Tutaj? ;)
najlepiej cały obrazek w pełnej rozdzielczości, albo jeden cały kadr i crop na strategiczne miejsce.
Wersja do druku
Tutaj? ;)
najlepiej cały obrazek w pełnej rozdzielczości, albo jeden cały kadr i crop na strategiczne miejsce.
Fotki mam oto i one? Z serwisem załatwione (od razu wiedzieli o co biega), ponoś mają takie zgłoszenia od półtora miesiąca, kurier UPS umowiony Czas start.
PS. Mam jeszcze fotki z bateryjkami tam to dopiero wyłazi. w test3 ostrość ustawiałem na bateryjkę najbliższą pudełka. Przysłonę wybrałem nie najmniejszą, z nadzieją żeby wogóle jakoś wyszło.
I test4 foto wg zasad.
Zobaczymy co będzie po serwisie, marwię się i jestem rozgoryczony, tyle nadzieii, radości i taka wtopa. Japońska jakość nade in China szlag...........
Paczka wyszła do Olympus Polska o 12 00, czekam na efekt który zamieszczę.
Popieram w całej rozciągłości Takaszi - wychodzi że u mnie jest to samo.Zrobiłem testy z kartką - zgroza jakie przekłamania.
W menu serwisowym dla ZD 14-42 u mnie jest :
...............................
Page 1
B : 1000
U : 1300 0001
1310 0000
C : 1000
A : 0000
L : 1003 1200 obiektyw ? (dla 40-150 mam tu 1022 1200 )
----
F : ----
M : 1000 0000
................................
Jeżeli L to obiektyw a poniższe kody są poprawne :
L – lens code
1000 = ZD 11-22mm and Sigma 18-50mm
1002 = ZD 14-45mm
1003 = ZD 7-14mm
1004 = Sigma 55-200mm
1007 = ZD 150mm
1008 = ZD 50mm and 300mm
1100 = ZD 14-54mm, 50-200mm and EC-14 (by itself)
1101 = ZD 40-150mm
F – flash code
1003 = FL-36
1005 = FL-50
To by oznaczało że przy podpiętym ZD 14 - 42 body widzi ZD 7-14mm
- kodu 1022 nie znalazłem
Może ktoś sprawdzi jak to jest w waszych olkach.
Wygląda na jakiś knot w oprogramowaniu i musi być tego sporo sprzętu - ludzie nie zdają sobie sprawy że mają bubla.
Tydzień stresu i masę niepotrzebnie zrobionych fotek co na to OLYMPUS ?????
To jak widzę jest tak:
podpinam:
14-42 zwraca kod L=1003 1200
14-54 zwraca L= 1100 1000
40-150 zwraca L= 1022 1200
podpinam lampę zwraca F = 1005
Czy te kody to nie sa czasem wersją firmwaru obiektywu?
Kody obiektywów (przynajmniej te zapisane w JPG czy ORF'ach) to szesć bajtów:
- pierwszy bajt: kod producenta
0 Olympus
1 Sigma
2 Leica
- trzeci (i czwarty) bajt: kod obiektywu
np:
0,0,1,0,0,0 - ZD 50mm
0,0,5,0,0,0 - ZD 14-54mm
2,0,1,0,0,0 - Leica 14-50 F2.8-3.5
Z tego co udało się nam wymacać to mamy obiektywy których nie ma? Ciekawe co Panowie z Olympusa na to. Może to niezrozumienie przez nas tematu. Może 7-14 ma soft z 14-42 tyko adoptowany do tegoż obiektywu, może odwrotnie. Może 1022 to kod obiektywu uniwersalnego nie zawartego w kompilacji sofu body. Coś za dużo tych może. A może ktoś walcząc o cenę i przebicie się ponad konkurencje do fajnego body dał takie obiektywy jakie dał. Z myślą, że ci bardziej zaawansowani i zasobniejsi przejdą na lepsze szkło? Tylko zaufania klienta tak się nie zdobywa, przynajmniej mojego. Cała nadzieja, że reputację Olympusa uratuje Serwis-Olympus Polska.
włączając wysosttrzanie na +2 mam mam do bólu przeostrzone zdjęcia...
pieknie ostrzy nawet z kitem
????
Może to niezrozumienie przez was tematu.
dane z mojego E-300 i 14-45 i 40-150
U: 1303 to jest na 100% nr firmwaru korpusu
L: 1101 (dla 40-150) i 1002 (dla 14-45) to jest na 100% nr firmwaru obiektywu.
To samo można odczytać w wersji skróconej z menu aparatu czyli:
body: 1.3
lens: 1.0 (dla 14-45) lub 1.1 (dla 40-150)
Te same liczby możnma odczytać z EXIF z ORFa lub JPGa.
BodyFirmwareVersion (tag=260) = 4867 (czyli szesnastkowo 1303)
LensFirmwareVersion (tag=516) = 4353 (czyli szesnastkowo 1101)
Takaszi, mam dokładnie tak samo przy 14-42 na tablicy. Potem radykalnie sie poprawia juz przy 18 mm. W 70-300 jest to plynne od mocnego FF przy 70 do akceptowalnego przy 300.
Co do danych z serwisowego menu :
dla 14-42 (1.1) i E510 1.3
B:1000
U:1300 0001
1310 0000
C:1000
A:0000
L:1105 1220
F -------
M 1000 0000
dla 70-300 wszystko tak samo
poza
L:1100 1310
Znalazlem stronke na necie z jakimis patentami Olympusa. Nie znam za dobrze angielskiego ale jest tam o numeracji podobnej do tej z menu serwisowego.
http://www.freepatentsonline.com/y2008/0024868.html
Na razie nie wysylam do serwisu. Skoro mają duzo pracy jakos sie przemecze i poczekam na FW1.4.
Witam.
Na razie i tak nic zrobić nie mogę poza czekaniem.
Obiektyw wróci to pstryknę test i zamieszczę, mam cichą nadzieję, że serwis załatwi temat.
A jak będzie to się przekonamy. Ciekawe czy niemożność naprawy problemu jest podstawą do wymiany obiektywu na nowy lub za dopłatą na inny. Tego szkoda by było ze względu na brak aberacji.
Pozdrawiam.
Zrobiłem przed chwilą test na karcie, żeby sprawdzić odległość jaką mierzy AF (510).
Powtórzyłem go 3-krotnie.
Wyszło mi, że przy 2 m (od centrum karty na FF/BF do gwintu na statyw i na tej samej wysokości ) exif dla 70-300 pokazuje ok. 2,08 przy 70 mm i 2,03 przy 300 mm.
Dziwne zwłaszcza że mam FF a nie BF.
I jeszcze jeden test dodatkowo z MF w trybie LifeView gdzie starałem się ustawić ostrość ręcznie na ekranie 7x.
Wychodzi na to, że na 70 mm oszukuje 8 cm i potem w miarę zoomowania oszustwo zmniejsza sie do 3 cm. Ciekawe ze przy tych 3 cm wg exifa nie ma juz FF. W praktyce tam gdzie exif pokazuje 208 cm jest 200 cm a zdjęcie robi na 194 cm. A jak exif pokazuje 203 to zdjęcie wychodzi prawie w punkt (199,8).
Ponizej porownanie 2 fotek jedna z AF druga manualna w trybie LV.
----------------AF-----------MF
Exif:----------207 cm-------217 cm
odleglosc: ----200 cm-------200 cm
wyni ok.:-----196 cm--------200 cm
AF:
http://puchan.republika.pl/AF-wizjer.jpg
MF:
http://puchan.republika.pl/MF-LifeView.jpg
Exify:
http://puchan.republika.pl/exif01.jpg
Aneks do testów.
Test na 6.5 m przy podobnym oświetleniu wykazał coś odwrotnego. Tzn. FF dalej był ale exify pokazywały tym razem mniej niż te 6.5 m i pokrywały się z rezultatem na zdjęciu.
Czyli odległość 6.5, exif 5,8 rezultat na fotce FF na ok. 5.8. Celem tym razem nie była karta tylko kolorowe pudełko.
Wyszedłem na ogródek i w pełnym słońcu zrobiłem test z 10 m.
Biała butelka z kolorową nalepką na tle ciemnego garażu. No i cały misterny plan w....
Ostrość złapał w punkt przy 70 mm a przy 300 jak było z lekkim FF. Wychodzi na to że AF musi mieć dużo światła. Tylko nie wiadomo czy to wada czy taka konstrukcja...
Aj:/
Napisz to jeszcze raz. Tylko przeczytaj przed wysłaniem.
Co ma mac, do fatalnego stylu? I wypowiedzi, którą trudno zrozumieć?
Witam, od razu powiem, że nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się, że jeżeli głębia ostrości zawarta w przedziale powiedzmy 40 mm, rozkłada się w proporcji 1/3 przed punktem ostrzenia, a 2/3 za to jest to do przyjęcia, w obiektywach o ogniskowej do ok. 100mm (14-42, 14-54, 14-45). W tele myślę, że powinno byś ½ przed i ½ za punktem ostrzenia, natomiast w makro 2/3 przed i 1/3 za punktem ostrzenia. Nigdzie nie mogę wyczytać jaka jest norma, o ile w ogóle jakaś jest. Natomiast na ta takie „definicje” natknąłem się na przeróżnych stronach www. Jeżeli, źle myślę to mnie wyprostujcie.
@puchan A co do różnicy we wskazaniach pomiaru odległości to powiem tak. Jeżeli nie masz dalmierza laserowego to pomiar odległości przyrządem optycznym jest trudny, pogadaj z jakimkolwiek geodetą. A po ciemku w stosunku do elektroniki, czułe ludzkie oko i tak nie widzi ostro. Niestety. A lustrzanka???? Dla tego jasne obiektywy tyle kosztują, a jasne tele to ..............
Mam wieści z serwisu, obiektyw powedrował do Czech. Teoretycznie powinien być 24 u mnie. Zobaczymy?
Pragnę siędołaczyc do grona zadowolonych inaczej z E-510
Kupilem E-510 jako dziesiaty z kolei aparat. Liczba dość duża ale fotografuję od 1958 roku. Kupiłem w lutym. Jako że pora nie była do fotografowania w plenerze, zapoznałem się szybko z obsługą nowego nabytku. Było to proste,poprzednim moim aparatem był Panasonic FZ30, też prawie lustrzanka.
Dysponując wolnym czasem czytałem uważnie peany o olku. Sprawdziłem Zuiko 14-42 iokazał się niecentryczny (tylna soczewka przesunięta do tulejki prowadzącej. Zadzwoniłem do serwisu, fachowiec oświadczył mi że krzywy obiektyw też robi zdęcia. Oddałem obiektyw do reklamacji u sprzedawcy. Obiektyw powrócił po 18 dniach w stanie w jakim oddałem.
Podczas nieobecności obiektywu robilem pozostałymi obiektywami Zuiko 40-150 i Zuiko 70-300 testy na karcie "Focus test chart V2.00" Wynik testów okazał się: Tu brak mi okreslenia. Na pełnym otworze i w okolicy przy małych odległościach takie określenie jak hiperfokalna stracilo sens. Obraz był ostry
ale tylko przed punktem ostrzenia. W miarę przymykania otworu i zwiększani odległosci nastepowała poprawa. Wyszło z tego że u cioci na imieninach
to chyba zjęcia nie zrobię, a fotografować muszę najlepiej samoloty podczas lotu. Po powrocie podstawowego obiektywu pwtórzyłem testy. Wyniki jak poprzednio. Myślałe że może karta jest nieodpowiednia. Ułożyłem w formie karty 50 puszek po piwie i powtórzyłem testy na podobnyc zasadach. Wyniki jak poprzedni. Zapiołem do korpusu stary Helios 58f2, ustawiłe przysłonę 8 i wykonałem zdjęcie. Porównanie tej fotki z podobną wykonaną Zuiko 40-150
z tymi samymi parametrami było na korzyść Heliosa.
Zapakowałem więc całe pudełko i oddałe do poprawki wraz z opisem mojego szczęścia dołączyłem tęż dla dowodu dziesiątki testyowych fotek aby nie
byló wątów. Skorzystałem z lekcji jaką dała mi poprzednia reklamacja wysłałem do BIura Olympus Polska moje dywagacje o serwisie i czekam.
Jeżeli moja informacja ukaże się na forum, (może być pomocna dla innych)
to po zakończeniu reklamacji podzielę się moją radością z forumowiczami.
Na zakończenie ciekawostka. Do gwarancji dodana jest ulotka w której czytamy że jak piorun trfi w aparat to tracimy gwarancję a nie wiemy ile dni
może trwać naprawa. Wiemy tylko zę w stoownym czasi. A co do jakości to
chyba jak wyjdzie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Przepraszam za niefortunną ortografię ale to moja pierwssza wizyta i zbyt pochopnie przed sprawdzenie tekstu wciśnąłem Zatwierdź.
Przyrzekam poprawę.
Ten fachowiec od krzywego obiektywu, to był gość z Olympus Polska ??
aż mi sie nie chce wierzyć
Wszędzie sie zdarzają wpadki, natomiast w tekst o krzywym obiektywie trudno mi uwierzyć. Jakby co pewnie łatwo sprawdzić bo w większości miejsc rozmowy są nagrywane - gość powinien stracić pracę.
Cześć.
W związku z rewelacyjnymi wynikami ostrzenia twojego sprzętu mam prośbę. Zrób testy obiektywów 14-42 – 40-150, wg zasady, maksymalnie otwarta przysłona kąt fotografowanej kartki 45 stopni i tak dla obu, reszta ustawień na auto. Odległość fotografowania musisz dobrać inną dla każdego obiektywu indywidualnie, ale to wiesz, więc nie będę truł. Da nam to odniesienie do porównań. Najważniejsze, że w stosunku do egzemplarza sklepowego, a nie super chiper wymuskanego do testów. Z góry dzięki.
Witam
Bardzo dziękuję Takaszi za rady. Tak właśnie zrobiłem. Wysłałem na płytce
ponad 60 fotek. Olympus jako aparat jest naprawdę OK. Moje nieszczęście , trafił mi się felerny egzemplarz. Zastrzeżenia moje jak w poprzednim poście
dotyczą potraktowania mnie przez serwis. Zrobiłem wszystko co możliwe w celu naprawy. O wynikach dam cynk.
Witam.
Chciałem wykonać kilka fotek do zamieszczenia w necie, zrobiłem na auto i tak jak piszą przedmówcy - ostrości w tym miejscu gdzie powinna być brak.
(obraz 009)
Jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, może się nie znam.
Ale z tego co czytam są jakieś problemy z obiektywami.
Nie miałem jeszcze czasu wypróbować aparatu w plenerze ale jutro postaram się coś po cykać.
Czy ktoś może się podzielić informacjami jakie udziela serwis co do przyczyny takiego zachowania się sprzętu?
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa(chyba że to tylko u mnie widać na monitorze) mianowicie na zdjęciu (obraz 019) z niebem (na szybko cykane z okna) są jakieś dziwne pasy, na jasnym tle przynajmniej ja je widzę.
Co to może być jeśli u was też występuje taki efekt?
PS. Przepraszam za tak wielkie zdjęcia ale wrzucam w oryginale, tak żeby było wiadomo co i jak.
No nie wiem, tak mi się zdaje, że przewrażliwiony jesteś. Pasów na zdjęciu nie widzę - może wina mojego monitora (TFT) - a może Twojego :roll:
Co do ostrzenia - ustaw sobie ostrzenie na jeden punkt - autofokus nie będzie głupiał, a Ty będziesz miał kontrolę na czym ostrzysz
Z pasami to jednak musi być wina monitora.
Po przyciemnieniu obrazu problem zniknął.
Takaszi czy serwis coś konkretnego odpowiedział na problem obiektywu?
Czy tylko że został on wysłany do Czech?
Z przebiegu wcześniejszej rozmowy wywnioskowałem, że mają tego problemu więcej niż za zwyczaj. Ilości sztuk mój rozmówca nie podał. Stwierdził też, że to problem fabryczny i można to naprawić korygując ustawienia soczewek i ich synchronizację, cokolwiek to znaczy.
Z drugiej rozmowy dowiedziałem się, że obiektyw jest wysyłany do Czech do naprawy i powinien być u mnie 24 kwietnia. Na obecną chwilę mogę się tylko martwić i zastanawiać, czy będzie na czas i czy go naprawią. Jeśli nie to czeka mnie kolejna przepychanka, o wymianę sprzętu na wolny od wad (nowy).
Przynajmniej masz problem z jednym obiektywem u mnie obydwa z kitu nie ostrza odpowiednio.
Chyba tez będzie trzeba serwis pomęczyć.
Witam
Znalazłem taką informację: "Stefa ostrości rozciąga sie na mniej więcej jena trzecia przed i dwie trzecie za punktem nastawienia ostrości"
źródło: Peter K. Burian, Robert Caputo "Szkoła fotografowania National Geographic", str.19, 4 akapit. Potwierdzają to rysunki na wspomnianej stronie i paru innych - wykluczyłbym więc nieświadomą pomyłkę autorów lub błąd tłumacza.
Z doświadczenia własnego - przed zmianą firmware obiektywów na 1.2 ostrzyły idealnie w środek - używając wymienionego na początku wątku testu otrzymałem obraz gdzie środkiem obszaru ostrości była kreska na którą tę ostrość ustawiałem.
Po wymianie firmware obiektywy reagują zgodnie z zacytowanym fragmentem książki (też to czytały czy co ???? ;-)).
Postaram sie powtórzyć pomiar (niestety już tylko z firmware 1.2) - jeśli będzie odbiegał od tego co napisałem to sie pokajam.
Pozdrawiam
O ile mi wiadomo, takie są prawa optyki. Przy każdym obiektywie i przesłonie jak ustawimy na coś ostrość, to istnieje taka proporcja głebi ostrości w jedną i drugą stronę. Inna sprawa, na co naprawdę wyostrzy nam aparat;)
Szczerze mówiąc, to nie sądziłem, ze takie problemy istnieją. Sądziłem, że jak na coś ustawiamy ostrość, to musi to być ostre na zdjęciu;). Do niedawna jechałem na starym canonie T70, z dużą i jasną matówką, miodzio do MF:)
Czy te problemy mogły mieć też stare analogowe lustrzanki AF? Tam nie zmieniało się firmware.
Teraz chcę kupić lustrzankę AF (myślę o Olympusie) i jestem trochę zszokowany. Czy u innych użytkowników jest ok, sprawdzaliście?
Każdy AF może mieć takie problemy. I problemem może być sam czujnik, który źle dokonuje pomiaru ostrości albo mechanizm poruszający soczewkami, który może działać nieprecyzyjnie. Albo jedno i drugie. Ale tak się dzieje tylko w wadliwych egzemplarzach.
A macie gdzies link do kart testowych? Moja e-500 tka cos mi zaczela szalec. Na bliskich AF dziala idealnie ale na odleglosciach to gubi ostrość. Jakby ktoś miał linka do kart testowych byloby milo.:) Z gory dzieki
w tym temacie powinno coś być https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=2936
Witam.
To jest tutaj, http://focustestchart.com/focus21.pdf.
Pozdrawiam.
Obiektyw przysłali dzisiaj.
Pierwszy plus, termin został dotrzymany.
Drugi plus, zapomniałem zdjąć przy wysyłce filtr UV, nie zgubili.
Trzeci, hmmmm na oko wydaje się być lepiej, jutro sprawdzę.
Jeśli to skorygowali to ........