Raczej na Panasa 100-400... też ma być na wiosnę ;)
Fuji to ciężko byłoby mi podpiąć do OMD...
Wersja do druku
Raczej na Panasa 100-400... też ma być na wiosnę ;)
Fuji to ciężko byłoby mi podpiąć do OMD...
Dokładnie tego określić się nie da - zależy to nie tylko od aparatu, ale i od stabilności trzymania przez fotografującego oraz wymagań co do ostrości zdjęcia (zdjęcie które w na wydruku A4 jeszcze wygląda całkiem OK w skali 1:1 na monitorze może już zdradzać wyraźne objawy poruszenia). Przed chwilą wyciągnąłem Pentaxa K-5, założyłem na niego Sigmę 170-500, ustawiłem ogniskową 400mm i zrobiłem przez okno kilka zdjęć testowych. Obiektyw ciemny i za oknem ciemnica, więc z konieczności czasy dość długie. Z serii 10 zdjęć wykonanych przy 1/90s przy oglądaniu na monitorze cropów w skali 1:1 ostre są 4, przy czasie 1/60s ostre są już tylko 2.
1/10 s przy 600 mm to nierealne nawet ze stabilizacją, moim zdaniem.
300mm (ekwiwalent 600mm dla FF)
1/3s
Załącznik 162413
1/2s
Załącznik 162414
E-M10 i 3-osiowa stabilizacja. Z ręki, na trzeźwo :P Jpegi z aparatu, tylko tablice zmazałem żeby się jakiś sąsiad nie czepiał.
Widocznie bardzo stabilnie trzymasz aparat. To ma też ogromny wpływ. A jak to wygląda statystycznie - np. z 10 klatek ile wygląda tak dobrze?
1/10s na 300mm (E-M5 + mZD75-300) robię bez problemu. Strzelając serię na 10szt kilka wyjdzie ostrych. 1/2 czy 1/3s to już dla mnie wyzwanie, czasem wyjdzie :roll:, jakby się potrenowało pewnie będzie lepiej.
oczywiście mógłbym usiąść albo oprzeć łokcie o parapet. Mógłbym też ustawić statyw - pytanie tylko po co miałbym to robić? :) Zdjęcia robione oczywiście stojąc, bez żadnego podparcia itp. Tylko ja i aparat. I Golf TDI :) Tylko ostrość ciężko było ustawić, bo w takiej ciemnicy focus peaking niewiele pomaga a powiększając kadr obraz ciężko utrzymać taką ogniskową nieruchomo kręcąc dodatkowo pierścieniem ostrości.
Kolejna "wada" E-M10. Można włączyć działanie stabilizacji przy kadrowaniu wciskając do połowy przycisk migawki ale równocześnie wciśnięcie przycisku migawki do połowy wyłącza powiększenie. Przez to nie można jednocześnie korzystać z powiększenia obrazu i stabilizacji matrycy, co przy długich ogniskowych i manualnym ostrzeniu byłoby przydatne.
mój błąd. Stabilizacja włącza się od razu przy włączeniu powiększenia przyciskiem funkcyjnym.
Obiektyw to Tokina 300mm f/5.5
Tak, to święta prawda.
Jednak są sytuacje i to liczne gdzie statywu już se nie weźmiemy. Ostatnio ganiałem jelenie z plecakiem ze sprzętem biegając po podmokłych górkach z obiektywem o ogniskowej 420mm ( ekwiwalent dla małego obrazka 840mm ) Podbiegałem na wzgórze wykorzystując że jelenie akurat mnie nie widzą po czym pomału wyłaziłem na szczyt, one się oddalały i gdy znów miałem możliwość być zasłoniętym przez wzgórze biegłem jak oszalały przez torfowisko żeby zmniejszyć między nami dystans.
Sytuacja w , której na ekwiwalencie 840mm możesz z ręki zrobić ostre zdjęcie na czasie rzędu 1/60s w momencie jak jeleń zamiera w bezruchu i gapi Ci się w obiektyw byłaby wspaniała. Zamiast śrubować ISO mógłbyś zrobić zdjęcie na ISO natywym nawet mimo faktu, że lekko dyszysz i trzęsą Ci się ręce :)
Bo w teorii bez stabilizacji czas powinien być w rejonie 1/800s
Gdyby na rynku pojawiło się szkło, które pozwala na wykonanie takiego ostrego zdjęcia z ręki przy czasie rzędu 1/60s i przy takiej ogniskowej - byłbym oszołomiony tym faktem :D
A statyw... statyw został w samochodzie :)
W uzupełnieniu dodam jeszcze, że niekiedy przepisy zabraniają korzystania ze statywu lub doświetlenia lampą (np. w wielu muzeach). Zdarzaja się sytuacje, gdy statywu nie ma na czym rozstawić - np. chcesz wykonaać zdjęcie z łódki chyboczącej się na falach albo z mostu, po którym wciąż jeżdżą pojazdy powodując jego drgania. Zatem - najlepiej jest mieć i statyw i dobrą stabilizację - żadne z tych rozwiazań nie jest w stanie w każdej sytuacji zastąpić drugiego.
Siedzę w Palau Blaugrana. Za chwilę mecz koszykówki. Miejsca mam takie, że nawet 14-150 zrobiłbym fajne zdjęcia. Niestety, po Paryżu nie wpuszczają nawet z saszetką na dokumenty a co dopiero z aparatem z wymienną optyką.
Na co mam uważać? Ja tu kibicuję, a ci którzy maja nas chronić, wykonują swoją pracę. Wczoraj na stadionie był oddział policji z długą bronią a i karabinek snajperski widziałem.
https://www.youtube.com/watch?v=tqHdzWHy9u4 Nie wiem na ile koleś fantazjuje, a na ile to prawda, ale zapowiada się nieźle.
Jak widzę jakie czasy utrzymujące z ręki na ogniskowych powyżej 300mm to stwierdzam, że muszę wybrać się do lekarza :-D
nowe przecieki mówią o cenie 2,5 tys. USD
Cena wysoka, może jednak PL 100-400mm nieco ją zweryfikuje ;)
2500 baksów za zooma do 400mm ze światłem f/6.3 na końcu? Będzie musiał nieźle kopać tyłki jakością obrazu żeby na siebie zarobić.
To by była Leica, gdyby była Made in Germany. A będzie Made in Japan, czyli żadna Leica, tylko Panasonic.
widzicie gdzieś czerwoną kropkę na obiektywie (i nie mam na myśli tej przy bagnecie ułatwiającej montaż obiektywu)? :)
Nie? W takim razie to Panasonic :)
Dla mnie niech będzie nawet Made in China, byle bez żadnego znaczka, porządnie i tanio.