Odp: M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
W olkoych kitach do Penów można się pogubić ;-) i chyba właśnie Ci się to przytrafiło. Pierwsza wersja (kit do E-P1) i druga wersja (kit do E-PL1 - EZ-M1442L) różnią się owszem znacznie wagą, ale za sprawą bagnetu - ten drugi w miejsce metalowego dostał plastikowy, budowa i optyka jest ta sama, AF i obrazek również. Potem był kit od E-PL2 - EZ-M1442 II - pierwszy oznaczony jako MSC, cokolwiek to znaczy, a jeszcze później (wraz z trzecią generacją Penów) -EZ-M1442 II R. "Śmiga aż miło" można powiedzieć właśnie o tym ostatnim obiektywie - inna budowa, (obrazek też ;-)), chociaż już wersja EZ-M1442 II dostała niezłego kopa względem pierwszych dwóch wersji. Miałem w rękach wszystkie te obiektywy, czy niczego nie namieszałem w powyższym - na 100% pewny nie jestem ;-)
Co do wielkości 12-50 - jest nieco mniejszy od 14-150, ma też mniejszą średnicę filtra więc nie jest źle, składany kit to jednak fajny patent.
Dane wziąłem z Olka strony, Kity są podobno w zasadzie dwa ten z R to tylko inny wygląd ma mieć ( zasłyszane),
EZ-M1442 II 112g z powodu odchudzenia i zmiany silniczków , odchudzanie miało spowodować zwiększenie jego celności wskutek zmniejszenie bezwładności obiektywu w celu, w stosunku do wersji pierwsze, którą miałem z EP-1 za to z niewielką ponoć utratą jakości optycznej ,( drugiej i kolejnych modyfikacji kita nie używałem- przeczytane) .
Pozdrawiam AP.
Mogliby zrobić te obiektywy z tytanu :wink: Choć ten nieco "dziadzieje" z czasem i nie wygląda już tak ładnie.
Szkła jednak lepsze są te prawdziwe, a nie z tworzyw sztucznych.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dane wziąłem z Olka strony, Kity są podobno w zasadzie dwa
Być może jest tak, że są dwa w sensie układu optycznego, a cztery jeżeli chodzi o budowę. Kolory ;-) pomijam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Być może jest tak, że są dwa w sensie układu optycznego, a cztery jeżeli chodzi o budowę. Kolory ;-) pomijam.
Trzeba będzie Jack-a podpytać o szczegóły na najbliższym zlocie.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Owszem:-)
14-42 (pierwszy - pierwszy) - ten dla E-P1 i E-P2 - znak rozpoznawczy: metalowy bagnet, gwint filtra 40,5
14-42L - optycznie i mechanicznie taki, jak pierwszy - pierwszy, ale bagnet z tworzywa sztucznego - wszedł na rynek razem z E-PL1,
14-42 II - optycznie i mechanicznie przekonstruowany, gwint filtra 37, oraz możliwość zaczepienia od frontu konwerterów - wszedł na rynek wraz z E-PL2,
14-42 II R (to R, to nie jest "radio", czy "remote", a raczej "restyled") optycznie i mechanicznie taki sam, jak II, ale ma ładniejsze pierścienie i pierścień maskujący na zaczepie konwerterów, wszedł na rynek z 3-cią generacją PENów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Owszem:-)
14-42 (pierwszy - pierwszy) - ten dla E-P1 i E-P2 - znak rozpoznawczy: metalowy bagnet, gwint filtra 40,5
14-42L - optycznie i mechanicznie taki, jak pierwszy - pierwszy, ale bagnet z tworzywa sztucznego - wszedł na rynek razem z E-PL1,
14-42 II - optycznie i mechanicznie przekonstruowany, gwint filtra 37, oraz możliwość zaczepienia od frontu konwerterów - wszedł na rynek wraz z E-PL2,
14-42 II R (to R, to nie jest "radio", czy "remote", a raczej "restyled") optycznie i mechanicznie taki sam, jak II, ale ma ładniejsze pierścienie i pierścień maskujący na zaczepie konwerterów, wszedł na rynek z 3-cią generacją PENów.
Czyli zmierzamy do kolejnej wersji 14-42 III R wraz z nadejściem kolejnego modelu:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
Czyli zmierzamy do kolejnej wersji 14-42 III R wraz z nadejściem kolejnego modelu:grin:
Chyba nie zorientowałeś się w jakim wątku to napisałeś:wink::)
Witam, proszę bardzo dorzuciłem kilka jeszcze ciepłych JPGów z krzakami prosto z puszki e-pl3 + mZD12-50, ogniskowe 12, 30 i 50 mm i kilka przysłon. ISO200
https://picasaweb.google.com/1099041...eat=directlink
A tutaj zip z rawami (ok 107MB):
http://www.uploader.pl/?d=4F24131C2
Jak ktoś chce i uważa że zdjęcia się nadają to można wrzucić gdzie indziej.
Pozdrawiam.
PS.Szkło coraz bardziej mi się podoba, jest całkiem dobre jak trochę przymknąć a do video też całkiem całkiem - nie ma myszkowania AF jak w kicie. Ostrzenie przy zdjęciach rewelacja pomimo ciemności na długim końcu.
Dzięki za pliki. 12/3.5 w środku kadru bardzo dobre, niespecjalnie na tych plikach widać na ile brzeg są słabsze, tym bardziej rogi kadrów. 12/11 - na tej focie coś niedobrego się dzieje, nie sądzę żeby aż tak dyfrakcja zjadła obraz, poruszenie? Dalsze sample - podobają mi się mniej, wydają się "dygnięte". Odnoszę wrażenie, że coś niefajnego dzieje się na czasach 1/100-1/125, stabilizacja była włączona?
Zdjęcia robione trochę na szybko bo 2 dzieciaków miałem na stanie i oczy w koło głowy, stabilizacja włączona zatem przy 1/100 i tym bardziej 1/125 problemu z poruszeniem być nie powinno. Do testów żeby spokojnie przelecieć po całej dziurze konieczny jest statyw albo przynajmniej słoneczko. Trochę go brakowało dzisiaj u nas.
Mam statyw tylko śrubę gdzieś wcięło.. poszukam. No i kawałek wideo musiałbym wrzucić na YT - tutaj 12-50 pokazuje zęby moim zdaniem (w porównaniu do 14-42 II R).