Może w wysokich górach. Himalaje, Kunlun, Karakorum, Tien-Szan... Azja :-)
Wersja do druku
Przy ważnych fotach zdejmuję- zawsze jest negatywny wpływ dodatkowego elem.(nawet najlepszej jakości) w układzie optycznym.
widzę, że ludzie podpisują pod zdjęciami ZD 9 -18mm SWD.
Co to jest za wersja z SWD bo nigdzie nie mogę jej znaleźć?
szkła może niema ale są użytkownicy :-).
Oprócz użytkowników tego enigmatycznego szkła na flickr.com, mamy jeszcze własnych
jeszcze refleksja praktyka - jakość fot z 9-18 bardziej można porównać do 14-54 i 12-60 niż do kitów przy czym 9-18 jest lepiej skorygowany , natomiast gdyby po dłuższej stronie zamist 18 było 22 (chociaż 21mm w połączeniu z długim kitem) zbędny mógłby się stać kit 14-42 lub 14-45.
Jedno szkło mniej do noszenia w torbie!
Też tak kiedyś mi się wydawało, że wycinanie UV nie ma znaczenia, ale nabrałem wątpliwości po przeczytaniu testu na Optycznych.
Praktycznie nigdy nie miałem okazji tego sprawdzić.
Z drugiej strony przy dobrym świetle będę używał polara, a przy gorszym dalekich widoków raczej nie ma, więc to UV chyba raczej nie zaszkodzi.
Jeszcze kwestia slim, czy nie slim? Czy budowa tego obiektywu wymaga wersji slim filtrów?
Miałem Zuiko 11-22 i tam wystarczył zwykły filtr.
Na pudełku 9-18 jest napisane SWD...
Filtr można brać gruby, zwykły i nie koniecznie UV. Ja mam np. skylight'a, który długo leżał w szufladzie po starym KM 28-135 :P
u mnie podobnie - choć tylko z 50/1,4 manualnym Zeissem od Contaxa-natomiast prawie nie zakładam, bardzo przyzwoitego, standartowego zooma z Panasa G1
Hmmm - w którym miejscu? Mam pod ręką nowy 9-18 z pudełkiem i nic takiego nie ma, chyba, że są dwie wersje pudełek ;-) albo sobie ktoś sam dopisze.
Co do filtra UV - nie jest on potrzebny ale z drugiej strony owo pogorszenie jakości jak dla mnie jest niezauważalne, chyba, że w jakiś testach laboratoryjnych albo specyficznych warunkach - pod światło, długie nocne naświetlanie - wówczas lepiej bez filtra. Zastosowanie UVki z ZD 9-18 może mieć uzasadnienie, bo obiektyw ma stosunkowo dużą przednią soczewkę, w dodatku "na wierzchu" nawet po założeniu osłony p. słonecznej, więc soczewka jest podatna na zarysowania.
Ja powiem tylko, że używałem intensywnie szklanych okularów przez 10 lat, rzucając nimi często na ziemię, depcząc po nich, siadając na nich itp. i nie miały ani jednej rysy. Były lekko zmatowione czyszczeniem, ale rys zero. Więc nie przesadzałbym z uważaniem na rysy, szkło nie tak prosto zarysować.
(z tego też powodu nigdy nie kupuję plastikowych szkieł do okularów, bo to strata pieniędzy, niszczą się bardzo szybko)
Szkło, jak szkło... ale te różne powłoki to chyba raczej delikatne są.
Może się mylę???
Pozdrówka!
To skąd tyle porysowanych obiektywów na Allegro?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Hiperfokalna nie ma tu nic do rzeczy. Odległość hiperfokalna jest związana z głębią ostrości, a nie z rozdzielczością (ostrością) obiektywu.
Obiektyw sprzedaje się tylko w kilku przypadkach:
a) jest to kit lub inna marna taniość
b) jest to zakurzona staroć
c) ktoś wpadł w kłopoty finansowe i potrzebuje kasy
d) ktoś zmienia system
e) obiekty jest w stanie nieco odbiegającym od ideału
Dobrych, drogich, niezajechanych używek jest niewiele, bo kto by chciał chciał się takich szkieł pozbywać.
Myślę, że wiele osób używa filtra ochronnego z myślą o przyszłej sprzedaży. Przynajmniej ja bardzo dbam o obiektyw za półtora klocka bo widzę, że za rok czy dwa przy przesiadce na 7-14 lub inny system będę mógł go sprzedać za tyle ile kupiłem(jeśli będzie w b.db. stanie.)
Przy kitach żadnych ufałek nie mam, bo i tak są niewiele warte, a sprzedawać raczej nie zamierzam bo wystarczają mi aż nadto.
Pomyłka, nie na pudełku a w instrukcji. Chyba błąd w druku.
f) kupił obiektyw na konkretną robotę/wyjazd
Ja tak właśnie robię. Kupuję nowy obiektyw 9-18 na konkretny wyjazd, mam zamiar o niego bardzo dbać i sprzedać z niewielką stratą za 2 miesiące, a jakby strata miała być za duża to poczekam do wakacji.
Zresztą jaka strata, w każdym wypadku zyskam ładne zdjęcia ;)
Docelowo marzy mi się system m4/3, ale czekam na więcej szkieł i body z odchylanym lcd.
Mam ten obiektyw i ciężko się go wkręca w aparat. Musze użyć siły. Czy to normalne i z czasem sie wyrobi?
Potwierdzam że ciężko i potwierdzam że się wyrobi.
Na początku też się zastanawiałem, ale potem dość często mieszałem obiektywami i teraz jest spoko.
Witam
Mam pytanie do osob ktore kupily to szkielko w oficjalnej polskiej dystrybucji: czy mieliscie w zestawie oslone przeciwsloneczna?
Pytam bo mnie watpliwosci ogarnely... Obiektyw juz jedzie, a na stronach sprzedawcy (i wlasciwie wszystkich innych sklepow w Sieci) nie ma ani slowa o oslonie. Natomiast wydawalo mi sie ze Olek raczej zawsze daje oslone w komplecie i w Olypedii tez oslona jest wymieniona jako element zestawu...
Mam nadzieje ze choc cashback bedzie :-)
pozdr.
JBr.
jest osłona, jest
Ja dostałem z osłoną- myślę , że nie ma stresu-
to świetne szkiełko, gratuluję zakupu i życzę świetnych fot!
Dzieki Wam za odpowiedz. Pocieszyliscie mnie - w razie czego bede sie klocic ze sprzedawca :-)
Swoja droga ciekawe dlaczego chyba w zadnym z najpopularniejszych netowych sklepow foto nie pisza w opisie o oslonie. Na dodatek chyba nigdzie tez nie ma zdjecia tego obiektywu z oslona...
pozdr.
JBr.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
autopoprawka:
na e-cyfrowych w specyfikacji jest wymieniona oslana. :-)
pozdr.
JBr.
Tak na marginesie: kod produktu z pudełka w ramach promocji, który się wysyła - trzeba go wyciąć, czy wystarczy zrobić ksero?
Musisz go wyciąć i wysłać oryginał, zgodnie z regulaminem promocji:
Cytat:
...oryginalny kod kreskowy produktu z opakowania obiektywu...
Dzięki. Czyli nożyczki pójdą w ruch. Biedne pudełko. :)
a ja poczekam aż się promocje skończą. Sprzedawcy poszaleli i ONI chcą zgarnąć to co daje Olympus
To prawda, ze w ostatnich tygodniach ceny szkiel szaleja (szczegolnie 14-54II - a przeciez tu nie ma cashbacku!). Ale na szczescie jak sie poszuka to mozna jeszcze znalezc niektore obiektywy w "nieprzegietych" cenach. Ja zamowilem wczoraj wieczorem 9-18 w fotobasi za 1648 + przesylka (bylo pozno, wiec nie moglem telefonicznie potwierdzic dostepnosci). Nie ukrywam, ze bylem troche w szoku (in plus) jak dzis wczesnie rano przyszedl mail, ze przesylka nadana! Mam tylko nadzieje, ze rzeczywiscie zostala nadana :-)
Acha - i nawet odpowiedzieli na mailowe pytanie o oslone - podobno jest.
pozdr.
JBr.