Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Dlaczego 50-200 bez SWD jest lepsze?

Awatar tajnapolska
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dlaczego 50-200 bez SWD jest lepsze?

No właśnie, dlaczego ZD 50-200 bez SWD jest szybsze od tego z SWD? Czy może się mylę i 50-200 bez SWD jest równie wolne?

Zrobiłem już całkiem sporo zdjęć tym obiektywem z SWD razem z E30 i daleko temu obiektywowi do 14-54II jeśli chodzi o AF. Kolega pracuje na 50-200 bez SWD i radzi sobie dobrze na koncertach muzycznych i wyrabia na piłce nożnej. Ja tego o swoim nie mogę tego powiedzieć, ostre zdjęcie w ruchu może być tylko przypadkiem. Ale dlaczego tak jest? Dlaczego nowsza wersja obiektywu jest wolniejsza od starszej wersji bez SWD
    moja strona
    Nikon D7000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Porównajcie szybkość na tych samych puszkach i w tych samych warunkach. Wersja z SWD nie może być wolniejsza. Co nie znaczy, że musi być szybsza. W każdym razie powinna być cichsza.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A może też kwestia umiejętności ostrzenia? Że kolega sprytniej używa AF?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tajnapolska Zobacz posta
    Dlaczego nowsza wersja obiektywu jest wolniejsza od starszej wersji bez SWD
    Nie jest.

wybierz sobie:
    a/ zepsute szkło
    b/ zepsute body
    c/ a i b
    d/ fotograf nie umie obsługiwać sprzętu
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    50-200 SWD, jest bardzo szybki i cichy, pod warunkiem, że jest dużo światła.
    Kiedy światła brak, jest bardzo cichy
    Starszej wersji nigdy nie używałem, więc Ci nie powiem.
    O/N

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kopenhaga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W związku z chęcią zakupu bawiłem się obiema wersjami, podpięte pod e-30.

-Jakość obrazu moim zdaniem jednakowa (znakomita)
    -Wersja bez SWD niezbyt szybka i głośna (Husaria)
    -Wersja z SWD cicha i szybka (Ninja)

Nie wiem co autorowi wątku "nie abla", ale to szkło z SWD to naprawdę super sprzęt.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Sam odniosłem wrażenie fotografując kiedyś tablice, że moje stare ZD jest ostrzejsze, a może celniejsze od nowego w tych samych warunkach świetlnych.
    Na bateryjkach nie udało się wychwycić żadnego front- ani back focusa.
    Nie odczułem też by nowe szkiełko było szybsze ( E-30).

A tak w ogóle to obrazki z tego szkiełka są jedną z tych rzeczy , które trzymają mnie mocno przy E-systemie.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Miałem okazję porównać przez chwilę obydwa szkła przy dobrym świetle z E-3 - dla mnie nie było różnicy w szybkości AF. Ale poczekajmy aż Sebu$ się wypowie w końcu - ma/miał obydwa jednocześnie.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Awatar tajnapolska
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

odp.

--> Sawicjusz

Ok, czytałem już takie opinie, robi mi się po nich lepiej, ale na krótko, do momentu, kiedy znowu robię zdjęcia. AF zastanawia się te pół sekundy za długo, żeby dobrze focić nim koncerty i ekspresyjnych muzyków czy szybki sport w hali.
    Wysyłałem to szkiełko z SWD z moim E30 do serwisu i chyba nic to nie dało. Nie mam komfortu robienia zdjęć tele, bo muszę robić "w ciemno", na zasadzie, że któreś będą ostre Poza tym rozmawiałem wczoraj z kimś z serwisu Olka i usłyszałem, że wersja bez SWD powinna być szybsza, za to wersja z SWD ustawia dokładniej ostrość. Ta druga umiejętność też jest przydatna, z właszcza z imprez tzw. kulturalnych, wernisaży, spotkań z kimś ciekawym, ludzie się nie ruszają gwałtownie i jest cacy Np. zdjęcia Krzysztofa Czyżewskiego na mojej stronie kulturalnesuwalki.pl. Ale koncerty i sport to również chciałoby się żeby był komfort pstrykania.

Normalnie mi mieszacie w głowach. Dla mnie szybki AF to jest w 14-54II. Jeśli piszecie, że 50-200 swd jest bardzo szybki, to musiałby być równie szybki jak 14-54II, a tak na pewno nie jest!
    moja strona
    Nikon D7000

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tajnapolska Zobacz posta
    -Dla mnie szybki AF to jest w 14-54II. Jeśli piszecie, że 50-200 swd jest bardzo szybki, to musiałby być równie szybki jak 14-54II, a tak na pewno nie jest!
    A popatrz jaki zakres musi przejżdżać 14-54 a jaki 50-200, na dodatek jak bardzo zmienia się GO
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.