Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 152

Wątek: Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?

Tak mnie jakoś naszło poniedziałkowo.
    Śledzę wątki oceny zdjęć różnych osob i tak się zastanawiam. Czy liczenie się z komentarzami, oczekiwanie ich od innych forumowiczów ma sens?
    Chodzi mi głównie o foty z wątku zaawansowanych użytkowników. Spotykamy się tam z tekstami, że ktoś coś by tam zmienił w focie danego autora, kolory, czy kadrowal inaczej, komentujemy że nam się modelka/model nie podoba, że poza dziwna, że ręce nie tak, że coś z włosami, że światło "jakieś takie". Czasami nawet poprawiamy wersję autora wg. swego widzi-mi-się.
    Czy dobrze robimy? Czy nie zapędzamy się czasem? W końcu autor wstawia tam skończone dzieło, wg. swej wizji, pomyślunku itp. itd.
    Czy zatem zasadne jest proponowanie zrobienia tego inaczej??? Czaicie temat?
    Ja rozumiem w wąku dla początkujących, gdzie faktycznie czasem uwagi o podstawach kadrowania, czy obróbki są zasadne i poczatkującym fotografom mogą pomóc.
    Ostatnio przyznam się, że czasem mnie drażni (wybaczcie szczerość) jak mi ktoś pisze, że coś by tam kadrował inaczej, albo obrobkę inna podaje, że niby lepiej :P
    Tylko, że.. z całym szacunkiem... dzieło zaprezentowane jest dziełem skończonym wg. mojej wizji (mniemam, że i u innych tak jest). Owszem czytam wszystkie komenty, ale traktuję je już raczej jako coś poszerzającego, pokazującego podejście innych, może też jako swoisty barometr oczekiwań, mody..
    I nie dotyczy to tylko tego forum. Na innych fotograficznych mam podobne odczucia. I widzę jak reagują inne osoby na komenty w stosunku do swoich zdjęć. O ile autor nie jest początkującym
    Dlatego ostatnio tak mało komentuję w wątkach innych osób tutaj. Zakładam, że przedstawione prace są takie jakie chciał autor, są ostatecznie skończone i poza tym czy mi się podobają, czy niekoniecznie, już nie czuję się na tyle autorytetem, żeby komuś proponować zmiany, czy nie daj Boże wytykać jakieś błędy (w moim mniemaniu). Postanowiłem też, że biorąc pod uwagę dewaluację ocen z galerii jeśli będę oceniał to będę stosował tylko 2 oceny. 5 dla tych które mi się bardzo podobają i 3 dla tych po prostu dobrych, fajnych.

Taki rancik poniedziałkowo.

Mr. T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Odp: Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?

A wiesz, że ładnie to napisałeś? Miałem się nie logować, bo ostatnio po prostu mi się nie chce i nie bardzo mam po co, ale swoją wypowiedzią mnie sprowokowałeś.
    Przyznam szczerze, że mnie osobiście również drażni trochę jak po wrzuceniu zdjęcia pojawia się kilka wersji "a ja bym zrobił tak". Wiadomo, inaczej sprawa wygląda, gdy coś autor skopał. Na przykład, bardzo podobało mi się wskazanie przez Mirka sposobu na wyrównanie tonacji pomiędzy różnie oświetlonymi rękoma.
    Myślę, że jest sens wypowiadać się w wątkach autorów prezentujących swoje prace. Jednak w przypadku ludzi, o których wiemy, że już coś potrafią, powinny to być raczej komentarze oceniające i uzasadniające taką ocenę.

Kurde, aż sobie zdjęcie do wątku wrzucę
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Tak mnie jakoś naszło poniedziałkowo.
    Śledzę wątki oceny zdjęć różnych osob i tak się zastanawiam. ...

Mr. T.
    Nie mam problemu z oceną , sugestią i poprawką . Szczerze mówiąc nie czuję się się artystą , nie czuję się nawet fotografem. A porozmawiać o obrazku moim zdaniem zawsze można . Ciekawą koncepcję wyprowadziłeś z ocenami, za chwilę dojdziesz do poziomu ocen z galerii alternatywnej - jestem na tak i jestem na nie. Ja tam używam wszystkich ocen i nie mam problemu z ich mnogością
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Dawaj! Obiecuję, że nie będę wytykal błędów. Conajwyżej napiszę, jak mi się spodoba

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    A wiesz, że ładnie to napisałeś? Miałem się nie logować, bo ostatnio po prostu mi się nie chce i nie bardzo mam po co, ale swoją wypowiedzią mnie sprowokowałeś.
    Przyznam szczerze, że mnie osobiście również drażni trochę jak po wrzuceniu zdjęcia pojawia się kilka wersji "a ja bym zrobił tak". Wiadomo, inaczej sprawa wygląda, gdy coś autor skopał. Na przykład, bardzo podobało mi się wskazanie przez Mirka sposobu na wyrównanie tonacji pomiędzy różnie oświetlonymi rękoma.
    Myślę, że jest sens wypowiadać się w wątkach autorów prezentujących swoje prace. Jednak w przypadku ludzi, o których wiemy, że już coś potrafią, powinny to być raczej komentarze oceniające i uzasadniające taką ocenę.

Sam się prosisz , żeby na Twoje zdjęcia nie reagować , ciekawe jak długo będzie wrzucać , jak nie będzie tam wpisów...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Dawaj! Obiecuję, że nie będę wytykal błędów. Conajwyżej napiszę, jak mi się spodoba

T.
    Jedziesz! Krew, pot i łzy, nie bierzemy jeńców

---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Sam się prosisz , żeby na Twoje zdjęcia nie reagować , ciekawe jak długo będzie wrzucać , jak nie będzie tam wpisów...
    Przedostatnie zdanie, APZ, przedostatnie zdanie...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Pytanie pomocnicze, kto to jest początkujący ?
    Ten kto krótko jest na forum? (ja mam wątek w dziale dla początkujących a fotografuje dość długo za to krótko jestem na forum ale wszystko mi jedno, w którym dziale się te zdjęcia pokazują)
    Jeżeli kryterium jest ilość lat fotografowania, to też trudno to ocenić. Można 50 lat fotografować i nigdy nie robić dobrych zdjęć pod względem ich kompozycji.
    A jak ktoś jest zaawansowany i zacznie wstawiać gnioty, to dlaczego mu o tym nie napisać? Zawsze można wstawiać do galerii bez możliwości dopisywania komentarzy, tylko po co?
    Ja skorzystałem z kilku rad i zdjęcia zyskały, jak się nie zgadzam, to pozostawiam zdjęcie tak jak jest i po problemie.

Tak mi się przypomniało- ostatnio oglądałem całkiem porządnie wydany album ze zdjęciami zrobionymi na terenie jednej z podbydgoskich gmin przez znanego i doświadczonego reportera jednej z gazet. Sporo zdjęć jest po prostu kiepskich technicznie i jeżeli chodzi o ich treść.
    Mam powiedzieć, że album jest dobry bo zrobił go pan X ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Też mnie wkurza publikowanie bez pytania "poprawionych" zdjęć. Co do pozostałych kwestii, czyli gadka-szmatka, że coś bym zrobił tak, a coś inaczej, to ok - po to są takie wątki.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Centus
    Gość

wszystko zalezy od poziomu i kultury rozmowcow , pamietajcie ze rozmawiajac z kims madrym mozna sie wiele nauczyc i to wzajemnie , a rozmawiajac z glupcem co najwyzej w blocie umorusac

dotyczy to kazdej tematyki

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie mam problemu z oceną , sugestią i poprawką . Szczerze mówiąc nie czuję się się artystą , nie czuję się nawet fotografem. A porozmawiać o obrazku moim zdaniem zawsze można . Ciekawą koncepcję wyprowadziłeś z ocenami, za chwilę dojdziesz do poziomu ocen z galerii alternatywnej - jestem na tak i jestem na nie. Ja tam używam wszystkich ocen i nie mam problemu z ich mnogością
    Pozdrawiam AP.
    Jestes fotografem i to jeszcze jak! Już nie poczatkujący i to widać na Twoich pejzażach. Przeszedłeś sporą drogę, wykreowałeś taki czy inny, nazwijmy to, styl.
    Nie czuję się właściwą osobą, by wytykać ci jakieś błędy kadrowania, czy obróbki. Prezentujesz już skończone dzieła, obrobione i tak je odbieram już.
    Mogę conajwyżej napisać czy mi się podoba, czy nie. I tyle...

Co do galerii.. 80% to oceny 4, czasem 5, reszty jakoś nie widuję za często, więc rozwiązanie z galeri ALT jest calkiem niegłupie.
    Inna sprawa, że te oceny w świetle tego co napisałem troche tak nie maja racji bytu, ale to już inna kestia

T.