Odp: Panasonic G 20mm F1.7
Kasiasty nie kasiasty - bo wszędzie mamy do czynienia z polskim cwaniactwem, aby oszkapić drugiego. Zastrzegam się ,że to nie do sprzedajacego 20 mm f1.7 tylko ogólnie.
Kupiłem w sklepie internetowym 40-150 mm i dopiero po zakupie okazało się ,że szkło jest z rozdzielonego dualkitu E-Pl3 z "kapslem od mleka" zamiast zaślepki LR-2 bez kartonu, z kserowaną gwarancją (dualkitu), a na swojej stronie nadal oferują je jako samodzielne szkło nic nie informując ,że to "z rozbiórki" zestawu.
Ja swojego Panasia kupiłem na ebay, od sprzedawcy z UK.
Już nawet nie pamiętam ile mnie dokładnie wyszedł, ale to zdaje się mój ulubiony obiektyw w systemie :wink:
Witaj !
Cena 1200 zl za uzywany obiektyw niewiadomego pochodzenia nie jest atrakcyjna jak za niewiele wiecej mozna kupic nowy.
Uzywany sprzet traci na wartosci srednio 30% a jak nie mamy zadnych papierow to jeszcze wiecej.
Licze tak.. okolo 40% mniej niz za nowy czyli... taki obiektyw wart jest na teraz...850 zl.
Niedawno sprzedawalem kolezanki EPL-1 + m.ZD 14-42.
Sprzet bardzo malo uzywany (1 wlasciciel ) ktorym wykonala okolo 700 zdjec.
Pudelko i wszystkie oryginalne akcesoria z woreczkami i dokumentacjami.
Cena koncowa dla klienta wypadla rowne 600 zl.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Mirek54, mógłbyś napisać jakie dodatkowe opłaty czekają kupującego Za Odrą (oprócz kuriera).
Z tego co wyczytalem to procz ceny placisz za przesylke.Czy to cena kuriera to pojecia nie mam.Powiedzmy,ze cena w sklepie jest 500€.na stronie sprzedawcy jest koszt przesylki do Polski 20€ w Niemczech 6€.Czyli mnie ta atrakcja kosztuje 506 a Ciebie 520€
Czyli te szkielko z linka podanego to oprocz podanej ceny ma dodatkowo -jesli do Polski zamawiasz i wplacisz przed otrzymaniem towaru 17,90€ gdy po otrzymaniu to 27,95€.To koszta calej zabawy.Nie mam pojecia ile musisz wplacic w zlotowkach.Wiele razy chcialem cos tam w Polskim sklepie kupic,jednak jak pytalem ile wplacic w € to tez nie wiedzieli i pozniej standartowa odpowiedz,ze do Niemiec nie wysylaja albo mam wplacic w zlotowkach.
Ja raczej stosuje zasade ,ze najpierw towar a pozniej place jak go otrzymam i sprawdze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Cena 1200 zl za uzywany obiektyw niewiadomego pochodzenia nie jest atrakcyjna jak za niewiele wiecej mozna kupic nowy.
Uzywany sprzet traci na wartosci srednio 30% a jak nie mamy zadnych papierow to jeszcze wiecej.
Licze tak.. okolo 40% mniej niz za nowy czyli... taki obiektyw wart jest na teraz...850 zl.
Tyle to on nie będzie wart nawet po premierze 20/1.7HD (zakładając, że taka będzie).
Przeczytaj proszę post #253 a w sumie to i #255_264 bo euro tanieje :)
Wracając do tematu samego szkła. Czy ktoś może opisać jak współpracuje z OM-D bo odzywały się głosy, że są jakieś problemy, ma być nowy soft ale wszystko ucichło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Kasiasty nie kasiasty - bo wszędzie mamy do czynienia z polskim cwaniactwem, aby oszkapić drugiego. Zastrzegam się ,że to nie do sprzedajacego 20 mm f1.7 tylko ogólnie.
Kupiłem w sklepie internetowym 40-150 mm i dopiero po zakupie okazało się ,że szkło jest z rozdzielonego dualkitu E-Pl3 z "kapslem od mleka" zamiast zaślepki LR-2 bez kartonu, z kserowaną gwarancją (dualkitu), a na swojej stronie nadal oferują je jako samodzielne szkło nic nie informując ,że to "z rozbiórki" zestawu.
Fakt, nie piszą. Ja od razu pomyślałem, że to z zestawu, bo skoro obiektyw był dużo taniej niż w OJ, to cudów nie ma. Zaakceptowałem to i robię zdjęcia. Dekielek - jaki by nie był, też mi nie przeszkadza, bo na czas robienia zdjęć zdejmuję go. Jeżeli Ci to przeszkadza, to reklamuj obiektyw powołując się na niezgodność z opisem. I po sprawie. A jak nie, to rób zdjęcia, bo wymienione przez Ciebie mankamenty absolutnie nie wpływają na ich jakość :)
Witam !
Masz racje, ze mozna podawac dowolnia cene i... jak najkorzystniej wszystko sprzedac o ile
znajdzie sie kupiec, ktory zaakceptuje te warunki.
Co do szkiel...
Wszystko sie starzeje i szkla rowniez... ( mechanika, elektronika, optyka ).
Co do papierow nic nikomu nie narzucam i niech kazdy sam decyduje jak uwaza.
Osobiscie wole miec kwity bo w zyciu roznie bywa.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Masz racje, ze mozna podawac dowolnia cene i... jak najkorzystniej wszystko sprzedac o ile
znajdzie sie kupiec, ktory zaakceptuje te warunki.
Mozna sie tez upierac ze "jak bez papierow to na pewno z TIR'a spadlo a za takie to ja moge dac gora pincset" zeby kupic jak najtaniej. Argumentacja najczesciej jest rownie sensowna z obu stron i zalezy od tego po ktorej jest sie stronie ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Co do szkiel...
Wszystko sie starzeje i szkla rowniez... ( mechanika, elektronika, optyka ).
Tyle ze pewne rzeczy starzeja sie sie nieco szybciej niz inne i nieco wiecej traca na wartosci wiec wyciaganie na tej podstawie analogii do innych rzeczy nie bardzo ma podstawy ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Co do papierow nic nikomu nie narzucam i niech kazdy sam decyduje jak uwaza.
Osobiscie wole miec kwity bo w zyciu roznie bywa.
Pozdrawiam
I nikt Ci tego nie broni - kupujac sprzet jako nowy ja ich wymagam ale w wypadku uzywanego niekoniecznie. Na czesc obiektywow kupionych na allegro/ebay'u mam papiery a na czesc nie i nie bardzo mi to przeszkadza