Tam gdzie ustawiasz w jaki sposób lampa ma błyskać (auto/redukcja cz.o./wyłączona itp).
Wersja do druku
Tam gdzie ustawiasz w jaki sposób lampa ma błyskać (auto/redukcja cz.o./wyłączona itp).
Przykro mi żadne zabiegi nie pomogły.
Powiem więcej pojechałem z lampą do NSącza i w Media Market poprosiłem sprzedawcę na stoisku foto i założyliśmy lampę na Olka E520 i tam też nie wyzwalała błysku w pozycji TTL. Natomiast w pozycji auto działała.
Jest jeszcze jeden problem, wyszedłem z aparatem przed dom i tu na oświetlonym tarasie zrobiłem kilka zdjęć i wydaje mi się że lampa nie oświetla tak jak powinna, foty są zbyt ciemne, ale może mi się to tylko wydaje.
Pozdrawiam
Acha, a może ta lampa nie wspłpracuje z E520 i E30, z E510 działała ale będę to mógł sprawdzić dopiero 1 maja.
Jeżeli z E510 działała to z E520 i następnymi też powinna.
z 520 działa. zrób jeszcze tak..
ustaw tryb auto, idź w ciemne miejsce i zrób zdjęcie, jeśli to nie pomoże przywróć ustawienia fabryczne (Menu->Reset) i spróbuj jeszcze raz.
Działa tylko w trybie autu, z E30 i w Media Market z E520. Poprzednio miałem E510 i tu działała w obu trybach, auto i TTL. E510 dałem synowi i dopiero będę mógł sprawdzić 1 maja.
Podjąłem decyzję jadę w poniedziałek do Foto Tip tam gdzie ją kupiłem w Mogilanach koło Krakowa. Rozmawiłem z nimi mają swój serwis, jeżeli da się naprawić to serwisant powiedział że naprawi, jak nie to ją sprzedam bo przecież działa w trybie auto i może komuś się przyda.
chodziło mi o tryb auto w aparacie. Lampę próbuj na różnych ustawieniach.
Też tam kupowałem, mam e520, lampa działa we wszystkich trybach.
Rozumię, w żadnym trybie aparatu, lampa ustawiona na TTL przy różnych ustawieniach nie błyska, natomiast lampa ustawiona na auto działa w każdym ustawieniu aparatu. Tak samo współpracuje z E520, sprawdziłem w Media Markt w Nowym Sączu. Jadę w poniedziałek do Krakowa i zobaczymy co będzie z nową lampą założoną na aparat. Wtedy się okaże czy lampa jest uszkodzona czy też aparat ma feler i nie współpracuje z lampą. Pozdrawiam.
Jak długo masz lampę i ile zdjęć zrobiłeś nią ?
Witam
Mam pytanie dotyczące Tumax 386AFZ. Dwa dni temu otrzymałem go od Fotozakupy.pl i prawdę mówiąc mam trochę mieszane uczucia. Doświadczenie w posługiwaniu się lampami zewnętrznymi mam niewielkie, więc stąd pytanie. Czy nierównomierne oświetlenie przy pracy bez dyfuzora to normalne dla tych lamp, czy też mam wadliwy egzemplarz?
Dołączyłem zdjęcie wykonane na wprost, w ścianę przy ISO 100, odległość do ściany ok 3m, obiektyw kit 14-42.
A przy jakiej ogniskowej robiłeś te zdjęcie? Ogniskowa obiektywu musi być równa/większa od ogniskowej ustawionej na lampie. Ponieważ minimalna ogniskowa dla tego Tumaxa jest równa 24 mm dla zakresy 14-24 mm musisz używać dyfuzora.
A to zależy czy ta ogniskowa jest podawana dla FF czy po cropie ;) W instrukcji lampy powinno pisać.
Zdjęcie zostało wykonane przy ogniskowej 14mm. ale tu pojawia się pytanie podane przez Muszyk-a, a które trochę rozwinę.
Gdy zmienię ogniskową na ok. 18mm lampa pokazuje już zoom 35mm, a przy ogniskowej 25, lampa pokazuje 50mm. Sugerowałoby to, że lampa uwzględnia mnożnik dla obiektywu, a jeśli tak, to 14x2=28.
Zgadzam się z Nemo5576, że użycie dyfuzora zmniejszy ten efekt. Zależało mi na zweryfikowaniu, czy inne egzemplarze tej lampy zachowują się podobnie.
Dzemski - przeglądałem Twoje posty. Niestety kilku zdjęć, zawierających ujęcia w podobnych do mojego ustawieniach, z jakiś powodów moja przeglądarka nie chce wyświetlić.
Witam .Tym razem ja odnowię temat .Od nie dawna posiadam lampę błyskową Tumax -DSL883AFZ-OP do mojego E-410 .Z lampą jest taki problem (albo ze mną) ,że kiedy zostaje umieszczona na sankach i włączona do pracy pokazuje gotowość w postaci czerwonej lampki .Sam aparat też niby widzi lampę bo zmniejsza możliwości opcji w TRYBIE FLESZA .Ustawiając aparat w trybie M czy jakim kol wiek innym lampa nie wyzwala flesza ,wyzwala go jedynie po przez przyciśnięcie przycisku TEST tylko i wyłącznie w tedy .Przejrzałam wątek od początku było kilka problemów zbliżonych do mojego aczkolwiek ja nadal nie mogę dojść z moją lampą do ładu .Proszę o pomoc .
może masz włączony tryb slave ("S") na lampie?
Możesz przemyć styki w lampie (np spirytusem). Moze baterie są bliskie wyczerpaniu - jest za mała moc - i aparatowi to nie wystarcza?
Przywróciłam już nawet fabryczne funkcje i nadal nic :(
Martwi mnie to .
Skoro uwazasz, ze nie ma juz co zmieniac w ustawieniach, to zanim odwiedzisz serwis sprawdz sprzetowo inne kombinacje (jesli to oczywiscie mozliwe):
1. Twoja lampa + inna puszka
2. inna lampa + Twoja puszka
Powodzenia :-)
Koledzy radzili Ci już przeczyszczenie styków, ale sprawdź jeszcze czy któryś styk nie wpadł. Wyciągnij / wydłub :) i sprawdź