co to jest diamencik ? :) chodzi o AF w trybie small ?
Wersja do druku
co to jest diamencik ? :) chodzi o AF w trybie small ?
Ponawiam pytanie o przywrócenie poprzedniej wersji firmware, czy jest taka możliwość? Bo jestem niemal pewien, że problem z 14-54 (mam starą wersję) powstał po wgraniu najnowszego firmware. Wcześniej była błyskawica a teraz jest ****. Poza tym, jakoś nie zauważyłem by nowy soft poprawił celność CAF z 50-200, co miało nastąpić.
To jest bardzo dobre pytanie. Sądząc po ilości tych usterek to jest wada konstrukcyjna i zapewne producent sobie zdaje z tego sprawę. Są dwa pytania: - jak serwis się zachowa w przypadku takiej usterki po upływie gwarancji i czy te wymienione wyświetlacze są identyczne jak te montowane oryginalnie:?:
Popadłem przez Was w fobię przed brakiem celności AF ;)
Z wszystkimi szkłami ze stopki body (1.4), działa w miarę poprawnie ale jeśli tak głębiej się zastanowić to muszę przyznać, żę z 50 i 50-200 chyba faktycznie nie zawsze trafi ( nie pamiętam czy tak było wcześniej, chyba!! nie.
Zaś z 14-54 starym ok !! szybko i bez pudła!!
Z EC-14 jeszcze nie próbowałem bo mam go od niedawna a pucha w naprawie :/
Czekam na soft 1.5 i powrót puchy z serwisu :)
Pozdrawiam !!
Peter
.. IMHO pewnie tak.
Ja po naprawie pewnie bede sporadycznie wyginał ekranik (bo glownie chodzilo o zabezpieczenie przed porysaniem, malo korzystam z LV). Kupie sobie folie i bede mial ciagle LCD widoczny....
Pocieszajace jest to ze w serwisie nie rozbebesza (tak mi sie przynajmniej wydaje) calego body tylko cos zrobia z ekranikiem (lub wymienia na nowy). Bo nie chcialbym miec rozkladanej puchy na czesci ktora zowie sie puszka uszczelniana...
[QUOTE=dinx6;323846] że problem z 14-54 (mam starą wersję) powstał po wgraniu najnowszego firmware. Wcześniej była błyskawica a teraz jest ****. [QUOTE]
No właśnie, mam tak samo AF leci w FF. Jak jest podpięte pod E-510 jest OK
jak pod E-3 leci sobie za obiekt :evil:
Eddie ma rację.
Generalnie problemu nie było z pierwotną wersją oprogramowania. Było celnie i szybko. Po wgraniu bodajże 1.3 zaczęły się problemy. Następnie wgrałem 1.4 myśląc ze sytuacja się poprawi. Niestety problem trwa nadal.
Aparat najczęściej pudłuje na szerokim kącie (stara 14-54) przy pełnej dziurze. Ale to nie jest reguła bo przy przymkniętej dziurze i na innych ogniskowych też potrafi prestrzelić. Prawie wszystkie pudła to BF - ostrość leci na obiekt za postacią.
Wczoraj miałem sytuację w kościele gdzie robiłem zbliżenie księdzu i kilkakrotnie naciskałem spust migawki do połowy, bo widziałem że aparat trafia w tył (ołtarz). Ksiądz czyta ewangelię, a ja z uporem maniaka próbuję złapać ostrość. Dopiero kiedy skierowałem aparat na podłogę i wycelowałem w swojego buta, a potem ponownie w księdza ostrość trafiła. AF zachowywał się jakby się zawiesił. Kościół był dosyć ciemny i sytuacja powtórzyła się kilka razy, a aparat spudłował wielokrotnie. Byłem kilka tygodni temu w tym kościele ze świeżym E-3 (pierwotny soft) i nie miałem żadnego problemu. Wczoraj byłem mocno podirytowany, bo straciłem sporo ujęć. W efekcie E-3 poleciał do torby, a mszę prymicyjną dokończyłem E-330 :(
Tylko, że nie po to kupiłem E-3 żeby go nosić w torbie, a to już drugi raz z kolei kiedy imprezę kończę E-330.
Czy ktoś wie jak domowym sposobem wrzucić z powrotem pierwsza wersję oprogramowania ? Wolę stracić możliwość wyboru pola AF strzałkami na rzecz pewnego AF :)
A mnie się ostatnio często AF zawiesza z 14-54...pomaga czasem właczenie i wyłączenie korpusu bądz przeostzrenie w podobny sposób jak opisał kolega wyżej. Oprogramowanie to tez 1.4 (odkąd je wgrałem występuje ten problem--> raz tez powiesił mi się sam korpus)
Pozdrawiam;MicSzu.
Nie ma jak niespieszenie się z wgrywaniem nowych aktualizacji ja mam jeszcze w body 1.2:cool:
rzeczywisciem chlopaki. jakas zdrada w tym 1.4 :shock: wezta cos wymyslta :grin: w sobote na imprezie robilem zdjecia na lekkim "cyku" ale w niedziele bylem w pelnej formie a nasadzilem tyle nie ostrych zdjec, ze rece opadaja :???: co tu mozna by zaradzic? dopiero jutro bede mial czas zeby sobie potestowac zawodowo.
Też miałem nie wgrywac nowych softów ale ciekawośc.... no i stało się ''pierwszy stopień do powaznych problemów:(''
troche dziwna sprawa bo jak sobie ostrze po pokoju, roznymi punktami, zarowno spustem na body jak i na gripie wszystko wyglada cacy.
W pokoju też testowałem i było cacy :) Tylko dlaczego zawsze przestaje być cacy jak robię zdjęcia na ślubie :evil:
U mnie najwięcej pudłuje na szerokim kącie przy pełnej dziurze. A jeśli celuje w oddalony obiekt to jestem pewny że muszę ujęcie powtórzyć kilkakrotnie bo pierwsze na bank będzie nie trafione.
Zauważyłem ten problem po wgraniu firmware 1.3. Przy 1.4 sytuacja nie poprawia się.
Wsadziłem kij w mrowisko :)
Ale mimo wszystko się cieszę, że problem jest ogólny bo już myślałem, że tylko mój egzemplarz się popsuł ;)
Zastanawia mnie tylko fakt, że nikt tego wcześniej nie zauważył skoro IMHO problem istniał już od wersji 1.3. Miałem nadzieję, że 1.4 to poprawi.
Wierzę, że Olympus nie zignoruje problemu i szybko coś wymyśli, tym bardziej, że problem dotyczy puszki z półki PRO.
Radku - przybywaj :-P
Ja wcześniej też miewałem zwisy ale były one dość sporadyczne (inna sprawa, że rzadko używałem tej ogniskowej na której problem występuje najczęściej) i nie zwróciłem uwagi. Kilka razy zauważyłem też zwisy na innych szkłach. Teraz problem zaczyna mnie irytować a już najbardziej współczuję kolegom zarobkującym Olkowym flagowcem. Czy i kiedy możemy spodziewać się jakiejś interwencji ze strony Olympusa? Ewentualnie sposobu na przywrócenie starego firmware?
Swoją drogą, niezłe jaja. Oficjalna poprawka i taka wtopa. Whathefuck?
W tej chwili zależy mi ma powrocie do pierwotnego firmware do czasu następnej oficjalnej poprawki. Niech chłopaki podadzą receptę na jakiś domowy sposób o ile takowy istnieje. Byłoby to tymczasowe rozwiązanie, a między czasie czekamy na kolejną poprawkę.
Nie no ludzie bez przesady powinien Olympus zareagować na tę najwyraźniej wadę konstrukcyjną aparatu, a nie żeby użytkownik niemal pancernej puchy bał się odchylać ekran LCD w obawie przed tym że się rozpadnie.
Co do gwarancji i okresie pogwarancyjnym, uważam że jeśli LCD został wymieniony, to gwarancję producent powinien przedłużyć przynajmniej dla tego wymienionego LCD, o kolejne dwa lata.
I nie bać się dotykać ekranu! Wymieniać LCD do skutku. Jak będą się rozlatywać i serwis będzie wymieniał wciąż na ten sam typ ekranu, który ma tendencję do rozwarstwiania, to będziecie mieć wieczystą gwarancję.
Jaja jednym słowem i pomyśleć że chciałem wymienić swojego E-510 na E-3 ze wzgl. na lepszy wizjer :wink:
Ja problemów nie mam, ale z powodu tych opinii, część dyrekcji , (która przyjedzie do Zamościa niebawem) będzie miała niezły skręt niestety... Może dlatego Radek mi na priv nie odpisuje...
Skręt powinien się zacząć już, a nie przy okazji zlotu w Zamościu. Jak słusznie ktoś zauważył, są ludzie tutaj zarabiający tym aparatem, a jak go wyciągnąć, gdy sprawia problemy?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Za to ja po obejrzeniu tak dla odmiany zdjęć zrobionych córce manualnym Takumarem znów nabrałem wiary w siebie ;)
Irku, którą masz wersję firmware ?
No to chyba będe musiał przeprosić E-510 w sobote :oops:
Wyrobisz. E-3 ma najszybszy MF na świecie ;)
Wszystko by było fajnie, gdyby nie fakt, że za szkiełko manualne o dość szerokim kącie widzenia trzeba zdrowo zapłacić. Gdybym miał takie, pewnie nawet bym się pokusił o kilka strzałów, ceremonia jest wystarczająco długa. Nad robieniem portretówek pięćdziesiątką dopiero się zastanowię, ale póki co nie widzę sensu (poza przewagą MF nad AF) ;)
No, ale wątek nam zjeżdża na manowce. Dawać, narzekać na AF w E-3!
;)
ej a co pisza na forach te rozne amerykany jesli by zadac google cos w stylu "e-3 firmware 1.4 troubles autofocus"? obczajal ktos biegly w angielskim?