10 załącznik(ów)
Odp: Sicilia - gdzie o mafii się nie mówi
Ballaro to dla Sycylijczyka coś więcej niż bazar, to miejsce gdzie owszem można zrobić zakupy. Przede wszystkim jednak porozmawiać ze znajomymi, napić się kawy w pobliskich kawiarenkach, zjeść coś wspólnie po prostu żyć. Samo kupowanie to kolejny rytuał, targi nie mają końca. Mam wrażenie że to spuścizna po kulturze arabskiej i ich sposób sprzedaży.
Pod wielkimi parasolami, lub namiotami oświetlone nawet w dzień stoiska czasem ładne i estetyczne, czasem jednak zbite z kilku desek lub powiązane sznurkiem z tylko jednym gatunkiem sprzedawanych owoców lub warzyw.
63.Załącznik 81992 64.Załącznik 81991 65.Załącznik 81990 66.Załącznik 81989 67.Załącznik 81988 68.Załącznik 8198769.Załącznik 81986 70.Załącznik 81985 71.Załącznik 81984 72.Załącznik 81993
8 załącznik(ów)
Nad wyraz ciekawa ta wrzutka " mięsna ".
Jak robiłeś te zdjęcia , to nie mieli nic przeciw? Nie sprzeciwiali się że robiłeś im zdjęcia?
Gość z papierosem dodaje uroku zdjęciom. :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Nad wyraz ciekawa ta wrzutka " mięsna ".
Jak robiłeś te zdjęcia , to nie mieli nic przeciw? Nie sprzeciwiali się że robiłeś im zdjęcia?
Gość z papierosem dodaje uroku zdjęciom. :grin:
Hehehe, dzięki :D Kolesie byli bardzo wyluzowani, ten z papierosem poprosił tylko żeby zdjęcia nie trafiły na facebook'a :P
Generalnie takie widoki dosyć egzotyczne u nas tam są na porządku dziennym. Ja przynajmniej nie widziałem takich akcji w Polsce.
10 załącznik(ów)
Cefalu, to oddalone zaledwie godzinę drogi pociągiem (uwaga techniczna, o ile pociąg się nie spóźni, koszt biletu około 5 euro) od centrum Palermo miasteczko. Historia miasta rozpoczyna się około V wieku naszej ery gdzie u podnurza skał powstała Grecka fortyfikacja. Po podbiciu przez Arabów w roku 858 miasto zostało włączone do Emiratu Palermo, a w roku 1063 przejęte przez Normanów pod wodzą Rogera I.
Położone na wysokiej skale La Rocca nad samym brzegiem morza miasteczko słynące ze średniowiecznych zabytków oraz pięknej plaży. W sezonie pełne turystów, ale teraz pustawe nostalgiczne lecz nadal piękne. W Cefalu przeważają urocze białe domki a kręte uliczki dodają temu miejscu jeszcze uroczego charakteru.
Tutaj znajduje się katedra normandzka, której absydę zdobią bizantyjskie mozaiki datowane na pierwszą połowę XII wieku a ufundowaną przez króla Rogera II.
W mieście można zobaczyć sporo arabskich akcentów, które urozmaicają ogólny obraz miasta - choćby śliczne, niskie białe domki, ogromne żelazne bramy chroniące większe posiadłości czy arabskie łaźnie.
81.Załącznik 82099 82.Załącznik 82100 83.Załącznik 82105 84.Załącznik 82103 85.Załącznik 82102 86.Załącznik 82104 87.Załącznik 82107 88.Załącznik 82106 89.Załącznik 82101
81. Leniwe życie ludzi i psów na dworcu głównym Palermo
82. Wyjście z dworca kolejowego Cefalu
83. Kościółek Cefalu
84, 85, 86, 89. Uliczki Cefalu
87, 88, Katedra w Cefalu
Świetna ta wrzuta zdjęć . Zdjęcie 81 z leżącymi sobie psami dla mnie cudo. Świetnie to wygląda. Uliczki bardzo ładne. Bardzo mi się podobają takie małe uliczki. I ta góra na zdjęciu 82 bardzo dodaje uroku temu miejscu. Ładne miejsce.
Ciekawe miejsca i bardzo fajne fotki.
Bardzo ciekawie też opisywane sytuacje.
Będę śledził na bieżąco.
Gratuluję wyprawy i pozdrawiam.
10 załącznik(ów)
Dzięki Wam za wszystkie oznaki sympatii i komentarze jakie dostaję, link do mojej relacji znalazł miejsce na stronie głównej naszego portalu za co bardzo dziękuję :D
Chciałem teraz pokazać kolejne, choć pewnie jeszcze nie ostatnie zdjęcia z Cefalu.
Zapraszam na wycieczkę po nabrzeżu oraz na plażę :D
90.Załącznik 82120 91.Załącznik 82128 92.Załącznik 82127 93.Załącznik 82126 94.Załącznik 82125 95.Załącznik 82124 96.Załącznik 82123 97.Załącznik 82122 98.Załącznik 82121 99.Załącznik 82129
Ostatnie z tej serii - świetne. Tak kolor jak i kadr.
Te formacje skalne na wybrzeżu to pozostałości powulkaniczne jak się domyślam ? Raczej bazalty czy pumeksy ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ostatnie z tej serii - świetne. Tak kolor jak i kadr.
Te formacje skalne na wybrzeżu to pozostałości powulkaniczne jak się domyślam ? Raczej bazalty czy pumeksy ?
Bodzip wydaje się że raczej nie pozostałości wulkaniczne...choć głowy nie dam sobie obciąć. Wydaje się że to część gór którymi Cefalu jest otoczone.