-
Odp: exif - czym to się je.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ależ marudzisz,/.../
W ogóle ostatnio taka stara-malutka się zrobiłaś: to nie tak, a tu za dużo... wyluzuj.
---
edit:
dane exif warto chronić a do tego bardzo fajny jest ExifPilot eksportuje i importuje dane do różnych
formatów. Można więc bez obawy utraty z ORF wyeksportować exifa i po zakończonej obróbce
zaimportować je do jpg, png czy tiff
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...dane exif warto chronić a do tego bardzo fajny jest ExifPilot eksportuje i importuje dane do różnych
formatów. Można więc bez obawy utraty z ORF wyeksportować exifa i po zakończonej obróbce
zaimportować je do jpg, png czy tiff
Że się czepnę:) do .png chyba się nie da zaimportować EXIF-a bo ten format nie wspiera danych EXIF ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Że się czepnę:) do .png chyba się nie da zaimportować EXIF-a bo ten format nie wspiera danych EXIF ?
Za chwilkę Ci odpowiem, ok?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Za chwilkę Ci odpowiem, ok?
OK. Mam na myśli taki zwykły zapis, odczyt danych EXIF, a nie sposobami jak napisał w pierwszym poście Bodzip.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
OK. Mam na myśli taki zwykły zapis, odczyt danych EXIF, a nie sposobami jak napisał w pierwszym poście Bodzip.
Już, miałem aktualizację (top secret) zaimportować można, jednak masz rację ta sekcja w "zwykłym" podglądzie jest nie widoczna, natomiast już w notepad++
daje się bez problemowo odczytać.
-
png jest specyficzny. Bo z jednej strony faktycznie nie wspiera exifa, z drugiej jak powyżej Saboor napisał, a i ja w pierwszym poście (forum przerobiło png na jpg) więc jest.
Co więcej - Hugin do złożenia panoramy potrzebuje exifa i odczytuje dokładnie parametry zdjęć z png i doskonale składa mi panoramy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dla nas niewiele i sporo.
Ot przykład: Sprzedajesz zdjęcie. Kupiec żąda dużej rozdzielczości, więc fałszujesz i zmieniasz. Zmieniasz nazwę pliku z ORF na NEF. I zadowolony wysyłasz.
Inny przykład, bardziej praktyczny. Katalogujesz zdjęcia. Aplikacja do katalogowania dopisuje do EXIF-ów Twoich zdjęć sygnaturkę z imieniem, nazwiskiem, adresem poczty elektronicznej, numerem kontaktowym, typem licencji, linkiem do strony domowej, etc. Dodajesz do EXIF-u tagi, opis sytuacji, lokalizacje fotografii. Agencja, z którą współpracujesz dostaje opisany plik bez żadnych dodatkowych plików towarzyszących, które mogłyby zaginąć w akcji. Operator dodaje Twój plik do bazy. Automatycznie ładuje się wszystko co w EXIF było zapisane. Twoje zdjęcie od teraz funkcjonuje w bazie pod Twoimi danymi kontaktowymi, jest wyszukiwane przez tagi, opisy, lokalizacje, autora.
EXIF to nie do końca tylko dane o sprzęcie i warunkach ekspozycji. To także dodatkowe dane do opisywania zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ale tam jest więcej informacji:
nazwa aparatu, jego numer seryjny i firmware
nazwa obiektywu, jego numer i firmware
zakres ogniskowych i przysłon w obiektywie
hiperfokalna
...
Takie głupstwa, a mogą pogrążyć potencjalnego oszusta :mrgreen:
... dopóki nie przyjdzie Mirek z RAW-em ze Smieny 8M. Nawet numer seryjny ma super oryginalny...
-
Pamiętam ten numer Mirkowy ze Smieną :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
W ogóle ostatnio taka stara-malutka się zrobiłaś: to nie tak, a tu za dużo... wyluzuj.
Ktoś musi trochę marudzić, żeby za słodko nie było ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Marudź dalej :) Przed dyskusją "czym się to je" warto się zastanowić, czy warto to jeść. Jakimś cudem fotografia "przedexifowa" miała się dobrze i jak już zauważył Mirek: exif nie zapisuje światła :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ok. :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Marudź dalej :) Przed dyskusją "czym się to je" warto się zastanowić, czy warto to jeść. Jakimś cudem fotografia "przedexifowa" miała się dobrze i jak już zauważył Mirek: exif nie zapisuje światła :)
Z tego też powodu w wątku wspomnianym przez Bodzipa napisałem: traktować to jako dobry nawyk a nie obowiązek.
Co do nawiązywania do "fotografii przedexifowej" wcześniej się malowało po ścianach grot i też było dobrze... mamy postęp, rozwój narzędzi
a tym samym jeżeli można sobie ułatwić życie, to czemu nie?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
... exif nie zapisuje światła :)
Jak nie zapisuje, jak zapisuje:wink::)
Załącznik 128695
Tak poważniej z danych o ekspozycji (czas, przysłona, iso, ) można coś tam wywnioskować o świetle.
Nie zawsze co prawda trafnie bo mogą być użyte filtry:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Brawo :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Załącznik 128695
Tak poważniej z danych o ekspozycji (czas, przysłona, iso, ) można coś tam wywnioskować o świetle.
Nie zawsze co prawda trafnie bo mogą być użyte filtry:)
Ale za to jest o orientacji fotografującego. Jeśli to Twoje, to jesteś normalny, znaczy hetero.
Chyba jeszcze to jest norma :roll:
-
Ale sie narobilo.Zeby ulatwic temata to moze obok Exifu jeszcze zacznijmy wymagac IPTC co???????
Przy studyjnych exif najwazniejszy-Kto za???????
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ale za to jest o orientacji fotografującego. Jeśli to Twoje, to jesteś normalny, znaczy hetero.
Chyba jeszcze to jest norma :roll:
Heniu!
Nie pisz,proszę, takich rzeczy, bo moderacja będzie musiała tu także porządkować...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale sie narobilo.Zeby ulatwic temata to moze obok Exifu jeszcze zacznijmy wymagac IPTC co???????
A ile dają?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Przy studyjnych to obowiązkowo IPTC z numerem telefonu modelki. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Heniu!
Nie pisz,proszę, takich rzeczy...
Jakich rzeczy?
Co Cię tak zdegustowało, czy to że hetero to norma czy że jeszcze?
A może chodzi Ci o to, żeby moderacja nie miała nic do roboty?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jakich rzeczy?
Co Cię tak zdegustowało, czy to że hetero to norma czy że jeszcze?
A może chodzi Ci o to, żeby moderacja nie miała nic do roboty?
Wiesz, że pojęcie "norma" zależy tylko od tego kto tę normę próbuje wproadzić lub stosuje.
Pisałem o "orientacji". Chyba, że miałeś na myśli orientację pionową, poziomą lub wszelkie ukośne. Ale hetero nie ma nic do fotografii...
A co do moderacji, z praktycznego punktu widzenia, po co budzić złe dźiny akcji w duszach moderacji, Niech sobie drzemią i pracują przy archiwizacji. Tak jest praktyczniej dla nas wszystkich przecie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pisałem o "orientacji".
Chcesz o tym pogadać?
Zapraszam na PW.
-
Nie warto zaslaniac sie cenzura i regulaminem majac usilny brak tolerancji.
Ilu z nas jeszcze dziwnie i ze skrywana zloscia patrzy na tzw"obkolczykowanych" lub takich z kolorowa tecza na glowie.To tez ludzie tacy sami jak my.
Ale tu temat o exifie i czy on potrzebny czy nie.Mz nie.Zdjecie bez exifu sklania zainteresowanego do kontaktu z wykonawca takowego.
Ps: Dawno nie bylem na wystawach foto.Teraz exif dodaja do zdjec?? Ponoc ogladanie takich wystaw sporo daja na fotograficznej drodze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale tu temat o exifie i czy on potrzebny czy nie.Mz nie.Zdjecie bez exifu sklania zainteresowanego do kontaktu z wykonawca takowego.
Ps: Dawno nie bylem na wystawach foto.Teraz exif dodaja do zdjec?? Ponoc ogladanie takich wystaw sporo daja na fotograficznej drodze.
Wydaje mi się, że dobrze wiesz o co chodzi, a piszesz ot tak sobie by pisać:smile: Masz rację, zgadzam się w pełni, EXIF nie jest do niczego potrzebny w wystawach fotograficznych, galeriach (tych na forach też ), wątkach autorskich gdzie się pokazuje zdjęcia.
Są też takie miejsca gdzie jest potrzebny nawet wymagany jak Ditl, a potrzebny w wszystkich wątkach tzw. testowych. Wskazany (nie konieczny) też moim zdaniem w wątkach zbiorowych dotyczących jednego modelu aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Wydaje mi się, że dobrze wiesz o co chodzi, a piszesz ot tak sobie by pisać:smile: Masz rację, zgadzam się w pełni, EXIF nie jest do niczego potrzebny w wystawach fotograficznych, galeriach (tych na forach też :) ), wątkach autorskich gdzie się pokazuje zdjęcia.
Są też takie miejsca gdzie jest potrzebny nawet wymagany jak Ditl, a potrzebny w wszystkich wątkach tzw. testowych. Wskazany (nie konieczny) też moim zdaniem w wątkach zbiorowych dotyczących jednego modelu aparatu.
Nie nie.Nie pisze by pisac.
Powiedzmy masz zdjecie grzyba w ciemnym ponurym lesie.Masz exif. Patrzysz w niego i widzisz np.Iso 100, czas 1/800,przyslona 16.Pochmurno,lampa blyskowa -nie,pomiar punktowy.Ostrosc wylapana w najciemniejszym punkcie.
Ustaw sobie teraz tak aparat i idz w ciemnym ponurym lesie focic grzyba.
Bez kontaktu z wykonawca nie dojdziesz do ladu.A poczatkujacy patrzac i myslac,ze tez bedzie tak potrafil (czytal exif)wyda tylko niepotrzebnie pieniadze na aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
... EXIF nie jest do niczego potrzebny w (...) wątkach autorskich gdzie się pokazuje zdjęcia.
Akurat tu się nie całkiem zgadzam.
Jeśli ktoś (szczególnie początkujący) w swoim wątku umieszcza nieudane zdjęcie i pyta "dlaczego mi nie wyszło?", Exif może wiele powiedzieć o przyczynach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie warto zaslaniac sie cenzura i regulaminem majac usilny brak tolerancji.
Ilu z nas jeszcze dziwnie i ze skrywana zloscia patrzy na tzw"obkolczykowanych" lub takich z kolorowa tecza na glowie.To tez ludzie tacy sami jak my.
Jednym daje, innym nie daje, jak zawsze.
Dla amatora ciekawego ustawień aparatu, obiektywu, czym zdjęcie było obrabiane się przydaje.
Dla starego fachury nie potrzeba, bo i po co?
Sądzę, że na wystawach wszystkim jest jedno czym i jak zdjęcie było robione byle zdjęcia były na odpowiednim poziomie. A na wydrukach exif-ów nie widać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie nie.Nie pisze by pisac.
Powiedzmy masz zdjecie grzyba w ciemnym ponurym lesie.Masz exif. Patrzysz w niego i widzisz np.Iso 100, czas 1/800,przyslona 16.Pochmurno,lampa blyskowa -nie,pomiar punktowy.Ostrosc wylapana w najciemniejszym punkcie.
Ustaw sobie teraz tak aparat i idz w ciemnym ponurym lesie focic grzyba.
Bez kontaktu z wykonawca nie dojdziesz do ladu.A poczatkujacy patrzac i myslac,ze tez bedzie tak potrafil (czytal exif)wyda tylko niepotrzebnie pieniadze na aparat.
Masz tu całkowita rację i nie próbuje nawet oponować. Są o wiele lepsze metody na wykonanie poprawnie zdjęcia, które nas zainteresowało. Nawet nie koniecznie kontakt z wykonawcą (może być czasem utrudniony z różnych względów). Jest masa poradników w internecie, że o fachowej literaturze nie wspomnę i oczywiscie praktyka, praktyka.
-
Mi caly czas chodzi o to ze kierujac sie exifem mozna zabladzic.Pelna zgoda,ze poczatkujacy pytajac,dlaczego cos tam nie wyszlo jest pytany o exif.Ale ten exif jest potrzebny nie jemu tylko temu co ma wyjasniac dlaczego sie nie udalo.Potrzeny jako jeden z czynnikow ,zeby byc pewnym i miec podparcie w danych.
Wczesniej podalem przyklad z grzybem.Pamietam w https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-21622 tym zdjeciu bylem pytany o parametry i dlaczego w nocy na wysokim iso nie szumi.Wyjasnialem,ze fota w pelnym sloncu w poludnie zrobiona.Po kilku listach musialem wyslac rawa bo i tak nie wierzono mi.Juz nie pamietam,ale napewno standartowe ustawienia 1/125,przyslona 8 i iso 100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mi caly czas chodzi o to ze kierujac sie exifem mozna zabladzic.Pelna zgoda,ze poczatkujacy pytajac,dlaczego cos tam nie wyszlo jest pytany o exif.Ale ten exif jest potrzebny nie jemu tylko temu co ma wyjasniac dlaczego sie nie udalo.Potrzeny jako jeden z czynnikow ,zeby byc pewnym i miec podparcie w danych.
Wczesniej podalem przyklad z grzybem.Pamietam w
https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-21622 tym zdjeciu bylem pytany o parametry i dlaczego w nocy na wysokim iso nie szumi.Wyjasnialem,ze fota w pelnym sloncu w poludnie zrobiona.Po kilku listach musialem wyslac rawa bo i tak nie wierzono mi.Juz nie pamietam,ale napewno standartowe ustawienia 1/125,przyslona 8 i iso 100.
Oj bo exif to taki dopełniacz, do zapytania: Mirek jak zrąbałeś tego kiwatka, przy takich "nastawach"? Też tak chcę!
-
A ja Wam powiem tak:
Mirek o grzybie...
mam zdjęcie pięknego borowika. Żeby zrobić takie zdjęcie nie jest potrzebny mi exif, już to wiem - potrzebny mi jest nowy grzyb :mrgreen: zrobię mu fotę, potem zerwę i zeżrę.
Ale kurcze gdzie ja go w zeszłym roku znalazłem ??? - no i tu mam... do exifu dopisuję geotag (nawet taki wątek popełniłem) i już wiem - w Bielance :mrgreen:
-
Gdyby mi zależało na dokładnych danych exif w plikach wynikowych po obróbce, to... Skopiowałbym je sobie z oryginalnego RAWa. Babolom w obsłudze exif/iptc w GIMPie nie ma się co dziwić - pewnie kod za to odpowiedzialny był pisany 10 lat temu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salvadhor
Gdyby mi zależało na dokładnych danych exif w plikach wynikowych po obróbce, to... Skopiowałbym je sobie z oryginalnego RAWa. Babolom w obsłudze exif/iptc w GIMPie nie ma się co dziwić - pewnie kod za to odpowiedzialny był pisany 10 lat temu :)
Im tym wspaniałym sposobem zatoczyliśmy koło, zamiast wykładu jak czytać te nieznajome części exif-a, dostałem wykład, że exif mi się nie przyda...
-
1 załącznik(ów)
Zadanie:wink: dla kolegi Bodzipa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie zgodzę się. Jeśli exiftool odczytuje metadane to znaczy że png wspiera. ...
Może i odczytuje. Wolałbym jednak aby też zwykłe programy graficzne potrafiły odczytać dane EXIF z .PNG, że o takich programach do przeglądarek internetowych (np. FxIF czy Exif Viewer) nie wspomnę.
Mam Exiftoola ale jakoś nim nie potrafię odczytać tego EXIF-u z .png.
Może sprawdzimy jak ten exiftool sobie radzi u Ciebie:) ?
link do pliku .png
PNG uzyskałem bezpośrednio z pliku RAW w programie Capture One Express 7, czyli na 100% EXIF był.
Załącznik 166786
Dlaczego z programu C1, gdyż LR i np. DxO nie umożliwia wcale eksportu w tym formacie.
Tylko prośba, nie wklejaj setek nic nie znaczących dla mnie linijek tekstu z Exiftoola, a podaj tylko podstawowe dane jak:
data wykonania zdjęcia
obiektyw
dł. ogniskowej
przysłona
czas
iso
pomiar światła
korekta ekspozycji
program ekspozycji
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
data wykonania zdjęcia
obiektyw
dł. ogniskowej
przysłona
czas
iso
pomiar światła
korekta ekspozycji
program ekspozycji
Mnie po kolei coś takiego wyszło :)
2015:06:28 14:45:23+02:00
-------- 38mm f/5.60349959411924
38mm
10
1/800
160
Center-weighted average
-0.33
Aperture-priority AE
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Mnie po kolei coś takiego wyszło :)
2015:06:28 14:45:23+02:00
-------- 38mm f/5.60349959411924
38mm
10
1/800
160
Center-weighted average
-0.33
Aperture-priority AE
BRAWO:) się zgadza.
Upewniłeś mnie, że się da odczytać. Tylko ten exiftool to raczej takie "specjalistyczne narzędzie". O takim pełnym wsparciu dla EXIF w formacie .PNG moim zdaniem nie można mówić.
PS.
Obiektyw Lumix G VARIO 14-45/F3,5-5,6 , ale powiedzmy to już szczegół:)
-
Notepad++ dane exif z tego png jeszcze czyta :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Co prawda to taka trochę sieka i braki ma, ale kilka informacji widać :)
-
Z exiftool:
Kod:
File Name : _1030804_z C1.png
File Size : 32 MB
File Type : PNG
File Type Extension : png
Bit Depth : 8
Profile CMM Type : ADBE
Profile Version : 2.1.0
Color Space Data : RGB
Profile File Signature : acsp
Primary Platform : Apple Computer Inc.
Modify Date : 2015:06:28 14:45:23+02:00
Creator Tool : Capture One 7 Windows
Orientation : Horizontal (normal)
Make : Panasonic
Camera Model Name : DMC-G5
Exposure Time : 1/800
Shutter Speed Value : 1/800
F Number : 10.0
Exposure Program : Aperture-priority AE
ISO : 160
Date/Time Original : 2015:06:28 14:45:23+02:00
Exposure Compensation : -0.33
Max Aperture Value : 5.6
Metering Mode : Center-weighted average
Focal Length : 38.0 mm
Exposure Mode : Auto
Lens Info : 38mm f/5.60349959411924
Lens : 38.0 mm f/5.6
Aperture : 10.0
Megapixels : 15.9
Shutter Speed : 1/800
Focal Length : 38.0 mm
Light Value : 15.6
Poprawiłem dane z exiftool.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Z exiftool:
Takie same informacje jak i w moim :shock::mrgreen:
Mnie zaciekawiło to że można exifa w notepadzie czytać.
-
Ja tylko jedno słowo konkluzji:
Drogi Andrzeju :)
Wymagasz aby plugin do przeglądarki odczytywał metadane z pliku png. Ale na logikę - nikt nie wrzuca do netu zdjęć png, podobnie jak tif, bo ich waga jest nieadekwatna do możliwości transferu internetowego. Więc nie ma sensu.
Zresztą sam piszesz, że preferujesz tif. Tyle, że tifa też nikt do neta nie używa. Tym bardziej do odczytywania exifa.
Plik png czy tif przekonwertowany na klasyczne jpg ma już wszystkie dane exif.
Wiem, to jest trochę jałowa dyskusja, bo każdy z nas ma inne preferencje co do standardów używanych plików. Stwierdzam jedynie, że png nie jest gorszy od tifa, nie jest też lepszy, a nieraz jak Zbyma napisał - jedyny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja tylko jedno słowo konkluzji:
Drogi Andrzeju :)
Wymagasz aby plugin do przeglądarki odczytywał metadane z pliku png. Ale na logikę - nikt nie wrzuca do netu zdjęć png, podobnie jak tif, bo ich waga jest nieadekwatna do możliwości transferu internetowego. Więc nie ma sensu.
Zresztą sam piszesz, że preferujesz tif. Tyle, że tifa też nikt do neta nie używa. Tym bardziej do odczytywania exifa.
Masz rację. To nie była zbyt fortunna wypowiedź z tymi programami odczytującymi EXIF z przeglądarek internetowych. Pozostańmy zatem przy wszelakich programach do obróbki zdjęć, które (nie potrafią) nie odczytują danych EXIF z pliku .PNG. Z tym się chyba zgodzisz. A nie odczytują (nie potrafią) bo PNG nie wspiera EXIF w taki sposób jak formaty: TIF, PSD, JPG i tylko tyle.