Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Lumix 20 mm 1.7 i jego alternatywy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar macieknr1
    Mieszka w
    DUBLIN ( Polakowo )
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Lumix 20 mm 1.7 i jego alternatywy

Witam mam oto takie pytanie nabyłem właśnie Pena EPL1 wraz z 45mm 1.8 i zastanawiam się nad kolejnym szkłem o szerszej ogniskowej do szerszego reportażu oraz fotografii krajobrazowej .Myślę o panasonic lumix 20mm f1.7 http://www.adverts.ie/lenses/panason...lympus/2347363 i zastanawiam się czym mogę zastąpić to szkło jaką alternatywę mi polecacie .Dodam że po tym jak sklep a raczej Pentax w UK nie uznał gwaranci mojego poprzedniego aparatu popłynąłem z kosztami L .Zdaje sobie sprawę ze Lumix jest fantastycznym szkłem ale czy za kwotę 260 E nie ma szans znaleźć czegoś równie interesującego a nie odbiegającego optycznie (jakości ) .Dodam że zestaw nowy EPL1 +45 mm 1.8 nabyłem za 400 E a więc powrót do Olka po bolesnej utracie K5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Lumix 20 mm 1.7 i jego alternatywy

Cytat Zamieszczone przez macieknr1 Zobacz posta
    Witam mam oto takie pytanie nabyłem właśnie Pena EPL1 wraz z 45mm 1.8 i zastanawiam się nad kolejnym szkłem o szepbrazie,rszej ogniskowej do szerszego reportażu oraz fotografii krajobrazowej .Myślę o panasonic lumix 20mm f1.7 http://www.adverts.ie/lenses/panason...lympus/2347363 i zastanawiam się czym mogę zastąpić to szkło jaką alternatywę mi polecacie .Dodam że po tym jak sklep a raczej Pentax w UK nie uznał gwaranci mojego poprzedniego aparatu popłynąłem z kosztami L .Zdaje sobie sprawę ze Lumix jest fantastycznym szkłem ale czy za kwotę 260 E nie ma szans znaleźć czegoś równie interesującego a nie odbiegającego optycznie (jakości ) .Dodam że zestaw nowy EPL1 +45 mm 1.8 nabyłem za 400 E a więc powrót do Olka po bolesnej utracie K5
    Jest Sigma 19/2,8 pogadaj z Katarzyną (o tę Katarzynę mi chodzi) - ona ma to szkło. 20/1,7 byłoby świetne w krajobrazie. Jest 14/2,5 ( Lumix) żadne tam cudo, ale też za niewielkie pieniądze mozna nie mieć do niego zastrzeżeń.
    Romek ( ten od latawców broni go przed moją krytyką... i 17/2,8 - ja tego szkiełka nie lubiłem, ale napisz do Tokin, ostatnio robiła na forum jego test z penem.https://forum.olympusclub.pl/threads...li-EPL3-17-2.8 Mam z tych szkieł 14/2,5; 20/1,7 i czekam na 17/1,8, 17/2,8 miałem.
    Jakbyś był gdzieś w okolicy chętnie udostępnię do popróbowania.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.12.12 o 20:55
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar macieknr1
    Mieszka w
    DUBLIN ( Polakowo )
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

A jak z filtrami cokin do tej 20 mm 1.7 jak ty sobie z tym radzisz ? . Zdaje sobie sprawę ze Pen nie zastąpi mi K5 jeśli chodzi o jakość zdjęć i tu nasuwa się pytanie czy do tych 400E które zapłaciłem za 45mm 1.8 + Epl1 dołożyć jeszcze jedna stalkę 20mm 1.7 i będę mieć pokryty zakres ogniskowej który mi bardzo odpowiada .45mm f 1.8 Portret oraz 20mm f 1.7 reportaż ,street ,krajobraz problem polega na tym ze nie znam za bardzo micro 4/3 i nie jestem pewien czy 660 E czyli suma całego tego zestawy po prostu jest tego warta i powiem szczerze mam na myśli jakość obrazka ? .Poproszę o konstruktywna opinie która pozwoli mi rozwiać moje wątpliwości .

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

A jak z filtrami cokin do tej 20 mm 1.7 jak ty sobie z tym radzisz ? . Zdaje sobie sprawę ze Pen nie zastąpi mi K5 jeśli chodzi o jakość zdjęć i tu nasuwa się pytanie czy do tych 400E które zapłaciłem za 45mm 1.8 + Epl1 dołożyć jeszcze jedna stalkę 20mm 1.7 i będę mieć pokryty zakres ogniskowej który mi bardzo odpowiada .45mm f 1.8 Portret oraz 20mm f 1.7 reportaż ,street ,krajobraz problem polega na tym ze nie znam za bardzo micro 4/3 i nie jestem pewien czy 660 E czyli suma całego tego zestawy po prostu jest tego warta i powiem szczerze mam na myśli jakość obrazka ? .Poproszę o konstruktywna opinie która pozwoli mi rozwiać moje wątpliwości .
    Jakość obrazka będzie podobna do E-5 z 12-60 plus w bonusie inna GO przy szerokim otwarciu, kultura pracy - AF, monitorek jak z zupełnie innej bajki. AF poprawiono dopiero od tego momentu jest szybki, w penach trzecich (EP-3; EPL-3 i E-PM1) i późniejszych E-M5; EPL-5; E-PM2) W tych drugich jest nie 12MB do Panasonica a 16MB matryca od Sony. Żaden nie ma obracanego monitorka jaki znałeś z E-600. Na słońce przydałby się również wizjer elektroniczny, ja w podobnych warunkach czuję się jakby fotografował po omacku. EPL-e 3-ci i 5-ty oraz OM-D maja ruchomy ekran.

Obrazek z EPL-1 spowodował , ze przestałem chodzić z E-30. Był po prostu lepszy głównie przez słabszy fitr AA. nie wie
    m jak 20 użyjesz ze steetem - podeślę Ci link ślubny Janeczka. ale to za chwilę, muszę coś zrobić w robocie.

Hitechy i polary po prostu przytrzymuję w łapie. Nie jest to ekstra wygodne, ale możliwe zastosowanie, ale najczęściej zakładam duże posiadane szkła przez przejściówkę i zakładam na nich.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.12.12 o 21:30
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

nie wiem jak K5 ma się do nikonów d200 - d300, w epl1, obrazek po prostu jest inny (moje odczucie - bardziej cyfrowy, ale kto co lubi), używalne iso do 1600 (tu o dziwo lepiej niż d200), aparat to przede wszystkim optyka , jeśli po pewnym czasie stwierdzisz, że dla ciebie za słaby, obiektywy ci pozostaną, a ty możesz się przesiąść na matrycę sony bez większego bólu, w wielkim pocieszeniem jest to, że korpus bardzo wytrzymały, u mnie przeżył wprost ekstremalny test i się nie zająknął, dlatego powtórnie się na niego zdecydowałem
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Mnie po przesiadce z Nikona na E-PL1 głównie bolał banding matrycy w Penie. Ale można się przyzwyczaić.
    Ostatnio edytowane przez petreq ; 29.12.12 o 21:46

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Oj utrate k5 w kwestii obrazka ciezko bedzie czyms w olympusie zastapic...
    Dopiero nowe matryce (nie bede tak jak niektorzy mocno obstawal przy ich producencie), moga ta utrate nieco zlagodzic

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Oj utrate k5 w kwestii obrazka ciezko bedzie czyms w olympusie zastapic...
    Dopiero nowe matryce (nie bede tak jak niektorzy mocno obstawal przy ich producencie), moga ta utrate nieco zlagodzic

pozdro
    Obiecany link z oceną m innymi 20/1,7 w akcji weselnej , myślę ,że to jest użycie porównywalne do strepeta. https://forum.olympusclub.pl/threads...relacja!/page3
    W stretcie , to chyba z bliska na hiperfokalnej i pełnym manuału by trzeba było. W krajobrazie znajdziesz zdjęcia w galerii m. innymi dropleta. Świetny szczegół.

Mam ostatnie matryce, różnica miedzy poprzednim i ostatnim pokoleniem jest niesamowita. Na korzyść tych ostatnich, a przecież za chwilę będzie jeszcze lepiej...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.12.12 o 22:22

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

A jak z filtrami cokin do tej 20 mm 1.7
    Też się nad tym zastanawiałem niedawno. Chyba z eBayem będę kombinował:
    http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=...All-Categories
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Też się nad tym zastanawiałem niedawno. Chyba z eBayem będę kombinował:
    http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=...All-Categories
    Na amazonie będzie jeszcze taniej