Ramzes,nie znam się na zdjęciach ślubnych ale bardzo proszę ...wstawiaj lepiej industrial.;)
Wersja do druku
Industriale w sumie ciekawe ale brak mi tu trochę pomysłu na ciekawe kadry. Może warto tam wrócić za jakiś czas...
Wrócę, tylko zdrówka zanabędę troszkę i pogoda sie w końcu u nas wyklaruje. Jest tam tyle jeszcze rzeczy do obejrzenia.
Dziękuje za opinię !
Byłem i wróciłem, a co złapałem, tu umieściłem:
32.
Załącznik 14462
33.
Załącznik 14464
34.
Załącznik 14465
35.
Załącznik 14466
36.
Załącznik 14467
C.D.N...
Fajna ta ostatnia wrzutka. Najbardziej chyba ostatnie - martwa natura z krzesłem. Pierwsze - korek - też.
Trochę bardziej pokombinowałabym z kadrem, i może kontrastami... Bo mam wrażenie, że z tego czajnika można wyciągnać więcej, teraz jest tylko ciasno skadrowany - ot... czajnik. A fajny jest bardzo (widzę go w mojej kuchni ;))
Fajne miejsce, dobra seria. Choć kadrowo mogło być lepiej.
Może taki czajniczek ?
Dzięki za opnię, mam jeszcze trochę kadrów, wrzucę tu później.
Popracuję tylko faktycznie nad kontrastem. Zdjecia robiłem na szybko, na notebooku, a on troche fałszuje kontrast (pokazuje wiekszy niż jest w rzeczywistości) Teraz widze na zew. monitorze ze jednak jest dosc płasko.
Wykrecik - Twoja wersja sie mi podoba. Dzięki za sugestię.
Dorzucę jeszcze dwa.
37. Porcelana
Załącznik 14471
38. Piwnica
Załącznik 14472
Fajna seria, normalnie "komuno wróć!" ;)
ostatnie najlepsiejsze.
Ostatnia seria bardzo fajna. Kadr, perspektywa - bardzo mi się podoba, jedynie co to mało kontrastu, ale o tym już była mowa :).
jako ze fotografia wymaga poświeceń :wink: specjalnie dla e-510 połozyłem sie w badylach, chaszczach i kij wie jeszcze jakim mrowisku by zrobić tą fotkę. :mrgreen:
39.
Załącznik 14479
Reszta fotek później...
No to żeś mnie panie dowartościował... ;) Dzięki za poświęcenie ! :)
Myślę,że warto było,sam widzisz - zupełnie inna jakośc !
Ramzesie,co tu dużo gadac,foty robisz coraz lepsiejsze,jakieś ciekawsze i już nie całkiem przypadkowe.
Ta ostatnia seria jest ciekawa,myślę,że sporo z tego materiału można by jeszcze wycisnąc,poprawiając ciut kompozycję i wywołanie.
Tak mi się wydaje,że trochę światło na tych zdjęciach jest za dosłowne,przydałoby się takie,które przywróciło by do życia,te dawno umarłe przedmioty.
Popracuj nad światłem i cieniem a zobaczysz jakie wrażenie można uzyskac,stosując właściwy światłocień przy tego typie fotografii.
Jednym słowem - jest naprawdę lepiej i ciekawiej,ciut odrobinę więcej poświęcenia i będzie super. ;)
pozdro
Kwadrat to mam - 2 strony wczesniej :-P
W galerii tez kwadrat. Zaraz były komentarze jak ja to wydrukuje :lol:
Dałem tu teraz piekne 4/3 - to znów że kwadrat :mrgreen:
ide po piwo. Na trzeźwo jestescie nie do przyjęcia ! :mrgreen:
No to macie jeszcze jedno za karę :)
40.
Załącznik 14489
Gdybym miał się kierowac zasadą - zdjęcia dla wszystkich,to nigdy nie odważyłbym sie publikowac swoich fot.
Nie ma takiej możliwości aby wszystkim dogodzic;zrobic coś uniwersalnego.Zawsze będzie tak,że jedni coś będą umieli dostrzec w zdjęciu a inni nic,no może czasem przechylony o 1/10 stopnia horyzont albo brak idealnej ostrości na jednym oku na przykład.
Mówię tu też o sobie - wiele zdjęc,które tu są oceniane wysoko i zdobywają tytuły,do mnie nie docierają i nic na to nie poradzę,z kolei to co dla jednych jest gniotem dla mnie nie koniecznie.Fakt,to nie jest oczywiście żadna reguła ale zdarzające się czasem wyjątki.Takie z nas już dziwne stwory są.
Tak więc nie przejmuj się za bardzo każdym komentarzem a z pewnością wyjdzie to na dobre Twojej wątrobie. ;) :)
Gdybyś wrzucił słup do Galerii - to masz u mnie 5,więc moją ocenę i komentarz już znasz.
PS: nie nawiązuję tu oczywiście do kolegi helmutha,z którym w kwestii kadrowania się zgadzam,chociaż wersja autorska jest również świetna.
To co pisałem wcześniej i znowu powtórzę : za mało kontrastu,boisz się suwaczków ? ;)
Trzeba próbowac;krzywe,poziomy,jasnośc,gamma,użyc białego lub czarnego pędzla,nożyce - to nie gryzące narzędzia,ba nawet pożytecznie przyjazne. :D
Tu moja próbka,tak na szybciora,zrobiona w FS.Czas wywołania - 37 sekund.Można dłużej oczywiście i lepszym narzędziem. ;) :)
Wieża w galerii.
no Twoje takie troche wyczesane :)
nie no, suwaków sie nie boje, ale w programie graficznym mam wrazenie ze juz przeginam, a tu jak widzę ciągle mało :)
No to sie poprawię :)
41.
Załącznik 14491
bardzo mi się podobają takie fotografie. mimo, że głównie jakoś interesują mnie porterty to te ostatnie prace przyciągnęły moją uwagę. : ) :eek:
No,panie kolego,sosenka to już coś.
Uważam,że to ostatnie i słup W.N.,to najlepszy Twój dorobek artystyczny w tym wątku,rzecz jasna na mój gust.Od początku wierzyłem w Twój ukryty talent. ;)
Dodam tylko,że bardzo podoba mi się oprócz klimatu,kompozycja sosenki,jedyne co mógłbym poprawic,to szyna kierująca do motywu - trochę pomajstrował bym przy niej pędzlem albo delikatny 'dodżing' zastosował.Gra ona tu niebagatelną rolę...
Na oceny słupa w Galerii pewnie się doczekasz,podobnie jak na opuszczoną łazienkę,pamiętasz ?
Jak powiedziałem - słup u mnie na 5,w Galerii już jest więc nie oceniam.Taki zwyczaj,co by autorom nie było za dobrze. :D
Aha,dzięki,że coś potrafiłeś dostrzec.;)
Mam jeszcze kilka kadrów w zanadrzu :)
łazienka - umywalki ?
co znaczy dodżing ?
Sosna - ma może cos takiego miałes na mysli z szyną ?
Załącznik 14496
Tak - umywalki.;)
Dodżing,tak to nazwałem - inaczej - dodging,czyli manipulowanie w obrazie,za pomocą tegoż narzędzia celem zmiany ekspozycji nie na całym kadrze ale lokalnie,na jego wybranej części - tu miałem na myśli szynę.
Przeciwieństwem dodging'u jest burning.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No właśnie !
Świetne foty i bardzo pięknie się w B&W prezentują.
jestem skrzywiony. ostatnia fotka swietny materiał do obróbki. :)
42. buty..
Załącznik 14497
eksperymenty bym widział. spróbował wyczarowac jakiś inny świat, moze coś a'la staroć. Wszczepić też można coś od siebie. coś żeby grozy nadać :)
ps. buty rewelka.
Bardzo interesująca seria. "Buty" świetne.
Nie bardzo podoba mi się określenie tej serii. To są zdjęcia upadłego zakładu. Co to ma wspólnego z postkomuną? Komunizm w Polsce skończył się, jak ogłosiła p. Szczepkowska w TVP, 20 lat temu. Ten zakład upadł chyba sporo później. Nie mieszałbym polityki z fotografią ;)
Zakład zakończył działalność w październiku 1998 roku.
43. gdzieś w stołówce...
Załącznik 14504
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Określenie faktycznie niezbyt szczęśliwe. Dlatego pozwoliłem sobie na poprawkę w poprzedni wpisie.
Oczywiście nie miałem nic złego na myśli, po prostu klimat zdjęć akurat u mnie przywołał takie skojarzenie. Jeśli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam.
"Buty" kapitalne.
Buty- ciekawe- inne:)
Ja się dlatego obruszam na nadużywanie tego określenia, bo jako urodzony za Bieruta też mogę być określony jako "postkomuna" a to mi wybitnie nie odpowiada :wink: Wolałbym, żeby to określenie funkcjonowało jedynie w sferze poglądów politycznych a nie przy określaniu wieku :)
Swoją drogą, że jeszcze nie rozkradli tego co zostało :roll: