Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Zostać czy zmienić?

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Zostać czy zmienić?

Aktualnie posiadam Olympusa E-PL3 i jest to całkiem fajny aparat. Lecz postanowiłem zakupić trochę lepszy sprzęt i zastanawiam się co wybrać. Czy OMD E-M5 + do tego obiektywy takie jak 9-18mm f4,0-f5,6, 40-150mm f4,0-f5,6, 45mm f1,8. Taki zestaw mam w planach kupić. Natomiast zacząłem zastanawiać się nad lustrem od Canona. Jakieś używane np. 50D i do tego obiektywy takie jak 10-20mm, 50mm f1,8 oraz 70-300mm. Co warto kupić? Jedyne co mnie przeraża to trochę waga lustrzanek i obiektywów. Głównie mam zamiar robić portrety i pejzaże. Teraz nie wiem co wybrać. Czy wielkość matrycy ma aż tak duże znaczenie? Kupując teraz Canona na pewno w przyszłości łatwiej będzie przejść na FF, ale czy warto?
    Olympus E-PL3 + 14-42mm, 12-50mm, 45mm, 40-150mm

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Skoro nie wiesz, co ci potrzeba i co bys chcial, to, mz, nie powinienes nic zmieniac
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    OMD E-M5 + do tego obiektywy takie jak 9-18mm f4,0-f5,6, 40-150mm f4,0-f5,6, 45mm f1,8.
    Bardzo fajny zestaw. Z tą szklarnią rozważyłbym też E-M10 zamiast E-M5.
    używane np. 50D i do tego obiektywy takie jak 10-20mm, 50mm f1,8 oraz 70-300mm.
    Jeżeli chodzi o matrycę to krok albo i dwa wstecz względem E-M5, 50D to dość stary aparat, dodatkowo mogą dojść pewne "atrakcje" związane z zakupem używanego sprzętu i obecnością lustra w tymże.
    Jak już wybierać i porównywać wspomniany sprzęt Olka to zdecydowanie z czymś lepszym.

Co warto kupić? Jedyne co mnie przeraża to trochę waga lustrzanek i obiektywów. Głównie mam zamiar robić portrety i pejzaże. Teraz nie wiem co wybrać. Czy wielkość matrycy ma aż tak duże znaczenie? Kupując teraz Canona na pewno w przyszłości łatwiej będzie przejść na FF, ale czy warto?
    To zależy co chcesz osiągnąć, ile sprzętu nosić i ile jesteś w stanie za to zapłacić. Z punktu widzenia tego co jest teraz w m4/3 fufu nie jest wcale jakimś Świętym Graalem, ale jak wspomniałem, dużo zależy od tego co konkretnie chcesz osiągnąć.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    To nie musi byc 50D to moze byc np. 700D. Teraz tylko pytanie czy jest sens sie w to wszystko bawić. Poznawać na nowo sprzęt gdzie zostając przy Olku wiem co i jak.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    50D jest fajny, tyle że tak jak piszesz duży, a jak już kupować coś dużego to ja bym pomyślał o 5D. AF gorszy, ale obrazek bardzo fajny.
    Do tego 20-35, 24-85, 70-210 (wszystkie 3.5-4.5 i USM) i masz tanio w miarę sensowny zestaw który możesz z czasem zmieniać w kierunku 17-40 (16-35), 24-105, 70-200.

Natomiast w Twoim przypadku rozważyłbym też zmianę na coś z nowszą matrycą. E-M10 lub E-PL7, albo taniej E-PL5, ale E-PL7 ma znacznie lepszą stabilizację.
    Zestaw 9-18, 14-42, 40-150 jest mały, lekki i zupełnie dobry jakościowo, choć ciemny.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    E-PL5 i 7 nie wchodzą za bardzo w grę. Brak wizjera no i ergonomia nie ta co w E-M10 czy E-M5. Na początek te obiektywy myśle, ze powinny wystarczyć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    E-PL5 i 7 nie wchodzą za bardzo w grę. Brak wizjera no i ergonomia nie ta co w E-M10 czy E-M5. Na początek te obiektywy myśle, ze powinny wystarczyć.
    To w takim razie albo E-M10, albo E-M5. Obrazek taki sam.

E-M10 ma lepszy procesor, wbudowaną lampę, trochę więcej funkcji (choćby focus peeking, przydatny z manualami)
    E-M5 jest uszczelniony, ma port akcesoriów, lepszą baterię, 5 osiową stabilizację i fajniejszy grip jako opcję

Jak kupowałem E-M10 to był dużo tańszy od E-M5, ale teraz chyba jeszcze raz wybrałbym E-M10.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Aktualnie posiadam Olympusa E-PL3 i jest to całkiem fajny aparat. Lecz postanowiłem zakupić trochę lepszy sprzęt i zastanawiam się co wybrać.
    OMD to seria którą wyróżnia wbudowany wizjer i super wydajna stabilizacja. Nic o tym nie piszesz... Ja bym na twoim miejscu poszukał PM2, które z obiektywami ww. przez ciebie fajnie trzyma się w łapce. W ten sposób masz: lepszą matrycę za najniższą cenę (piszę o używce) i więcej kasy na szkiełka, które ja polecałbym ci kupić - znowu - na rynku wtórnym, gdzie i mZD 45 i mZD 40-150 to stali bywalcy. Na mZD 9-18 trzeba polować.
    Canon 50D? Przestań (nosić tyle z sobą).

/edit: za każdym razem jak ktoś pisze o zmianie puszki Oly z matrycami Panasa przypomina mi się poranny kadr Janka no i parę jego górskich zbliżeń ze słabiutkiego inaczej megazuma mZD 14-150
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 30.03.15 o 09:19

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    /edit: za każdym razem jak ktoś pisze o zmianie puszki Oly z matrycami Panasa przypomina mi się poranny kadr Janka no i parę jego górskich zbliżeń ze słabiutkiego inaczej megazuma mZD 14-150
    Bo 14-150 dobre jest, a i matryca Panasa za dnia też niezła. Piszę o E-PL3, która jest lepiej oprogramowana niż jej poprzednicy.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    OMD to seria którą wyróżnia wbudowany wizjer i super wydajna stabilizacja. Nic o tym nie piszesz... Ja bym na twoim miejscu poszukał PM2, które z obiektywami ww. przez ciebie fajnie trzyma się w łapce. W ten sposób masz: lepszą matrycę za najniższą cenę (piszę o używce) i więcej kasy na szkiełka, które ja polecałbym ci kupić - znowu - na rynku wtórnym, gdzie i mZD 45 i mZD 40-150 to stali bywalcy. Na mZD 9-18 trzeba polować.
    Szkła to podstawa, ale jeśli budżet wytrzyma to lepiej wybrać OMD niż Pena. Znacznie wygodniejsze body, no i wizjer. Pen po podczepieniu wizjera robi się już karykaturalny.

BTW. Odnośnie stabilizacji to E-P5 i E-PL7 mają już stabilizację rodem z OMD (pierwszy z E-M5, drugi z E-M10)