Odp: Skaner do cyfrowej ciemni...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
V300 nie polecam - miałem, /.../
Może i się nadaje do małego obrazka, widziałem zadowalające przykłady skanowania ale sam dostawałem budyń. /.../
Z tańszych płaszczaków podobno warto kupić Epsona V600 bo ma juz poprawione ramki do skanowania negatywów względem V500. Z innych skanerów tylko do małego obrazka dobre opinie ma Reflecta Crystalscan 7200 z ICE i AF ale to skaner dla cierpliwych bo każdą klatkę filmu skanuje się oddzielnie.
Przyda się info - odezwę się
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Właśnie Mcarto poruszył sedno sprawy wyboru skanera do negatywów, w dobie powszechnej cyfryzacji. To nie lata 90, ew. początek 2000 aby męczyć się ze skanowaniem./.../
Saboor, najlepiej jakbyś kupił dedykowany do klisz i cokolwiek do odbitek, nawet V350 (najtańszy wariant 350 PLN V350 i dedykowany okolice 900 PLN). V700 do negatywów i odbitek wyjdzie niestety 1400-1500 za używkę. Inaczej skończy się tak, że rzucisz to w cholerę albo i tak kupisz V700.
budżet jaki przeznaczam na same skanery(skaner) to od 1.500zł do 5.000zł
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Moim zdaniem wszystko zależy od wypracowania własnej metody lub zaimplementowania czyjegos gotowego pomysłu. Kolejna sprawa to do czego mają być użyte zdjęcia. Jeżeli tylko do publikacji w sieci to najtańszy z wymienionych V300 daje rade (używkę kupisz za 200pln). No i kolejna kwestia to ilość kasy jaką możemy wydać.
Bo tak naprawdę pieniądze decydują o rozwiązaniu. Saboor zna się na obrobce więc każdy ze znanych algorytmów skanowania i obróbki będzie dla Niego prosty.
Kolejna sprawa czy ten projekt analogowy Saboora to chwilowa zachcianka czy coś dłuższego.
Raczej dłuższego, a przy okazji wątek jest w cyfrowej ciemni, by ludkowie mieli "gotowca" co? po co? i za ile.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
budżet jaki przeznaczam na same skanery(skaner) to od 1.500zł do 5.000z
Będziesz skanował format 120 i większy - 4x5'' i 8x10'' ?
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Będziesz skanował format 120 i większy - 4x5'' i 8x10'' ?
Udziel dwu odpowiedzi: z większym formatem i bez, ok?
Z kompromisem - tylko 120 - Epson V600.
Dobrze - 120 - Epson V700
Dobrze - 120 i LF - zostaje tylko V700
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Z kompromisem - tylko 120 - Epson V600.
Dobrze - 120 - Epson V700
Dobrze - 120 i LF - zostaje tylko V700
Świetnie, dziękuję bardzo i mam nadzieję, że nie tylko ja na tym skorzystam.
A ja pozwolę sobie przypomnieć, że wciąż najtańszym i chyba wciąż najlepszym sposobem na mały obrazek jest ten:
http://as.elte-s.com/patrz/poczytaj.htm
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
No proszę jaki pomysłowy Dobromił :)
Próbowałeś? Ja tak. Nikon D700+Micro Nikkor 60/2.8. Do tego specjalnie zrobione podświetlenie. Słaby DR, słaba ostrość, dużo zabawy w Ps, bo kolory przy odwróceniu negatywu C-41 się rozjeżdżają. Brak ICE. Także dzięki, byłem tam i dedykowany, który mam - Minolta Elite II kładzie to na łopaty.
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Próbowałeś? Ja tak. Nikon D700+Micro Nikkor 60/2.8. Do tego specjalnie zrobione podświetlenie. Słaby DR, słaba ostrość, dużo zabawy w Ps, bo kolory przy odwróceniu negatywu C-41 się rozjeżdżają. Brak ICE. Także dzięki, byłem tam i dedykowany, który mam - Minolta Elite II kładzie to na łopaty.
Mam dokładnie odwrotnie :) Olbrzymia dr (wreszcie dało się przenieść z negatywów to, czego nie zjadł papier), ostrość w pełni kontrolowana, kontrola rozproszenia tłumi śmieci i rysy, a zabawa w ps... wiadomo, bez zabawy nie ma rezultatów. Zresztą, tu jest porównanie: skan odbitek i tego, co się udało zrobić przedstawioną metodą.
Maskę zdejmuje się łatwo, trzeba tylko myśleć ''negatywowo'', bo w ACR połowa suwaków działa na odwrót.
Tak na marginesie, skanery nie mają tak wielkiej dynamiki jak cyfraki. Przy dobrych materiałach pracują poprawnie, a zabawy z obróbką jest niewiele (jeśli nie chce się nic zmieniać), jednak gdy zaczniemy skanować stare orwo, skaner nie ma szans z cyfrą.