być ekscytujące. Połączenie osobistej radości z zakupu, z konfliktem rodzinnym. Ale czy naprawdę nie stać Cię na podzielenie się radością z rodziną? Ehhh, a może tą wypowiedź należało odczytać jako żart (choć z kontekstu kolejnej Twojej odpowiedzi wydaje się, że nie należy tego tak traktować)? Trudno, żona Cię rozliczy z Twojej niefrasobliwości. Choć kolega APZ miał dobrą poradę. Szkoda, że musiałeś użyć takiej argumentacji by się nią nie zgodzić:
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
...a może tak piszesz bo żal Tobie tyłek ściska, jak myślisz, zresztą Ty nie myślisz Ty tylko piszesz, mało masz inteligentnych postów, to tyle teraz Twoja kolej na kolej !
Doprawdy, w niezwykły sposób podsumowałeś jedenaście stron czasu poświęconego Twojemu problemowi. No właśnie. Jedenaście stron wątku o tym jak najlepiej spożytkować 2 tysiące złotych na zakup lustrzanki... podejrzewam, że uczestnicy dyskusji są nieco zaskoczeni jej zakończeniem. Z jednej strony radość, że ktoś znalazł rozwiązanie problemu w tylu głosach doradczych, a jednocześnie zażenowanie, że w ten sposób za nią "podziękował".
Uczestnicy tej dyskusji zapewne cieszą się razem z Tobą, że udało się wreszcie dokonać wyboru aparatu. Jednak nie sądzę by chcieli pogratulować wyboru, skoro w odpowiedzi mogą zostać tak potraktowani jak wyżej. Jesteśmy życzliwie nastawioną społecznością, w której staramy się podkreślić własną odrębność w opiniach na różne tematy. Staramy się to robić, pamiętając (choć nie zawsze) o dystansie do poruszanych tematów, dobrych intencjach dyskutujących, i zachowaniu kultury wypowiedzi.
Nie widzę powodu by kontynuować ten wątek, ale może ktoś jeszcze będzie chciał pogratulować wyboru.
-
apz Ci dobrze radzi.
Gratuluje wyboru-fotograf z fotolabu powiedział że każda lustrzanka będzie dobra, każda ma wady i zalety.
-
Witaj aho!
Tobie oprócz lustrzanki potrzebna kindersztuba........tylko gdzie to kupić i za ile? :-)
-
Gratuluje wyboru, choc serce sie kraja, że nie wybrałeś sprzętu ze stajni Olka. No, ale cóż. Z Pentaxa będziesz naprawdę zadowolony. Mam nadzieję, że umili Ci czas spędzony w plenerze i będzie dobrym narzędziem do wyrażania Twoich myśli :wink:
P.S. Nie atakuj naszego Szanownego Kolegi apz. :twisted: Jego rady są dla Ciebie cenne - uwierz mi :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
voovoo2
Witaj aho!
Tobie oprócz lustrzanki potrzebna kindersztuba........tylko gdzie to kupić i za ile? :-)
On chyba nawet nie wie co to kindersztuba i z czym sie to je:)
-
Coś czuję, że kogoś czas na forum się kończy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Niczym, absolutnie niczym apz nie zasłużył sobie na takie potraktowanie Jego wypowiedzi. Jestem zażenowany Twoim postem, i chciałbym, tak - chciałbym aby Twoja żona przeczytała tę Twoją wypowiedź.
-
Apz jest ostatnią osobą na Forum którą można posądzać o złośliwość. Aho - wypowiedź wybitnie nie na miejscu.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Mnie też żal d..y ściska, że mogłeś walnąć jeszcze setkę i pójść spać zamist pisać obrażliwe posty :evil:
-
aho,
początek na forum miałeś słaby, niestety potem było już tylko gorzej...
Ostatni wybryk - żenua!
-
I po problemie ;)
----------------------------------------------------------------
!!DODANE!!
----------------------------------------------------------------
Polecam kliknąć tutaj.