-
Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ale maleństwo (patrzcie na tylni dekielek)
ło mamusiu, jak z tym do ludzi wyjść? ;)
bardzo mi się podoba ta koncepcja :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
ło mamusiu, jak z tym do ludzi wyjść? ;)
Mi pozwoli "odsunąć się" od dzieci, co powinno zaowocować większą ilością zdjęć "nieustawianych", które uwielbiam.
Na dworze/polu będzie masakra (f/5.6, iso 200) lub budyń (warunek fi 46 bo taki ND już mam :))
-
Witam !
Szklo male i jasne ale trudno cos wiecej powiedziec bez przeprowadzenia konkretnych testow na ile tak male wymiary przekladaja sie
na wysoka jakosc obrazu pod sensor 4/3.
Czy nie bedzie to czasami beczkowalo + aberrowalo + winietowalo ?
Na koncu pozostaje cena ktora bedzie slowem-kluczem dla wielu zainteresowanych ;)
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Szklo male i jasne ale trudno cos wiecej powiedziec bez przeprowadzenia konkretnych testow na ile tak male wymiary przekladaja sie
na wysoka jakosc obrazu pod sensor 4/3.
Czy nie bedzie to czasami beczkowalo + aberrowalo + winietowalo ?
Po mZD 45/1.8 mam (jeszcze) więcej wiary w Olympusa. 45 jest małe i zaprzecza fizyce, imho. Obowiązkowy Czesiek dla każdego z PEN'em w kieszeni, imho
Co b. ważne dla mnie, osłona p. słoneczna osobom o wielkich dłoniach nie przeszkadza w zdejmowaniu/zakładaniu dekielka!
Także nie patrzmy przez pryzmat ceny tylko obrazka, choć ten, póki co tylko z Lajki 75/2 w linku wyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Na koncu pozostaje cena ktora bedzie slowem-kluczem dla wielu zainteresowanych ;)
Pozdrawiam
Kurde.Znajac zycie to jaki by nie byl ten klucz to i tak bedzie za drogi.:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Po mZD 45/1.8 mam (jeszcze) więcej wiary w Olympusa. 45 jest małe i zaprzecza fizyce, imho. ...
Unosi się w powietrzu? :)
-
Tak sobie teraz pomyślałem, jeden fotograf z jakimś fullfrejmem z wielką lufą, a drugi z OM-D i 45/1.8 albo 75/1.8. I modelka, patrzy na jednego, potem na drugiego. Wyobrażacie sobie jaki to wstyd? (szczególnie dla modelki gdy potem się okaże że ten z wielkiej lufy nie zdjął dekielka).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Unosi się w powietrzu? :)
Otwarta brzytwa, tańsza od Mach3Turbo :)
-
Skoro juz macaja, dali by wczesniej niz pod koniec roku, ech tyle czekac
pozdrowionka
-
Ja mam nadzieję na dobry obiektyw, o wysokiej jakości optycznej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Skoro juz macaja, dali by wczesniej niz pod koniec roku, ech tyle czekac
Ja wciąż mam nadzieję na early summer - tak mówi źródło admina 43R; co daje nam - realnie - lipec/sierpień.
-
Lekko podniosę ten wątek; szkło ma trafić do sklepów jako pierwsze (przed 60/macro) w okolicach lata.
Kolejna fotka ku pokrzepieniu serc lub portfeli; jak kto woli
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Kolejna fotka ku pokrzepieniu serc lub portfeli; jak kto woli
Portfel mój prawdopodobnie źle przeżyje premierę tego szkła w sklepach :)
Wygląda ładnie, ale wygląd to nie wszystko :wink:
-
Ciekawe jaka będzie odpowiedź Panasonica na ten obiektyw i czy w ogóle taka odpowiedź będzie. Zakładam że będzie niezły/bardzo dobry (niepotrzebne skreślić) optycznie. Do Olympusa w sam raz. Użytkownicy Panasoniców jednak się dwa razy zastanowią zanim kupią - brak stabilizacji a stabilizacja to modny gadżet.
Rynek na tego typu szkła raczej nie będzie olbrzymi (tym bardziej chwała Olympusowi że stara się bardziej ambitne szkła do oferty wprowadzać) ale jakoś nie wierzę by Panasonic całkowicie odpuścił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ciekawe jaka będzie odpowiedź Panasonica na ten obiektyw i czy w ogóle taka odpowiedź będzie. Zakładam że będzie niezły/bardzo dobry (niepotrzebne skreślić) optycznie. Do Olympusa w sam raz. Użytkownicy Panasoniców jednak się dwa razy zastanowią zanim kupią - brak stabilizacji a stabilizacja to modny gadżet.
Rynek na tego typu szkła raczej nie będzie olbrzymi (tym bardziej chwała Olympusowi że stara się bardziej ambitne szkła do oferty wprowadzać) ale jakoś nie wierzę by Panasonic całkowicie odpuścił.
Na razie wygląda to tak:
Oly: przystępne cenowo: 9-18, 14-150, 12-50, 17/2.8, 45/1.8
Panas(czasem z Leiką): drogie lub bardzo drogie: 7-14, 14-140, 25/1.4 i 45/2.8 + zapowiadany 12-35
Jedyne odwrócenie tej zależności: drogi 12/2.0 Olego vs. tańszy 14/2.5 Panasa, tańszy jest też Panasowy 20/1.7
Moje typy są takie: ogniskowa będzie trochę inna, cena będzie wyższa, światło będzie pewnie trochę słabsze + na osłodę potencjalni klienci dostaną być może magiczną czerwoną kropkę - ale na pewno nie gratis:twisted:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Stabilizacja przy jaśniutkim obiektywie, w dodatku przeznaczonym do fotografowania ludzi, którzy przecież posągami nie są ;-), jest w zasadzie zbyteczna. W praktyce problem może być nie w braku, a w nadmiarze światła - jak ktoś będzie chciał użyć otwartego obiektywu np. na plaży to może uwierać brak 50/100 ISO czy zbyt wolna migawka.
Na odpowiedź w sensie analogicznego obiektywu od Panasa bym nie liczył, w każdym razie po dotychczasowych szkłach widać, że producenci się uzupełniają i nie wchodzą sobie w paradę ;-), co jest zrozumiałe.
Częste postulaty o takie szkło pojawiały się od początku E-systemu, w tym sensie to szkło oczekiwane, fakt faktem, że ludzie piszący w Sieci to pewnie mała część rynku.
-
Nie zebym byl przeciwko tej jasnej stalce ale z powodzeniem mozna uzywac tanich zamiennikow np Samyang, Jupiter czy drozszy Zeiss.
W portrecie czy tez nawet w jakies akcji zaryzykuje stwierdzenie, ze manualem mozna poradzic sobie sprawniej ale chwala Olkowi, im wiecej szkiel w systemie tym lepiej
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Stabilizacja przy jaśniutkim obiektywie, w dodatku przeznaczonym do fotografowania ludzi, którzy przecież posągami nie są ;-), jest w zasadzie zbyteczna.
z moich doświadczeń - fotografując dzieci w amatorskim teatrze, pomijając stricte dynamiczne sceny można wydłużać czas do 1/30s Z zasady dobierania czasu jako odwrotności ogniskowej wynika, że dla nieporuszonego zdjęcia potrzebny jest czas w przypadku tego obiektywu nie dłuższy niż 1/75s. W tym sensie stabilizacja na poziomie 1 - 2 eV mogła by być użyteczna...
Nie zastanawiałem się wszakże na ile w wyżej wymienionym przypadku brak stabilizacji można skompensować podniesieniem ISO lub otwarciem obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
można wydłużać czas do 1/30s Z zasady dobierania czasu jako odwrotności ogniskowej wynika, że dla nieporuszonego zdjęcia potrzebny jest czas w przypadku tego obiektywu nie dłuższy niż 1/75s. W tym sensie stabilizacja na poziomie 1 - 2 eV mogła by być użyteczna...
Nie zastanawiałem się wszakże na ile w wyżej wymienionym przypadku brak stabilizacji można skompensować podniesieniem ISO lub otwarciem obiektywu.
W takich warunkach masz rację co do stabilizacji. Co do iso - stabilizacja - najlepiej mieć jedno i drugie i tu ten obiektyw lepiej się sprawdzi na korpusach Olympusa. Poza tym jakby powstało jasne portretowe szkło od Panasa nie jest powiedziane, że miałoby OIS - Pana(Leica) ma zarówno stabilizowane stałki jak i nie. Tak jasny stabilizowany obiektyw musiałby mieć chyba sporą grubość i OIS odbiłoby się też na cenie. Ale jak wspomniałem - nie liczyłbym, że Oly i Panas będą tu jakoś konkurować ze sobą. Prędzej któryś z niezależnych producentów...
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Nie zebym byl przeciwko tej jasnej stalce ale z powodzeniem mozna uzywac tanich zamiennikow np Samyang, Jupiter czy drozszy Zeiss.
W portrecie czy tez nawet w jakies akcji zaryzykuje stwierdzenie, ze manualem mozna poradzic sobie sprawniej ale chwala Olkowi, im wiecej szkiel w systemie tym lepiej
Jasne, że się da, Twoje koncertowe zdjęcia tego dowodzą, ale dobry AF, wykrywanie i śledzenie twarzy, czy nawet źrenic, to zupełnie inny komfort pracy i inne możliwości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Jasne, że się da, Twoje koncertowe zdjęcia tego dowodzą, ale dobry AF, wykrywanie i śledzenie twarzy, czy nawet źrenic, to zupełnie inny komfort pracy i inne możliwości.
Wlasnie z tym AFem to sie przekonamy, ogniskowa jest pokazna oby nie lubil sobie pojezdzic, 45tka np to swietne szkielko ale momentami doprowadza mnie do...:)
Poczekajmy jeszcze na cene, dla jednego bez watpienia bedzie to szklo obowiazkowe, a inny wybierze w zamian 2-3 manuale, oczywiscie kwestia wlasnych przemyslen.
Niemniej jednak czekam z niecierpliwoscia, bo zapowiada sie cudnie
pozdrowionka
-
Fotki z Sony A850 i Zeiss 135/1.8 na f/3.5; mniej więcej czegoś takiego (rozmycie) możemy się spodziewać po kolejnej srebrzance Oly
http://forums.dpreview.com/forums/re...3&changemode=1
-
Żeby tylko cena nie była podobna :). Jeśli Olek zachowa umiar i cena będzie na poziomie innych 85/1,8 to może być hit.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ależ jest ssanie na ten obiektyw. To porównanie, to tak, jakby ktoś kto chce kupić najnowszy, jeszcze niedostępny model samochodu obmacywał wyrób konkurencji bo "podobny silnik zastosowali"
Sorki za sarkazm :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ależ jest ssanie na ten obiektyw. To porównanie, to tak, jakby ktoś kto chce kupić najnowszy, jeszcze niedostępny model samochodu obmacywał wyrób konkurencji bo "podobny silnik zastosowali"
Sorki za sarkazm :)
Silnik konkurencji mocniejszy, więc porównanie z gazem wciśniętym do połowy :). Co nie zmienia faktu, że przy cenie rzędu 1200-1500zł byłoby o czym myśleć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Silnik konkurencji mocniejszy, więc porównanie z gazem wciśniętym do połowy :).
Z ust mi to wyjąłeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
przy cenie rzędu 1200-1500zł byłoby o czym myśleć.
Skąd ten pomysł? To szkło będzie droższe od 12/2...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Mam nadzieję, że nie o 1200-1500 zł. :)
---------- Post dodany o 09:02 ---------- Poprzedni post był o 08:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
To porównanie, to tak, jakby ktoś kto chce kupić najnowszy, jeszcze niedostępny model samochodu obmacywał wyrób konkurencji bo "podobny silnik zastosowali"
Takie porównanie ma pokazać (w miarę uczciwie) rozmycie przy kadrach typu "cała postać". A ssanie? No cóż ja bym chciał ten obiektyw wczoraj, ale z dwojga złego (brak anonsu i realna dostępność w "summer range") wolę poczekać ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Wiem, że teraz nierealny, ale może z czasem...
Wyjaśniam skąd: 85/1,8 Canona kosztuje ok. 1500zł i na cropie daje ekwiwalent 135/2,8, 75/1,8 da ekwiwalent 140/3,6. Ciemniej czyli powinno być sporo tańsze. Olek pewnie będzie solidny i świetny optycznie, ale szkła 85/1,8 też takie są. Trochę mniej solidny jest Sony 85/2,8, ekw. 128/4,2 i kosztuje 900zł. Olek kryje najmniejszą klatkę z tych szkieł. W ten sposób wyszło mi, że obrazek z niego jest wart 1000-1200zł po ustabilizowaniu się ceny. Z pewnością nie jest wart tyle, co 135/1,8 przymknięty do 3,5, a też boję się, że będzie pozycjonowany cenowo bliżej tego szkła.
-
75 x 2 to 150 a nie 140, a to już nie jest tak ciemno (w porównaniu do 135)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wiem, że teraz nierealny, ale może z czasem...Wyjaśniam skąd:
To szkło, tak jak 12/2 - jest srebrne. 12/2.0 ostatnio podrożało w B&H z $730 do $800 w związku niekorzystnym (dla nas) kursem japońskiej waluty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wyjaśniam skąd: 85/1,8 Canona kosztuje ok. 1500zł i na cropie daje ekwiwalent 135/2,8, 75/1,8 da ekwiwalent 140/3,6. Ciemniej czyli powinno być sporo tańsze. Olek pewnie będzie solidny i świetny optycznie, ale szkła 85/1,8 też takie są. Trochę mniej solidny jest Sony 85/2,8, ekw. 128/4,2 i kosztuje 900zł. Olek kryje najmniejszą klatkę z tych szkieł. W ten sposób wyszło mi, że obrazek z niego jest wart 1000-1200zł po ustabilizowaniu się ceny. Z pewnością nie jest wart tyle, co 135/1,8 przymknięty do 3,5, a też boję się, że będzie pozycjonowany cenowo bliżej tego szkła.
Co to znaczy "po ustabilizowaniu sie ceny"? Nie zauwazylem zeby szkla do m43 jakos specjalnie tanialy a to ze jest jakis "odpowiednik" nie oznacza ze Oly/Pana nagle stwierdza ze musza obnizyc cene. O ile dobrze pamietam to szklo z tematu ma jasnosc 1.8 a nie 3.6 - to ze DOF jest taki jak w 150/3.6 dla FF nie oznacza ze 75/1.8 jest jego ekwiwalentem. Tak na prawde jedynym powodem obnizenia ceny moze byc realna konkurencja ze strony niezaleznych producentow ale poki co jej nie widac
Sent from my iPad using Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wyjaśniam skąd: 85/1,8 Canona kosztuje ok. 1500zł i na cropie daje ekwiwalent 135/2,8, 75/1,8 da ekwiwalent 140/3,6. Ciemniej czyli powinno być sporo tańsze.
Nie. To bedzie 150mm jasne, nie f/3.6 tylko f/1.8. Kurna. Naucz sie. Nie bedzie ciemniej, swiatlo sie nie zmienia. Tylko odpowiednia GO jest taka jak dla 3.6. Jak rany.
T.
-
Będzie jasne 1,8 - i do tego (patrząc na wcześniejsze modele) ostre o pełnej dziury, czego o szkłach do FF powiedzieć nie można...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Nie. To bedzie 150mm jasne, nie f/3.6 tylko f/1.8. Kurna. Naucz sie. Nie bedzie ciemniej, swiatlo sie nie zmienia. Tylko odpowiednia GO jest taka jak dla 3.6.
Atmosfera robi się gęsta: więc to co powyżej ujmę tak: głębia ostrości jak dla 150/3.6, natomiast czasy dla szkła f/1.8. Powtórzę: chodziło mi o pokazanie rozmycia/GO dla kadrów "cała postać".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Nie. To bedzie 150mm jasne, nie f/3.6 tylko f/1.8. Kurna. Naucz sie. Nie bedzie ciemniej, swiatlo sie nie zmienia. Tylko odpowiednia GO jest taka jak dla 3.6. Jak rany.
T.
Oczywiście będzie ekwiwalent 150mm, moja pomyłka. Obrazek będzie jak dla f/3,6. O ekspozycji nie piszę, to załatwi automatyka :). Mnie nie interesuje "światło", tylko efekt na zdjęciu. Z jednym masz rację. Szkło pewnie będzie pozycjonowane jako 150/1,8. Jak się skończyło takie pozycjonowanie szkieł w dużym 4/3, to już wiadomo.
Czyli obrazkowo będzie ciagle bliżej 100/2 (160/3,2), ale ciągle ciemniejsze. 1200-1500zł byłoby ok? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
ten człowiek coś podobnego pisał o ZD50 na maxmodels, że jest za drogi i że Olek na mnie zarobił kasę i że Olek to i że Olek tamto i że w ogóle
-
Obstawiam cene raczej kolo 2000-2500 pln. Blizej do 2500.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Obstawiam cene raczej kolo 2000-2500 pln. Blizej do 2500.
Trzymam za słowo :mrgreen:
-
Ja raczej 2800 i 2400 za 60 makro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja raczej 2800 i 2400 za 60 makro
Mylicie się, będzie 2679,45 i 2412,18 :wink:
A tak swoją drogą, to czekam aż jakieś używane 12/2,0 się pojawią, takie maleństwo a cena zabija.