Obejrzałem. Tryby pracy AF w obrazku i wideo zabijają.
Wersja do druku
Obejrzałem. Tryby pracy AF w obrazku i wideo zabijają.
"Fajnie", że większość ujęć z filmu "Promotional Video" jest zrobiona w Slow Motion, trybu którego akurat D7000 nie ma podczas filmowania.... ;-)
Pewno w następcy D300s to będzie...
Fatman, zatem liczymy na Ciebie jako pierwszego godnego zaufania testera D7000, nie tylko w dziedzinie filmów, ale też zdjęć "full-res 14 bit RAW meat" :D
A propos, czy matryca jest autorskim wynalazkiem Nikona, czy od Sony?
Spoko ;-)
A co do matrycy to cholera wie. Najprawdopodobniej jest tak jak w przypadku poprzednich matryc -projekt Nikona, wykonanie Sony. I jakoś dzielą się tym "wynalazkiem" bo w Sony i Nikonie siedzi prawie ten sam produkt. Z drobnymi różnicami dotyczącymi konwersji tego co zarejestruje matryca.....
Tak czy inaczej, dla mnie "wsio rawno" :-)
Jakieś obrazki na wyższym iso:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=36412850
pzdr
hmm, czyzby w pełni używalne 6400?
Obrazek wielkości 800x533 trudno nazwać pełnią użyteczności. Do netu czy na wydruk 10x15 pewnie wystarczy, na więcej już raczej nie. Co i tak jest dobrym osiągnięciem.
Tu: http://picasaweb.google.com/11643090...09215259374994
klikamy pobierz [9 mb].
ISO 6400 wyglada swietnie. w pełni uzywalne m/z do druków slubnych:
http://lh5.ggpht.com/_lwrDW43uWpc/TJ...d/_DSC0721.JPG
teoria iz jest to projekt nikona padla w monencie gdy pentax wypuscil kx tez z matryca sony i obrazem niegorszym w jak w nikonie, niektorzy twierdza ze nawet lepszym
jest to w 100% produkt sony i od momentu gdy te matryce znalazly sie w nikonie d300 i a700 potem d3 sa to najlepsze matryce na rynku, canon nawet dostal po tylku
i widze ze nadal tak jest, bo sony coraz lepiej sobie radzi z matrycami
co do tego sampla to nie mam wiecej pytan :) jak bede chcial nowe body w dx to na pewno bedzie to d7000
Zpomnijcie o udziale petenta N w produkcji matryc - przyjeżdza przedstawiciel N do S ten rzuca na stół trzy różne wafle o tej samej pixlozie i N optymistycznie może wybrać z trzech pesymistycznie z jednego jak kiedyś u Forda sto kolorów pod warunkieim , że jest to czarny.Warunkiem jest : N jesli nadal będziecie aplikowć lepiej od NAS to więcej matryc nie uwidisz.
Małe filmowe porównanie D7000 z 60D:
http://www.youtube.com/watch?v=sVpGpHSpcIg
Kiepskie porównanie, widać ewidentnie, że Nikoś miał podpięte zupełnie inne szkło i przy innych wartościach przysłon kręcono sceny. Pewnie na d7000 wrzucili 24-70 vr, a do 60D podpięli jakis tani kondelkowy słoik. Niby w opisie są podobne szkła, ale z tymi przysłonami to nadal uważam że zupełnie przy innych było kręcone.
w sumie jest jeszcze jedno wyjaśnienie, D7000 korzysta z całej powierzchni matrycy, a 60D tylko z kawałka.
Ciężko by było podpiąć takie szkło do D7000, bo jeszcze takowe nie istnieje ;-)
Autor tego testu napisał, że w przypadku Nikona podpięty był N18-105 a do Canona użył 18-135. Obiektywy bardzo podobne. Pozostaje ubolewać, że nie wpadł na tak istotną sprawę jak użycie tych samych przysłon.........
Jednak sceny gdzie tło mieści się w GO są zdecydowanie ostrzejsze z Nikona D7000. Także DR wydaje się być większy na filmie z Nikona. Jednak na prawdziwą ocenę trzeba jeszcze poczekać, ze względu choćby na możliwą lekką manipulację w materiał oraz samą kompresję na YT.
Chyba każde, nawet najgorsze szkło jest wystarczająco ostre, żeby wyciągnąć maksimum z rozdzielczości HD. Jeśli więc na materiale wideo coś jest nieostro, to albo AF się wyłożył, albo głębia ostrości była nieprawidłowa, albo algorytmy przetwarzające obraz są kiepskie.
i na to ostatnie bym położył nacisk. Tyle, ze do Canona zaraz jacyś domorośli fachurzy zrobią lepszy soft i może się poprawić ;) Jeśli chodzi o samo porównywanie, to akurat 60D do D7000 nijak porównać się nie da, to nieporównywalna klasa sprzętu. 60D w tej chwili to można porównywać sobie z D5000 co najwyżej lub starym D90. To już olek z E5 zrobił większy progres niż Canon Z 60D ;)
Witam
Tak ten test nie wnosi za dużo nakręcony był we Frankfurcie nad Menem :)
Pozdrawiam
Sugerujesz, że w Frankfurcie nad Menem robią nie wnoszące za dużo testy ? ;-)
0:45+ filmu - budynki, na tym znikona widac artefakty po ostrzeniu (krawedzie budynku na tle nieba), dlatego na dzien dobry jest lepiej, trzeba byloby wyostrzyc to po prawej i porownac.
Tak, 60D to mocno wykastrowany 50D (odjęto metal, uszczelnienia, mikroregulacja, liczbę kl/s, jest mniejsze body) z matrycą z 7D (która dobrym DR pochwalić się nie może). W sumie 60D to bardziej 550D z dodanym wyświetlaczem i obrotowym ekranikiem, nic poza tym. Natomiast D7000 bliżej do D300s niż do jego poprzednika D90 (dodano metal, uszczelnienia, śrubokręt, mikroregulację, zwiększono liczbę kl/s, 100% w wizjerze i wiele innych dodatków z linii półprofi N).
To teraz znajdź kilka różnic pomiędzy 60D i D5000 - skoro napisałeś, że dopiero te aparaty można porównywać.
Już samo porównanie cech które wymieniłeś wskazuje, że 60D jest lepszy niż D90, a tym bardziej niż D5000. D90 i D5000 też nie mają mikroregulacji, uszczelnień, metalowego korpusu - zatem tu jest remis. D90 i D5000 mają gorszy AF i mniej klatek/s niż 60D, oba są też mniejsze od 60D - szczególnie D5000 - zatem tu 60D jest lepszy. Poza tym D5000 to jest zupełnie amatorski korpus z wieloma ograniczeniami, używałeś go kiedyś? O ile rozumiem porównywanie 60D do D90, to porównywanie do zupełnie amatorskiego D5000 jest po prostu śmieszne.
Tak, lepszy AF, lepszy wizjer, więcej klatek/s, dodatkowe kółko i górny LCD to jest nic.
nikon d7000 to nowy d300s
nastepcy d300s nie bedzie juz w dx
prawdopodobnie nastepca d300s bedzie odchudzony nastepca d700, FF dla ludu
mysle ze jeszcze w tym roku
coś sie tak obruszył. C dał ciała i nie ma co go bronić, zarżnął semipro i pozostawił kiepskie 7D, które nie dość że jest drogie, to jeszcze ma obrazowanie na takim sobie poziomie (testy DR wskazują na jego podobny poziom do E3 olka).
Nikon poszedł w odwrotnym kierunku podbił linię zaawansowanego amatora do półpro i to mu się chwali. Więcej dzięki temu ugra, bo w tej chwili 7D Canona wygląda mizernie przy D7000 (zwłaszcza stosunek cena/możliwości).
Nie obruszyłem się. Zapędziłeś się ze swoimi porównaniami do D5000 i teraz głupio się tłumaczysz.
Jeśli 60D będzie wyraźnie tańszy od D7000, to się obroni. Jest wielu amatorów, którym na cholerę potrzebne są magnezowe korpusy i uszczelnienia. Oczekują jednak lepszej wygody użytkowania amatorskiego sprzętu, więc dostają drugie kółko, górny wyświetlacz i więcej przycisków. Szkoda tylko tej mikroregulacji AF. Ta funkcja powinna być w każdej puszcze.
Zgadzam się z tym w 100%. Jedynie czego tak naprawdę szkoda to mikroregulacji. A czy aparat będzie wart zainteresowania zobaczymy dopiero gdy ustabilizują się ceny nowości.
Edytka:
A jeszcze dopiszę kilka słów.
60D jest to aparat pozycjonowany moim zdaniem równo pomiędzy 550D i 7D. Zatem cena też powinna być mniej więcej równo pomiędzy ceną 550D i 7D. Jest to dobry układ. Gdyby 60D był pozycjonowany bardzo blisko 7D było by to bez sensu bo zrobiła by się luka. A tak jak teraz mamy bardziej sensowny wybór.
Jestem bardzo ciekaw jaka będzie cena D7000. Niby ma być on następcą D90 (według niektórych forumowiczów). Więc cena powinna być znacznie mniejsza od ceny D300s. Ale z drugiej strony gdy spojrzeć na parametry to przecież D7000 jest praktycznie tak dobry jak D300s. Więc dlaczego cena miała by być zauważalnie mniejsza?
Gdy D300s zniknie nikt nie będzie za nim płakał - ci co chcieli by go kupić wezmą D7000. Natomiast gdyby D90 został wycofany zrobiła by się ogromna luka. Nikon musiał by wypuścić jakiś inny aparat w miejsce D90 aby nie stracić rynku. I dopiero ten aparat byłby następcą D90 i konkurentem dla 60D.
Ja tam przejrzałem trochę sampli i wydaje mi się że jakościowo ISO mniej więcej wygląda tak E-5 1600 = D7000/60D 2500 = K-5 6400
Mogę się mylić ale rozrzut na moje oko jest spory.
Bez zbytniego kombinowania, za pomocą LR 3.3 da się uzyskać z D7000 coś takiego (chodzi mi o szum oczywiście) przy ISO 12800 (crop 1:1):
http://img294.imageshack.us/img294/6241/cropzk.jpg
cały kadr:
Kod:http://img441.imageshack.us/img441/9569/dsc0145s.jpg
Jak dla mnie wygląda imponująco.
Jest dobrze, ciekawe jak to wygląda w porównaniu do D300s.
ten naprawdę szybki postęp jakości matryc, jest dużą szansą dla mniejszych matryc, gdyż krańcowa korzyść z coraz wyższego ISO jest coraz mniejsza.
Ja to widzę tak 20% kościołów ma światła w granicach - 1 EV (1/60, iso 400, f 2,0),
ok 50% ma naświetlenie na granicach 0 EV (1/60. ISO 800, f2,0),
ok 70 % = -1 EV (i więcej oczywiście),
i tak dalej, z każdego EV zyskanego w jakości krańcowo dochodzi mniej procent.
Dzięki Fatman za pierwszy konkretny przykład z D7000. Postęp jest faktycznie szybki. Ciekawe jak by to wyglądało na pełnej klatce (np. z D700) na tej samej czułości. Tak czy owak nowa matryca Sony 16 mpix to prawdziwy hit.
Zapowiada się ostra rywalizacja między konkurującymi ze sobą producentami. Już nie będzie można dodawać kilku megapikseli, paru filtrów artystycznych i jakichś inny drobnych pierdół do nowych modeli, które jakością obrazu i funkcjonalnością nie różnią się specjalnie od swoich poprzedników. Przykład Nikona D7000 i Pentaksa K-5 pokazuje, że kierunek zmian może być inny - taki, w którym naprawdę widać duży postęp, a nie jedynie odcinanie kuponów od oklepanych rozwiązań technologicznych, stosowanych już od dawna. Ciekawe, jaki będzie kolejny ruch Canona i Sony w tej klasie sprzętu.