Podając "taki " powód mnie i myślę nie tylko zniechęciłeś bardzo skutecznie. Dobranoc.
Wersja do druku
Administrator nie musi być fanem popRAWki, tak jak masa innych ludzi.
Jego zdanie na temat postprodukcji jest tylko subiektywnym zdaniem,
takim samym jak i każdego innego usera.
popRAWka jest skierowana do określonej grupy ludzi i tak pozostanie.
Jedni lubią blondynki inni grabie.
Jest wolna wola nie?
Zawsze traktowałem i będę traktować to jako zabawę:grin: Co mnie zasmuca to zdanie Admina po co glosować w tym konkursie jak wszystkie prace właściwie takie same i nic więcej w tym temacie.
Cóż sie potem dziwić, że na 5 prac jest 8 głosów jak takie podejście wypływa z samej góry. To takie trochę zniechęcające już na samym wstępie jest. Dowiedziałem się przynajmniej skąd się to bierze:)
Każdy z nas ma prawo do swojego zdania, nawet taki Admin i trzeba to uszanować(przeboleć :-) )
Jeszcze raz: do niego należy pilnowanie całego foruma i batożenie modów jak się obcyndalają.
Sam pisał: "...to działka Saboora" więc wg Twojej andtor2 filozofii: bądźmy posłuszni Adminowi.:-P
Mamy jeden kadr, czyli w zasadzie wszystkie prace będą takie same ( pomijając niuanse w sposobie wywołania tegoż RAW'a i dalszej obróbki ), chyba, że można przerabiać dany kadr na wszystkie możliwe sposoby, ale to nie będzie poprawka. To będzie dzieło pt. " Wizje szalonego RAW-majstra ".
Nie mam zamiaru być nie posłuszny:) Staram się stosować do regulaminu może z rożnym skutkiem:)
Przecież na tej zasadzie to do tej pory działa czy dobrze czy źle nie mnie tu wyroki sądować:)
Nie mozna jednak zniechęcac do glosowania tak jak i w polityce zniechęcac ludzi do brania udziału w referendum:wink: (powody w drugiej kategorii bym traktował)
Chcecie? To Macie i sobie gadajcie do ulu.
Nie rozumiem stwierdzenia "po co głosować jak wszystkie zdjęcia podobne".
Podobne, bo z tego samego zdjęcia robione, to oczywiste. Różnić mogą się tylko większymi lub mniejszymi szczegółami, bo w tym konkursie o to właśnie chodzi.
Jak będzie można łączyć z innymi zdjęciami będą ciekawsze i bardziej urozmaicone. Ale to już nie będzie popRAWka.
Co do zdjęć o większej trudności jak pisze powyżej kol Bodzip, to już jedno było i to nie tak dawno. Ile osób brało udział? Jak się nie mylę to trzy. Więc po co takie trudne zdjęcia dawać, jak chętnych brak.
Moim zdaniem, to co jest teraz daje i tak nam amatorom, duże pole do popisu. Trzeba tylko CHCIEĆ.
Odpowiem jeszcze na stwierdzenia admina, że nudzi się patrzeć na 12 takich samych zdjęć.
Mnie się nie nudzi Panie adminie. Ja z każdego zdjęcia wyciągam coś dla siebie. Widzę co mogłem zrobić lepiej, a nie zrobiłem oraz co udało mi się zrobić lepiej od innych. Tak można się uczyć. Myślę, że nudzi się ten co chce się nudzić
Prosze o uważne przeczytanie. Nie napisałem "po co głosować jak wszystkie zdjęcia podobne" napisałem, że znacznej części użytkowników (nie wszystkim!) się nie chce bo porównanie tak podobnych kadrów wymaga sporo (jak na internetowe standardy) czasu i zachodu. Stąd małą frekwencja w głosowaniu. Tyle i tylko tyle.
ja poprawki nie oceniałem odnoszac się do jej wartości, ale do popularności. A jak powszechnie wiadomo popularność nie idzie często w parze z jakością.
Adminie zacytuję:
"Bo zdjęcia są szalenie podobne do siebie (może nie w edycji z szaleństwami) i wybranie najlepszego wymaga zaangażowania - stąd małą popularność.
Obejrzeć 12 dobrych zdjęć - fajne zajęcie. Obejrzeć 12 razy to samo zdjęcie różniące się szczegółami - nuda. "
Zgadzam się, trzeba się zaangażować jak się chce zagłosować, jak się chce zrobić popRAWkę, też trzeba się zaangażować. We wszystko musimy się zaangażować jak chcemy coś dobrze zrobić. A mała popularność wynika z lenistwa.
O nudzie to już powyżej napisałem.
Pierwsze stwierdzenie neguje potrzebę głosowania. Drugie - podaje powód dlaczego głosowanie nie jest popularne.
Taka róznica jak -
1/ wybory nie mają sensu, bo wszyscy kandydaci są podobni. a
2/ beznadziejnie się głosuje bo wszyscy kandydaci są podobni
i wybór zmusza do sledzenia szczegółów. Dlatego frekwencja jest niska.
Niby jaka inna forma, może ją też należałoby zastosować w OlyRulez? Myślę, że próbujesz odwrócić uwagę od tego co napisałeś wcześniej:) Zgrabne, sprytne, niczym w polityce:grin:
Edit
Czytajac Twój powyzszy post do końca chyba sie nie myliłem z tą polityką. Nie warto glosowac krótko ujmujac bo kandydaci sa podobni, wybierzmy tych co do których wiemy na co ich stać.
Jak można coś takiego napisać
Jest zdjęcie, są autorzy zdjęć (może lepiej gdyby były anonimowe zdjęcia) więc jest na co głosować (na kogo).
Jak ktoś ma poczucie estetyki, wie co mu się podoba a co nie, to nie ma problemu z głosowaniem.
Śledzenie szczegółów to sens tego konkursu.
jeeeeju... troszkę zrozumienia przenośni. I ja właśnie podkreślałem, że chodzi o sytuacje nr 2. A zatem trzeba zwracać uwagę na szczegóły, a zatem wymaga to wysiłku, a zatem nie cieszy się popularnością. Tyle. Nie pisałem, ze poprawka jest zła, tylko, zwracałem uwagę dlaczego głosowanie nie cieszy się popularnością - bo taki był zarzut:
Jak mają być jakieś zmiany to ja widzę tylko jedną.
Zamieszczone zdjęcia powinne być anonimowe.
Uzasadnianie wyboru nie podniesie frekwencji. Napisanie "głosowałem na to zdjęcie bo mi się podoba" nic nie wnosi. Wybór przez autora to nie to samo co przez szersze grono. Trafisz w gust i wygrywasz, a nie musi to oznaczać, że zdjęcie jest najlepsze.
---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------
Administratorze, ja prosty chłop, pisz prosto, bez przenośni to będziemy się rozumieć.
To da się zrobić.
Prawda, po części ale jawna ankieta poprawi wielu samopoczucie
dlatego ten typ zakończenia będzie stosowany w edycji retuszerskiej gdzie zniszczony kadr należy odbudować bądź przywrócić mu blask.
Tu nikt po za właścicielem fotki nie będzie bardziej kompetentny.
1/ Co anonimowość ma wnieść - że teraz jest kolesiostwo, brak głosowania, żeby nie podpaść znajomemu?
2/ Uzasadnianie może wpłynąć na popularnosć poprzez wywoływanie dyskusji. Uzasadnienie - nie w stylu „głosowałem na to zdjęcie bo mi się podoba”, ale merytoryczne - może przynieść jakiś pożytek dla odwiedzajacego wątek - samo +1,+2,+6 przy zdjeciu nie wnosi dla niego nic.
3/ Zdefiniuj „najlepsze zdjęcie” ;), ale w tej formie chodzi o tchnięcie życia - wywołanie dyskusji.
Powiedzmy sobie szczerze, każda tego typu zabawa wymaga przynajmniej odrobiny własnego zaangażowania. Jeśli startuję, to muszę poświęcić czas na pobawienie się zdjęciem. Jeśli tylko głosuję, to na przejrzenie prac i wybranie tej najlepszej. I tu, o zgrozo, NIE WYBRANIE LAUREATA, tylko WYBRANIE ZWYCIĘSKIEJ PRACY. I tu od razu wychodzi konieczność wprowadzenia anonimowości prac. Wracamy do początku. Spójrzmy na DITL-a, prosto, łatwo. Pstryknąć zdjęcie byle czym w konkretnym dniu i wrzucić w odpowiednim wątku. I co? Jak jest ok. 30 prac to szalejemy, że rekord pobijamy. Wszystko to pokazuje, że problemem jest już samo poświęcenie swojego czasu na wzięcie udziału w takiej zabawie.
Od dłuższego czasu, we wszystkich tych zabawach widać te same osoby i mamy takie małe TWA co sobie fotki poobrabia i wzajemnie zagłosuje. Jakby tak się dało na zasadzie belki z fotkami podobnej do tych wstawionych do galerii na stronie głównej wrzucić albo jakieś punkt reputacji za głosowanie np. w 3 edycjach pod rząd. Jakie są płacze, gdy komuś, ktoś da minusa. To może za czynny udział niech będzie plus, który zmotywuje do udziału.
Teraz znajomemu się nie podpada, bo głosowanie na szczęście jest anonimowe. Kolesiostwo... może tak , może nie. Ja wolę jak na mnie głosują, nie wiedząc, że to moje. I sam wolę nie wiedzieć na czyje zdjęcie oddaję głos.
"Uzasadnianie może wpłynąć na popularność poprzez wywoływanie dyskusji."
Uzasadnianie w dobrym tego słowa znaczeniu będzie miało lepszy wpływ, ale jak komuś nie chce się oglądać szczegółów zdjęcia, to co dopiero o nim pisać.