Prawda.
Jak ja nie cierpię robali! :evil:
28 do dopracowania i będzie fajne.
Wersja do druku
Ja też...... :shock:
choć..... zdarza mi się czasem cyknąć zdjęcie z bliska takiemu, ale boję się , że franca skoczy i mnie ugryzie, albo choć obiektyw opluje...
Oj to podpadłem ;-(
Więc aby zapomnieć o robalach wrzucę coś z warsztatów Panasonica we Wrocławiu "Portret w plenerze" w których miałem przyjemność uczestniczyć.
Zdjęcia robione użyczonym przez organizatorów sprzętem G5 + Leica 25mm 1.4
NR. 29, 30
Załącznik 90515Załącznik 90516
To 30 byłoby fajne, gdyby nie przepał. Doświetlałeś lampą?
Wyzwalałem jedynie lampę z tyłu, ale to warsztaty więc z przodu pracowali blendą i jeszcze czymś więc warunki trochę się dynamicznie zmieniały ;-).
A wrzucę jeszcze parę fotek z tych warsztatów, ciekaw jestem opinii :
31, 32, 33, 34
I znowu trochę robali (Wybacz Saboor ;-) ) - tym razem mZD 60mm + Raynox DCR 250
35, 36
Załącznik 91919Załącznik 91920
Wybaczam. :-D
nyny Weź się wywnętrz, czego nie powinien POLM robić, a co powinien żeby było dobrze.
---------- Post dodany o 19:59 ---------- Poprzedni post był o 19:56 ----------
trza było pociągnąć temat 31 (ręce z dala od buzi) fajny początek był.
Oj wiem że jestem jeszcze początkującym początkującym w zakresie macro - kupiłem sobie zabawkę i pstrykam ;-) (Chociaż mucha mi się już podoba). Brakuje mi jeszcze wiedzy i sprzętu do zapanowania nad światłem (wszystkie zdjęcia w świetle zastanym). Stąd banalne kadry i pospolite owady ;-).
Co by nie powiedzieć to zdjęcia robali bardzo naturalne.... Mucha jest super......:grin:
Tak pokrótce - światło, światło i jeszcze raz światło - szukać lepszego światła, od tego proponowałbym zacząć. Czarny owad na białym kwiatku nie rokuje większych nadziei na powodzenie, szczególnie w ostrym słońcu (zdecydowanie unikać!!!). Szczegóły zginą w czerniach lub bielach albo najczęściej tu i tu. Brak ostrości na oku (pierwsze zdjęcie) też nie wygląda najlepiej. Drugie zdjęcie mocno zaszumione, podobny problem z oświetleniem ("przejarana" biel na głowie kontra silny cień od spodu muchy). Poszukasz lepszych warunków odnośnie światła lub pokombinujesz z lampą+dyfuzor ew. blendą od razu będzie lepiej, znam z autopsji. Pilnuj też gdzie łapiesz ostrość. To tak na początek:)
Dawno nic nie wrzucałem ... w takim razie z innej beczki ;-) tym razem bez "portretu" i robali ;-)
37, 38, 39, 40
I z innej okazji (zlot garbusów)
41, 42, 43, 44
Fajne :)
;-) Ja tam był tylko przypadkiem ;-) - Ale o ile się nie mylę to wersje sportowe oparte na podwoziu VW Garbusa - chyba nazywa się to Volkswagen Karmann, na pewno mniej spotykane i znane. Ale szczegóły to pytanie do znawców ;-)
Coś dawno nic nie wrzucałem ;-)
W takim razie dziś .... nie nie robaki ..... ;-) Tym razem ludzie.
Wszelkie konstruktywne uwagi (co źle, nad czym pracować) mile widziane.
NR. 45, 46, 47
Pierwsze całkiem fajne, ale jakbyś spróbował tak?
Załącznik 100179
Dobrze przycięte ahutta tak jest lepiej .
Raczej wymazane co nieco ;-) tak chyba faktycznie lepiej - ja na razie ograniczam się do podstawowej obróbki rawa - trochę suwaczkami ;-) + kadrowanie. Na dłuższą zabawę trochę brak czasu. Niemniej cieszy że na niektórych kadrach ktoś zawiesi wzrok i nie jest już wszystko źle ;-)
To tak na szybko było, żeby zostawić tylko to co najciekawsze. Nie żebym się mądrzył, bo są tu lepsi, dużo lepsi.
Troszkę banalnych kadrów ;-) - ale mnie się podobają a chętnie usłyszę krytykę co źle itd.
48, 49, 50, 51
Załącznik 101540Załącznik 101541Załącznik 101542Załącznik 101543
Oj zaniedbałem swój wątek z fotkami - tak więc troszkę wrzucę po konstruktywną krytykę ;-)
52
53. Dekielek 8mm ;-)
I kolejne ;-)
54, 55, 56, 57, 58
IFA - dawno nie widziany obrazek. Selektywny kolor? może jeszcze by odbarwić dachy domów w tle?
55 i 58 w sam raz na tapetę na pulpit :)
Tak aby temat nie umarł i dać znać że ja też jeszcze żyje ;-) Pod konstruktywną krytykę ;-) parę różności
59, 60, 61
No i może jeszcze robal ;-)
62
Na 59 w lewym dolnym rogu jakis cien sie zalapal, ktory moim zdaniem przydaloby sie usunac.
61 calkiem interesujace
Trochę odświeżę watek po dzisiejszym spacerku - czekam na krytykę ;-)
63, 64, 65, 66, 67
Załącznik 134442Załącznik 134443Załącznik 134444Załącznik 134445Załącznik 134446
W 63 kolor noga tego badyla pasuje do reszty jak 4/3 do m4/3 :) ( no chciałeś krytykę :) I dlatego najbardziej mi się podoba! 65 - podobne do mojego:)
Tak by odświeżyć wątek i naładować się nową konstruktywną mam nadzieje krytyką - kilka fot z poprzedniego roku (znalezione przy segregacji zdjęć na dysku ;-)
68,69 (koncert)
Załącznik 140443Załącznik 140444
No to jeszcze może "portret" ;-)
70, 71, 72
I jeszcze coś ;-)
73, 74, 75, 76Załącznik 140597Załącznik 140598Załącznik 140599Załącznik 140600
Ostatnia wrzutka niezła.
Przyjemne zdjęcia ale 76 to tak sobie myślę, że przydałoby się przykoloryzować trochę - chyba wyszłoby to na plus tej focie :)
Dwa słowa choc nie wiem czy powinienem.
O czlowiekach powiem...bo to robie.
Zwróć uwagę na rece. Na wielkość głowy. Na proporcje.
To sa błędy Twoje. Np nr70.
Chyba ze Ci nie przeszkadza. To lusss...
Ps.
68 fajne.