A w jaki sposob ostrzy C i N w LV? Bo z tego, co pamietam, to Oly oferuje chyba 3 rozne sposoby i "problem" jest w 1-2 [nie dam glowy, musialabym sprawdzic]
Wersja do druku
Nie bardzo rozumiem o co pytasz :(
Od strony technicznej nie potrafię Ci wyjaśnić jak ostrzy C i N w LV - na pewno jest to detekcja kontrastu, od strony użytkownika wygląda to tak że patrzymy na LCD, korpus kręci obiektywem i w momencie wykrycia maksimum kontrastu kończy ustawiania ostrości.
Mnie natomiast - z czystej ciekawości - interesuje od strony technicznej na czym polega problem w Olympusie. Czemu praca w LV z detekcją kontrastu zależy od obiektywu, kiedy teoretycznie IMHO powinna zależeć tylko od body.
Czyli jednym wystarczy aktualizacja firmware, a inne trzeba przeprojektować? Ciekawe kiedy aktualizacja dla 12-60 (w końcu jest nowszy niż nowe kity z niższej półki)? Skoro ma być sprzedawany w kicie z E-30, głupio by było gdyby nie wykorzystywał jego możliwości. A może zaprojektowany z myślą o kontrastowym AF 14-54II będzie działał lepiej niż 12-60 z nowym firmware?
NIkt nie wie na 100%, bo producenci się nie przyznają. Sądząc jednak po szybkości jaką ponoć oferuje G1, coś w tym jest.
Widziałem różne wyjaśnienia, ale były na tyle skomplikowane, że nie chce mi się ich przytaczać, no i z pamięci miałbym z tym problem. Najbardziej prawdopodobne wyjaśniało, że fazowe AF robi ruch "skocz w daną pozycję", a kontrastowe musi robić ruch "przesuń się dokładnie o tyle".
W dużym skrócie.
Z detektora fazy otrzymujemy sygnał o polaryzacji zgodnej z błędem ostrości więc od razu wiemy czy jesteśmy przed, dokładnie w punkcie czy za. Sygnał jest również proporcjonalny do błędu ostrości.
Z detektora kontrastu otrzymujemy sygnał proporcjonalny do kontrastu. Nie posiadamy informacji
w którą stronę i o ile przesuwać soczewki więc musimy przeszukać zakres fokusa a następnie wrócić do miejsca gdzie był najwyższy sygnał z detektora kontrastu.
Aby powrót był możliwy musimy znać pozycję soczewek.
Dzięki Ci dobry Człowieku :-)
Chyba zaczynam łapać
Proszę o poprawienie jeśli dalej tkwię niewiedzy:
Przy ustawianiu ostrości metodą detekcji fazy, układ przy pomocy triangulacji mierzy dokładnie fizyczną odległość do obiektu.
W tym przypadku, jeśli chodzi o komunikację pomiędzy body a obiektywem wystarczy jeśli obiektyw jest w stanie wykonać polecenie: ustaw ostrość na odległość X m. Informacja w drugą stronę nie jest potrzebna.
W przypadku ustawiania ostrości metodą detekcji kontrastu kluczowa jest informacja zwrotna o stanie obiektywu w danym momencie. Układ bada kontrast na pewnym zakresie, a potem błyskawicznie wraca do miejsca w którym był on największy.
czemu , niektórzy maja talent do cyferek inni do literek a jeszcze inni do obrazków... wszystko gra
...wszystkiego mieć nie można... Chyba, że się jest geniuszem.
Detekcja fazowa - z detektora otrzymujemy sygnał , którego polaryzacja mówi w którą stronę należy obracać silnikiem a amplituda z jaką prędkością (jak daleko jesteśmy od p.o.) .W miarę zbliżania się do poprawnego fokusa sygnał z detektora fazy maleje (silnik zwalnia) i przyjmuje wartość równą zeru (silnik zatrzymuję się) gdy ostrość jest poprawna.
Jest to moment zakończenia ustawiania ostrości. Do detekcji fazy nie jest potrzebny żaden sygnał zwrotny z obiektywu. Wszystkie informacje otrzymujemy z detektora fazy.
Detekcję kontrastu zrozumiałeś poprawnie.
Dodam że z detekcją kontrastu mogą pracować obiektywy bez kontroli położenia soczewek lecz jest ona nieefektywna (powolna ) gdyż opiera się na metodzie kolejnych przybliżeń.
Aby wyposażyć obiektyw w mechanizm kontroli położenia soczewek nie zawsze wystarczy zmiana oprogramowania.
I bardzo dobrze że jest ktoś wstanie odpowiedzieć szczegółowo na pewne pytania.
Poźniej jak ktoś bedzię szukał odpowiedzi dot. AF w LV to ciach odp. gotowa w powyższym watku :-)
pozdr.
OMG :)
Nie no, ja podziwiam i z przyjemnością przeczytam i podziękuję [rep! + :)]
Aczkolwiek mi chodziło tylko o to, że O. ma detekcję fazy, d. kontrastu i tryb hybrydowy jak to już Grizz napisał, 3 "tryby"/"typy". A C/N/etc raczej aż tylu nie mają i tyle :)
Też miałem problem z wykorzystaniem tej "nowej" funkcji. Kiedy będąc na Warsztatach zadałem podobne pytanie pracownikowi "O" usłyszałem w odpowiedzi, że cyt. "właśnie ukazał się nowy firmware do obiektywu Sigmy". Ja na to, że mówimy o obiektywie ZD 14-54. I zapadła taka dłuuuga niezręczna cisza... Co nie?
A tu proszę. Jest ktoś na naszym forum kto potrafi to zwięźle wyjaśnić :grin:
Dzięki Dadu :mrgreen:
Cieszę się że mogłem być pomocny.
Aby wiedza na temat AF z detekcją kontrastu była pełniejsza dodam że na szybkość pracy ma duży wpływ sama matryca.
Szyki AF z d.k. wymaga dużej częstotliwości próbek co z kolei wymaga wysokiego ISO. Wysokie ISO to szum który jest sygnałem silnie zakłócającym pracę detektora kontrastu.
Skutkiem tego AF z d.k. wymaga więcej światła niż AF z d.f.
Do wad AF z d.k. zaliczyć trzeba wrażliwość na drgania obrazu , które silnie spowalniają działanie AF a czasem uniemożliwia pracę. Poruszenie obrazu dla detektora kontrastu oznacza spadek kontrast.
Lekarstwem na drgania korpusu jest statyw lub IS.
Czym powolniejszy AF tym wrażliwszy na drgania obrazu.
Łał... dadu ...szacuneczek i oby tak dalej....
Pozdrowionka :)
Najważniejszy wniosek z tego jest taki, że choćby nie wiadomo jak szybki procesor włożyć do aparatu z detekcją kontrastu to i tak będzie on wolniej ostrzyć od korpusu wyposażonego w detekcję fazy...
Zatem AF działający na zasadzie detekcji kontrastu ma szanse przyjąć się w aparatach udających kompakty, natomiast obecne rozwiązanie autofocusa stosowane w lustrzankach jest niezagrożone wszędzie tam, gdzie liczy się szybkość (reportaż, sport, przyroda).
Przez aparaty udające kompakty rozumiem najtańsze lustrzanki umizgujące się do dotychczasowych nabywców kompaktów funkcjami typu LV, rozpoznawanie twarzy i co tam jeszcze marketing uzna za ważne (aż boję się pomyśleć i wymienić ;) )
Zdaje się, że OClubowicze z Wrocka mogą mieć możliwość "postrzelania" z nowego szkiełka (ZD 14 - 54 II) w najbliższy łykend. W ramach Olympus Family Tour urzęduję w galerii Magnolia Park, od piątku do niedzieli (21. - 23. 11) w godzinach 10:00 - 20:00. Jeżeli mi nikt nie "wyrwie" w ostatniej chwili (a jeśli tak się stanie, to we czwartek dopiszę do tego postu informację), to będę miał go ze sobą.
Pozdrawiam
Jack
Nieładnie, że Olympus pominął Poznań ;)
E-30 trzeba będzie do Berlina pojechać pomacać?