Spróbuję dzisiaj się w to pobawić.
Wersja do druku
Spróbuję dzisiaj się w to pobawić.
To może następnego DITL-a zorganizujemy w ten deseń? ;)
To bardziej do OlyRuleza by pasowało na temat bo chyba DITL się na tym zasadza, że wyłącznie data jest narzucona a metoda i tematyka dowolna.
Zachęcam jeszcze raz wszystkich niezdecydowanych do tej techniki. Myślę, że to świetny relaks i warto od czasu do czasu spróbować, traktując to jako zabawę i odskocznię od normalnych zdjęć. Zwłaszcza zachęcam szczęściarzy, którzy mają duże wizjery.
Proszę, nie sugerujcie się moimi zdjęciami, które tu wrzucam. To są pierwsze bardzo początkowe próby, w dodatku w fotografii jako takiej jestem bardzo początkujący i niezbyt utalentowany.
Zobaczcie np. na flickr ile z tej techniki mogą wyciągnąć zdolni i wprawni.
Kliknijcie proszę:
ŚLUBNE!: http://www.flickr.com/photos/2402459...l-1034010@N21/
zestaw: http://www.flickr.com/photos/bananar...7627429339221/
a to po prostu bardzo mi się podoba: http://www.flickr.com/photos/4070472...l-1034010@N21/
a tu większy poradnik, ponoć dobry ale ja niestety włoskiego nie znam. Spróbuję kiedyś zmierzyć się z translatorem.
http://jox1989.wordpress.com/2011/07/05/freelensing/
Zaproponowałem DITL-a bo OlyRulez to ostatnio statek widmo ;)
Odgrzewam wątek, w Rabce zrobiłem pierwsze próby (zauważyłem że chłopaki coś szkłami gibają, zapytałem co i jak)- fajnie to wychodzi :) heyahero, wieprz, wulf, dawać foty!
Ja też spróbowałem jak wracaliśmy z tężni. Mało "nie wygibałem" obiektywu na chodnik. Zgram, zobaczę i może coś wrzucę.
Hmmm, po "kilku szybkich" w domu z udziałem OM 28/2.8 stwierdzam, że ewidentnie bagnet M42 do tego typu zabaw wydaje się być lepsiejszy :/
parę fajnych mi chyba wyszło...
takie cuś na przykład:Załącznik 55805
jeszcze trzy, reszta za bardzo nie nadaje się do publikacji ;)
Załącznik 55806Załącznik 55807Załącznik 55808
Bzyku ten liść wygląda super! wrzucajcie więcej
To jeszcze tak na szybko, przed wyjściem do pracy:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1318226022
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1318226031
Pozdrawiam
Galaretka w ramkę i na ścianę, zaje...cie wyszła
Tak na szybko przejrzałem i na razie dam tylko kolorową plamę (kilka plam) :lol:
helios 58mm f/2.0 ostrość na 0.5m
Wieprz, pochwal się w końcu, doczekać się nie mogę Twoich zdjęć.
Nie daj się "prosić" Wieprzu, wstawiaj coś.
Ale Was Wieprz zaraził zabawą. Sam muszę wypróbować :)
Już myślałem czekając, że wszyscy poszli jakąś inną drogą. A tu nagle...
Macie coś jeszcze??
Fajnie że wątek odżył. Mam nadzieję, że już trwale będzie wieloosobowy. Przejrzałem swoje freelensy na karcie i w najbliższym czasie coś dorzucę, choć po tym co widziałem w Rabce w Waszym wykonaniu mocno się onieśmieliłem.
Hehe, ty to potrafisz namówić :) Swoją drogą szerokokątne szkiełka ze stajni OM średnio się nadają do tej zabawy. Za tylną soczewką wystają z nich jakieś dziwne dynksy, które nie pozwalają docisnąć w pełni obiektyw do aparatu, stąd na zdjęciach widać znaczną ilość wpuszczanego bokiem światła. No, chyba, że ktoś to lubi.
Pozdrawiam
Namówiliście mnie :) Poszedłem sobie popróbować. Czy coś z tego wyszło sami oceńcie. Proste to to nie jest.
No bruder, daliście czadu!
Czułem się przez chwilę jak w legolandzie :)
Dzięki. Efekt byłby lepszy gdyby była możliwość wejścia gdzieś wyżej i gdyby obiektyw miał trochę krótsza ogniskową.
Czwarte i piąte - bardzo udane.
Też muszę spróbowac :)
Ostatnie zdjęcia kolegi brudera bardzo fajne.Taki fajny tilt-shift wyszedł. Chyba sam poczytam i popróbuje.
Pozdrawiam
Mnie z kolei najbardziej podoba się pierwsze. Jest nieostrość, jest przepał, są refleksy, wszystko jak w porządnym freelensie :lol:
Mam taką propozycję aby przy pokazywaniu zdjęć napisać jakiego obiektywu się użyło. To może być pomocne dla innych.
Wieprzu nie wstydź się, te zdjęcia mają być nieostre. Pokaż te z szerszych kątów.
Fajna seria bruder, ostanie zdjęcie super.
Ja perfidnie ukradlem fote od wolf84 i tez do Was dolaczam.Jednak tylko psowalem bo juz ciemno i zimno na dworze :wink::wink:Załącznik 56049Załącznik 56050Bo przypomnialem sobie,ze akcje mam na tego typu zabawe.
Cieszę się, że się podoba :)
obiektyw: MC Helios 77m-4 1.8/50
wszystko pstrykane z kładki nad stacją Gdańsk Stocznia.
Jak dla mnie rowniez piatka z calej wrzutki, przyciaga bardzo :-)
@Bruder, rewelacja , jaki masz adapter do freelensingu ? moze cos pod m42 ? , mam Takumara 50 moze by sie do tego nadal , a mysle ze taki adapter na m42 nie powinien byc zbyt drogi
mam adapter dzięki któremu mogę podpiąć tą 50 do 4/3 ale akurat w freelensingu chodzi o to, ze obiektyw trzymasz w dłoni, nieprzypięty do aparatu. Więc i adapter niepotrzebny.
No chyba, że ja coś źle robię :)
myslalem ze masz cos w rodzaju lensbaby , bo efekt chyba ten sam co przy freelensingu , ja osobiscie czulbym sie pewniej majac obiektyw na wodzy ;-)
a tak przy okazji , co z dodatkowym swiatlem jakie wpada przez powstala szczeline pomiedzy body a obiektywem ? no i czy wypinasz obiektyw razem z przejsciowka do 4/3 czy wykrecasz go z adaptera m42 ?
Wykręcam z adaptera bo wtedy masz większe pole manewru. Ze światłem jest tak, że wszystko zależy od warunków. Jeżeli szczelina nie jest zbyt duża i stoisz plecami do słońca to dużo tego nie wpadnie. Z resztą sam widzisz, że najwięcej wpadło na pierwszym zdjęciu, aż za dużo chyba :) no ale słońce było po prawej stronie od przodu aparatu. W pozostałych zdjęciach słońce było za moimi plecami.
Widziałem kiedyś taki samorobny adapter. Bierzesz jakaś gumową, elastyczną rurkę, ucinasz na odpowiednią długość z jendej strony mocujesz adapter 4/3 a z drugiej obiektym m42 (lub inny). Dzieki temu możesz machać obiektywem na boki i do przodu i do tylu. Radzę tylko zadbać aby rurka w środku była szysta i nic się z niej nie kryszuło. Na jakiejś stronie był opis jak to zrobić. Ja początkowo też chciałem sobie zrobić taki adapter ale później stwierdziłem, że wpadające światło jest fajne :)
Co do moich strzałów to były one dosyć przypadkowe. Nie potrafię jeszcze zapanować nad głębią i światłem. Dopiero na kompie przejrzałem wszystkie i wrzuciłem kilka najlepszych.
dzieki serdeczne za te podpowiedzi , pomysl z rurka dosyc sensowny o ile da sie uniknac kruszenia sie i wlatywania syfu do puszki , poszukam tez jakiegos lensbaby pod m42 , moze istnieje cos taniego albo jakis przepis w stylu DIY
w fotkach tego typu chyba dosyc duze znaczenie ma miejsce z jakiego sie robi fotki i sam kat pod jakim robimy zdjecie , ja poki co testowalem to softwarowo i zauwazylem ze zdjecia robione z tej samej wysokosci co obiekt fotografowany srednio wychodza , najlepiej jest jezeli stoimy wyzej od obiektu , zreszta na Twoich fotkach tez to widac i chyba da sie wyciagnac takie same wnioski
nastomiast przeraza mnie jednoczesne operowanie body i zdjetym obiektywem , chyba bede sie bal ze obiektyw poleci w dol
jak tylko uda mi sie wyjsc z aparatem w miasto postaram sie cos zmajstrowac i dolaczyc do watku
E tam, nie ma co się bać :) próbować trzeba. Ja bardziej obawiałem się, że zabrudzę matrycę. Spodobało mi się takie robienie zdjęć :) Z tym, że mi najbardziej w tym podoba się to, że jeśli robimy z odpowiedniej wysokości, a właściwie pod odpowiednim kątem to zdjęcia wyglądają jak zdjęcia makiety. Dlatego muszę rozpocząć poszukiwanie odpowiednich miejsc do takich zdjęć w 3mieście :). Innym rozwiązaniem jest zakup podnośnika koszowego :) i robić takie zdjęcia w każdym miejscu
zrobilem pierwsze proby z Takumarem, nieduane , obiektyw wykrecilem z adaptera ale zostawilem adapter w body , jest problem z ostroscia , w tym sensie ze nie ma nieskonczonosci gdyz obiektyw jest zbyt daleko od matrycy , w sumie tak jak w przypadku makro , a na adapter lensbaby za grosze nie ma co liczyc bo one maja chyba soczewke ktora koryguje wlasnie to ze obiektyw jest dalej od matrycy
To odkrec adapter ;)
Załącznik 56160