Co oczywiście ma niesamowity wpływ na jakość fotek, że o porównaniu z 50D nie wspomnę. Kupując VF-4, bo o nim mówisz, ode mnie np. :) ma za kilka stów super wizjer do PL3. Całą kaskę może przeznaczyć na np. mZD 75/1.8 do portretu.
Wersja do druku
W łapce może i fajnie się trzyma, ale brak wizjera i odchylanego ekranika oznacza robienie zdjęć w pozycji 'na zombie' co raczej nie sprzyja stabilnemu trzymaniu aparatu - szczegółnie z dłuższymi ogniskowymi. Rozwiązaniem jest dokupienie dodatkowego wizjera elektronicznego, ale tanie one niestety nie są.
Na jakość fotek to ma wpływ jak najbardziej, zwykle pozytywny.
Czasami jednak jest upierdliwy. Wystaje, nie chce się zmieścić do mniejszych toreb.
Poza tym uniemożliwia podpięcie lampy.
Ja ze zmiany na E-M10 jestem zadowolony. Nie wróciłbym już do E-PL. Ale w zasadzie miałem już kompletną optykę więc mogłem sobie pozwolić na władowanie kasy w korpus.
Seria PEN nie wchodzi w grę. Tak jak pisze. OMD i raczej M5 niż 10, albo lustro. Jak to wyglada u Olympusa z filtrami? Rożne połówkowe i holdery na te filtry. Można kupić takie rzeczy bez problemu?
Nie ma problemu, gorzej z cenami (jeśli chce sie mieć filtry kwadratowe/prostokątne rozmiar 67) to problem jest z redukcja wkręcana na mocowanie filtra a holderem typu A. Ja wylicytowanem na eBayu za 2funty. Nowy jest za 12 chyba.
Dostępność w Polsce filtrów 67 jest niezła gorzej z akcesoriami typu holder czy wlasnie redukcje