-
Odp: [Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 opinia amatora
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Obawiam się ze 45 przy zdjęciach całej postaci nie da rady.
Dlaczego? Pytanie było o substytut 75mm a ten wymaga jeszcze dłuższego korytarza :D
-
Nie żałujcie grosza na 75-tke ;-) Jest warta każdej wydanej złotówki. Ja po jej zakupie sprzedałem 45 ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Duże S30/1,4 jest doskonałe.
Potwierdzam.
---------- Post dodany o 14:08 ---------- Poprzedni post był o 14:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Nie żałujcie grosza na 75-tke ;-) Jest warta każdej wydanej złotówki. Ja po jej zakupie sprzedałem 45 ;-)
A ja wcale nie kupowałem 45 tylko od razu S60 (w roli taniutkiego, mobileable, substytutu mZD75).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Sigma 60mm2.8 + jeden krok w przód
Oj, raczej nie. Przy 2.8 dla tej ogniskowej w systemie m4/3 nie będzie takiej zabawy z głębią ostrości...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
A ja ciągle mam oba i sprzedawać żadnej nie myślę. 75 często jest za długa i wtedy ratuje mnie 45. Ostatnio byłem gościem na weselu, oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zabrał aparatu. 45 się sprawdziła idealnie w kościele podczas fotografowania z ławki w świetle zastanym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Witajcie,
a czy mógłbyś zamieścić kilka fotografii tego smakowitego obiektywu? Z wyostrzeniem, a aparacie na maxa , i fotografie portretu najlepiej jakiejś kobiety. Wole patrzec na kobiety, niz na facetów :)
Chce wejść w system m4/3 i kupić właśnie 45 1.8 albo 75 1.8, zastanawiałem się nad Panasonic Leica 42,5 ale kiedy zobaczyłem parametry Olympus 45 1,8 jest równie dobry co Leica, to dałem sobie spokój z leica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Keron
Chce wejść w system m4/3 i kupić właśnie 45 1.8 albo 75 1.8, zastanawiałem się nad Panasonic Leica 42,5 ale kiedy zobaczyłem parametry Olympus 45 1,8 jest równie dobry co Leica, to dałem sobie spokój z leica.
Każdy wybór w okolicach ~ 50mm jest super. Nie rezygnuj zbyt szybko / nie zapominaj o Sigmie 60/2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A ja ciągle mam oba i sprzedawać żadnej nie myślę. 75 często jest za długa i wtedy ratuje mnie 45. Ostatnio byłem gościem na weselu, oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zabrał aparatu. 45 się sprawdziła idealnie w kościele podczas fotografowania z ławki w świetle zastanym.
To pochwal się fotografiami. Szoda, że mało osób, nie ustawia maksymalanego ostrzenia w aparacie (body). Ja w swoim sprzedanym już Nikon'ie D7000 ustawilem ma maxa "+9" ostrzenie. Elekty były rewelacyjne. Nie musiałem nic robić w fotoshopie itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Keron
To pochwal się fotografiami. Szoda, że mało osób, nie ustawia maksymalanego ostrzenia w aparacie (body). Ja w swoim sprzedanym już Nikon'ie D7000 ustawilem ma maxa "+9" ostrzenie. Elekty były rewelacyjne. Nie musiałem nic robić w fotoshopie itp.
To rodzinne zdjęcia, nie do chwalenia. A po co ustawiać maksymalne ostrzenie, jak w PS czy innych programach można to zrobić znacznie lepiej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Keron
Elekty były rewelacyjne. Nie musiałem nic robić w fotoshopie itp.
Przepraszam, ale trąci mi to prowokacją.
FYI: Olympus na najmniejszej wartości wyostrzania i tak wyostrza swoje pliki, ustawienie maksymalnego wyostrzania ma sens - imho - tylko w trybie zapisu .orf +.jpg, dla bardziej widocznego progu ostre/nieostre w VF-2/4. Innymi słowy ułatwia ostrzenie manualnymi szkłami, po zdjęciu jotpeg do kosza a raw (łatwiej) wyostrzony w punkt do Lajtruma.
Poza tym jeżeli znajdziesz gdzieś w Sieci orf'a z mZD75, łatwo możesz przy pomocy Olympus Master cośtam zasymulować wyostrzonego na maksa jotpega z aparatu. Zgadaj się z kimś z Wrocka na PM, przepali ci płytkę i się pobawisz na kompie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Każdy wybór w okolicach ~ 50mm jest super. Nie rezygnuj zbyt szybko / nie zapominaj o Sigmie 60/2.8.
Nie znam szkła patrzyłem na flickr czy pixel-peeper : http://pl.pixel-peeper.com czy na https://www.flickr.com/search?text=p...sort=relevance
Fotografie z maksymalnym grzebaniem w fotoshopie i mało jest ciekawych aby powiedzieć czy warto, tu jest fotka z OLYMPUS M.45mm F1.8, rewelacja, ale "kręcone w Photoshopie", podostrzane. https://www.flickr.com/photos/bballa...he/11024386704
Sigma 60 2,8 (?) to nowa propozycja nieznana mi wcześniej, ale ja lubię najpierw "intelektualnie" i sobie pomacać, decyzja jest na OLYMPUS M.45mm F1.8, (albo 75 1.8 tylko firmowe chce mieć komfort i zadowolenie, że mam coś fajnego. Co wcale nie oznacza, że Sigma jest zła, używałem Tamrona 17-50 2,8 (z D7000 wyostrzanie +9 w body); bylem zadowolony, powiększenia robiłem nawet na 60x40 cos około i brzytwa - polecam. Ale sprzedałem, nie mam nic oprócz Nikkor 50 1,4 i 10-24 DX.
I obejrzeć chcę, OLYMPUS M.45mm F1.8, czy OLYMPUS M.75mm F1.8, ale nie ma gdzie ;-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Keron
Ja w swoim sprzedanym już Nikon'ie D7000 ustawilem ma maxa "+9" ostrzenie. Elekty były rewelacyjne. Nie musiałem nic robić w fotoshopie itp.
Jeden z podstawowych bledow poczatkujacych amatorow
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Keron
Nie znam szkła patrzyłem na flickr czy
pixel-
peeper : http://pl.pixel-peeper.com czy na
https://www.flickr.com/search?text=p...sort=relevance
Fotografie z maksymalnym grzebaniem w fotoshopie i mało jest ciekawych aby powiedzieć czy warto, tu jest fotka z OLYMPUS M.45mm F1.8, rewelacja, ale "kręcone w Photoshopie", podostrzane.
https://www.flickr.com/photos/bballa...he/11024386704
Sigma 60 2,8 (?) to nowa propozycja nieznana mi wcześniej, ale ja lubię najpierw "intelektualnie" i sobie pomacać, decyzja jest na OLYMPUS M.45mm F1.8, (albo 75 1.8 tylko firmowe chce mieć komfort i zadowolenie, że mam coś fajnego. Co wcale nie oznacza, że Sigma jest zła, używałem Tamrona 17-50 2,8 (z D7000 wyostrzanie +9 w body); bylem zadowolony, powiększenia robiłem nawet na 60x40 cos około i brzytwa - polecam. Ale sprzedałem, nie mam nic oprócz Nikkor 50 1,4 i 10-24 DX.
I obejrzeć chcę, OLYMPUS M.45mm F1.8, czy OLYMPUS M.75mm F1.8, ale nie ma gdzie ;-(
Piszesz jakimś translatorem? Nie da się tego czytać!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Przepraszam, ale trąci mi to prowokacją.
FYI: Olympus na najmniejszej wartości wyostrzania i tak wyostrza swoje pliki, ustawienie maksymalnego wyostrzania ma sens - imho - tylko w trybie zapisu .orf +.jpg, dla bardziej widocznego progu ostre/nieostre w VF-2/4. Innymi słowy ułatwia ostrzenie manualnymi szkłami, po zdjęciu jotpeg do kosza a raw (łatwiej) wyostrzony w punkt do Lajtruma.
Poza tym jeżeli znajdziesz gdzieś w Sieci orf'a z mZD75, łatwo możesz przy pomocy Olympus Master cośtam zasymulować wyostrzonego na maksa jotpega z aparatu. Zgadaj się z kimś z Wrocka na PM, przepali ci płytkę i się pobawisz na kompie.
Nie koncentruj sie na wybranym przez Ciebie wątku, ale na całości mojego pytania in meriti tekstu. Ja używam, tylko i wyłącznie jpg, a na rawy nie mam czasu ani ochoty. Symulacja to coś nowego, choć na wole oglądać. Dlatego w moim byłym juz D7000 ustawiłem na max ostrzenie +9, aby nic nie robić w komputerze oprócz wycinania, i tak się tez stało, to samo chce mieć w systemie m4/3.
---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post był o 11:54 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jeden z podstawowych bledow poczatkujacych amatorow
Nie chce wojny czy trolowania - ale lubie czytać prowokacji czy głupoty jak mnie jakiś koleś ocenia, że jestem "amatorem", nie widziałeś moich fotografii i pewnie nie zobaczysz. więc jak mam czytać takie głupoty, to ja sie wypisuje z waszego arcy wspaniałego forum. Nie założycielem na takie głupie komentarze, Dzieliłem się moimi doświadczeniami - jak nie doostrzasz w body to nie, twoja sprawa. ja lubię mieć ostre fotografie.
Nie mam czasu na denerwowanie się i na tym kończę, współprace z tym forum, nie mam cierpliwości do głupich trolli, czytanie takich głupot.
-
Moja nie rozumieć Twój post.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Ciekawy rozkład statystyczny przecinków ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Keron
Ja używam, tylko i wyłącznie jpg
Wygugluj sobie Robin Wong blog, tam znajdziesz dużo fotek i z 45 i z 75, moim zdaniem to jotpegi z puszki, bo - jeszcze raz moim zdaniem - są zbyt mocno wyostrzone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Aga, jesteś boska :mrgreen:
+1
-
Widać, że nie byliście nigdy na żadnym forum telefonów komórkowych. Taka polszczyzna jaką zaprezentował kolega to norma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Widać, że nie byliście nigdy na żadnym forum telefonów komórkowych. Taka polszczyzna jaką zaprezentował kolega to norma.
Na szczęście się obraził :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Keron
/.../nie mam cierpliwości do głupich trolli /.../
Też się obrażam! Nie jestem głupi!:evil:
-
A ja... to Wam powiem coś odmiennego od tego co przeczytałam w pierwszym poście:cool:
Mam to szkiełko kilka godzin, zdążyłam je wziąć już na spacer i... moim zdaniem AF BYWA szybki, nie jest szybki zawsze. Portret, postać, kawałek architektury - proszę bardzo - bzyt i już. Podobnie musiało być z czołgiem zabawką;)
Jednak liściasta gałąź, na której zamarzyło się Wam ustrzelić jakiś ciekawie oświetlony liść, listeczek, coś? - porzućcie nadzieję.
Szybko nie będzie. Do tego jeśli sam obiekt i tło mocno wymagające (dużo szczegółów) nigdy chyba do końca nie można być pewnym na co ten AF konkretnie wyostrzy - jak się łatwo domyślić - złośliwość przedmiotów martwych nie zna granic....:evil:
Może potrzeba nam więcej czasu, aby te humory okiełznać, ale moje pierwsze wrażenia są jak wyżej:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
A ja... to Wam powiem coś odmiennego od tego co przeczytałam w pierwszym poście:cool:
Mam to szkiełko kilka godzin, zdążyłam je wziąć już na spacer i... moim zdaniem AF BYWA szybki, nie jest szybki zawsze. Portret, postać, kawałek architektury - proszę bardzo - bzyt i już. Podobnie musiało być z czołgiem zabawką;)
Jednak liściasta gałąź, na której zamarzyło się Wam ustrzelić jakiś ciekawie oświetlony liść, listeczek, coś? - porzućcie nadzieję.
Szybko nie będzie. Do tego jeśli sam obiekt i tło mocno wymagające (dużo szczegółów) nigdy chyba do końca nie można być pewnym na co ten AF konkretnie wyostrzy - jak się łatwo domyślić - złośliwość przedmiotów martwych nie zna granic....:evil:
Może potrzeba nam więcej czasu, aby te humory okiełznać, ale moje pierwsze wrażenia są jak wyżej:)
Z jakim korpusem go używasz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
...
obawiam się, że będzie to trudno okiełznać jednak :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Z jakim korpusem go używasz?
EM10 też pomyślałam, że to AF w aparacie jest winny - no ale z innymi obiektywami niczego takiego nie zaobserwowałam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
obawiam się, że będzie to trudno okiełznać jednak :sad:
Jan Optymistyczny:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Ja w takich sytuacjach polecam MF. Nie wiem jak w przypadku 75 ale 12-40 ma pierścień ostrości, który pozawala szybko i wygodnie przełączać się między AF a MF. Dla przedstawionych przez Ciebie warunków, to moim zdaniem idealna opcja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
Ja w takich sytuacjach polecam MF. Nie wiem jak w przypadku 75 ale 12-40 ma pierścień ostrości, który pozawala szybko i wygodnie przełączać się między AF a MF. Dla przedstawionych przez Ciebie warunków, to moim zdaniem idealna opcja.
Tak też starałam sobie radzić, jednak moim zdaniem skoro szkło ma AF, to ten powinien działać. Za cenę, w jakiej ten obiektyw jest sprzedawany, af powinien działać zawsze jednakowo szybko. Tak mi się wydaje.
Nie chcę jednak, aby ktokolwiek odczytywał moje powyższe uwagi jako ostateczny osąd, mam ten obiektyw zbyt krótko, aby takie kategoryczne opinie wydawać. Kilka kolejnych spacerów może sytuację wyjaśnić;)
Stay tuned;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
EM10 też pomyślałam, że to AF w aparacie jest winny - no ale z innymi obiektywami niczego takiego nie zaobserwowałam.
12-40 2.8 z E-M10 zachowuje mi się podobnie.
-
12-40 miałam podpięte do swojego EM10 dość krótko - może kilkadziesiąt fotek zrobiłam tym zestawem. Takiego działania AF nie zaobserwowałam.
Natomiast znajomy ma EM1 + 12-40 i nie narzeka na szybkość AF, jednak zdarza mu się, że ostrość jest zupełnie gdzie indziej niż celował, np celuje na postać, a ostrość beztrosko idzie gdzieś wgłąb kadru, na tło. Mowa o kadrach, do których się przykłada, robi ostrożnie. Nie jest tak zawsze ale zdarza się.
Natomiast takie jeżdżenie AF wte i nazad...(jak w 75mm w niektórych sytuacjach) pamiętam to z sigmy 70-300... lat temu kilka.
Jednocześnie mam 17/1.8 - ten ostrzy zawsze i błyskawicznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
12-40 miałam podpięte do swojego EM10 dość krótko - może kilkadziesiąt fotek zrobiłam tym zestawem. Takiego działania AF nie zaobserwowałam.
Natomiast znajomy ma EM1 + 12-40 i nie narzeka na szybkość AF, jednak zdarza mu się, że ostrość jest zupełnie gdzie indziej niż celował, np celuje na postać, a ostrość beztrosko idzie gdzieś wgłąb kadru, na tło. Mowa o kadrach, do których się przykłada, robi ostrożnie. Nie jest tak zawsze ale zdarza się.
Natomiast takie jeżdżenie AF wte i nazad...(jak w 75mm w niektórych sytuacjach) pamiętam to z sigmy 70-300... lat temu kilka.
Jednocześnie mam 17/1.8 - ten ostrzy zawsze i błyskawicznie.
Mój 75 tak nie ma. Jedynie mieli często w te i we w te przesłoną. Przy portretach bardzo się sprawdza tryb ostrzenia na oczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Mi się to w 75mm zdarza często. Powód: szkło ostrzy dopiero od 84 cm a stoję za blisko :-) Innych odstępstw od prawidłowego działania AF nie zauważyłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Mój 75 tak nie ma. Jedynie mieli często w te i we w te przesłoną. Przy portretach bardzo się sprawdza tryb ostrzenia na oczy.
Przy portretach to zupełnie ten problem nie występuje. O innych sytuacjach mówię.
Co masz na myśli pisząc "mieli przesłoną"???
Cytat:
Zamieszczone przez
WUJEK MARO
Być może jest to trop, być może. Wydaje mi się, że odległość była większa w owych problematycznych scenach.
Dziś tego nie sprawdzę, bo leje:(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Przy portretach to zupełnie ten problem nie występuje. O innych sytuacjach mówię.
Co masz na myśli pisząc "mieli przesłoną"???
Co chwile przymyka, albo otwiera.
-
Ktoś tu narzekał, że mało jest na forum zdjęć z tego obiektywu. Poniżej kilka moich pstryków. Wszystko na pełnej dziurze.
-
Mam wrażenie, że na 3. ostrośc nie trafiła dokładnie w oczy. Faktycznie nie trafiła, czy przy wyostrzaniu coś pokombinowałeś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Mam wrażenie, że na 3. ostrośc nie trafiła dokładnie w oczy. Faktycznie nie trafiła, czy przy wyostrzaniu coś pokombinowałeś?
Trafiła, może miniaturkę za słabo wyostrzyłem.
-
Bardzo fajne sample @luc4s :D
-
luc4s, mam ten obiektyw, więc mogę porównać... Nigdy bym nie zgadł, że to foty robione zuiko 75, co się stało z ostrością?
-
Co sie mialo stac? Przeciez sa ostre, a nie przesadnie, sztucznie przeostrzone. Dla mnie ten obiektyw jest za ostry dlatego miniaturki tylko lekko wyostrzam. Tak lubie.