-
6 załącznik(ów)
Odp: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi
Dawno nic nie publikowałem. Być może to efekt braku weny a być może jakieś lekkie zrezygnowanie. Ostatnio na spacerze udało mi się pstryknąć parę zdjęć. Dajcie znać co poprawić, a których lepiej nie pokazywać.
21) Załącznik 56500 22) Załącznik 56499 23) Załącznik 56501 24) Załącznik 56502 25) Załącznik 56503
26) Załącznik 56504
-
Ostatnie to jak cie moge,ale wszystkie poprzednie przeeeeeeeeostrzone(ty sie szaleju najadles przy ich obrobce)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ostatnie dwa ciekawe , te kolumny warto by wyprostować.
Pozdrawiam AP.
-
Dzięki za opinię:) Mirku postaram się uważać z ostrzałką na przyszłość. Co do kolumn to właśnie nie wiedziałem jak je wyprostować. Zawsze jak obierałem jakąś prostą to wydawały mi się inne krzywe, hmm... Podpowiecie wzhględem, której mogłoby byc najlepiej?
-
Mirek ma rację, poszalałeś. ;) Jeśli chodzi o przerwę, to czasami dobrze sobie ją zrobić - tj. wychodzę z założenia, że lepiej przez jakiś czas nie pstrykać niż pstrykać na siłę. 25 - ciekawy detal.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Mirek ma rację, poszalałeś. ;) Jeśli chodzi o przerwę, to czasami dobrze sobie ją zrobić - tj. wychodzę z założenia, że lepiej przez jakiś czas nie pstrykać niż pstrykać na siłę. 25 - ciekawy detal.
Dzięki za wypowiedź i mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądała. Rzeczywiście przerwa trochę potrwała, zobaczymy jak będzie dalej. Serdecznie pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Dajcie znać co poprawić ...
Przede wszystkim, popraw rozmiary zdjęć :wink:
W informacji o zdjęciu 24, jest napisane:
Cytat:
Rozmiar 1.803px × 1.352px (przeskalowany do 530px × 39px7)
Jaki jest sens wstawiać tak duże zdjęcie, skoro skrypt forum go przeskaluje, pogarszając jakość przy okazji?
Obejrzenie w pełnej rozdzielczości i tak jest niemożliwe, chyba, ze masz 30 calowy monitor :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Co do kolumn to właśnie nie wiedziałem jak je wyprostować. Zawsze jak obierałem jakąś prostą to wydawały mi się inne krzywe, hmm...
W GIMPIE jest takie fajne narzędzie - Perspektywa się nazywa (taki mały rym :wink:).
Pzdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przede wszystkim, popraw rozmiary zdjęć :wink:
W informacji o zdjęciu 24, jest napisane:
Jaki jest sens wstawiać tak duże zdjęcie, skoro skrypt forum go przeskaluje, pogarszając jakość przy okazji?
Obejrzenie w pełnej rozdzielczości i tak jest niemożliwe, chyba, ze masz 30 calowy monitor :-P
Ok, będę uważał na przyszłość, dzięki za podpowiedź.
---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post był o 14:47 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
W GIMPIE jest takie fajne narzędzie - Perspektywa się nazywa (taki mały rym :wink:).
Pzdr.
A to ja to wiem, używałem tego narzędzia z poziomy PS, tylko wiesz mój problem polegał chyba własnie na nieumiejętności tak pobawienia się tym zdjęciem, żeby i linie były proste a i żeby nie uciąć zbyt dużo z obrazka. Dzisiaj jeszcze przyjrzę się tej fotce i wrzucę ją tutaj jak mi się coś z nią uda zrobić. Dzięki i zapraszam częściej. Fajnie, że dajecie mi uwagi i że post trochę odżył. To dla mnei motywujące.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
... żeby i linie były proste a i żeby nie uciąć zbyt dużo z obrazka.
Jeżeli robisz zdjęcie, na którym spodziewasz się zniekształceń perspektywy, musisz zostawić zapas ze wszystkich stron. Po wyprostowaniu perspektywy jest większa szansa na kadrowanie bez obcięcia głównego motywu.
-
ja od siebie moge dodac , zeby juz na etapie kadrowania kiedy fotografujesz starac sie w miare poprawnie uchwycic fotografowany obiekt , najlepiej poszukac sobie jakis prostych lini do ktorych mozesz sie odniesc krawedziami wizjera albo ukladem czujnikow AF , albo jeszcze prosciej wlaczyc LV i linie pomocnicze , bardzo ulatwia sprawe , musisz tylko zwrocic uwage zeby linie pokrywaly sie w kilku miejscach kadru i zeby pokrywaly sie i pionowe i poziome , samo pokrycie sie w jednej czesci kadru nie oznacze ze caly kadr bedzie prosty , czasami trzeba troszke pomerdac aparatem zeby dobrze sie wypozycjonowac , ja przy moich kosciolkach czesto z tego korzystam i musze powiedziec ze wielu zdjec juz nie musze prostowac i cale szczescie ze mamy na forum Helmutha bo wielu osobom juz pomogl w tej kwestii
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jeżeli robisz zdjęcie, na którym spodziewasz się zniekształceń perspektywy, musisz zostawić zapas ze wszystkich stron. Po wyprostowaniu perspektywy jest większa szansa na kadrowanie bez obcięcia głównego motywu.
Szczerze mówiąc nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem. zazwyczaj robiłem zdjęcie i dopiero po jego obejrzeniu na spokojnie przed komputerem pojawiał się przysłowiowy klops. Masz 100% racji. Od dzisiaj postaram się zawsze brać to pod uwagę jeszcze zanim zrobię zdjęcie. Dziękuję.
---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post był o 16:29 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
ja od siebie moge dodac , zeby juz na etapie kadrowania kiedy fotografujesz starac sie w miare poprawnie uchwycic fotografowany obiekt , najlepiej poszukac sobie jakis prostych lini do ktorych mozesz sie odniesc krawedziami wizjera albo ukladem czujnikow AF , albo jeszcze prosciej wlaczyc LV i linie pomocnicze , bardzo ulatwia sprawe , musisz tylko zwrocic uwage zeby linie pokrywaly sie w kilku miejscach kadru i zeby pokrywaly sie i pionowe i poziome , samo pokrycie sie w jednej czesci kadru nie oznacze ze caly kadr bedzie prosty , czasami trzeba troszke pomerdac aparatem zeby dobrze sie wypozycjonowac , ja przy moich kosciolkach czesto z tego korzystam i musze powiedziec ze wielu zdjec juz nie musze prostowac i cale szczescie ze mamy na forum Helmutha bo wielu osobom juz pomogl w tej kwestii
U mnie problem polega na tym, że średnio lubię robić na LV, ale racja linie są pomocne i chyba będę musiał pokonać w sobie niechęć do LV.
-
Najfajniejsze drugie i ostatnie. Najsłabsze dla mnie trzecie. W drugim pień jest za blisko lewej krawędzi msz.
-
6 załącznik(ów)
Ostatnio zastanawiałem się dość mocno nad otworzeniem własnego wątku, w którym mógłbym liczyć na opinię i uwagi dot. moich zdjęć. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że już kiedyś taki wątek sobie założyłem ale chyba było to tak dawno temu, że sam już o tym zapomniałem i trwałem w pewności, że coś takiego jeszcze przede mną.
Ostatnio miałem okazję odbyć ciekawą podróż do Gruzji ale z racji na fakt, że Jan_S już kompleksowo ten piękny kraj opisał nie wychylałem się z tematem. Dojrzałem jednak do myśli, że zdecyduję się jednak umieścić opis swojej przygody. Tekst jest w trakcie przygotowań - jeśli zaciekawi chociaż jedną osobę tak jak mnie Jan-S to już jakiś dla mnie pozytyw. Póki co wrzucam dla reaktywacji wątku kilka zdjęć z ostatniego porannego spotkania z "robalami". Proszę o uwagi, które pomogą mi poprawić warsztat. Numerację zaczynam od początku.
1) Załącznik 125121 2) Załącznik 125122 3) Załącznik 125123 4) Załącznik 125124 5) Załącznik 125125
6) Załącznik 125126
Do trzeciego dałbym tytuł "Gdy dzieci nie patrzą" ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ostatnio zastanawiałem się dość mocno nad otworzeniem własnego wątku, w którym mógłbym liczyć na opinię i uwagi dot. moich zdjęć. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że już kiedyś taki wątek sobie założyłem ale chyba było to tak dawno temu, że sam już o tym zapomniałem i trwałem w pewności, że coś takiego jeszcze przede mną.
Nie Ty pierwszy :) Ważne, że wątek się znalazł i nie będzie leżał odłogiem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ostatnio miałem okazję odbyć ciekawą podróż do Gruzji ale z racji na fakt, że Jan_S już kompleksowo ten piękny kraj opisał nie wychylałem się z tematem.
I to jest zły tok myślenia, bo często fajnie jest zobaczyć coś oczami kilku osób, by mieć więcej informacji lub zobaczyć różne punkty widzenia. Może Twoje wrażenia z Gruzji były zupełnie inne niż te, które przedstawił Jan_S? Niestety, nie dowiemy się tego.
Z ostatniej wrzutki, to stawiałbym na:
4 - trochę blado, ale mi się najbardziej z tych wszystkich podoba.
1 - nawet fajne, mimo, że GO trochę z pyska na kark zjechała :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Może Twoje wrażenia z Gruzji były zupełnie inne niż te, które przedstawił Jan_S? Niestety, nie dowiemy się tego.
Napiszę stosunkowo obszerną relację :)Zmieniłem zdanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Tekst jest w trakcie przygotowań - jeśli zaciekawi chociaż jedną osobę tak jak mnie Jan-S to już jakiś dla mnie pozytyw.
Z pewnością będzie to więcej niż jedna osoba, a ja będę wśród nich :grin:
Co do zdjęć najbardziej mi pasuje 1 i 4, na jedynce trochę ostrość uciekła co ahutta już zauważył. Na 2 ostatnich to już chyba słońce za mocno świeciło. Czy te pierwsze robione z lampą błyskową? - wnoszę tak po b. ciemnym tle.
-
Zgadza się pierwsze dwa były wykonywane lampą. W przypadku dwóch ostatnich chyba zbyt mocne światło odbite z blendy padło. Może użycie białej powierzchni a nie srebrnej byłoby lepszym rozwiązaniem. Postaram się jeszcze dzisiaj wrzucić kilka innych zdjęć z tej porannej wyprawy. Co do Gruzji obiecuję, że na pewno wrzucę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Co do Gruzji obiecuję, że na pewno wrzucę.
Forum jest pamiętliwe, więc wiesz ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Forum jest pamiętliwe, więc wiesz ;)
Trzymajcie za słowo, zawsze dodatkowa motywacja będzie. :)
-
To tak, jakby yamada pojechał w Tatry, a inni już nie mogli :mrgreen:
Czekam na Gruzję.
-
-
Ok, dzisiaj koło 22-23 wrzucam pierwszą część. Pierwsza część będzie stosunkowo długa i możecie narzekać na brak fotek - ale to opis pierwszej nocy, gdy przylecieliśmy na miejsce, wtedy jeszcze nie zrobiłem żadnego zdjęcia. Ew. wrzucę coś z Tblisi, co by samym tekstem nie zanudzić.
-
6 załącznik(ów)
-
Fajne macro robisz, ale tak na moje skromne oko to - staraj sie nie obcinac łąpek modelom. Najbardziej widac to na 12.
-
Dzięki za opinię. Staram się nie ucinać nóżek.