Odp: Panasonic Lumix DMC-GH3
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Dlaczego miałbym kupić aparat który nie jest dopracowany?
Niestety, ale uważam, że takie "wybrakowane" produkty nie powinny być wypuszczane.
Zobacz jak wybrakowane softwareowo są dslr Nikona. Np brak pomiaru światła w starych szkłach na niższych seriach puszek lub również brak obsługi systemu bezprzewodowego sterowania lampami... To jest masakra, a nie to że Panas poprawił DR o czułość matrycy ale zabrał jej MAR. W każdym razie popieram tezę, że powinniśmy dostawać aparat z którego soft wyciska jak najwięcwj :)
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Zobacz jak wybrakowane softwareowo są dslr Nikona. Np brak pomiaru światła w starych szkłach na niższych seriach puszek lub również brak obsługi systemu bezprzewodowego sterowania lampami...
No ale to "wybrakowanie" nie wynika akurat z pośpiechu, czy innego błędu, tylko jest świadomą decyzją producenta. To akurat dwie różne sprawy.
Jeżeli już wspominamy słowa "wybrakowany/niedopracowany" to można opisać kilka innych spraw np. to, że gumy w D800 zrobione są z nowego materiału, niestety o wiele bardziej podatnego na ścieranie (guma "pod kciukiem" w moim 4 miesięcznym D800 wygląda jak ta z ponad 4 letniego D3 ).
Cytat:
W każdym razie popieram tezę, że powinniśmy dostawać aparat z którego soft wyciska jak najwięcwj :)
Też bym tak chciał :-) Niestety to niemożliwe w obecnych czasach, bo producentowi się nie opłaca.
Sony już idzie krok dalej -dodatkowe "wodotryski" jeśli chodzi o oprogramowanie aparatu (dostępne funkcje) można po prostu dokupić. Myślę, że z czasem zaczną co raz bardziej ograniczać podstawową funkcjonalność, skupiając się na dodatkowym źródle zarobku, jaką będą dodatkowe, płatne funkcje.
Fatmanie wiem że w Nikonie to nie z pośpiechu. Jakoś muszą zróżnicować serie jak chvą ich mieć 4 w DX i 3 w FX. Wolałbym żeby jednak różniły się tylko specyfikacją techniczną taką jak matryca, AF, a nie dodatkowo ograniczeniami softu. No cóż, marzenie ściętej głowy ;)
A o Sony to musze poczutać, bo mnie zaintrygowało co napisałeś :D
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
A o Sony to musze poczutać, bo mnie zaintrygowało co napisałeś :D
Philip Bloom, Sony, upgrade, 4K.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Philip Bloom, Sony, upgrade, 4K.
Aż strach się bać... Pytanie, czy kolejnym krokiem będą opłaty od wykonanego aparatem zdjęcia pobierane w momencie kopiowania na komputer? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Aż strach się bać... Pytanie, czy kolejnym krokiem będą opłaty od wykonanego aparatem zdjęcia pobierane w momencie kopiowania na komputer? ;)
Fatman podał przykład z innej, WYŻSZEJ półki, gdzie ta cena to koszt brany pod uwagę zapewne już podczas zakupu, jednak patrząc przez pryzmat licencji softu, gdzie obecnie króluje formuła rocznego abonamentu, to wkrótce pewnie będzie tak samo i w kamerach z niższej półki.
Panas czy Oly jeszcze muszą walczyć o klienta stąd te aktualizację jeszcze w ogóle są, nie patrząc już na to czy płatne czy nie.
Odnośnie twojego pomysłu: patrz Apple; wlutowałbym scalaka/pamięć półprzewodnikową i od tego momentu każde wpięcie kabla usb, tb czy innego, to o 1 zł, $, czy inne euro mniej na pejpalu.
No, akurat chodziło mi o nowe NEXy dla ludu i funkcję za pomocą której wykonywało się szybką serię zdjęć, następnie składanych w jedno z uśrednieniem szumu. W NEX-5N było to dostępne w menu aparatu, w NEX-6 (i 5R chyba też) można to sobie dokupić za jedyne 5$ (z ograniczeniami, bo ta przyjemność jest niedostępna w naszym kraju).
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
No, akurat chodziło mi o nowe NEXy dla ludu i funkcję za pomocą której wykonywało się szybką serię zdjęć, następnie składanych w jedno z uśrednieniem szumu. W NEX-5N było to dostępne w menu aparatu, w NEX-6 (i 5R chyba też) można to sobie dokupić za jedyne 5$ (z ograniczeniami, bo ta przyjemność jest niedostępna w naszym kraju).
A to przepraszam, widocznie palą tą samą trawę co dział marketingu Canona odpowiedzialny za cenę 24-70/4IS :)
Teraz mamy okres przejściowy. Za jakiś czas aparaty będą działały na Androidzie i nie powinno być problemu z brakiem aplikacji. Jak api będzie jakieś rozsądne to będzie można sobie cuda z aparatem zrobić ;)
Wystarczy, że producent pozwoli ustawić za pomocą API dowolny parametr, wyzwolić migawkę i da dostęp do zarejestrowanych danych.
Już widać początki, gdzie w ograniczonym zakresie możemy sterować np. GH3 zdalnie przez wi-fi.