Już sprawdzałem, krechy nie mam. Już parę godzin filmów zmontowałem i nie zauważyłem innych fixów
Wersja do druku
Nie sledzilem przez caly czas watku.
Problem z bandingiem w u43 zaczal pojawiac sie w matrycy wideo, czyli GH1, glownie przy niedoswietleniu.
Znacznym problemem jest sytuacja o duzej rozpietosci, kiedy czesc kadru musi byc niedoswietlona.
G1 nie mialo tego problemu.
O ile rozumiem, ktos probuje krecic video na wysokim ISO z krotkimi czasami migawki?
W jakim celu? Probuje sobie wyobrazic scenariusz.
Przy filmowaniu w slabym swietle - podpialbym np. 12 2.0, 14 2.5, 20 1.7, czy 25 1.4, 45 1.8 lub 45 2.8.
Albo w ogole jasne manualne szklo. Z tego co pamietam z czasow, kiedy uzywalem GH1 - ISO 800, max. 1600 wsytarcza przy plomieniu swiecy, czasie 1/25.
To ISO i tak odpowiada gdzies 1000-2500 w Canon 5D II.
Z tego co pamietam, GH2 ma juz jednak inaczej skalibrowane ISO, wiec moze rzeczywiscie ISO 1600 z GH1 to teraz np. 2500.
Niestety nie uzywam GH2 wiec trudno mi powiedziec.
Wracajac do scenariusza, ktos wpadl na pomysl, zeby przy slabym czasie uzywac ciemnego kita, albo krotszych czasow?
O co kaman?
Chodzi o to, że migawka 1/50s to najbardziej "sensowna" (najlepsza dla oka, dająca najlepsze rezultaty) wartość. Uzyskujemy dzięki temu wrażenie najlepszej płynności zarejestrowanego obrazu w połączeniu z zadowalającą ostrością. Zastosowanie migawki 1/30s powoduje, że nie uzyskujemy już tak ostrego obrazu, widać większe rozmycie.
Czy ISO 800 to wysoka wartość ? Tak czy inaczej pojęcie bardzo względne. Odpowiedni scenariusz, w którym dochodzi do potrzeby użycia ISO 3200 i czasu 1/50s nie jest dla mnie problemem -pisze go samo życie.
Wracając do Fotojokera -firmy. Mimo wszystko zachowali się moim zdaniem bardzo profesjonalnie. Mimo tego, że poinformowałem ich o tym, że problem dotyczy raczej wszystkich egzemplarzy GH2, dostępnych na rynku w przeszłości jak i obecnie (pierwsze posty na temat krechy z 2010 roku) wymienili mi aparat na nową sztukę (choć nie musieli tego robić -skoro i tak ten nowy będzie miał tą samą wadę co poprzedni).
Poza tym tu nie chodzi o "a dlaczego ktoś koniecznie chce filmować przy takich ustawieniach" -bo chce, bo mu się podoba, bo może, bo aparat to umożliwia.
Chodzi o to, że kupujemy produkt z WADĄ, której producent nie chce naprawić.
Jeśli jest to norma, to powinna być o tym wzmianka w instrukcji. Aktualnie każdy posiadacz GH2 z tą wadą bez problemu może oddać aparat do sklepu, powołując się na niezgodność towaru z umową.
Fatman,
czyli te parametry ktore podales - po przeniesieniu na ISO z GH1 - rzeczywiscie wpadaja w realny scenariusz.
Pytalem dlatego, ze czesto ludzie narzekali na obrazek na wysokim ISO niedoswietlajac czy to zdjecie, czy wideo.
Ale nie pisze teraz o Tobie, jak i wielu uzytkownikach. W koncu ISO 3200 zmniejszone do Full HD powinno wygladac bardzo dobrze:!:
Jedynie a propo 1/50s - pamietam, ze wielu filmowcow walczylo o tzw. tryb cinema, czyli 24p - nie tylko w u43, ale w NEX'ie i in. - jako najbardziej kinowy, naturalny, co nie znaczy wcale najostrzejszy.
Gietrzy,
jak czytasz ten watek - spytaj Dziadziusia?
W GH2 nie ma takiego bandingu jak w GH1, jest 1 pasek - jak w załączonym przez Fatmana klipie - przy wysokim ISO, migawce krótszej od 1/30s (1/40s, 1/50s, itd.) i oczywiście najbardziej przy niedoświetleniu.
Tak: ISO-100 z GH1 odpowiada ISO-160 z GH2, itd.
Teoretycznie jest to prawda, ale są filmy ze scenami, w których użyto migawkę 360 st. (dla filmu 24fps będzie to 1/24s) i w ogóle to nie przeszkadza - jako przykład podaje się scenę z klubu nocnego z filmu "Collateral" (można znaleźć na YT; podobno wiele innych scen nocnych w tym filmie też tak zostało nakręcone).
Przy ISO 800 nie ma tego problemu - zaczyna się od 1600 lub wyżej.
Jesli już ktoś musi kręcić na takim ISO i przy takim czasie, można sobie z tym poradzić w PP.
Praktycznie jest to prawda :-) Istotne jest to co chcemy osiągnąć, jeśli coś bardziej normalnego to stosujemy 1/50s. Sam mogę podać inny przykład -użycie szybszej niż 1/50s migawki w Szeregowcu Rayanie w scenach batalistycznych (efekt dla oka/mózgu bardzo dramatyczny).
Wybacz, ale mam GH2 i widzę ten efekt już przy ISO 800.Cytat:
Przy ISO 800 nie ma tego problemu - zaczyna się od 1600 lub wyżej.
Owszem, z wszystkim można sobie poradzić w PP -w razie czego można nawet dorysować sobie dinozaura jak będzie potrzebny, tylko nie o to chodzi, o czym już wspominałem.Cytat:
Jesli już ktoś musi kręcić na takim ISO i przy takim czasie, można sobie z tym poradzić w PP.
Kupiliśmy i mamy wadliwy sprzęt -nie zmieni tego fakt, że możemy nawet nie użyć wadliwie działającej funkcji, w tym wypadku filmowania przy pewnych parametrach -bo np, tylko robimy zdjęcia. Pozostaje sam fakt -aparat nie działa tak jak powinien. W instrukcji nie ma informacji o możliwości wystąpienia takiej wady.
Przykład nietrafiony, bo te sceny, gdzie użyto "szybkiej" migawki (mówi się nawet o 1/1000s), były kręcone w dzień. Podałem ci konkretny przykład pokazujący, że można użyć migawki 1/24s (1/25s w przypadku GH2) i nic naprawdę się nie przy tym nie traci.
No to ewidentnie miałeś wadliwy egzemplarz.
Tak, jest to oczywiście wadą, ale wadą, z którą da się bez żadnego problemu żyć i kręcić takiej jakości materiały video, o jakiej konkurencja z aparatami za kilka tysięcy dolarów może na razie tylko pomarzyć. Wystarczy popatrzyć na forum twórcy hacka (personal-view.com) i zobaczyć, czy da się z tego małego GH2 coś wykręcić, czy nie ;)
Z drugiej strony nie ma obecnie takiej hybrydy foto/video, która by coś nie miała. Dla mnie jest to problem niedoskonałej technologii.
Powiem szczerze, że pisanie instrukcji jest prawdziwą wadą Panasonica :D
Po prostu przykład. Miał pokazać, że nie zawsze używa się migawki 1/50, tzw. złotego ustawienia.
O tym wiedziałem po 3 dniach od zakupu. Obecny egzemplarz też jest wadliwy.Cytat:
No to ewidentnie miałeś wadliwy egzemplarz.
Przecież nie twierdzę, że się nie da. Szkoda tylko, że wygląda to tak: Panie, ja nie mogę w tym aucie trzeciego biegu wrzucić !!!! No, ale po co panu trzeci bieg ? Pan się rozpędzi na dwójce i od razu czwarty bieg wrzuci. Można ? Można....Cytat:
Tak, jest to oczywiście wadą, ale wadą, z którą da się bez żadnego problemu żyć i kręcić takiej jakości materiały video, o jakiej konkurencja z aparatami za kilka tysięcy dolarów może na razie tylko pomarzyć.
Mnie nie musisz przekonywać, zanim kupiłem pooglądałem sobie z wypiekami na twarzy. Szkoda tylko, że nikt w Polsce nie napisał wcześniej o problemie krechy......... nie wierzę, że jestem pierwszym odkrywcą tej wady w naszym kraju. Mam nadzieję, że szum na temat tej wady w GH2 jaki narobiłem już w sieci, zostanie dostrzeżony przez potencjalnych kupców -niech wiedzą przed zakupem, że mogą się rozczarować. Nie każdy pójdzie tak jak ja na kompromis...Cytat:
Wystarczy popatrzyć na forum twórcy hacka (personal-view.com) i zobaczyć, czy da się z tego małego GH2 coś wykręcić, czy nie ;)
Niedoskonała technologia to nie to samo co wada -chyba rozumiesz o co mi chodzi, prawda ? Nie oddam potencjalnemu klientowi materiału z krechą biegnącą przez cały ekran z tłumaczeniem: wie pan, to taka niedoskonała technologia. Pan przywyknie.Cytat:
Z drugiej strony nie ma obecnie takiej hybrydy foto/video, która by coś nie miała. Dla mnie jest to problem niedoskonałej technologii.
Sony, Canon, Nikon, Olympus.... jakoś sobie poradzili.
Ich problem, trafią na mocno wkurzonego klienta, zapłacą....Cytat:
Powiem szczerze, że pisanie instrukcji jest prawdziwą wadą Panasonica :D
No właśnie sobie nie poradzili i dlatego napisałem o technologii. Np. Sony: przegrzewanie matrycy podczas kręcenia video - kilkanaście minut i kaput. A z GH2 nagrasz non-stop 2-godz. materiał bez żadnego ale. Do przegrzewania Sony dorzucił jeszcze (NEX-5N) klikane audio... W najnowszym Nikonie D4 producent chwali się, że możesz nagrać nim aż 20-min. klipy - chyba dalej matryce biorą od Sony... Canon: ich 5D MkII (jak Panasiowy GH1) znany jest z ... bandingu w zdjęciach wskutek niedoświetlenia. 7D również nie jest od tego wolny. Itd, itp.
Widzisz więc, że mamy tu problem z technologią, bo każdy system jest tym w jakimś stopniu dotknięty. I nie przeszkadza to producentom sprzedawać takich aparatów "na tony".
Natomiast doceniam wysiłki Panasonica w chęci zniwelowania wad technologicznych - banding z GH1 w modelu GH2 został usunięty, a pozostał jedynie niewielki problem z w/w paskiem, który jak już pisałem, można skutecznie ominąć.
Ale nie mają krechy :-) Klikanie 5N załatwia serwis -nie schowali głowy w piasek i nie rżną głupa. Ograniczenie długości pojedynczego klipu to często kretyńskie wymagania UE -zerknij sobie na opis w hacku dla GH2, znoszącego blokadę (bo GH2 na rynek europejski ma blokadę do 30 min dla pojedynczej sekwencji).
Krechę można skutecznie ominąć -proszę Cię daj mi rozwiązanie jak filmować przy 1/50s i iso powiedzmy 1600 aby tej kreski nie mieć. Nie interesuje mnie schodzenie na 1/30 sec, bo będę filmował dynamiczne sceny, ruch i zależy mi na jak największej ostrości ujęć.