Policz sobie ile kitów wydały inne firmy do swoich puszek - np nikon ;)
Wersja do druku
Policz sobie ile kitów wydały inne firmy do swoich puszek - np nikon ;)
Ale ja nie twierdzę, że Panasonic jest na tym polu wyjątkowo aktywny. Ten trend niestety dotyczy wszystkich. No, prawie wszystkich...
Wg mnie, jeśli 14-42X "nie schodził" to lepiej było połączyć linię i zrobić jeden mniejszy fizycznie obiektyw.
W końcu GF5 z 14-42G wyglądał idiotycznie ...
Rozmiar nowego: średnica: 56, długość: 49
Rozmiar starego: średnica: 61, długość: 64
wg mnie te 1,5 cm na długości i 0,5 cm na średnicy nie sprawi nagle, że 14-42 stanie się kompaktowy i z serią GF będzie wyglądał "stylowo". GF z zoomem nie będzie kieszonkowym aparatem. Różnica 55 g na korzyść nowego też nie powala.
Jest to rozsądny krok jeżeli chodzi o wprowadzenie następcy wcześniejszych kitów. Obiektyw lżejszy, mniejszy, dobry optycznie (?) i tani. Nie obok starego 14-42, ale ZAMIAST.
Czy mogli zrobić go lepiej? Jaśniej, lżej, mniej wymiarowo, więcej optycznie? Pewnie mogli, tylko nie takie jest jego przeznaczenie. Ma być tani i dołączany do korpusów. Na pewno nikt specjalnie dla niego aparatu nie kupi, ale dzięki niskiej cenie zestaw obiektyw+aparat może konkurować z innymi bezlusterkowcami na rynku.
Zejście 55g to jest sporo - jeśli brać pod uwagę serię GF - jako odpowiednik serii MINI w Olku. Ja się nie dziwie, że Panas tak zrobił, bo "starszy" 14-42 był za duży do serii GF, być może efektem tego były wyniki sprzedaży GF na tle E-PM1 czy nawet E-PL3 (który też jest w sumie dość mały). Obiektyw 14-42X zapewne miał spowodować odwrócenie tego trendu, ale jego cena dała efekty odwrotne...
Teraz będzie tak samo "kompaktowo" jak u Olka i nie gorzej optycznie (a może i lepiej?) - a przede wszystkim - podobnie w cenach na półkach.
I podobny design zestawów dwuobiektywowych (vide 45-150 HD).
Ja tam czekam na ceny, może zakupię (a szybciej z kolejnym body na jesieni).
Osobno raczej nie zakupisz. Spójrz na ceny 14-42 II olympusa. 1000-1200zł (a realnie - warte pewnie z 400zł - inaczej kupując dual kita e-pl3 za 1899 wyszłoby, że dopłacają do puszki :). Panasonic nie będzie tańszy...
Na Allegro 14-42 nie stoją po 1200zł.
45-150 są po 1100zł do Panasa.
W sumie akurat ten zoom taki zupełnie bezsensowny nie jest. Z tego co rozumiem będzie miał klasyczną regulację a rozmiar będzie jednak sporo mniejszy od poprzednika i 14-45.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=1101&add2=915
---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:56 ----------
Wbrew pozorom 1,5 cm to sporo.
Jasne, że nie - więcej jak 450zł za takiego nie dostaniesz.
Zwróć uwagę tylko ile czasu upłynęło od wypuszczenia m.zuiko 14-42 oraz ile zestawów z tym kitem zostało sprzedanych.
Nawet gdyby rozpatrywać II wersję - to są ponad 2 lata.
Biorąc pod uwagę, jaką wagę Panasonic przykłada do video - z pewnością nowe 14-42 będzie sprawniejsze na tym polu (tak jak II wersja m. zuiko 14-42), czyli szybsze i cichsze.