Odp: Wybór filtra neutralnego szarego
!! Do 20/1.7 nie można używać redukcji filtrowych "w górę" - o czym już pisałem swego czasu na forum. Ten obiektyw ma poruszający się układ z soczewkami, który "wchodzi" do środka obiektywu w trakcie ostrzenia i blokując ten ruch można bardzo szybko uszkodzić obiektyw.
Jeśli chodzi o marki filtrów to Marumi, Hoya z tych bardziej budżetowych (taniej nie ma co próbować w ogóle szukać).
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
(..) duża przysłona i już mamy czasy naświetlania co najmniej na kilkadziesiąt sekund.
Nie do końca się z tym zgodzę. Nie można przymykać w nieskończoność przysłony, bo:
1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie,
2. obiektyw, którym fotografujemy może nie wydolić - dobrze jest znać możliwości optyczne obiektywu, którym fotografujemy, a konkretnie w jakim zakresie przysłon jego ostrość jest najlepsza, i w tym zakresie się poruszać. http://www.m43.eu/nasze-testy/test-p...-20-mm-f1-7/6/ tu masz charakterystykę ostrości Panasonica 20 mm f/1.7. Na moje oko to do f/13 jeszcze można przymknąć. I na tym przymykanie bym zakończyła w przypadku tego "szkła".
http://dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=111 - "garść" porad jak fotografować płynącą wodę (może do czegoś się przyda).
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Nie do końca się z tym zgodzę. Nie można przymykać w nieskończoność przysłony, bo:
1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie,
2. obiektyw, którym fotografujemy może nie wydolić - dobrze jest znać możliwości optyczne obiektywu, którym fotografujemy, a konkretnie w jakim zakresie przysłon jego ostrość jest najlepsza, i w tym zakresie się poruszać.
http://www.m43.eu/nasze-testy/test-p...-20-mm-f1-7/6/ tu masz charakterystykę ostrości Panasonica 20 mm f/1.7. Na moje oko to do f/13 jeszcze można przymknąć. I na tym przymykanie bym zakończyła w przypadku tego "szkła".
Alez gnieciesz...
Duza przyslona nie oznacza takiej, gdzie wlazimy w dyfrakcje.
W nocy wystarczy cos powyzej f8 i iso100, by miec kilka sekund naswietlania, a to chyba kazde szklo ogarnie.
Sama sobie mozesz wyjsc i sprawdzic, nie potrzeba tutaj czarow marow.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
W nocy wystarczy cos powyzej f8 i iso100, by miec kilka sekund naswietlania, a to chyba kazde szklo ogarnie.
"Szkło" ogarnie, ale odkopałam artykuł o limitach dyfrakcyjnych i okazało się, że dla matrycy 4/3, czyli takiej jaką ma E-M5 Pytającego, przy f/9 osiągniemy rozdzielczość na poziomie 10 mpx. E-M5 ma 16 mpx, czyli tracimy 6 mpx. Myślę jednak, że te 10 mpx w przypadku Autora wątku w zupełności wystarczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
"Szkło" ogarnie, ale odkopałam artykuł o limitach dyfrakcyjnych i okazało się, że dla matrycy 4/3, czyli takiej jaką ma E-M5 Pytającego, przy f/9 osiągniemy rozdzielczość na poziomie 10 mpx. E-M5 ma 16 mpx, czyli tracimy 6 mpx. Myślę jednak, że te 10 mpx w przypadku Autora wątku w zupełności wystarczy.
Dobrze, ze czytasz, ale jeszcze jakbys to poparla praktyka...
Pisalem przeca, zaden to problem dla praktycznie kazdego kowalskiego wylesc na balkon i ciepnac w nocy fote.
A to czy starczy 36mpx czy 6mpx matrycy to juz indywidualna sprawa, smiem twierdzic, ze foty przygotowane do netu to gro ogladajacych roznicy nie zauwazy.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Nie można przymykać w nieskończoność przysłony...
Nawet by się nie dało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie
Niczego nie zje, tak jak trochę szumu nie zje Ci od razu zdjęcia. Obecność dyfrakcji będzie niezauważalna, jeśli tylko nie będziesz znęcać się nad cropami 1:1, w dodatku na marnej rozdzielczości monitorze.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Czy mógłbyś pokazać przykłady efektów, które chciałbyś osiągnąć. To by ułatwiło ustalenie co ci polecić.
Może się okazać, że wystarczy dorzucić zwykły polaryzacyjny + niskie ISO + wyższa przysłona i masz kilka sekund naświetlania.
Póki co przejrzałam ja dwa albumy ze zdjęciami krajobrazowymi, które posiadam i zdałam sobie sprawę, że przecież czas naświetlania zależy od zastanych warunków świetlnych, a te w plenerze niezwykle trudno jota w jotę odtworzyć. Znalazłam kilka zdjęć z rozmytą wodą. Czasy były różne - od kilku sekund, nawet do kilku minut. Przysłona też różnie: f/13, f/16, f/18. W użyciu były filtry szare od 3-5 EV, czyli od ND8 do ND32. "Polar" ma ND 1,5-2EV. Jego i tak warto mieć, więc może na początek zamiast szarego nakręć polaryzacyjny (polecam Marumi DHG jeśli jeszcze nie kupiłeś) , tak jak radzi banc, a jak będzie mało wtedy pomyśl o szarym.
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
!! Do 20/1.7 nie można używać redukcji filtrowych "w górę" - o czym już pisałem swego czasu na forum. Ten obiektyw ma poruszający się układ z soczewkami, który "wchodzi" do środka obiektywu w trakcie ostrzenia i blokując ten ruch można bardzo szybko uszkodzić obiektyw.
Ja sobie radzę w ten sposób, że nie wkręcam redukcji do końca, zostawiając trochę luzu tak aby nie zablokować wsuwającej się do środka części obiektywu. Nie jest to wygodne i trzeba zachować ostrożność bo przy zbyt małym luzie może się to źle skończyć, jednak na tyle rzadko używam filtrów na tym obiektywie, że też nie widzę w tym wielkiego problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ja sobie radzę w ten sposób, że nie wkręcam redukcji do końca, zostawiając trochę luzu tak aby nie zablokować wsuwającej się do środka części obiektywu. Nie jest to wygodne i trzeba zachować ostrożność bo przy zbyt małym luzie może się to źle skończyć, jednak na tyle rzadko używam filtrów na tym obiektywie, że też nie widzę w tym wielkiego problemu.
Gorzej jak dasz do ręki komuś aparat i on uzna, że jednak "coś mu lata" i dokręci. Taka zabawa to są jednak półśrodki, a nie normalne korzystanie..
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Gorzej jak dasz do ręki komuś aparat i on uzna, że jednak "coś mu lata" i dokręci. Taka zabawa to są jednak półśrodki, a nie normalne korzystanie..
Nie dam nikomu :grin: Trzeba być świadomym zagrożeń. Używam parę razy w roku więc nie ma problemu a co najmniej kilkaset zł zostało w kieszeni. Gdybym używał często czy też miałbym komuś dawać kupiłbym filtry.