-
Odp: Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie wiem , czy moja klasyfikacja jest pełna , proszę ew. o uzupełnienie.
Nawet bardzo, tylko według jakiego klucza dzielić? Nie każdy też podporządkuje się temu by "skończonym artystom" po fotkach nie grzebać, chociażby tylko w stylu "mogłeś to skadrować inaczej i słupek po prawej wyciąć".
Uważam, że jest to nie do upilnowania i tylko na zdrowy rozsądek forumowiczów można liczyć.
---------- Post dodany o 23:33 ---------- Poprzedni post był o 23:29 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Mr.Ti namąciłeś! Teraz się tłumacz: co miałeś na myśli. Bo zaczęła się interpretacja dowolna.
Jak z interpretacją wiersza Wyspiańskiego - każdy doszukuje się jakiegoś głębszego sensu, a gość po prostu napisał co myślał i już ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Nawet bardzo, tylko według jakiego klucza dzielić? Nie każdy też podporządkuje się temu by "skończonym artystom" po fotkach nie grzebać, chociażby tylko w stylu "mogłeś to skadrować inaczej i słupek po prawej wyciąć".
Uważam, że jest to nie do upilnowania i tylko na zdrowy rozsądek forumowiczów można liczyć.
...
Nic nie trzeba pilnować - artyści skończeni i niedokończeni zaraportuję do moderatora i dostaną order np.warczącego psa i drapiącego kota stosownie do wyrażonej woli własnej, a my będziemy ich omijać z daleka.
A zdrowy rozsądek zawsze był ,jest i będzie w cenie.
Pozdrawiam wieczornie AP.
-
Tośmy się nagadali, czas spać! :mrgreen:
Jeszcze chwila i świat zmienimy! :cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
To powiedz to ludziom, którzy nie udzielają się na forum ale mają piękne galerie ...
Ja to mówię ludziom, którzy nie udzielają się na forum i mają bardzo marne galerie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
A ja odebrałam tak - moje zdjęcie jest skończone, więc nie przycinajcie ani nie dodawajcie niebieskiego i nie wstawiajcie swojej wersji.
No to już wiemy, żeby zdjęć Thomasso nie ruszać, nie sugerować tylko chwalić.
Można też ganić ale nie mówiąc za co bo to też może sugerować :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Proponuję też pierwsze dwie grupy ostęplować odpowiednimi orderami , by było od razu wiadomo kto zacz...
Proponuje raczej o jasne określenie się tych, którzy nie lubią aby grzebać w ich zdjęciach. Nie będzie niepotrzebnych zgrzytów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tośmy się nagadali, czas spać! :mrgreen:
Jeszcze chwila i świat zmienimy! :cool:
Raczej kartkę oderwiemy w kalendarzu , by odsłonić następną- już za kwadrans...
-
W pokazywaniu zdjęć ważna jest dyskusja. Wątek to wspaniałe miejsce na jej prowadzenie.
Możliwość dyskutowania nad swoimi pracami trzeba traktować jako jedną z wielu okazji do rozwoju warsztatu. Forum jest tu idealnym narzędziem. Opinie, komentarze, czy też sugestie techniczne można zbywać, ale nie można odmówić im wartości jaką przekazują autorowi. Są informacją zwrotną, o tyle cenną, że pochodząca od osób wrażliwych na obraz, o różnych gustach i bardzo zróżnicowanym warsztacie. Tacy odbiorcy są bardzo cenni. Suma ich doświadczeń powoduje, że dostajemy darmowe warsztaty bez wychodzenia z domu. Oczywiście, zebrane opinie należy poddać rozwadze i nie przyjmować ich bezkrytycznie, ale też nie należy ich traktować jako atak.
Suche ocenianie, czasami poparte komentarzem trzeba zostawić na galerie. Tam jest swoiste forumowe portfolio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ja to mówię ludziom, którzy nie udzielają się na forum i mają bardzo marne galerie ;)
No to już wiemy, żeby zdjęć Thomasso nie ruszać, nie sugerować tylko chwalić.
Proponuje raczej o jasne określenie się tych, którzy nie lubią aby grzebać w ich zdjęciach. Nie będzie niepotrzebnych zgrzytów.
Helmuth, moja wypowiedź odnośnie Thomasso miała też drugie zdanie, dość istotne, którego pominięcie nieco wypacza jej sens :P
Co do zdjęć osób, które nie udzielają się na forum ale mają piękne galerie - myślę że forum straciłoby, gdyby publikowali tylko na NK i Fejsie :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Elementy Twojej klasyfikacji mogą się przenikać. [...]
Teoria zbiorów? ;-)
Rozumiem człowieka, który spłodził dzieło niemal doskonałe, ba, który już je sprzedał, klient już zapłacił i teraz autor rzuca je... nie, nie przed wieprze (Wieprzu, wybacz!), ale przed grono ekspertów by potwierdzili doskonałość dzieła i umocnili autora w jego geniuszu. A tu najmilsi koledzy wynajdują dziurę w pończosze, pryszcz na pośladku, rozmazaną szminkę... Kogo w takiej sytuacji cholera nie weźmie?
Może wystarczyłoby, by w takiej sytuacji pod zdjęciem w galerii zamieścić dopisek: "Tylko oceny, bez komentarzy" ?!?
W wątkach oceny zdjęć z samej idei poddajemy zdjęcia ocenie. Osobiście wolałbym, gdyby ukazano mi nowe możliwości, niż bym miał spocząć na laurach i spijać sam miód z ust wybranej grupki przyjaciół. Oczywiście, nie muszę się zgadzać z opiniami innych, jeśli mam swoje racje, to będę je wykładał, ale jeśli opinie innych uznam je za racjonalne, to z przyjemnością skorzystam. Chodzi w końcu o to, by się rozwijać, nie czekać na oklaski.
Nowicjusze na forum? Rzeczywiście, przydałby się taki krótki poradnik dla początkujących, ale ogólne zasady współistnienia w internecie, najpierw czytać, potem myśleć, później pisać - chyba wystarczą? Jeśli nawet nowy człowiek zostanie ofuknięty, to co najwyżej ofukującego będzie omijał z daleka. Kilkakrotnie zresztą na forum zauważyłem, że znajdzie się inny użytkownik, który załagodzi sytuację, bądź wyjaśni nieporozumienie. Wątpliwości najlepiej wyjaśniać przez PW, tak to się przecież odbywa.
Myślę, że gdy zaboli zbyt ostra (lub zbyt trafna ;-) ) opinia, lepiej jest wysłać PW, niż iść w flame war. No i na pewno osobiste kontakty (nie tylko ogólnopolskie zloty, ale lokalne spotkania w promieniu, powiedzmy, 40 km), wspólnie organizowane wypady w miasto, czy ciekawe obiekty w okolicy znacznie łagodzą obyczaje ;-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Helmuth, moja wypowiedź odnośnie Thomasso miała też drugie zdanie, dość istotne, którego pominięcie nieco wypacza jej sens :P
Hmmm!
Ja go nie pominąłem. Nie zacytowałem ale się do niego odniosłem.
Przeformułuję moją wypowiedź:
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
A ja odebrałam tak - moje zdjęcie jest skończone, więc nie przycinajcie ani nie dodawajcie niebieskiego i nie wstawiajcie swojej wersji.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No to już wiemy, żeby zdjęć Thomasso nie ruszać ...
Chętnie jednak poznam Wasze opinie - czy się podoba, a jeśli nie to dlaczego?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
... nie sugerować tylko chwalić.
Co do chwalenia i ganienia miałem na uwadze zdanie samego Thomasso:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ostatnio przyznam się, że czasem mnie drażni (wybaczcie szczerość) jak mi ktoś pisze, że coś by tam kadrował inaczej, albo obrobkę inna podaje, że niby lepiej :P
Tłumaczenie dlaczego się nie podoba, można odebrać jako sugerowanie innego rozwiązania :-P
-
Jak różnie można odebrać to samo zdanie... I jak tu ujednolicać i schematyzować? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Jak różnie można odebrać to samo zdanie... I jak tu ujednolicać i schematyzować? ;)
Podsumowywująć: Zgodzilibyście z wnioskiem , by każdy user, który nie chce by jego zdjęcia "poprawiać", napisał to jednym zdaniem w swojej stopce?
Przecież nikt z nas nie ma zamiary kogokolwiek irytować, drażnić , czy jak to tam inaczej nazwać...
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Podsumowywująć: Zgodzilibyście z wnioskiem , by każdy user, który nie chce by jego zdjęcia "poprawiać", napisał to jednym zdaniem w swojej stopce?
Przecież nikt z nas nie ma zamiary kogokolwiek irytować, drażnić , czy jak to tam inaczej nazwać...
Pozdrawiam AP.
Andrzeju, IMHO to zbyt proste i oczywiste.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pozdrawiam AP.
Swiete slowa.I tak wlasnie powinien zasugerowac zalozyciel watka dokonczonemu artyscie,ktory nie znosi slow niepochlebiajacych w swoich dokonczonych dzielach.Chyba,ze artysta sledzi watek siedzac w zasieku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zgodzilibyście z wnioskiem , by każdy user, który nie chce by jego zdjęcia "poprawiać", napisał to jednym zdaniem w swojej stopce?
Kurcze, jakie to proste :D
Jestem za!
edit
Właśnie sobie zmieniłem stopkę :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Kurcze, jakie to proste :D
Jestem za!
edit
Właśnie sobie zmieniłem stopkę :D
I to jest świetna stopka, stanem domyślnym powinno być "niegrzebanie" :)
-
Poróbcie sobie stopki w kształcie tablic mojżeszowych z dziesięciorgiem przykazań
-
Ja zupełnie nie rozumiem problemu. Czy to naprawdę wielka tragedia jeśli moje(albo cudze) zdjęcie zostanie konstruktywnie skrytykowane, albo nawet niekonstruktywnie, subiektywnie wyszydzone? Oczywiście, jak komuś dane zdjęcie się podoba to jest też fajnie jak napisze - dlaczego. Jak ktoś robi zdjęcia dla siebie albo dla przyjaciół to niech ogląda je sobie sam, ewentualnie z przyjaciółmi. Jak ktoś chce zdjęcia pokazywać publicznie - to musi się liczyć ze skrajnymi, również nieprzychylnymi ocenami. W mojej opinii jest nieporozumieniem mówienie o "skończonych dziełach" na forum, w przypadku którego większość uczestników jest amatorami fotografii i raczej wielkich pretensji do "skończonej doskonałości" nie przejawia(przynajmniej mam taką nadzieję). Jeśli można by już na coś narzekać to raczej na nadmiar familiarności i poetyki poklepywania się po plecach. Kiedy losowo w galerii pojawiają się zdjęcia sprzed paru lat, można się przekonać, iż wówczas panował na forum większym krytycyzm, nie szafowano oceną "doskonale' przy pierwszym lepszym widoczku, częściej też pojawiały się jakieś sensowne komentarze. Ja tam wolę jak ten sam user przy jednym moim zdjęciem umieszcza OMG a przy drugim "świetnie", bo przynajmniej mam pewność, że kieruje się własnym gustem i ocenia samo zdjęcie - bez niepotrzebnych trybutów personalnych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Andrzeju, a nie wydaje ci się, że stopka nadmiernie spuchnie od tych zaszczytów, zlotów, cytatów i informacji pt. "przyjmuję tylko gratulacje". Te wszystkie informacje mogą się nie zmieścić w regulaminowych 3 wierszach (punkt 14d. regulaminu - swego czasu niemal hurtowo rozsyłałem PW w tym temacie ;) ). Poza tym istnieje ryzyko, że "poprawiacz" nie przeczyta stopki tak samo jak nie czyta się FAQ forum.
Jestem za zdrowym podejściem do dyskusji i wymiany poglądów. Jeśli ktoś poprawia moje zdjęcie w wątku, to są dwie możliwości. Nie jest ono zachwycające, a to rodzi wniosek, że trzeba popracować nad warsztatem. Druga możliwość, ktoś lubi bawić się w fotoedytora. Na, jak to tu nazwano "skończone dzieła", jest miejsce w galerii, na ścianie.
-
Hadesie, regulamin nie jest wykuty z granitu, się zmieni skoro nie przystaje do oczekiwań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I to jest świetna stopka, stanem domyślnym powinno być "niegrzebanie" :)
Uwazasz,ze kazdy co se konto u nas wyklika to artysta i grzebac u niego nie wolno??
Wiedzialem,ze ten co ma garaz z kanalem to najlepszy mechanik samochodowy.Jak ma jeszcze sprezarke to i lakiernik niekiepski.Kobieta co dziecko urodzila to najlepszy lekarz pediatria,ale z tym kontem to myslalem,ze tylko na NK a nie u nas.
Kurde,czlowiek cale zycie sie uczy.
Cuz mamy duzo Tfurcow z prefiksem dzielowym typu Tfu,ktorzy tworza kupe dziel artystycznych z duza przewaga kupy.
Wiec nie grzebmy w kupach:mrgreen::mrgreen::mrgreen:bo my nie muchy:-P:-P
-
Dobra! Jestem Artystą i to Nieskończonym(ciągle działam, krytyka mnie nie zeżarła i potrafię strzelić sobie w ucho z łuku) niech ktoś mi udowodni że nim nie jestem ... ech... .
Bardzo nie fortunne określenie MNZ "Artysta" ilu tu "Artystów"? Są tu jacy po wystawach, wernisażach, z nazwiskami które podnoszą cenę pracy, z których ZPAP czy ZPAF jest dumny? No przyznać się!
Jest tu wiele osób, prezentujących piękne zdjęcia, osób które wypracowują swój styl, ale żeby od razu "Artysta" ... .
Lubię grzebać w fotach! W moich wszystkich można grzebać.
Lubię komentować, moje też można - ba należy komentować.
Pomysł ze stopką świetny, ale tak prawdę powiedziawszy to mr.Ti narobił szumu. :-D
Jak komuś zmerdałem pracę i wstawiłem do wątku się pytałem "jak nie pasuje wywalę" jaka to sztuka powiedzieć: moich fot nie tykać bo w ryja :-D
-
Podpisuję się pod wypowiedzią Dzarro......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Hadesie, regulamin nie jest wykuty z granitu, się zmieni skoro nie przystaje do oczekiwań.
Przystaje, tylko jak to bywa z regulaminami, ktoś musi czuwać by był przestrzegany. Życzliwe sformułowanie prośby przez nadawce, jak też konsyliacyjne nastawienie adresata do prośby zwykle wystarczy by regulaminowi stało się zadość.
-
Czy to ma sens? Po mojemu - nie ma. Swojego wątku nie używam już od z góry roku i nie oceniam innych, nie otwieram nawet tej części forum.
-
Nie mam osobiście nic przeciwko "pogrzebaniu" w moich zdjęciach, zwłaszcza ze absolutnie zadnym artystą się nie czuje. Zbyt proste są mój warsztat i realne możliwości, aby gardzić dobrymi radami. Tylko naprawdę chciałbym zobaczyć i przeczytać dobre rady, stosowne do moich umiejętności i tego co na fotkach(tce) widać. Skorzystałem już wiele z Waszych rad, dokształcam się książkami, a przede wszystkim ciągle eksperymentuje z różnym skutkiem. To mi ciągle pozwala być"nienasyconym" a na tym najbardziej mi zależy.
Pozdrowerki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde,czlowiek cale zycie sie uczy.
Cuz mamy duzo Tfurcow z prefiksem dzielowym typu Tfu,ktorzy tworza kupe dziel artystycznych z duza przewaga kupy.
Wiec nie grzebmy w kupach:mrgreen::mrgreen::mrgreen:bo my nie muchy:-P:-P
Ty się nie mądrzyj! Bo jak sam wiesz: nie znasz się!
Siedź grzecznie, nie garb się i ucz się, ucz!:-P
---------- Post dodany o 09:52 ---------- Poprzedni post był o 09:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
icelander
Czy to ma sens? Po mojemu - nie ma. Swojego wątku nie używam już od z góry roku i nie oceniam innych, nie otwieram nawet tej części forum.
Zażyj czerwoną pigułkę(lepiej czopka) to cię do tej części wessie. Chłopie tam trzeba zaglądać to twój iceladerowski obowiązek!
-
:-PBo nauka to potegi klucz, a jak zdobędziesz duzo kluczy masz szanse zostać .....woźnym.:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Nie mam osobiście nic przeciwko "pogrzebaniu" w moich zdjęciach, zwłaszcza ze absolutnie zadnym artystą się nie czuje. Zbyt proste są mój warsztat i realne możliwości, aby gardzić dobrymi radami. Tylko naprawdę chciałbym zobaczyć i przeczytać dobre rady,
Pozdrowerki
Zdrowe podejście, pamiętaj: grzebacz prawdę ci powie:twisted::twisted:
-
chyba pogrzebacz :mrgreen:
-
Krakowskim targiem- grzebacz z pogrzebaczem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
chyba pogrzebacz :mrgreen:
pogrzebacz, jak pogrzebie fotę 6 stóp pod ziemią.
---------- Post dodany o 10:07 ---------- Poprzedni post był o 10:05 ----------
Panowie robimy [OT] w pasjonującym wątku. Tak nie nada.:roll:
-
Czyli Thomasso niech dalej bedzie takim jak byl.Niech nie slucha porad tego typu zza plecow.Artysci skonczeni to tak po zlosci sugerowali w tajnych rozmowach zeby z takim tematem wyskoczyc.
-
A grzebcie sobie bylebyście mojego zapału nie pogrzebali.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Czyli Thomasso niech dalej bedzie takim jak byl.Niech nie slucha porad tego typu zza plecow.Artysci skonczeni to tak po zlosci sugerowali w tajnych rozmowach zeby z takim tematem wyskoczyc.
A ty znowu swoje ... przecież już tłumaczyli: Mirek54 sie nie zna i nic nie łumi nie?
-
Helmuth a z tym "krakowskim targiem" to do kogo było ? Aaaaa?????
-
Chciałem pogodzić Warszawę (no prawie- Marki) z Krakowem :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Andrzeju, a nie wydaje ci się, że stopka nadmiernie spuchnie od tych zaszczytów, zlotów, cytatów i informacji pt. "przyjmuję tylko gratulacje". Te wszystkie informacje mogą się nie zmieścić w regulaminowych 3 wierszach (punkt 14d. regulaminu - swego czasu niemal hurtowo rozsyłałem PW w tym temacie ;) ). Poza tym istnieje ryzyko, że "poprawiacz" nie przeczyta stopki tak samo jak nie czyta się FAQ forum.
Jestem za zdrowym podejściem do dyskusji i wymiany poglądów. Jeśli ktoś poprawia moje zdjęcie w wątku, to są dwie możliwości. Nie jest ono zachwycające, a to rodzi wniosek, że trzeba popracować nad warsztatem. Druga możliwość, ktoś lubi bawić się w fotoedytora. Na, jak to tu nazwano "skończone dzieła", jest miejsce w galerii, na ścianie.
Ja to wszystko wiem , ale jedna zdanie w stopce jest postawieniem granicy - chcę , nie chcę , to jest wyrażenie woli.
---------- Post dodany o 10:58 ---------- Poprzedni post był o 10:46 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Dobra! Jestem Artystą i to Nieskończonym(ciągle działam, krytyka mnie nie zeżarła i potrafię strzelić sobie w ucho z łuku) niech ktoś mi udowodni że nim nie jestem ... ech... .
...
Pomysł ze stopką świetny, ale tak prawdę powiedziawszy to mr.Ti narobił szumu. :-D
Jak komuś zmerdałem pracę i wstawiłem do wątku się pytałem "jak nie pasuje wywalę" jaka to sztuka powiedzieć: moich fot nie tykać bo w ryja :-D
Nie sprowadzajcie wszystkiego do Tomka i robienia szumu. Tomek napisał w swoich postach to co czytam w różnych miejscach forum , wyraził to co pisze część naszych userów...
Wolność moim zdaniem to świadomość ograniczeń , ale i przestrzeganie wolności innych.
Wpis zatem jest postawieniem granicy, lub jak chce Helmuth jej zniesieniem. Jest łatwym, odwracalnym, nieangażującym nikogo wyrażeniem woli.
Mój pierwszy pomysł ze stemplowaniem orderami był wadliwy - angażował administrację. W tej błahej sprawie dla admina , a istotnej czasami dla usera rozwiązanie samoobsługowe jest najlepszym rozwiązaniem.
Przepraszam ,że nie w tempie , ale jestem teraz z doskoku na forum .
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ja to wszystko wiem , ale jedna zdanie w stopce jest postawieniem granicy - chcę , nie chcę , to jest wyrażenie woli.
Myślę, że problem widzi tylko garstka użytkowników i nic nie stoi na przeszkodzie aby wstawili to info do swych rozbudowanych stopek (obok funkcji TWA, ilości zlotów przebytych, opuszczonych i planowanych, udziału w Olyrulez, popRAWce, DITLu i ilości posiadanych obiektywów) ;)
P.S. Przepraszam za złośliwość, więcej nie będę :oops: (można grzebać w reputacji).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Myślę, że problem widzi tylko garstka użytkowników i nic nie stoi na przeszkodzie aby wstawili to info do swych rozbudowanych stopek (obok funkcji TWA, ilości zlotów przebytych, opuszczonych i planowanych, udziału w Olyrulez, popRAWce, DITLu i ilości posiadanych obiektywów) ;)
P.S. Przepraszam za złośliwość, więcej nie będę :oops: (można grzebać w reputacji).
Wiem powoli piszę ,ale odpowiedziałaś za wcześnie.
Ja w Twojej reputacji , za co i po co?,
To rzadka okazja do rzeczywistej wymiany poglądów i za to jestem Tomkowi nawet wdzięczny.
-
Z grzebaniem w reputacji to był taki żarcik, już na pewno nie skierowany do Ciebie Andrzeju ;)