Odp: Lumix 20 mm 1.7 i jego alternatywy
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Kit kitowi nierowny - 12-35 tez bywa kitem :) minusem 17/2.8 jest jak dla mnie kiepska ostrosc - moze i fajnie rozmywa ale niestety wszystko, lacznie z pierwszym planem
Szkoda - zainteresowanie nowym obiektywem jest chyba uzasadnione.
Teraz pozostaje zbierać na 17 f/1.8 ew. załatwić używane 20mm Panasa i przetestować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
minusem 17/2.8 jest jak dla mnie kiepska ostrosc - moze i fajnie rozmywa ale niestety wszystko, lacznie z pierwszym planem
No co ty? Rozmywa wszystko łącznie z pierwszym planem? Używam 17/2.8 i bardzo "ostry" w testach obiektyw, czyli 35/3.5. Na pierwszy rzut oka nie widzę żadnej różnicy w ostrości. Chyba, że mocno zacznę kadrować to wtedy detal z 35 jest lepszy, ale bez przesady. Żeby aż tak dramatyzować, że 17/2.8 rozmywa wszystko, łącznie z pierwszym planem to gruba przesada. 17/2.8 to fajny, kieszonkowy obiektyw, który jest tak ostry, jak trzeba dla "kitowego" naleśnika.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tez mam zamiar sobie po swietach jakis prezent sprawic i rozwazam miedzy P20/1.7, a O17/1.8, swiatlo IMHO pomijalne, tak samo jak ogniskowa.
Waham sie miedzy szybkoscia AF, a lepszym obrazkiem...
Do swiat mam czas, wiec jeszcze pokompiluje.
pozdro
do Nikona? :) jak to zamontujesz? wolałbym już 35f1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
do Nikona? :) jak to zamontujesz? wolałbym już 35f1.8
?????
WTF
W gwoli wyjasnienia, posiadam kastrata z mocowaniem m4/3 od dawna, a i 35 od nikona lezy gdzies w szufladzie od paru lat...
Wiec helou, o co kaman....
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
No co ty? Rozmywa wszystko łącznie z pierwszym planem? Używam 17/2.8 i bardzo "ostry" w testach obiektyw, czyli 35/3.5. Na pierwszy rzut oka nie widzę żadnej różnicy w ostrości. Chyba, że mocno zacznę kadrować to wtedy detal z 35 jest lepszy, ale bez przesady. Żeby aż tak dramatyzować, że 17/2.8 rozmywa wszystko, łącznie z pierwszym planem to gruba przesada. 17/2.8 to fajny, kieszonkowy obiektyw, który jest tak ostry, jak trzeba dla "kitowego" naleśnika.
Niewykluczone, że masz rację razem z @Vindex
Zgłupiałem już bo każdy twierdzi co innego - wybrałem się na poszukiwanie sampli i... sample z jednego testu są całkiem całkiem a z innego kiepskawe. Za tym idą oczywiście odpowiednie wnioski i raz wynik jest ledwie średni a drugim razem obiektyw wg testujących jakością nie odbiega od Panasa 20mm. Może być spory rozrzut jakości.
Poniższe sample są całkiem dobre, ostrość do przyjęcia, dobry kontrast...
http://www.ephotozine.com/article/ol...s-review-20008
Na slrgear.com jest tescik nowej 17. No nie wypada tam super hiper. Ja mam 20 panasa i z obrazka jestem mega zadowolony. Liczylem na tego nowego olka bo chcialbym lepszy af. Przy panasie dzieciaki uciekaja :) moze ktos z Was ma nowa 17 i chcialby porownac z 20 panasa w codziennym dzialaniu. Chetnie sie
umowie na porownanie. Mozna by na zywym organizmie sprawdzic czy jest to godna konkurencja
Cytat:
Zamieszczone przez
thorgal
Na slrgear.com jest tescik nowej 17. No nie wypada tam super hiper. Ja mam 20 panasa i z obrazka jestem mega zadowolony. Liczylem na tego nowego olka bo chcialbym lepszy af. Przy panasie dzieciaki uciekaja :) moze ktos z Was ma nowa 17 i chcialby porownac z 20 panasa w codziennym dzialaniu. Chetnie sie
umowie na porownanie. Mozna by na zywym organizmie sprawdzic czy jest to godna konkurencja
W weekend w TG? Mam oba - potrzebuję kogoś kto ich zmagania sfilmuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Niewykluczone, że masz rację razem z @Vindex
Zgłupiałem już bo każdy twierdzi co innego - wybrałem się na poszukiwanie sampli i... sample z jednego testu są całkiem całkiem a z innego kiepskawe. Za tym idą oczywiście odpowiednie wnioski i raz wynik jest ledwie średni a drugim razem obiektyw wg testujących jakością nie odbiega od Panasa 20mm. Może być spory rozrzut jakości.
Poniższe sample są całkiem dobre, ostrość do przyjęcia, dobry kontrast...
http://www.ephotozine.com/article/ol...s-review-20008
niestety porównywanie sampli netowski właśnie daje takie efekty, czyli
- wyostrzenie lub jego brak po zmniejszeniu
- różne ustawienie aparatu
- różna obróbka w postprodukcji
niestety tego typu oglądanie i porównywanie jest bardzo mało miarodajne, w zasadzie jak się sam nie przekonasz, to wnioski z innych prac mogą być bardzo mylące i to w każdym kierunku