Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106

Wątek: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi

Witajcie. Fotografią interesuję się od co najmniej 3 lat ale niestety wciąż brakuje mi czasu na moje hobby a tym samym czasu na poprawę umiejętności, wyzbycia się pewnych popełnianych błędów itp. Długo zastanawiałem się czy zakładać taki wątek, czy warto zmierzyć się z często okrutną rzeczywistością w postaci niskiej oceny ale odebrałem ich już tyle w swoim albumie głównym, że chyba jestem gotowy na kolejne baty z Waszej strony. Na naukę chyba nigdy nie jest za późno, dlatego proszę Was o opinie i ocenę zdjęć - uczciwą, konstruktywną i zarazem o rady. W przypadku uwag postarajcie się proszę podpowiedzieć jakieś rozwiązanie mogące poprawić zdjęcie. Zaznaczę jeszcze, że korzystam z e-510 oraz ZD 14-54 w. II oraz ZD 70-300. No to zaczynamy.

Wybrałem się dzisiaj na spacer po lesie. Próbowałem obiektywem ZD 70-300 pokusić się o ciekawe ujęcia makro. Nie jestem specjalistą w tej dziecinie, ba nigdy wcześniej nie próbowałem tego typu zdjęć robić. Będę wklejał stopniowo z czasem zmieniając tematykę.
    1)
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi

No co?Wazka jak wazka.Jednak w tak ostram sloncu ustaw sobie EV na -1 pomiar punktowy na najjasniejsze obszary,przytrzymaj spust w polowie ,przekadruj trzymajac i po wykadrowaniu nacisnij.Bedzie Ci latwiej pozniej na kompie.Wyostrzaj fotki jak przedstawiasz w necie.Te do netu sie calkiem inaczej obrabia jak te co chcesz wywolac na papier.Uspokajaj kolory.Wsciekla zielen,zolty i czerwony mnie np odrzuca od razu.Mz mniej koloru to jego wiecej,zreszta ja zawsze uwazam,ze mniej to znaczy wiecej
    Moze tak????

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Próbowałem obiektywem ZD 70-300 pokusić się o ciekawe ujęcia makro. Nie jestem specjalistą w tej dziecinie, ba nigdy wcześniej nie próbowałem tego typu zdjęć robić.
    Masochista? Nie bałeś się?
    Czemu zacząłeś od czegoś, czego jeszcze nie próbowałeś?
    MZ kompletnie nieudana próba. Nieostro (chyba nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu), owad ginie w tle.
    Saraj się podejść bliżej owada, zwiększyć otwór przesłony (będziesz miał więcej światła- mniejsze ISO a więc szumy). Da to mniejszą GO co pozwoli rozmyć tło.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No co?Wazka jak wazka.Jednak w tak ostram sloncu ustaw sobie EV na -1 pomiar punktowy na najjasniejsze obszary,przytrzymaj spust w polowie ,przekadruj trzymajac i po wykadrowaniu nacisnij.Bedzie Ci latwiej pozniej na kompie.Wyostrzaj fotki jak przedstawiasz w necie.Te do netu sie calkiem inaczej obrabia jak te co chcesz wywolac na papier.Uspokajaj kolory.Wsciekla zielen,zolty i czerwony mnie np odrzuca od razu.Mz mniej koloru to jego wiecej,zreszta ja zawsze uwazam,ze mniej to znaczy wiecej
    Moze tak????
    Jak kiedyś znajdziesz chwilkę Mirku to mógłbyś coś z tego zdjęcia zrobić, chciałbym zobaczyć co da się z niego wyciągnąć a Ty jesteś w tym dobry

---------- Post dodany o 23:40 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Masochista? Nie bałeś się?
    Czemu zacząłeś od czegoś, czego jeszcze nie próbowałeś?
    MZ kompletnie nieudana próba. Nieostro (chyba nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu), owad ginie w tle.
    Saraj się podejść bliżej owada, zwiększyć otwór przesłony (będziesz miał więcej światła- mniejsze ISO a więc szumy). Da to mniejszą GO co pozwoli rozmyć tło.
    Bliżej niestety nie mogłem podejść - owad był na drzewie. Co do ostrości to przyznam, że patrzyłem jak wygląda bardziej wyostrzone i moim zdaniem było bardzo nienaturalne. Zawsze zaczyna się od czegoś czego się nie próbowało dlatego nazywa się to zaczynaniem a nie kontynuowaniem Jestem nastawiony na krytykę w przypadku nieudanych prób, po to własnie ten wątek. Zresztą widać, że takie oceny dużo dają. Kiedyś Helmuthcie prześledziłem Twój wątek i pierwsze zdjęcia też były kiepskie i masa nieudanych prób (np te z drzewami - totalny bałagan), a teraz robisz naprawdę świetne zdjęcia Pozazdrościłem.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Brak ostrości, bałagan w tle i przepały na liściach. W dodatku zamiast oczu owada (oczy są zawsze fajne) widać jego plecy
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Brak ostrości, bałagan w tle i przepały na liściach. W dodatku zamiast oczu owada (oczy są zawsze fajne) widać jego plecy
    do wszystkiego poza ostatnią uwagą się zgadzam Dla jednego ciekawe są oczy, dla innego znaczek na plecach, dla jeszcze innego skrzydełka, kwestia gustu. Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

2) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8209047.jpg
Wyświetleń:	232
Rozmiar:	553,7 KB
ID:	53200 No to przesyłam robala z oczkami. Swoją drogą jego oczka i zawadiacki uśmiech zdradzają, że chyba robal był pod wpływem..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

do wszystkiego poza ostatnią uwagą się zgadzam Dla jednego ciekawe są oczy, dla innego znaczek na plecach, dla jeszcze innego skrzydełka, kwestia gustu.
    To, co jest ciekawe, trzeba pokazać. Ale tu znaczka na plecach nie ma, a skrzydła są ledwo widoczne, bo zlewają się ze wszystkim wokół. Jak coś jest ciekawe, to pokaż to, ale nie sto innych rzeczy wokół. I pamiętaj, że to, co jest ciekawe dla Ciebie, może być kompletnie nudne dla 99% oglądających. Wtedy właśnie będziesz dostawał baty

Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.
    Obawiam się, że to kwestia ostrości, a nie wyostrzania. W każdym razie nie ustawiaj tak dużego promienia. 1 wystarczy, a nawet mniej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.
    Wyostrzanie to nie tylko ustawienie dwoch parametrow i klikniecie.To caly proces,czasem dosc dlugi i skomplikowany.Tak po krotce to rozbicie na kanaly,wyszukanie krawedzi,wyostrzanie,rozmywanie,usuwanie szumu i ziarna,I jak jeszcze malo to metod tych jest wiele. Ja znam co najmniej 15,ktore na codzien stosuje.Inne do kwiatka,inne do portretu a jeszcze inne do krajobrazu.

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Wyostrzanie to nie tylko ustawienie dwoch parametrow i klikniecie.To caly proces,czasem dosc dlugi i skomplikowany.Tak po krotce to rozbicie na kanaly,wyszukanie krawedzi,wyostrzanie,rozmywanie,usuwanie szumu i ziarna,I jak jeszcze malo to metod tych jest wiele. Ja znam co najmniej 15,ktore na codzien stosuje.Inne do kwiatka,inne do portretu a jeszcze inne do krajobrazu.
    No tak to w tej kwestii na pewno jeszcze sporo nauki przede mną. Póki co zawsze robiłem to dość prostym sposobem bawiąc się suwaczkami w acdsee. Ostatnio dorwałem photoshop element 9 może tym uda mi się zrobić coś ciekawszego.