http://www.ephotozine.com/article/so...6-review-20566
Wersja do druku
AF w NEX 6 jest ten sam co w 5R.
Czy fotografowałeś używając focus peaking z niesystemowymi obiektywami w gorszych warunkach oświetleniowych np. w zamkniętych pomieszczeniach oświetlonych tylko wpadającym z zewnątrz światłem?
Nie chcę budować kolejnego systemu a nowszy NEX z kitem wydaje się ciekawym rozwiązaniem... do tego tania Sigma 30mm + przejściówka na bagnet K i mam wszystko czego potrzebuję.
Tak jak pisałem, miałem tylko chwilkę.... więc nie było na to szans :-( Natomiast jak miałem NEX-5N to dosyć często miałem okazję fotografować z niesystemowymi szkłami (w trudnych warunkach także). Po nabraniu doświadczenia właściwie problemu nie było, ale głównie z szkłami o większej ogniskowej. Przy szerokich, peaking pokazywał właściwie wszędzie ostrość.
Dzięki:) (dałbym plusa ale nie mogę)
To mi wystarczy. Daję sobie dobrze radę ostrząc ręcznie na analogowym ME Super to i Focus Peaking nie powinien być problemem - zapamiętam sobie tylko, że na szerokim kącie mogą być czasem kwiatki:wink:.
Teraz czekam do wiosny i zobaczę - jak nowy Ricoh nie zaprezentuje modułu z bagnetem K to chyba wybiorę Nexa 5R ew. 6.
tutaj autor porównał wysokie iso w nocy nex6 do em-5. po zdjęciach widać, że nie jest dobrze pomimo większej matrycy nex6.
różnica zapewne jest też podyktowana gorszym obiektywem, ale o to już sony powinno się martwić.
http://www.penowiec.com/2012/11/olym...ony-nex-6.html
OMD wypada o co najmniej klasę lepiej ale trzeba brać jednak pod uwagę co było podpiete do OMD a co do NEXa. Z drugiej strony odkąd się dowiedziałem, że każda firma ma "swoje" ISO to już te porównania są dla mnie mało isotne bo często ISO 6400 z jednego aparatu będzie w innym odpowiednikiem 3200.
Ważne jest co innego - w nocnych warunkach obrazek z OMD są bardzo dobre a z NEXa średnie. Czyli duet OMD + 12/2.0 wygrywa z duetem NEX6 + 16/2.8 w tym konkretnym porównaniu.
Nie znam się i opieram się tylko na tym co moge przeczytać. Dla mnie mimo wszystko ważniejsze jest jak wyszły zdjęcia i czy mi się podobają bez wzgledu na to jakie ISO było.
Ważne jest to aby wysokie ISO pozwalało na osiagniecie odpowiedniego czasu a na dpreview możemy przeczytać:
"By our tests, the X-Pro 1's measured sensitivities are about 1/3 to 1/2 stop lower than marked, which is unusual for a modern camera. This means that for any given light level, shutter speed and aperture the X-Pro1 has to use a higher ISO to get an image of the same brightness as an accurately-rated camera."