Te sony tez za mna "chodzą".
Używki. Nowego nie potrzebuje w zasadzie :)
Ale nowy system, drogi jak diabli. A tyle niewiadomych.
Wersja do druku
Manual mi nie straszny :)
A bedzie a7(x?) z sb900 np działać choćby w manualu ?
Google twierdzą, że tak.
System drogi? To pokaż mi inne nowe aparaty z matrycą FF i ceną lepszą od Sony? Ile kosztuje A7 a ile E-M5 mk. II czy X-T1? A że szklarnia droga? No systemowa z AF droga, ale można chyba podpinać też szkła od nexów, Sony A i minoltowskie szkła, jest przejściówka Metabones na szkła Canon FE z działającym AF, są przejściówki do innych systemów bez AF.
To chyba najlepszy system do podpinania obiektywów z innych systemów. I ma odchylany ekranik.
Tylko z nim raczej nie będziesz niewidoczny, szczególnie po podłączeniu szkła kryjącego FF - ale nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko.
PS. Jako, że jest to wątek o OM-D E-M5 mk. II prośba do moderatora o przeniesienie całej powyższej dyskusji do osobnego wątku.
Ta niewidoczność...
No i waga tez sie zrobi spora.
Ehhh
Sam juz nie wiem. Nie lubie zmian.
Bardzo nie lubie.
To ja nie wiem czego się spodziewasz. Różnica między Fuji a Sony A7 też będzie równie "kosmetyczna". Aparaty są teraz na bardzo wyrównanym poziomie i chyba żaden nie da Ci efektu "wow". Problem chyba leży w wygórowanych oczekiwaniach.
A skąd ktoś miałby wiedzieć o czym będziesz myślał po zakupie aparatu? Pewne jest, że cokolwiek kupisz, to po jakimś czasie będziesz myślał o kolejnym zakupie, tak jak to ma miejsce teraz.
Myślę, że swoje zdanie w recenzjach wyraziłem dobitnie. Chyba łatwo odgadnąć, który sprzęt pasuje mi bardziej, a który mniej. A że nie piszę o tym, że któryś aparat zjada innego na śniadanie, to tylko dlatego, że nie zjada... :-) Każdy sprzęt ma inne zady i walety, nie ma żadnego lidera, który we wszystkim byłby najlepszy.
Moim zdaniem to lustro już Ci nie jest potrzebne nawet mając E-PL5. Ewidentnie masz jednak jakiś sentyment do lustrzanki, chyba nie do końca racjonalny, wymyślasz warunki, które moim zdaniem spełnia każdy cyfrowy aparat systemowy, ale Ty mimo to czujesz jakiś niedosyt. Nie potrafię tego zrozumieć, więc niczego nie mogę doradzić.
Dobieram sprzęt wg. szkieł i af. Jeśli w systemie nie ma tego czego potrzebuję próżne achy i ochy nad korpusem i jego matrycą.
@epicure,
Nie kop Pana bo się zmęczysz.
Typowy przypadek GAS ;)
@urzyszkodnik - pozwolę sobie na taką uwagę, że IMHO masz zbyt duże parcie na zmianę puszki i przywiązanie do starych szkieł, które rzekomo są "fajne i ostre". Trudno mi polemizować z Twoim zdaniem, kiedyś zresztą myślałem podobnie. Miałem mały arsenał starych szkieł, w tym kilka kultowych, w dodatku w świetnym stanie - podczas studiów handlowałem trochę sprzętem foto i niektórych perełek szkoda mi się było pozbyć. AF nie potrzebowałem, przejściówka to koszt zwykle kilkudziesięciu złotych, żyć nie umierać. Teoretycznie, bo w praktyce obiektywy dające piekielnie ostre slajdy o doskonałym kontraście i kolorystyce, na cyfrze są takie sobie. Ileż ja miałem 50-tek i 1.8 i 1.4... i co? Nie pamiętam żeby któraś mogła podskoczyć chociażby malutkiemu lumixowi 20/1.7, przy zachowaniu jego światłosiły. Owszem obrazek był OK, czasem bardzo OK, ale po przymknięciu o 2-3 EV, a więc zrównaniu jasności z amatorskimi, ciemnymi zoomami, które zresztą również dają zwykle całkiem poprawny obrazek, a są lżejsze i wygodniejsze. Tamtych klamotów się pozbyłem, a jak mnie od czasu do czasu najdzie zachcianka czegoś nowego w sprzęcie to wiem, że kolejne szkiełko sprawi mi znacznie więcej frajdy niż zmiana puszki.
Czy robiąc zdjęcia w formacie 2/3 jest możlwość skasowania tej białej ramki w podglądzie zrobionych zdjęć?
Zostawię rzeczywiście to na pp.
Mam przy okazji drugie pytanie. Mam stałkę 45 mm/1.8, ale do fotografowania w domu jest trochę za wąska i chcę kupić coś o mniejszej ogniskowej. Najchetniej coś w okolicach 30mm, ale nie znalazłam nic godnego uwagi.
I teraz nie wiem, czy iść w Panasonica 20/1.7, Olympus 25/1.8 czy Panasonic 25/1.4? Który lepszy?
Pytanie które miliardy razy już padało na forum.
Jest Sigma 30/2,8 do Olka -->> http://www.redcoon.pl/B442202-Sigma-...5tne?refId=PLA
Świetna optycznie, ale nie za jasna
Sigma 30 IMHO do wnętrz jest dość wąska. To cuź jak kitowe 58mm w Zenicie, niby standard ale jednak wąsko. Prędzej Sigma 19mm lub skoro jesteśmy przy świetle 2.8 to może Panasonic 14/2.5. To dwa dość przyjemne obiektywy i to w stosunkowo niskiej cenie.
Z wymienionych przez Ciebie obiektywów używałem tylko Panasonica 20/1.7, fajne maleńkie szkoło, jedyny minus to AF. Przy nieco gorszym świetle jest po prostu wolny i bywa, że zawodny. Stojąc przed takim wyborem brałbym Olympus 25/1.8. PS optycznie wszystkie trzy są dobre.
MZD12/2.0; najlepiej używane (bo tańsze).
Nie będę pisał, że w czasach PM2 to był mój koń roboczy... zerknij na wątki Bodzipa; fotki w cerkwiach. Wystarczy :)
Jak się wkurzę to pociągnę z 5 sztuk w używce tego maleństwa.
W ostateczności 14/2.5 Panasa - choć dla mnie, gdy filmowałem dzieci i jednocześnie się z nimi bawiłem, była kapkę za wąska.
A dlaczego nie uwzglednić także 15/1.7?
Nowy firmware 2.0 dla E-M5 mkII
- Focus Bracketing Mode
- Support for Advanced Olympus Capture Ver. 1.1
- S-OVF (Simulated OVF)
- 4K Time Lapse Movie
- Support for Live Composite on OI. Share
- MF Clutch and Snapshot Focus Disable
- Generate Slate Tone
- Synchronized linear PCM Audio Rec*8 with Movie Rec*8
- Movie-Exclusive Picture Mode: Flat / Noise Filter for video shooting
kilka zmian znanych z E-M10 mkII + ukłon w stronę filmowców.
źródło: http://www.olympus-global.com/en/new...150915omde.jsp
w listopadzie :)
Myślałem, że flat znaczy płaski. Jak widać (po obiektywie w scence) nie u Oly.
https://www.youtube.com/watch?v=kRpmD-wpOSA
Widać trochę więcej detali w cieniach.
Mam pytanie odnośnie AF, może ktoś miał podobne spostrzeżenia?
Używam E-M5II od licpa, głównie w studio, ale też i po godzinach. Jest to mój pierwszy aparat MFT, prędkość AF mnie powaliła na kolana. I wszystko było super, dopóki nie kupiłem ostatnio... pierwszego E-M10. W dobrych warunkach różnica jest niezauważalna, ale w gorszym świetle E-M10 łapie ostrość wyraźnie szybciej. Ba, nawet jak pod E-M10 jest podpięta PanaLeica 25, a pod E-M5II Oly 12-40 Pro. Po zamianie obiektywów różnica w szybkości urasta do kolosalnej.
Dodatkową kwestią jest focus peaking. Z tej funkcji korzystałem wcześniej tylko w Sony A7, po zakupie Olka trochę sobie odpuściłem. Nawet przy ustawieniu wszystkiego na jak najmocniejsze podświetlanie, podkreślone są tylko krawędzie obiektów. Jest to bardzo delikatne i ledwo widoczne. Myślałem, że po prostu Olki tak mają. ALe E-M10 ma peaking jeszcze lepszy niż Sony A7. Zaznacza mi nawet tło fotograficzne czy podłogę, idzie po prostu linia koloru przez całą szerokość kadru. W E-M5 tylko kontury, jak wspomniałem.
I zastanawiam się - czy z mój E-M5II ma problem z AF, czy ten model tak ma po prostu? To, że AF jest wolniejszy niż E-M1 to zdawałem sobie sprawę, ale E-M10 nie ma przecież punktów detekcji fazowej, więc w czym rzecz?
PS. Sprawa dotyczy wyłącznie słabego światła, testy w ISO 1600, f/2.8, 1/30s :)
matzll, a nie masz przypadkiem włączonej elektronicznej migawki?
Nie, migawka mechaniczna. Po tym co napisałeś z ciekawości sprawdziłem elektroniczną. W życiu bym się nie domyślił że może ona mieć wpływ na szybkość AF :) A faktycznie, w słabym świetle AF nie działa w ogóle.
Wracając do tematu - E-M5II, ten mój egzemplarz, ma AF bardzo szybki. Po przesiadce z Pentaxa K-5II i krótkim epizodzie z Sony A7 byłem w szoku jak szybko może to działać. Teraz jestem po prostu w szoku kolejnym, że starszy i tańszy model działa jeszcze szybciej i zastanawiam się w czym rzecz...?
Wielkosc punktu AF w obu jest taka sama?
pozro
Tak, wszystkie ustawienia są identyczne.
Przyznam, że gdyby nie hi-res mode i uszczelnienia to bym chyba pogonił E-M5II, kupił kolejny E-M10, a resztę dołożył do nowego obiektywu :) Nie mam na myśli tego, że nagle zmieniłem zdanie o tym aparacie, przeciwnie. To E-M10 zaskoczył mnie tak bardzo pozytywnie. Kupiłem jako drugą puszkę do pracy, ale zaskoczył mnie niesamowicie. Za tak małe pieniądze coś tak fajnego :)
O ile mnie pamięć nie myli, w "starym" E-M5 niektóre opcje dotyczące wizjera miały wpływ na szybkość AF. Jak jest w E-M5 II nie wiem...
Może po prostu spróbuj zrobić reset wszystkich ustawień? Wiem, że to upierdliwe, ale może gdzieś w czeluściach olympusowego menu ustawiłeś jakiś maleńki checkbox, który coś "popsuł" w AF :roll:
Wiesz, przyszło mi to do głowy ;) Zrobiłem nawet update firmwareu, więc reset wszystkiego dostałem bonusem. Tak chyba po prostu jest, że E-m10 nieco szybszy i już, pogodziłem się z tym faktem :)
Mam małe spostrzeżenie gabarytowe przy okazji. Korzystam z gripa ECG-2, życia sobie bez niego nie wyobrażam ;)
Tyle, że nie da rady korzystać z niego i Nocticrona jednocześnie... Czyli w obiektywie, który najbardziej tego gripa wymaga. Panas jest za gruby po prostu, nawet bez osłony.
Angielska instrukcja uwzględniająca nowe funkcje z aktualizacji #2 (25.11.2015)
http://www.olympus.co.jp/en/support/...5m2_ver2_e.pdf
Jest aktualizacja #2 do naszych aparatów.
! Naładujcie baterię na full !
http://www.olympus.co.jp/en/support/...tware/firm/e1/
Dwa filmiki nagrane M5 II z oprogramowaniem w wersji 2.0, jest (trochę) fajniej.
https://www.youtube.com/watch?v=dwWL0ZrTEws
https://www.youtube.com/watch?v=HvXrXt6Z_IM
Pytałem już, ale dalej nie wiem, czy IBIS w E-M5II ver 2.0 i E-M1 ver.4.0 ma taką samą wydajność w filmach?