Miałem przyjemność używać 50-200 SWD jak i bez z E3 choć nie jednocześnie.
Jak dla mnie obydwa szkła są świetne.
A pytanie w tytule wątku absurdalne.
Tak więc co mogę poradzić pewnie.
Maszynka tylko gwiazda ale operator p...a ;)
Wersja do druku
Miałem przyjemność używać 50-200 SWD jak i bez z E3 choć nie jednocześnie.
Jak dla mnie obydwa szkła są świetne.
A pytanie w tytule wątku absurdalne.
Tak więc co mogę poradzić pewnie.
Maszynka tylko gwiazda ale operator p...a ;)
miałem dwa przez pewną "czasoprzestrzeń" i pozostałem przy wersji z SWD :)
tak jak napisał Romek przy dobrym świetle w połączeniu z E-3 na pomiarze S-AF pomiędzy nimi nie ma różnicy w szybkości ustawiania ostrości.
Jest ewidentnie ciszej z SWD. Bardzo cicho. Momentami, gdyby nie sygnał potwierdzenia ustawienia ostrości to można by było sądzić iż nadal ustawia ostrość ;)
Różnica jak pamiętam była "widoczna" przy ustawieniu C-AF. Delikatnie odczuwalne było szybsze ustawienie ostrości na przemieszczający się obiekt.
Po wgraniu nowego softu do obiektywu na pewno zwiększyła się szybkoszczelność do 5 klatek /s .
O tych szkłach było pisane m.in. :
link 1
link 2
najprościej to wpisz sobie w wyszukiwarkę "ZD 50-200 SWD" i Ci się pokaża posty dotyczące tego szkła :-P
Cytat:
Napisał tajnapolska
-Dla mnie szybki AF to jest w 14-54II. Jeśli piszecie, że 50-200 swd jest bardzo szybki, to musiałby być równie szybki jak 14-54II, a tak na pewno nie jest!
no to zobacz sobie 12-60, bo jest jeszcze szybszy :twisted:
Napisał tajnapolska
AF zastanawia się te pół sekundy za długo, żeby dobrze focić nim koncerty i ekspresyjnych muzyków czy szybki sport w hali.
robię swojemu dziecku fotki na hali sportowej gdzie gra mecze p. nożnej i gdyby AF sie zastanawiał pół sekundy to by dziecko fotek nie miało. A ja bym był wsciekły :evil: :evil: , no a dziecko ma kilkanaście GB fotek a ja spokojny jestem :cool:
Ja tego o swoim nie mogę tego powiedzieć, ostre zdjęcie w ruchu może być tylko przypadkiem. Ale dlaczego tak jest?
prawdopodobnie masz coś nie tak ze szkłem, może przy panoramowaniu przełącz stabilizację na IS2, itp, itd ....
jak masz możliwość to podłącz ZD70-300 / ZD 40-150 i porównaj szybkość ostrzenia i celność AF .... a wtedy docenisz 50-200 :twisted: :-P
i jak grizz napisał
"wybierz sobie:
a/ zepsute szkło
b/ zepsute body
c/ a i b
d/ fotograf nie umie obsługiwać sprzętu"
jeden z tych punktów jest trafny .... tylko który .... :roll:
.