Odp: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
Jestem zadowolony. Najbardziej zależy mi na zabawie a tej dostarcza mi możliwość zmiany obiektywu. Pstrykam, pstrykam ale nie wiem dlaczego mam czekać skoro potrzebuję mniejszego obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
To wybór jest prosty - Panasonici:
1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
3.
14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
Myslałem o Panasonicu X 14-42mm. Jest mały ale nie chcę dublować tego co mam, zwłaszcza za tą cenę.
Kitem najwięcej fotek pstrykam na 14mm i kąt mi odpowiada. Kusi mnie też cena 14mm 2,5 (tj, ok 600zł). Czy warto jednak dołożyć jescze 500-600zł i mieć 20mm 1,7?
Cytat:
Zamieszczone przez
broda
Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr
Dlaczego dystorsja jest poważną wadą? Czy korpus jej nie koryguje (zamierzam korzystać głównie z jpg)? Jak ogólnie wyglądą współpraca korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Czy coś się wtedy traci?
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
Sigma jest świetna, ale to nie naleśnik.
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Dzięki za sugestie ale chyba idea zakupu któregoś z tych obiektywów nie jest jasna. Kupiłem bezlusterkowca od razu z zamiarem dokupienia do niego naleśnika. Chcę przez to aby całkiem zastąpił dotychczasowego kompakta. Obiektyw musi więc być naleśnikiem. Najważniejsze: musi sprawdzić się jako jedyny obiektyw zabrany na wycieczkę. Czy biorąc pod uwagę te kryteria jesteście w stanie coś doradzić?
Zakup kolejnych szkieł zostawię sobie tak jak radzicie na później, gdy poznam aparat, popstrykam tym co mam i będę wiedział czego potrzebuję.
Dzięki też za zaproszenie do TG. Pewnie skorzystam jak pogodę będziemy mieć w końcu ładną . :)
Witam !
Wydaje mi sie, ze popelniasz blad myslac ze jedna ogniskowa rozwiaze Twoje wycieczkowe zapotrzebowania.
Aparat z wymienna optyka oferuje wysoka jakosc zdjec ale przy stalkach jest to kosztem wymiany obiektywow.
Jedna stalka nie zapewni Ci swobody focenia na wycieczkach roznych motywow w roznych warunkach.
W moim przypadku stosuje szkla: 14mm/2.5, 20mm/1.7, 45mm/1.8 oraz zoom 14-150mm
Natomiast gdybym mial stosowac 1 szklo do wszystkiego bralbym zooma 12-50 albo 14-150.
Co do stalek najczesciej korzystam z 20mm/1.7 i 45mm/1.8 a ostatnio duzo foce 75mm/1.8
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Wydaje mi sie, ze popelniasz blad myslac ze jedna ogniskowa rozwiaze Twoje wycieczkowe zapotrzebowania.
Oj tam, mając furmankę sprzętu, na wiele wyjazdów zabieram "jedynie" Pena + 20/1.7. Małe, wygodne, świetny obrazek, jak się nie potrzebuje tele to można fotografować prawie wszystko. Jasne, że więcej sprzętu to większe możliwości fotograficzne, z drugiej strony to potrafi być balast i kula u nogi.
bobdylan, jeśli kupisz jedną stałkę z zamiarem używania jej na wycieczkach i spacerach zamiast uniwersalnego zooma, to za kilka miesięcy będziesz zakładał na forum wątek "Jakiego kompakta kupić?" :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Oj tam, mając furmankę sprzętu, na wiele wyjazdów zabieram "jedynie" Pena + 20/1.7. Małe, wygodne, świetny obrazek, jak się nie potrzebuje tele to można fotografować prawie wszystko. Jasne, że więcej sprzętu to większe możliwości fotograficzne, z drugiej strony to potrafi być balast i kula u nogi.
święte słowa, nie ściągam drania z bagnetu, choć kąta brakuje... ale jest super
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
święte słowa, nie ściągam drania z bagnetu, choć kąta brakuje... ale jest super
no powiedz mi że tu brakuje kąta. Robione E-P1 + 20/1,7 z ręki. Sklejane Huginem. Jak się dało zrobić scenę z łażącymi i ruszającymi się ludźmi to tym bardziej się da z krajobrazem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...Sklejane Huginem. Jak się dało zrobić scenę z łażącymi i ruszającymi się ludźmi to tym bardziej się da z krajobrazem...
To ja poproszę podobną fotkę z jadącym peletonem... :mrgreen:
hahaha, no tego nie próbowałem :) ale rozmawiamy o krajobrazie :)
Ja jak się poważnie zastanawiałem nad zakupem OMD to miedzy innnymi w plusach tego aparatu była mozliwość zakupu naleśnika 20/1,7 panasonica. I to ogromnych plusach :-) Jak ma być uniwersalnie (a do tego z możliwościami nocnego focenia) to chyba będzie najlepszy wybór i warto dać te pare stów więcej.
Jan_S - dla mnie opcja panoram zupełnie by odpadała bo kompletnie ich nie czuje i nie podobają mi się zupełnie.