Panasonic 20mm 1.7?
Wersja do druku
Dla mnie jedyny jasny obiektyw WA z AF to MZD 12mm /f2.0. Mam nadzieję, że w lutym pojawi się w końcu MZD 7-14 /f2.8
Dokładnie chodzi mi o dzieciaki w domu :) 12-40 nie sprawdza się w świetle domowym przy ruchliwych dzieciach :)
Chyba wrócę do Olka 25mm, choć w testach Panasonic 25 f1,4 wypada dobrze i można trafić za 1700 a to jednak o jakieś 0,3 ev jaśniejszy obiektyw od f 1,8...
Obydwa szkła Panasonica mają opinię stosunkowo wolnych. Między innymi dlatego kupiłem Olympus 17mm, no i wolę trochę szersze szkło niż 20mm (wtedy jeszcze nie było Panasonica 15mm). Natomiast 45mm nie dawał rady raczej z powodu korpusu który nie bardzo potrafił wykryć punkt ostrości i przy poruszającym się dziecku ciągle błądził.
Do takich celów wybrałbym m.zd 25/1.8, o ile nie jest za wąskie.
Kurcze - tydzień temu je sprzedałem bo mi sie wydawało za ciemne :) Poza tym myślałem, że skoro mam 12-40 2,8 to mi się ta ogniskowa nie przyda. Ale jednak różnica w jasności 1,8 do 2,8 jest spora przy chwytaniu ruchliwych obiektów w słabym świetle. No nic - trzeba do niego wrócić :)
Oj oj, teraz to mam kibel w głowie. Głupie szkło mnie zamęczyło :) Mianowicie czy 17mm Olka jest tak słabe jak piszą?
Obawiam się, że przy dzieciach w domu pozostaje tylko użycie lampy. Ja strzelam w sufit, mogę wtedy skrócić mocno czas.
Miałem. :-)
Nawet dłuższy czas, ostatnio sprzedałem FL600R, ale dalej nie rozumiem jak to się ma do wyboru szkła? Lampą błyśniesz w sufit i skrócisz czas i obniżysz ISO dzięki temu. Białym światłem spróbuje też pomóc autofocusowi, ale jeśli szkło jest wolne samo z siebie to na to już nic nie poradzi.
Kupiłem wczoraj 50R z bazara naszego. To też dobry sprzęt a ja lampy nie podpinam pod body tylko doświetlam z kąta odbitym więc się sprawdzi :) Kupiłem 17mm. 25mm był dla mnie kapkę za wąski a 17 ma ten bajer z pierścieniem AF/MF z czego korzystam np w 12-40 i bardzo chwalę to rozwiązanie.
W testach na niemal wszystkich to szkło wychodzi świetnie i osobiście uważam, że test w optyczne.pl jest nieobiektywny i chyba podeszli źle do tego obiektywu.
Te słupki tylko u nich wyszły tak słabo. NA YT jest sporo porównań z ręki. Większość plusuje 17 z Olka.
BTW - Optyczne.pl nie jest przecież jedynym wyznacznikiem zakupu obiektywu i trzeba brać poprawkę na biznes jaki nimi kieruje lub w danej chwili kierował ;)
Z całego wora recenzentów u mnie są nr 1 jeśli chodzi o techniczny aspekt obiektywów a Janko i Fatman jeśli chodzi o jakość zdjęć przykładowych - kto podskoczy Jankowym zdjęciom z naszych gór wykonanych PL1 z 14-150?
Dżordż z Teksasu czy Bazyl z Kualalumpur zalani banerami z B&H czy innymi kciukami mnie nie interesują i dla mnie to takie foto pudelki czy kozaczki.
/off
Miałem an myśli raczej prywatne filmy i porównania na YT. Bez banerów. Np
http://www.youtube.com/watch?v=HyjQp7W5A9c
A ja sie zastanawiam, czy posiadajac 12-40 nie zdecydowac sie na sprzedaz swojej 17. Uzylem jej moze z 5-6 razy, wiec.troche szkoda zamrozonych pieniedzy w torbie nosic. Fakt jest jasniejsza niz 12-40, czasami mohlaby sie przydac, ale jakby jakas ciekawa oferta sie pojawila to chyba odstapie.
A to już mnie przekonało całkowicie do obiektywu od Olympusa :) Jednak u mnie szybki AF w takim obiektywie to podstawa.
http://www.youtube.com/watch?v=sLbr1jP9VmU
No i mam :) 17mm. Kurcze, pierwsze odczucie - maleństwo. Dużo mniejszy i lżejszy niż 25mm 1.8. Szczególnie zdziwiła mnie mała soczewka z przodu. Po podpięciu do EM1 wygląda filigranowo :) Będzie trzeba kupić jakąś osłonę przeciwsłoneczną to będzie lepszy chwyt :)
No ale sam obiektyw - bajka. NIe wiem jak można go było uznać za nieostry. Dużo lepiej sobie radzi w moim odczuciu niż 25mm szczególnie w wyższych ISO. No i szerokość mi odpowiada. Jak się nauczę to wrzucę jakiegoś RAWa.