-
Odp: analiza popRAWkowych mistrzów
..trudny temat...zagłosowałem "za" ale prawda jest taka że ile ludzi tyle gustów, na pewno takie rozgryzanie sprawy bedzie kształcące, kto bedzie chciał sie zgodzić z wersją np.Dziadka, to wyciagnie jakieś wnioski a kto nie...jego sprawa.Generalnie uważam że popRaw-ka powinna być w 100% anonimowa bo jak juz zauważono mogą przemawiać tu osobiste sympatie do autora danej wersji !!! Kwestia następna to, jak saborku zauważyłeś, program którego kto używa !! Na pewno wyrównałoby poziom gdyby określić jakiego programu wszyscy maja używać....ale wiem że to niewykonalne. Tak wiec pozostaje tylko własne odczucie i łut szczęścia....jeden lubi blondynki,drugi brunetki a trzeci rybki....niestety nie głosowałem na Dziadka :-(
-
A moze po prostu zalozyć wątek, w którym każdy zwycięzca popRAWki będzie kolejno podawał przepis na to jak zrobił to i owo.
Bedziemy mieli dzięki temy w jednym wątku po kolei posty z kolejnymi przepisami z kolejnych popRAWek.
A i nie bedzie można komentować, tylko przepisy twórców. Będzie jasno i przejrzyście i szybko będzie moża znaleźć to co się chce.
Co na to?
T.
-
eeee thomaso , to bedzie lipa , jak juz wspomnialem moze ktos by chcial przepis na zdjecie nie koniecznie zwyciescy , i tu sie schody zaczna , poza tym juz tak chyba bylo kiedys ze zwyciesca opisywal co i jak poszural suwakami, tudziez popstrykal czyms tam,pzdr.
ale co by bylo najwazniejsze chyba to to zeby poprawka byla calkiem anonimowa .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
..trudny temat...zagłosowałem "za" ale prawda jest taka że ile ludzi tyle gustów, na pewno takie rozgryzanie sprawy bedzie kształcące, kto bedzie chciał sie zgodzić z wersją np.Dziadka, to wyciagnie jakieś wnioski a kto nie...jego sprawa.Generalnie uważam że popRaw-ka powinna być w 100% anonimowa bo jak juz zauważono mogą przemawiać tu osobiste sympatie do autora danej wersji !!! Kwestia następna to, jak saborku zauważyłeś, program którego kto używa !! Na pewno wyrównałoby poziom gdyby określić jakiego programu wszyscy maja używać....ale wiem że to niewykonalne. Tak wiec pozostaje tylko własne odczucie i łut szczęścia....jeden lubi blondynki,drugi brunetki a trzeci rybki....niestety nie głosowałem na Dziadka :-(
Zaraz, zaraz nie rozmawiajmy o gustach , rozmawiajmy o technikaliach.
W wołarkach są pędzelki , o troszkę innych funkcjach, ale da się przygasić , nie da się przypudrować.
A poziom się wyrównuje ćwiczeniem , każdy ćwiczy dla siebie. I ćwiczenie i ocena i podpowiedzi czy dałoby się zrobić lepiej ( inaczej - inną drogą ) niech będzie istotą rozmowy w tym wątku.
Patrząc na wszystkie prace w tej poprawce mogę szczerze napisać , że nie doceniałem dotąd ACR-a
Pozdrawiam. AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
A moze po prostu zalozyć wątek, w którym każdy zwycięzca popRAWki będzie kolejno podawał przepis na to jak zrobił to i owo.
Bedziemy mieli dzięki temy w jednym wątku po kolei posty z kolejnymi przepisami z kolejnych popRAWek.
A i nie bedzie można komentować, tylko przepisy twórców. Będzie jasno i przejrzyście i szybko będzie moża znaleźć to co się chce.
Co na to?
T.
Jest to zacna myśl. Wątek np. "Recepty poprawkowe" przy założeniu, że będą tam tylko owe, ale zda mi się, że wątek na dyskusje o tychże też byłby przydatny.
---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post był o 12:23 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
judasz
eeee thomaso , to bedzie lipa , jak juz wspomnialem moze ktos by chcial przepis na zdjecie nie koniecznie zwyciescy , i tu sie schody zaczna , poza tym juz tak chyba bylo kiedys ze zwyciesca opisywal co i jak poszural suwakami, tudziez popstrykal czyms tam,pzdr.
ale co by bylo najwazniejsze chyba to to zeby poprawka byla calkiem anonimowa .
Anonimowość jakiegokolwiek konkursu, to fikcja. Zawsze znajdzie się ktoś(niestety) kto znajomemu poda linka do swojej pracy, z dopiskiem "głosuj na to" To wielka rzadkość boć to przecież zabawa, ale jednak ... .
Wybaczcie szczerość, ale tak jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Jest to zacna myśl. Wątek np. "Recepty poprawkowe" przy założeniu, że będą tam tylko owe, ale zda mi się, że wątek na dyskusje o tychże też byłby przydatny
Dokładnie tak. Rozdzielic watki. Te z receptami zwyciezcow jako osobne, bez mozliwosci dyskusji, tylko same przepisy.
A drugi niech sobie jest od dyskusji, tylko nie wiem czy jeden wspolny dla kolejnych popRAWek, czy dla kazdej osobno. Choc teraz i tak dyskusje sa wiec nie wiem na ile to by sie roznilo do tego co teraz w watkach popRAWkowych jest?
Kurde.. gdzies mi sie sens tych "analiz" w tej dyskusji zgubil :P
T.
-
hmmm sabor wiec jesli tak jest i ktos to widzi albo o tym wie powinien bys wyeliminowany i po zawodach , bo w sumie to lipa jak wygra lipnie obrobiona praca a pozniej poleca zachwyty , jeeessssu jak ty to ladnie zrobiles itp itd a poniekad to tylko chlam na ktory glosowali koledzy i kolezanki , ajjj, ja uwazam ze pomysl jest dobry na taki watek , ale widze ze jest dozo glosow za i kilka przeciw, wiec moze lepiej zyc z przekonaniem ze jest sie zlym i uczyc sie od nieudolnych z kolegami niz na odwrot ( oczywiscie nie wskazujac na nikogo ) ps. ja dla odmiany chcial bym sie czegos dowiedziec np. o pracy cezdeville bo mi sie poprostu podoba ,pzdr.
-
Ja jestem na wszelkie sugestie otwarty, jak samuraj po sepuku. :grin:
Powiadacie: Wątek tylko na "Recepty" - dobrze, ale wiąże się to z moderowaniem postów,
by rzeczywiście znalazły się tam tylko "Recepty". Każdy inny post po prostu
- nie będzie zatwierdzany
- będzie usuwany
- *będzie przenoszony.
Wybierajcie ok?
*pkt.3 ma rację bytu przy założeniu wątku na "dyskusje o receptach/pracach"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ja jestem na wszelkie sugestie otwarty, jak samuraj po sepuku. :grin:
Powiadacie: Wątek tylko na "Recepty" - dobrze, ale wiąże się to z moderowaniem postów,
by rzeczywiście znalazły się tam tylko "Recepty". Każdy inny post po prostu
- nie będzie zatwierdzany
- będzie usuwany
- *będzie przenoszony.
Wybierajcie ok?
*pkt.3 ma rację bytu przy założeniu wątku na "dyskusje o receptach/pracach"
Metoda twardej reki - usuwamy i juz. Po pewneym czasie sie ludzie naucza :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
judasz
... ja dla odmiany chcial bym sie czegos dowiedziec np. o pracy cezdeville bo mi sie poprostu podoba...
Niestety nie mam możliwości podania dokładnej receptury - podszedłem do tematu trochę niefrasobliwie i po zamieszczeniu pracy w galerii skasowałem wszystkie materiały z dysku (raw, xmp, jpg, tec.). Podanie dokładnego przepisu z cyframi nie będzie możliwe, ale postaram się wyjaśnić paru słowach czym się kierowałem.
Tutaj mamy zestawienie surowej klatki i końcowego efektu mojej edycji:
Całość edycji, poza skalowaniem, przeprowadziłem w module Camera Raw Photoshopa.
Z reguły najbardziej podobają mi się zdjęcia wiernie oddające warunki w jakich powstawały. Podobnie w tym przypadku spróbowałem sobie wyobrazić, jak ta scena mogła wyglądać w rzeczywistości. Pierwsze na co zwróciłem uwagę to światło - w tym przypadku raczej chłodne i ostre. Ponieważ zdjęcie powstało w jakimś pomieszczeniu, może piwnicy, spodziewałbym się przytłumionego, ciepłego światła elektrycznego lub np. świecy. W związku z tym na pierwszy ogień poszły suwaki odpowiedzialne za balans: Temperature i Tint. W obu przypadkach przesunąłem je zdecydowanie w prawo - Temperature, aby ocieplić zdjęcie; Tint, aby zminimalizować dominację żółci.
Następnie postanowiłem zmiękczyć nieco ostre światło, ostro używając w tym celu funkcji Recovery. Ostatnia rzecz której jestem pewien to suwak Vibrance, dzięki któremu mogłem podkreślić ciepłe kolory, jakie zdjęcie uzyskało w poprzednich modyfikacjach. Szczególnie spodobało mi się zabarwienie włosów modelki, które uzyskały przyjemny, lekko kasztanowy odcień.
I to by było tyle. Mogłem jeszcze ew. majstrować przy suwakach Exposure i Fill Light. Tego już nie jestem pewien, ale na pewno nie miało to decydującego znaczenia dla ostatecznego efektu.
Najlepsze jest to, że dziś ugryzłbym temat już nieco inaczej i prawdopodobnie postarałbym się zmniejszyć nieco nasycenie czerwieni, ale to już inna historia...
Przepraszam jeszcze raz za moje gapiostwo, następnym razem zachowam chociaż xmp, aby móc odtworzyć całą procedurę.
pozdrawiam,
cezdeville
-
Ano właśnie, to był mój faworyt, praca Cezdeville. Bardzo ładnie Ci to wyszło, tylko tyle powiem :)
-
Eddie - pisałeś że u Dziadka za żółto, ale u kolegi jest zbyt pomarańczowo moim zdaniem- dla mnie obróbka kolegi jest zbyt ciężka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Mirku, tak, tylko pamiętać trzeba, że miniona edycja popRAWki nie pozwalała na używanie pędzelków i zabawy miejscowe.
Oj bede bronic sie na okopanej pozycji.Popatrz.Wchodze w ACR na korekcje obiektywu.ten punkt srodkowy (suwak na samym dole)przesuwam w prawo do konca.Teraz bawie sie suwakiem tym wyzej,szybko przesuwajac w lewo i w prawo(zeby patrzac na obraz dostrzec roznice)
Teraz powiedz mnie nedznemu nikczebnikowi czy ta minetka,tfu winetka to malowanie pedzelkiem po rogach czy praca na calosci?????:-P
To tylko jeden przyklad.
Drugi.Jesli poustawialismy sobie suwaki w ACR i jestesmy zadowoleni otwieramy obraz z wcisnietym "schiftem"i pozniej juz w szopie na niebieskim pasku obok ikonki obrazu wciskajac prawy myszy utwarzamy kopie naszego posuwakowanego dziela.Malo tego,majac nowy pomysl na dzielo klikamy sobie na miniaturce wracamy do Obrazu w ACR po dokonaniu jakichkolwiek zmian suwakujemy sobie nadal-caly czas na Rawie jako obiekcie inteligentnym(wszak my tez inteligencja przecie)A jesli juz jestesmy calkiem heppi to wracamy sobie do szopa i wybieramy sposob krycia naszej warstwy Rawa na Rawie.Zadnych mykow nie zrobilismy nieuczciwych,caly czas bylismy na Rawie,nawet na dwoch Rawach.
A ile sie nasuwalismy:-P
Teraz Ty atakuj:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ja mam jeszcze kilka granatow:-P:grin::grin:Załącznik 61877Tak mnie to z ta warstwa rawa na rawie wyszedlo.
-
A skąd w ogóle pomysł, że nie można miejscowo??? Poprawka to poprawka!!!????
-
Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
Ano właśnie, to był mój faworyt, praca Cezdeville. Bardzo ładnie Ci to wyszło, tylko tyle powiem :)
Dziękuję ślicznie!
Jest mi niezmiernie miło, że paru osobom spodobała się moja interpretacja. :)
Cytat:
Zamieszczone przez wanilia
Eddie - pisałeś że u Dziadka za żółto, ale u kolegi jest zbyt pomarańczowo moim zdaniem- dla mnie obróbka kolegi jest zbyt ciężka.
No właśnie, tak jak wspomniałem wcześniej, dziś już trochę inaczej podszedłbym do tematu. Cały w tym ambaras, że zamiast opierać się na konkretnym warsztacie, kieruję się raczej spontanicznymi odczuciami. W danym momencie taka edycja wydawała mi się najlepsza. Parę dni później już nie :P
Następnym razem dam chyba pracy "odpocząć" parę dni, zanim ją wrzucę do galerii.
Cytat:
Zamieszczone przez wanilia
A skąd w ogóle pomysł, że nie można miejscowo??? Poprawka to poprawka!!!????
Taki był warunek tej edycji popRAWki, a przynajmniej ja tak to zrozumiałem: bawimy się suwakami i krzywymi w wywoływarce, bez zaawansowanego retuszu (miejscowego, warstw, itp.).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
A skąd w ogóle pomysł, że nie można miejscowo???
Miescowo czego? :-) pomysł na taką a nie inną edycję jest mój.
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Poprawka to poprawka!!!????
No tak, tak właśnie powinno być! I tak jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cezdeville
Dziękuję ślicznie!
Jest mi niezmiernie miło, że paru osobom spodobała się moja interpretacja. :)
Musze zaznaczyc,ze mnie tez sie podobala.Szedles w strone poprawiania a nie wizjowania.
-
Odnośnie kilku postów: dyskusja miała dotyczyć techniki a nie, naszego gustu, prawda?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Bo jest, to fakt. U Cezdeville kolor jest ciepły, owszem. W sumie ładnie powiedziałaś, że Twoim zdaniem i dla Ciebie, bo jednemu będzie pasować, innemu nie. I akurat w przypadku tej pracy raczej żadne ze zdań nie będzie absolutnie i jedyne słuszne. Mi ta praca bardzo się podoba, jest to kolorystyka i całość ogólnie przyjemna dla oka, nie gryzie. Być może mogło by być trochę jaśniej, ale i tak jest fajnie.
Mirku, i tu jest moim zdaniem ta pułapka, wychodzimy do PSa i niby na RAWie, ale kombinujemy z warstwami. Wykracza więc ta zabawa już poza tradycyjną obsługę w wywoływarce. Si, senior?
Ale tak poza tym trzeba Ci przyznać, że dobrze kombinujesz.
-
Dla mnie sens poprawki to uczenie się od lepszych drobnych niuansów obróbki- jak w poprzedniej Jasiowej przeróbce- praca nad skórą, okiem, zębami, wyostrzeniem. Wszystkie z tych elementów to praca raczej drobiazgowa , pędzelkami, warstwami. Każdy wziął by z tej obóbki to co uważa za wartościowe. Zazwyczaj każdy fotograf zaczyna pracę od czyszczenia skóry- od tego jak to zrobi zależy efekt końcowy pracy.
Cezdeville- rozumiem, też tak mam, dlatego często warto zostawić fotę na dzień dwa i potem na nowo świezym okiem na nią spojrzeć. :)
-
Wanillia, dlatego jest kilka opcji tego konkursu, dającymi różne możliwości.
-
to teraz ja juz nie kumam , bo skoro jesli ja rawa do lr wrzucam i suwakami sie bawie , to rownie dobrze na rawie moge wziasc pedzelek i podlalowac zeby i oczka na bialo i moge pousuwac pieprzyki ktore mi przeszkadzaja itp, ( wszystko w rawie )) ale to chyba nie o to kaman , moge tez tego rawa do ps-a wrzucic i tam kabinowac pozniej i wyjdzie cod malina i dopiero wtedy do jpig to bedzie gotowy produkt ale zasady sa zasadami i tym tropem trzeba isc , na rawie do konca :) i jak to mirek powiedzial / napisal trza kombinowac :) pzdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
judasz
to teraz ja juz nie kumam , bo skoro jesli ja rawa do lr wrzucam i suwakami sie bawie , to rownie dobrze na rawie moge wziasc pedzelek i podlalowac zeby i oczka na bialo i moge pousuwac pieprzyki ktore mi przeszkadzaja itp,
Trzeba by dokladnie zastanowic sie na czym polega retusz i co wchodzi w zakres retuszu.Piszesz dobrze,ale jedno slowo jest juz nieodpowiednie.Retusz nie zezwala MZ na usuwanie.Mozna zamaskowac pieprzyki,brodawki,kurzajki,podkreslic rzesy,jednak nie mozna domalowywac.Pieprzyki mozna zamaskowac,mozna je tak naprawde porobic,ze beda,ale "nie bedzie ich widac".Mamy tez retusz tzw restauracyjny,Kto sie bawi starymi fotografiami to wie o co tam w nim chodzi.Nie mylmy rowniez zafarbu z tonacja.Ktos kto nie umie,nie chce mu sie,nie potrafi usunac zafarbu, nie odroznia, wciska ciemnote o slicznej lekkiej tonacji,lub ciezkiej.
Ja tam w psuju poza rawa nie wyszedlem.Nawet mialem dwa ,trzy rawy.Zapisalem se nawet plika jako rawa,ale forum sie zdrzaznilo i nie przyjelo,a prosilem,klikalem.Uparte.
-
ok to ja tylko dla wyjasnienia , ja sam osobiscie uzywalem tylko i wylacznie suwakow bez jakich kolwiek sztuczek usuwania czego kolwiek w jaki kolwiek inny sposob bo takie byly zasady.
ps. przy nastepnej poprawce wiem co robic :) pzdr.
-
Następna będzie: keine grenze. Zobaczymy jakie będą efekta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Następna będzie: keine grenze. Zobaczymy jakie będą efekta.
Przecież wiesz - zróżnicowane jak zawsze, w zależności od zaawansowania i veny usera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przecież wiesz - zróżnicowane jak zawsze, w zależności od zaawansowania i veny usera.
I tak powinno być.
Teraz chwila dla proboszcza, czyli kilka słów o minionej popRAWce skierowanych do prowadzącego. Powiem szczerze, bardzo mnie zdziwiło, że akurat przy tym zdjęciu proboszcz ograniczył zabawę tylko do rawa i suwaków. Jeśli dobrze kojarzę, edycja miała pokazać czy uczestnicy umieją lepiej niż autor wykorzystanego do zabawy zdjęcia. A autor nad tym zdjęciem trochę popracował. Tak więc nie dość, że jako praca autora został pokazany surowy obrazek skonwertowany z raw do jpg, to jeszcze zabawa została ograniczona. No nijak mi to nie pasuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
I tak powinno być.
Teraz chwila dla proboszcza, czyli kilka słów o minionej popRAWce skierowanych do prowadzącego. Powiem szczerze, bardzo mnie zdziwiło, że akurat przy tym zdjęciu proboszcz ograniczył zabawę tylko do rawa i suwaków. Jeśli dobrze kojarzę, edycja miała pokazać czy uczestnicy umieją lepiej niż autor wykorzystanego do zabawy zdjęcia. A autor nad tym zdjęciem trochę popracował. Tak więc nie dość, że jako praca autora został pokazany surowy obrazek skonwertowany z raw do jpg, to jeszcze zabawa została ograniczona. No nijak mi to nie pasuje.
Proboszcz wysłuchał.
"Idź w pokoju Olympusaaa ....
Forum niech będą dziękiiii ..." :-D
Pamiętaj mam tę drugą i tam będzie luuz.
A tak serio: zdajesz sobie sprawę jak by ta fotka wyglądała w "keine grenze" popatrz na "koniki".
Fota jest świetna, modelka super uniwersalna i spontan. Po co psuć deformacjami, wodami czy innymi czortami?
Wywoływarka RAW to potęga, tylko nie każdy o tym wie. Sztuka to pokazać fajną pracę, gdzie widać opanowanie i subtelność
twórcy.
Obrazek jak byłeś łaskaw nazwać "surowy" przed konwersją do .jpg może przejść długą drogę, i mnóstwo przemian.
Po za tym już pisałem o tym: każda edycja adresowana jest do innej grupy uczestników, co nie znaczy że inni mają się nie
bawić, tylko znaczy tyle, że ta grupa sprawdzi się najlepiej.
-
I cały czas pamiętajmy, że jest to zabawa - fajna zabawa, która także uczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
I cały czas pamiętajmy, że jest to zabawa - fajna zabawa, która także uczy.
To panie bodzip, powinno być napisane tak:
Pamiętajmy, że jest to zabawa - fajna zabawa, która także uczy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Proboszcz wysłuchał.
"Idź w pokoju Olympusaaa ....
Forum niech będą dziękiiii ..." :-D
Pamiętaj mam tę drugą i tam będzie luuz.
A tak serio: zdajesz sobie sprawę jak by ta fotka wyglądała w "keine grenze" popatrz na "koniki".
[...]
Saboor, ale ja tu mówię o zasadzie "czy umiemy lepiej od autora". Powtórzę, raz, że pokazałeś surowiznę jako pracę autora. Dwa, ograniczyłeś zabawę do kilku suwaków w rawie. Już nie wspomnę o tym, że w porównaniu z surowizną nie trudno zrobić lepiej od autora, trzy suwaki starczą :)
Piszesz o konikach. Nie obraź się, Saboor, ale na przykład Twoja wersja tego zdjęcia, choć nie tylko Twoja, to ostra jazda po bandzie. Tak więc powiedzieć trzeba, że ograniczając tę edycję, w zasadzie trochę nieprzemyślanie ją konstruując, postąpiłeś przeciwnie do swoich zamiarów.
I liczę na to, że wykorzystując drugie z otrzymanych zdjęć błąd ten naprawisz. Przy czym zgodę daję tylko i wyłącznie na "czy umiemy lepiej". Na dowolną interpretację, wybacz, nie zgodzę się. Pamiętając między innymi koniki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Saboor, ale ja tu mówię o zasadzie "czy umiemy lepiej od autora". Powtórzę, raz, że pokazałeś surowiznę jako pracę autora. Dwa, ograniczyłeś zabawę do kilku suwaków w rawie. Już nie wspomnę o tym, że w porównaniu z surowizną nie trudno zrobić lepiej od autora, trzy suwaki starczą :)
Prawda. Powinno być twoje dzieło - poprawię :-) się.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Piszesz o konikach. Nie obraź się, Saboor, ale na przykład Twoja wersja tego zdjęcia, choć nie tylko Twoja, to ostra jazda po bandzie. Tak więc powiedzieć trzeba, że ograniczając tę edycję, w zasadzie trochę nieprzemyślanie ją konstruując, postąpiłeś przeciwnie do swoich zamiarów.
Dlaczego miałbym się obrazić??:shock: Powinienem?? :-D Tak to jest bardzo ostra jazda po bandzie, ale panie Eddie nie odstąpiłem od swojego zamiaru:
- pracę wykonałem za pomocą tylko suwaków w ACR
- Taka wizja mi się podobała.
Znowu wchodzisz na grząski grunt gustów, bodaj po raz trzeci - odstąp od tego i nie czyń więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
I liczę na to, że wykorzystując drugie z otrzymanych zdjęć błąd ten naprawisz. Przy czym zgodę daję tylko i wyłącznie na "czy umiemy lepiej". Na dowolną interpretację, wybacz, nie zgodzę się. Pamiętając między innymi koniki :)
Będę miał na względzie twoje słowa, wybaczam - jeszcze. :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Saboor, ale ja tu mówię o zasadzie "czy umiemy lepiej od autora". Powtórzę, raz, że pokazałeś surowiznę jako pracę autora. Dwa, ograniczyłeś zabawę do kilku suwaków w rawie.
@ Eddie, może na podsumowanie tego wątku /przynajmniej dotyczącego Twojego RAWa/ przedstawiłbyś gotowy produkt, czyli zdjęcie w końcowej wersji obrobionej nie tylko suwaczkami ale również innymi narzędziami.
-
Saboor, wierz mi, że nie zawsze jest to kwestia gustów :) Wybaczam Ci więc tę knąbrną postawę, bo wiem, że zstąpisz ze złej drogi :)))
Jasiu, a można, tylko ja nie wiem jaki to ma sens teraz. Ma jakiś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Saboor, wierz mi, że nie zawsze jest to kwestia gustów :) Wybaczam Ci więc tę knąbrną postawę, bo wiem, że zstąpisz ze złej drogi :)))
Jasiu, a można, tylko ja nie wiem jaki to ma sens teraz. Ma jakiś?
Zobaczyć niedościgniowy na razie cel w oddali....
Oczywiście ,że ma. Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
se przystawi monitor bliżej nie będzie miał w oddali :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Oczywiście ,że ma. Pozdrawiam AP.
Szyderca...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Szyderca...
Nadinterpretacja...
Oczy pasę , gęba mi się śmieje, zastanawiam się czy dało by się podobne zrobić w samym ACRze. Musze poczytać i popracować Dzięki, będę miał zajęcie na kolejnych kilkanaście wieczorów.
Pozdrawiam AP.
-
Dzięki serdeczne, piękna fotka.
Potwierdza to mój sposób myślenia, że popRAWka służy do stworzenia podstawy do dalszej obróbki i z takim nastawieniem czekam na następną :)
Już mnie sumienie nie gryzie, że pokazuję dziewczynę z pieprzykami i nieciekawym tłem bo zasady konkursu tego zabraniają.
Tak głośno myślę, czy nie było by zasadne ograniczyć czas na wstawianie prac.
Np Saboor wstawia zdjęcie ale popRAWki można wstawiać np za tydzień przez dwa dni.
Wyrównało by to szanse skoro nie można wprowadzić pełnej anonimowości do zakończenia konkursu.
Co o tym sądzicie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nadinterpretacja...
Oczy pasę , gęba mi się śmieje, zastanawiam się czy dało by się podobne zrobić w samym ACRze. Musze poczytać i popracować Dzięki, będę miał zajęcie na kolejnych kilkanaście wieczorów.
Pozdrawiam AP.
Dobra, dobra ;)
Cieszy mnie to co piszesz. W samym ACRze, raczej ciężko. Oczywiście Mirek zaraz napisze, że otwierasz jako obiekt inteligenty, przechodzisz do PSa, kombinujesz, wracasz do ACRa, kombinujesz, itd, itp. No, ale my tu mówimy o operacjach bez wychodzenia do PSa :)