-
Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Masz rację! Nie rozumiesz :)
Skakać z radości to będę gdy Panasonic wypuści zapowiedziane jasne zoomy - a jeszcze bardziej gdy będą w zasięgu mojej kieszeni :mrgreen:
Co jest w sumie bardzo prawdopodobne, bo moja kieszeń po sprzedaży systemu Canona ma pewne rezerwy :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ale w tej technologi oba na pewno ostrzą , tylko dzieje się to za powoli. Potrzebne jest 2- 4 -krotne przyspieszenie i już będzie dużo lepiej - dla mnie w pola by wystarczyło , tam rzadko coś mi ucieka.
Pozdrawiam AP.
Wystarczy zamontować af fazowy w matrycy jak w F300EXR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Nie nadążysz za pomysłami producenta, nie odgadniesz zamiarów. Zamiast upragnionego woła roboczego masz roboczego, choć pewnie mocno leniwego i niestety niezbyt silnego muła, 12-50/3,5-6,3 - przy czym 6,3 wydaje mi się tutaj zupełnie nie wiadomo skąd. No, ale ludzie przecież chcieli stałek jasnych...
Stałki służą do zabawy w torbę z aparatem, albo do robienia zdjęcIA. Do robienia zdjęĆ, przy minus dwudziestu, albo w deszczu, albo podczas trzydziestego kilometra łażenia, albo przy seriach w studio, docenia się zoom.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Stałki służą do zabawy w torbę z aparatem, albo do robienia zdjęcIA. Do robienia zdjęĆ, przy minus dwudziestu, albo w deszczu, albo podczas trzydziestego kilometra łażenia, albo przy seriach w studio, docenia się zoom.
Ja wiem co i kiedy się docenia, ale teraz spróbuj to przetłumaczyć producentowi. I użytkownikom, którzy przecież chcieli tych stałek :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
- nie ma lampy błyskowej;.
W jakim stylu fotograficznym używa się wbudowanej lampy błyskowej? Co prawda nie umiem robić zdjęć, ale próbuję od 2005 roku i jedyny przypadek, gdy wbudowana lampa błyskowa była użyteczna to fotografowanie dokumentów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
W jakim stylu fotograficznym używa się wbudowanej lampy błyskowej? Co prawda nie umiem robić zdjęć, ale próbuję od 2005 roku i jedyny przypadek, gdy wbudowana lampa błyskowa była użyteczna to fotografowanie dokumentów.
Powiedz o tym niezliczonym użytkownikom, aparatów fotograficznych wszelkiej maści i rodzaju, którzy używają wbudowanej lampy błyskowej nie tylko od święta.
Poza tym, jak masz coś wyzwalane foto-celą, to takie niby g.wno czasem się przydaje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Poza tym, jak masz coś wyzwalane foto-celą, to takie niby g.wno czasem się przydaje.
Nawet często się przydaje. Powiem więcej, zwykle się przydaje. Oczywiście można przejść na wyzwalanie radiowe, albo dokupić kolejną lampę w sanki i jazda ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
Nawet często się przydaje. Powiem więcej, zwykle się przydaje. Oczywiście można przejść na wyzwalanie radiowe, albo dokupić kolejną lampę w sanki i jazda ;-)
A może będzie też w zestawie takie maleństwo jak w PEN-ach trzecich , i wtedy po sprawie, mniej wygodne, ale do użycia. wizjera wszak wpinać nie trzeba.
W e-1 nie ma wbudowanej był precedens..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
:P
https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=5028&pos=0
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A może będzie też w zestawie takie maleństwo jak w PEN-ach trzecich , i wtedy po sprawie, mniej wygodne, ale do użycia. wizjera wszak wpinać nie trzeba.
Gdyby dorzucali tego pypcia zamiast wbudowanej, to by mnie to zadowalało. Bo jednak gdyby przyszło pypcia dokupić, to chyba lepiej nawet jakiegoś manualnego Yongnuo za dwie stówy. Mniej wygodnie, ale więcej mocy może się przydać.
-
Ludzie, Wy z tą wbudowaną lampą to tak na poważnie czy se jaja robicie? Dla mnie wbudowana lampa może nie istnieć, jeszcze nigdy nie użyłem. Fotocele są do d.py, a radiówki tanie jak barszcz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Ludzie, Wy z tą wbudowaną lampą to tak na poważnie? Dla mnie wbudowana lampa może nie istnieć, jeszcze nigdy nie użyłem.
Czasem się przydaje, uwierz na słowo:wink: W penach nawet od sufitu można światełko odbić, przy jasnym szkiełku i małej odległości da radę. A i w terenie pierwszy plan można czasem lekko rozświetlić.
No ale ten nowy OM-D to ma być podobno puszka wyższej kategorii albo raczej my byśmy tak chcieli to i bez lampy się obędzie :grin::mrgreen:
-
Przydałaby się wbudowana lampa zdecydowanie. O ile można przeżyć bez lampy wbudowanej przy zdjęciach pod słońce (można w końcu założyć normalną lampę albo użyć blendy) bezprzewodowe sterowanie jest super wynalazkiem. Z tego powodu gdy nabyłem E-1 po E-30 pierwszą rzeczą którą kupiłem był wyzwalacz bezprzewodowy - niestety bez TTL, przez to ile kilometrów trzeba narobić do lampy i z powrotem... Gdyby był w komplecie albo niedrogo do kupienia jakiś mały pierdek o sile błysku nawet GN10 to było by miło (oczywiście gdyby miał funkcję sterowania) Ale nie ma co narzekać.
Zapowiada się ciekawy sprzęt. Patrząc na te skrawki zdjęć odnoszę wrażenie, że powrót do przeszłości stylistycznej w nowym wykonaniu został uwieńczony sukcesem. Jednym słowem może to być najładniejszy i najlepszy bezlusterkowiec jaki dotychczas powstał.
:esystem2:
-
Ale ten wątek dotyczy aparatu dla świadomego fotografisty. A ten z reguły wie, że wbudowana lampa zabija zdjęcia i się jej po prostu nie używa. Dla "niezliczonych użytkowników" jest pierdyliard innych aparatów "gupich Jasiów".
Argument o wyzwalaniu fotoceli zupełnie mnie nie przekonuje, bo jak napisałem wyżej to rozwiązanie jest do d.py. Fotocela nie działa (lub działa bardzo kiepsko) na zewnątrz i może ją wyzwolić każdy Ziutek swoją wbudowana lampą.
-
Jeśli wbudowana lampa ma odchylany palnik i/lub synchronizuje się krótkimi czasami migawki, aby dało się doświetlać ludzi w słoneczny dzień, to ja jestem jak najbardziej za.
-
Wystarczy takie maleństwo jak dodają do E-PL3, błysk wyzwoli a i awaryjnie za lampę główna do rodzinnych fotek się nada. W końcu ten nowy mikrus będzie miał ISO do nieskończoności to i lampa mało potrzebna:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Czasem się przydaje, uwierz na słowo:wink: W penach nawet od sufitu można światełko odbić, przy jasnym szkiełku i małej odległości da radę.
Jeśli można odbić od sufitu to zgoda. Miałem Panasa L1 i tam wbudowana lampa miała dwie pozycje - w sufit i na wprost. Bardzo fajne rozwiązanie, szkoda, że nie powszechne.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
A i w terenie pierwszy plan można czasem lekko rozświetlić.
W teren zabieram zewnętrzną lampę, filtry na lampę i wyzwalacz radiowy. Dopalanie na wprost małą lampką bez korygowania temperatury filtrami daje opłakane rezultaty.
---------- Post dodany o 07:13 ---------- Poprzedni post był o 07:11 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli wbudowana lampa ma odchylany palnik i/lub synchronizuje się krótkimi czasami migawki, aby dało się doświetlać ludzi w słoneczny dzień, to ja jestem jak najbardziej za.
Wymień aparaty, które mają wbudowaną, odchylaną lampkę.
-
RC nie chodzi o wyzwalanie tylko o sterowanie i dostęp do TTL be konieczności zakupu drogich wyzwalaczy TTL.
We wnętrzach działa to bardzo dobrze i nikt obcy nie jest w stanie wyzwolić lampy systemowej ustawionej na sterowanie.
Używałem wiele razy z E30 i metzem 48-AF1. Odległość około 7-10m. Na zewnątrz tylko ze 3 razy użyłem w pochmurny dzień i nie było problemu z komunikacją.
Dodatkowo metz był schowany w softboksie parasolkowym i sterowanie nadal działało!
A są w ogóle dostępne jakieś wyzwalacze radiowe z obsługą TTL i HSS do Olympusa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
RC nie chodzi o wyzwalanie tylko o sterowanie i dostęp do TTL be konieczności zakupu drogich wyzwalaczy TTL.
We wnętrzach działa to bardzo dobrze i nikt obcy nie jest w stanie wyzwolić lampy systemowej ustawionej na sterowanie.
Używałem wiele razy z E30 i metzem 48-AF1. Odległość około 7-10m. Na zewnątrz tylko ze 3 razy użyłem w pochmurny dzień i nie było problemu z komunikacją.
Dodatkowo metz był schowany w softboksie parasolkowym i sterowanie nadal działało!
A są w ogóle dostępne jakieś wyzwalacze radiowe z obsługą TTL i HSS do Olympusa?
W tym jednym szczególnym przypadku może się przydać. Ale w praktyce ktoś, kto fotografuje strobingowo, ze statywami, parasolkami itp. to z reguły świadomy fotografista. I musi mieć niezawodne radiówki, które błysną zawsze. I te radiówki zabiera na sesję we wnętrzach.
To nieprawda, że wbudowana lampa przy sterowaniu błyskami nie ma udziału w ekspozycji. Nie wiem jak to jest w Olku, ale Nikon nawet produkuje specjalną zaślepkę nakładaną na lampę wbudowaną. Domowym sposobem ludzie robią to to z kawałka kliszy.
http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-...-sg-3-ir,6022s
Sterowanie błyskami też jest niestety do d.py.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
To nieprawda, że wbudowana lampa przy sterowaniu błyskami nie ma udziału w ekspozycji. Nie wiem jak to jest w Olku, ale Nikon nawet produkuje specjalną zaślepkę nakładaną na lampę wbudowaną. Domowym sposobem ludzie robią to to z kawałka kliszy.
http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-...-sg-3-ir,6022s
Sterowanie błyskami też jest niestety do d.py.
Nigdy nie sprawdzałem czy ma wpływ czy nie a teraz nie mam możliwości.
Musiałby się pofatygować i sprawdzić ktoś z E-3/30/620/520/5
Ustawić tryb sterowania w aparacie i lampie systemowej. Błysk na drugą kurtynę, czas otwarcia migawki koło 1s żeby było widać co i kiedy błyska.
No i zobaczyć czy błysk lampy systemowej jest w tym samym momencie co wbudowanej.
-
Ten efekt widać wyaźnie wtedy, kiedy fotografujesz z bliska (np. ciasny portret). Przy uruchamianiu wbudowaną zwykłych lamp z fotocelą udział wbudowanej będzie zdecydowanie bardziej widoczny.
Zastanówcie się - dlaczego aparaty profesjonalne pozbawione są tych gówienek? Gdyby to było choć trochę przydatne do robienia dobrych zdjęć to Canon i Nikon zapakowaliby to przecież do swoich flagowych okrętów obok miliona innych bardziej lub mniej przydatnych bajerów. Lampa wbudowana służy tylko i wyłącznie do psucia zdjęć.
Argument, że wbudowana lampka może się przydać u cioci Krysi na imieninach odrzucam. Moja ciocia jest fajna i staram się jej robić fajne zdjęcia z lampą zewnętrzną. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Zastanówcie się - dlaczego aparaty profesjonalne pozbawione są tych gówienek? Gdyby to było choć trochę przydatne do robienia dobrych zdjęć to Canon i Nikon zapakowaliby to przecież do swoich flagowych okrętów.
Czyszczenie matrycy i odchylane lcd też jest bardzo amatorskie:P
Tak poważnie, to wiadomo, że może popsuć zdjęcie, a może mu wcale nie zaszkodzić, a z nałożonym rozpraszaczem nawet pomóc może. Trzeba wiedzieć co się robi i tyle.
A teraz poleć szybko sprawdzone wyzwalacze radiowe:) I koniec offtopa o przydatności wbudowanej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
A teraz poleć szybko sprawdzone wyzwalacze radiowe:) I koniec offtopa o przydatności wbudowanej.
Używam PAWN TF-362RX. Trochę droższe niż najtańsze radiówki z Allegro, ale niezawodne. Działają na częstotliwości 2,4 GHz. Warto kupić wersję dedykowaną pod system (jest wersja Olkowa), bo wtedy można używać tego ustrojstwa jako bezprzewodowego radiowego wyzwalacza migawki.
-
Rafale,
Zgodnie z zasada, lepiej miec lampe niz jej nie miec wcale, po to jest lampa wbudowana, oczywiscie z 2ki zewnetrza, wbudowana, wybiore te pierwsza.
Sterowanie wbudowana nawet fotoceli, uwazam, ze sie przydaje i znow: lepiej miec niz nie miec.
Kazdemu wg potrzeb.
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Przyłączam się do głosów za wbudowaną lampą - świadomy wszystkich za i przeciw podnoszonych przez Was, ale mimo wszystko w sprzęcie który aspiruje do bycia uniwersalnym nowoczesnym aparatem, a nie tylko drogim gadżetem stylizowanym dla miłośników tradycji, powinna być i gorąca stopka i wbudowana lampa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
...a może mu wcale nie zaszkodzić, a z nałożonym rozpraszaczem nawet pomóc może.
Po co zakładać rozpraszacz jeśli można założyć zewnętrzną lampę i kręcić palnikiem we wszystkie strony?
---------- Post dodany o 08:48 ---------- Poprzedni post był o 08:46 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Zgodnie z zasada, lepiej miec lampe niz jej nie miec wcale, po to jest lampa wbudowana,
Janku, generalnie z tą zasadą się zgadzam. Ale w przypadku wbudowanej lampy i mojego wieloletniego pstrykania życie pokazało, że nie używam wbudowanej lampy NIGDY, PRZENIGDY. Gdyby nowy Olek miał wbudowaną lampę to by mi to nie przeszkadzało. Wszystkie moje cyfrowe aparaty mają takie cóś. Ale jej brak nie jest argumentem na minus.
I tyle. Z mojej strony - wyczerpałem temat. Uciekam popracować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Po co zakładać rozpraszacz jeśli można założyć zewnętrzną lampę i kręcić palnikiem we wszystkie strony?[COLOR="Silver"]
Słuszność masz Rafale, tylko trzeba ją kupić ;-) No i często majtam aparatem bo to kadr pionowy, a to poziomy i oprócz ciężaru zewnętrznej, który mi czasem przeszkadza, muszę dodatkowo majtać palnikiem, a czasem przy pionowym kadrze nie mogę ustawić palnika tak jakbym chciał, żeby się odbiło.
A teraz czekamy na kolejny kawałek aparatu :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Przydaje się przy doświetlaniu pierwszego planu oraz wyzwalaniu fotoceli, jak napisał Eddie. Użyteczny dodatek, ot tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Ale ten wątek dotyczy aparatu dla świadomego fotografisty. A ten z reguły wie, że wbudowana lampa zabija zdjęcia i się jej po prostu nie używa. Dla "niezliczonych użytkowników" jest pierdyliard innych aparatów "gupich Jasiów".
I owszem, zabija, jak się ją używa bez głowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Przydaje się przy doświetlaniu pierwszego planu oraz wyzwalaniu fotoceli, jak napisał Eddie. Użyteczny dodatek, ot tyle.
Jak popatrzycie uważnie to tam po lewej stronie wizjera jest przycisk , w tym miejscu, gdzie u mnie w e-30 jest otwieranie wbudowanej lampy, i widać podwójną linię dookoła pokrywy wizjera. O ile to zdjęcie jest zdjęciem aparatu , a nie produktem Photoshopa.
-
Od siebie powiem tak - wbudowana sie przydaje. Chocby do lekkiego doswietlenia pierwszego planu w sloneczny dzien, ale takze np. przy makro zdjeciach po zastosowaniu wlasnej produkcji dyfuzora. No i jednak sterowanie lampami systemowymi z pelnym TTL-em. Nie do przecenienia.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
I owszem, zabija, jak się ją używa bez głowy.
No tak, bez głowy zdjęcia nie zrobisz. Można próbować strzelać na ślepo, ale i tak efektu nie ocenisz.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Nowe zdjęcie na rumorsach. pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Jak do jest prawdziwa fotka, to ten aparat będzie wielkości niewiele większej od EP-3
-
Ładnie się to prezentuje na tyle, ile widać. Osobiście bardzo chętnie zobaczę całość.. Faktycznie może być najładniejszy bezlusterkowiec na rynku :)
-
Zgadzam się - wygląda ładniutko. Temat wbudowanej lampy nadal otwarty - zdjęcie tego ostatecznie nie rostrzyga.
p.s. wielkość body będzie mi się ładnie komponować do 14-150 :wink:
-
Ładny. Byle obrazek z tego był równie ładny.
Dwie roleczki, grip, fiu, fiu...
Za to ten nowy obiektyw 12-50 z tym światłem co zapodali to jakiś żart :/
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Dwie roleczki, grip, fiu, fiu...
... a także wbudowany wizjer, uchylny (szkoda że nie obrotowy) ekran, lampka wspomagająca AF
ciekawe co dokładnie kryje się pod pojęciem "5-axis image stabilisation" ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
... a także wbudowany wizjer, uchylny (szkoda że nie obrotowy) ekran, lampka wspomagająca AF
ciekawe co dokładnie kryje się pod pojęciem "5-axis image stabilisation" ?
Lampka wspomagajaca AF, albo (co ja obstawiam) czujnik WB :)
T.